Zobacz pełną wersję : D70 vs D80 - różnice w matrycach
Grygolas
19-10-2009, 08:42
Pytanko dla użytkowników D80 i D70.
Waham się na co przeznaczyć niewielkie pieniądze z mojej d40.
Za d70 przemawia cena, matryca jest taka sama jak w d40, więc wiem na co ją stać. d80 posiada wprawdzie większą matrycę, jest nowszy, ale nie wiem jak to się ma z jakością, rozpiętością tonalną. Nie za bardzo mnie interesuje wielkość wyświetlacza. Jeszcze jedna sprawa, widoczność w wizjerze, lepsze d70 czy d80?
AF szybszy w 70 czy w 80, czy takie same?
Zdaje się że starsze, pierwsze cyfrowe lustrzanki były zdecydowanie lepiej wykonane, prawda li to?
ja posiadam d80 od niecałego roku i co do jakosci wykonania nie mam żadnych zastrzeżen, z d70 osobiście nie małem styczności, ale tak tylko toeretyzując to wiecej pol Af-u, chyba większy wizjer jak i poziom szumow bedą przemaiwac na d80, inna sprawa ze nei weim jaka na chwile obecna jest róznica w cenie miedzy w.w. puszkami, ale z mojego punktu widzenia D80 to naprawde zacna puszka :)
Przesiadłem się z D70 na D80 z 2 powodów: wizjer i współpraca z 18-200 , a dokładniej z systemem VR .
Sprawa pierwsza: wizjer . Jest różnica i to zauważalna . W D70 mówiło się o światełku w tunelu i to chyba najlepiej oddaje stan rzeczy . D80 to prawdziwy wizjer, którym można się swobodnie posługiwać. Szczególnie istotne w wypadku makro . Jest jaśniejszy , większy , czytelny .
Druga sprawa: vr w moim 18-200 nie do końca współpracował z D70 . Aparat był w serwisie , niby coś poprawili , ale problem pozostał. Objawiał się tym ,że co jakiś czas af po prostu nie trafiał w punkt .
Z D80 problemu brak .
Inne różnice: plastyka zdjęcia. Z d70 zdjęcia są zdecydowanie ostrzejsze. Za to przejścia tonalne na korzyść d80.
D80 rozpętało burzę w temacie kiepskiego pomiaru matrycowego. Czy można z tym żyć: można . Wciąż mam d80 i służy mi dobrze .
Nie wiem jaka jest obecnie różnica cenowa obu puszek , ale ja bym jednak doradzał d80 . W tej chwili D70 choć to zacny aparat ma już swoje lata .
Grygolas
19-10-2009, 09:47
Przesiadłem się z D70 na D80 z 2 powodów: wizjer i współpraca z 18-200 , a dokładniej z systemem VR .
Sprawa pierwsza: wizjer . Jest różnica i to zauważalna . W D70 mówiło się o światełku w tunelu i to chyba najlepiej oddaje stan rzeczy . D80 to prawdziwy wizjer, którym można się swobodnie posługiwać. Szczególnie istotne w wypadku makro . Jest jaśniejszy , większy , czytelny .
Druga sprawa: vr w moim 18-200 nie do końca współpracował z D70 . Aparat był w serwisie , niby coś poprawili , ale problem pozostał. Objawiał się tym ,że co jakiś czas af po prostu nie trafiał w punkt .
Z D80 problemu brak .
Inne różnice: plastyka zdjęcia. Z d70 zdjęcia są zdecydowanie ostrzejsze. Za to przejścia tonalne na korzyść d80.
D80 rozpętało burzę w temacie kiepskiego pomiaru matrycowego. Czy można z tym żyć: można . Wciąż mam d80 i służy mi dobrze .
Nie wiem jaka jest obecnie różnica cenowa obu puszek , ale ja bym jednak doradzał d80 . W tej chwili D70 choć to zacny aparat ma już swoje lata .
Hmm.. jednak wizjer mniejszy...D80 kiedyś miałem w ręku i wizjer mi bardzo odpowiadał.
Co do ostrości zdjęć to faktycznie matryca z d70/d40 jest świetna, od wielu osób już to słyszałem.
VR to póki co problem, który mnie nie dotyczy. Docelowo chcę jeszcze do mojej 35 dokupić 50 lub 85 (lub oba).
Cholipa ale ta cena (właśnie aukcja się skończyła 820zł za d70:) ) najtańsze d80 za 1600. Strasznie mnie budżet gniecie, a jakąś stałkę chciałbym jeszcze kupić.
Madre del Dios!
hmm... żonie powiedzieć o zamianie?Może nie zauważy :)
arturkrz
19-10-2009, 10:35
Kup D80.
D70 to już prawie zabytek...
Na stałki jeszcze przyjdzie czas ;-)
kuba_rsx
19-10-2009, 10:41
Wizjer tak jak powiedzieli poprzednicy. D70 to też moim zdaniem wołowaty autofokus, który w miarę normalnie działa dopiero na 1 centralnym polu - w d80 zdaje się jest inny ciekawszy. Nie mam odniesienia do D80 ale chyba skłaniałbym się ku nowszemu modelowi.
Matrycy w D70 nie można nic zarzucić właściwie poza tym że po np. serii naświetleń po 20-25sek czasem głupieje mi totalnie pokazując kolorowe pixele wszędzie. Jak sie trochę ostudzi to jest ok :D Ale w tego co słyszałem w D80 to matryce są bardziej wysilone i potrafią się wręcz spalić w trybie Bulb - tak się grzeją.
Grygolas
19-10-2009, 10:42
chce zdjęcia robić a nie czekać:)
już wystarczająco długo czekałem na jakąś w miarę podobną do 85 1.8 stałkę z silnikiem.
Jeśli w d70 af jest podobny jak w d40 to mi to nie przeszkadza, ważne że jest. Seryjne zdjęcia również mało mnie interesują.
Jeśli w d70 af jest podobny jak w d40 to mi to nie przeszkadza
W D70 jest 5-polowy system pomiarowy.
No jesli przesiadac sie z d40 to teraz raczej bralbym d80. Nie wiem czemu tak upierasz sie na d70 zamiast celowac w wersje S. Przeciez nie ma az takich roznic cenowych miedzy nimi. Z mojej strony powiem tak. mam D70s i czesto uzywalem kolegi d80tki. Fajniy wizjer, wiecej punktow af, ale jest mniejszy. Niby to tylko kilka/kilkanascie mm ale jak dla mnie robi roznice. Za to do d80 mozna podłączyć ludzkiego pełnoprawnego gripa a nie jakis wymysł z kablami jak w d70/s.
Osobiscie tez planuje przesiadke z mojego aparatu na cos innego ale w moim przypadku przesiadka d70s->d80 nie ma najmniejszego sensu bo aparaty te maja zbyt malo roznic ktore by mnie przyciagnely.
Posiadałem d70s a aktualnie mam d80. Podobnie jak poprzednicy powtórzę, że w d80 jest wizjer o niebo jaśniejszy niż w d70/s. Dodatkowo jeśli to jest istotne to moim zdaniem zakres używalności iso jest znacznie większy na plus dla d80. Af także wypada minimalnie na plus dla 80-tki ale to różnica minimalna. Co do wykonania, to 70-tka jest większa, wydaje się pewniejsza w chwycie, ale wykonanie raczej jest podobne.
Grygolas
19-10-2009, 11:56
No jesli przesiadac sie z d40 to teraz raczej bralbym d80. Nie wiem czemu tak upierasz sie na d70 zamiast celowac w wersje S. Przeciez nie ma az takich roznic cenowych miedzy nimi. Z mojej strony powiem tak. mam D70s i czesto uzywalem kolegi d80tki. Fajniy wizjer, wiecej punktow af, ale jest mniejszy. Niby to tylko kilka/kilkanascie mm ale jak dla mnie robi roznice. Za to do d80 mozna podłączyć ludzkiego pełnoprawnego gripa a nie jakis wymysł z kablami jak w d70/s.
Osobiscie tez planuje przesiadke z mojego aparatu na cos innego ale w moim przypadku przesiadka d70s->d80 nie ma najmniejszego sensu bo aparaty te maja zbyt malo roznic ktore by mnie przyciagnely.
D70s również jak najbardziej pasuje:) z racji podobieństwa po prostu nie wyszczególniałem.
Przy d70/s upieram się TYLKO/AŻ z powodów finansowych.
Gripa nie zamierzam posiadać.
Jeszcze jakieś wyraźne różnice/wady/zalety?
Wdzięczność ma nie zna granic.
Witam,
jeszcze zdjęcia w formacie jpg prosto z puszki - spotkałem wiele opinii, że jednak z D80 lepsze i z własnego już doświadczenia wiem (D80), że trzeba niewiele albo wcale postprocessingu.
Ograniczając sie do RAW różnica ta traci na znaczeniu.
Pozdrawiam
(...)
Gripa nie zamierzam posiadać.
(...)
tez tak kiedys mowilem, ale zachcialo mi sie normalnej lampy i powiem ci ze bez gripa utrzymac to w pionie to byla masakra, a i w poziome tez lepiej wywazony teraz jest :)
Grygolas
19-10-2009, 12:39
Mała wielkość plików RAW z d40/70/s daje ten komfort, że bez problemu bez przerwy focę w tym formacie.
...nie mówiąc o ich obróbce:)
Nie wiem skad te opinie o wysokim uzywalnym ISO w D80??
Mam D40 i kiedys porownywalismy ze znajomym ktory ma D80, jaka roznica jest w szumach.....zachwowywaly sie podobnie! Ale tak naprawde do dopiero D200 szumil....oj ten potrafil:D
Duza roznice odczuje sie dopiero po przesiadce na CMOS w nowszych modelach......
Jezeli mam cos polecic to D80.....lepiej dolozyc.....roznica niewielka (niby) ale D70 to juz emeryturka.....poza tym jak zajechanego kupisz.....???
Dodatkowo jeśli to jest istotne to moim zdaniem zakres używalności iso jest znacznie większy na plus dla d80.
Tia... kiedyś stałem murem za D80 jeśli chodzi o wysokie ISO. Ale to okazało się bardzo subiektywne odczucie. Zrobiłem kiedyś test: D700, D70s, D80 i ISO1600. Jakie moje zdziwienie było, kiedy z D70s obraz był akceptowalny a z D80 to tylko kosz... Tak więc... :D
Sam zmieniłem D70s na D80. Powód? Wizjer :D
stachmuszel
19-10-2009, 14:20
Nie wiem skad te opinie o wysokim uzywalnym ISO w D80??
Mam D40 i kiedys porownywalismy ze znajomym ktory ma D80, jaka roznica jest w szumach.....zachwowywaly sie podobnie! Ale tak naprawde do dopiero D200 szumil....oj ten potrafil:D
Duza roznice odczuje sie dopiero po przesiadce na CMOS w nowszych modelach......
Jezeli mam cos polecic to D80.....lepiej dolozyc.....roznica niewielka (niby) ale D70 to juz emeryturka.....poza tym jak zajechanego kupisz.....???
Hmm... Dziwne rzeczy piszesz. D200 i D80 szumią bardzo podobnie (bardzo podobne matryce). W jpg trochę mniej szumi D80, bo puszka bardzo ingeruje w pliki i odszumia. W nef szumią identycznie.
Ale odpowiadając na temat wątku. Miałem kiedyś D70s, wtedy bardziej podobały mi się fotki z D70s niż D80. Były ostrzejsze, bardziej nasycone etc. Teraz jak oglądam stare pliki z tego korpusu wolę chyba jednak przejścia tonalne i "miękkość" D80. Ale to moja subiektywna opinia.
Pozdr.
Grygolas
19-10-2009, 14:51
No i dochodzimy do momentu, do którego wiedziałem że dojdzie.
Mianowice: czy warto pakować kasę w półśrodki?
Chyba nie warto.
Chciałem załatwić sprawę szybko, w sumie niewiele dokładając do d70/s. Ale pakować kasę w często już po gwarancji d80, używane za 1600zł, to dla mnie taki wydatek, że już wolałbym zainwestować/na raty wziąźć już d90. Raz a na parę lat.
Tanie jest drogie:)
Dzięki wszystkim za pomoc w utwierdzeniu się w tym.
Pozdrawiam!
Hmm... Dziwne rzeczy piszesz. D200 i D80 szumią bardzo podobnie (bardzo podobne matryce). W jpg trochę mniej szumi D80, bo puszka bardzo ingeruje w pliki i odszumia. W nef szumią identycznie.
No jak sam napisales D200 bardziej szumi w JPG niz D80:D A o tym ze matryce podobne to wiem;)
Ale oba sa szumiaste;) Chodzi mi tylko o to ze nie ma takiej duzej roznicy w uzywalnym ISO pomiedzy D70 a D80......
D40 ma taka sama matryce i jakos jak pisalem wczesniej duzych roznic pomiedzy tymi dwoma nie ma;)
A o tym ze matryce podobne to wiem;)
Podobne, ale nie takie same :D
Sorry za OT ale piszac podobne dalem do zrozumienia ze nie takie same....
Matryca D80 ma 10,8mpx a D200 10,9mpx co juz jest dowodem na to ze sa inne......choc obie sa sonego;)
D200 mial tendencje do szumienia o czym wszyscy dobrze wiemy i swego czasu bylo to poruszane na forum:)
Do autora to juz tylko powtorze sie....bierz D80 bo D70 z malym przebiegiem juz raczej nie kupisz...poza tym po przesiadce z D40 pierwsze co spowoduje szok to ten mikro wyswietlacz na ktorym widac mniej niz na wyswietlaczach "Kaniona" (a to juz zle).....;)
D80 ma calkiem sprawnie dzialajacy Af 11 punktowy, pozadniejszy wizjer a co do roznic w matrycy......no jak mowia poprzednicy D70 wypluwal ladniejsze jpg z puszki.....a D80 podobno nie;) Nefy i do dziela.....polecam D80 bo napewno kupisz nowszy!
velaskez
19-10-2009, 22:24
No i pamiętajmy, że soft w obu robi swoje, a jeden jest troszeczkę starszy.
Eee... ostatnie update'y były w tym samym czasie chyba :D
Krzysiek Basel
27-10-2009, 12:53
Sorry za OT ale piszac podobne dalem do zrozumienia ze nie takie same....
Matryca D80 ma 10,8mpx a D200 10,9mpx co juz jest dowodem na to ze sa inne......choc obie sa sonego;)
D200 mial tendencje do szumienia o czym wszyscy dobrze wiemy i swego czasu bylo to poruszane na forum:)
Do autora to juz tylko powtorze sie....bierz D80 bo D70 z malym przebiegiem juz raczej nie kupisz...poza tym po przesiadce z D40 pierwsze co spowoduje szok to ten mikro wyswietlacz na ktorym widac mniej niz na wyswietlaczach "Kaniona" (a to juz zle).....;)
D80 ma calkiem sprawnie dzialajacy Af 11 punktowy, pozadniejszy wizjer a co do roznic w matrycy......no jak mowia poprzednicy D70 wypluwal ladniejsze jpg z puszki.....a D80 podobno nie;) Nefy i do dziela.....polecam D80 bo napewno kupisz nowszy!
Zgadzam się, aby brać Nikona D80. Można cały czas kupić z małym przebiegiem. Kupowałem ostatnio puszkę D80 dla znajomego i na Allegro znalazłem egzemplarz z marca 2009 z przebiegiem kilku tysięcy. Prawie nówka. Za 1600zł. Trzeba być cierpliwym i chwilę poszukać.
Przez 2 lata korzystałem też z D70s - świetny aparat, zniósł wiele przygód, ale migawka działała bez zarzutu przez ponad 70 000 klatek. Pewnie nadal działa, tylko u kogo innego. Też zdarzają się jeszcze w dobrym stanie, z przebiegiem koło 15 tys. za 2x razy mniej, niż D80. Polecam oba aparaty, chociaż siedemdziesiątka to już lekki zabytek.
Posiadam d70s. Odpowiada mi jego ergonomia szczegolnie kiedy uchwyt poprawiony jest gripem. Dla poprawy widocznosci w okularze stosuje lupe dk-21m. Jednak jako rozsadny upgrade na rynku body z drugiej reki celowalbym w D200 zamiast D80.
Ghoust1983
03-11-2009, 10:57
Miałem do czynienia z dwiema tymi puszkami obecnie D80 i bardziej polecam . 70 kiepsko działa przy słabym świetle mały LCD i ma tylko 6 mega pixeli POLECAM 80 tyle ze cena ładniejsza
Zgadzam się, aby brać Nikona D80. Można cały czas kupić z małym przebiegiem. Kupowałem ostatnio puszkę D80 dla znajomego i na Allegro znalazłem egzemplarz z marca 2009 z przebiegiem kilku tysięcy. Prawie nówka. Za 1600zł. Trzeba być cierpliwym i chwilę poszukać.
A no właśnie - 1600zł. A kiedyś można było mieć nówkę za niewiele więcej. W FJ były po niecałe 1800zł. Te używki jednak trochę sporo kosztują jak na tą puszkę w tej chwili. Ja bym bardziej się skłaniał ku D90. Lub D70 z myślą wymiany za jakiś czas na D90.
Piotr_ek
03-11-2009, 12:54
Bierz D80 mniejszy spadek wartości na przestrzeni czasu. Body D70 mimo tego, że to doskonała puszka przechodzi pomału do lamusa. A jak nawet jakiś profesjonalista ma ładnie utrzymany egzemplarz to przecież nie sprzeda i ma w tym wiele racji.
Ja swojego D80 + Grip i wszystkie graty od producenta i nie tylko sprzedałem za 1900 przebieg ok 1800 fotek.
Ew. możesz dorzucić parę stówek i brać D200 też rewelacyjna puszka i wiem, że za 2,5k kupisz bardzo dobry egzemplarz.
to i ja dorzuce swoje 3gr. - z ciekawości pytam ile wart jest d70s z przebiegiem około 11tys. klatek
Bierz D80 mniejszy spadek wartości na przestrzeni czasu.
I tutaj jest właśnie ryzyko. D80 utrzymuje cenę już długo. Jeśli za jakiś czas wyjdzie następca D90 to ceny D80 polecą w dół tak jak D70. ;) Jak by nie patrzył D80 wyszedł też już sporo aparatów temu. ;)
Wojtek Mąka
03-11-2009, 15:28
A myślisz że wyjdzie następca D90? Prędzej chyba D5000...
A zastanów się nad innym rozwiązaniem - gdyż tanio płacimy drogo, a kupując używkę nie masz gwarancji i nie wiesz jak poprzednik z aparatem się obchodził (ilość zdjęć + wygląd zewnętrzny to jeszcze nie wszystko!).
Masz trochę kasy, poszukaj D90 w promocji 0 % w MM, Saturnie czy w innym sklepie ( często takie okazje bywają), Zapłać to co możesz, resztę weź na np. 24 raty. Będzie Cię to kosztowało miesięcznie 60-90 złociszy, zależnie ile na początku wpłacisz. Ubytku takiej kwoty specjalnie w miesiącu nie odczujesz a zyskasz:
- aparat nowszej generacji
- aparat na gwarancji 12 m-cy
- + pozostałe zyski jakie z tego wynikną.
Też zastanawiałem się kiedyś nad zakupem używki bo tania, miałem podobne dylematy.
Kupiłem w ten sposób D80 i do dziś nie żałuje. A MASZ DODATKOWY BONUS - NOWY APARAT.
Udanych zakupów. Pozdrawiam WIST.
A myślisz że wyjdzie następca D90? Prędzej chyba D5000...
Jestem tego więcej niż pewny. ;) Być może i szybciej pojawi się następca D5000, ale po D90 też się coś pojawi. Z resztą nawet nie następca a po prostu upływający czas będzie miał istotny wpływ na cenę.
dorzucę swoje teraz parę groszy. Od trzech lat używam d70s, aparacik jest, okej, trzeba sobie rodzic pomimo problemów ( jedynie to back focus). Jeśli miałbym teraz zmieniac aparat to zmieniłbym na D80 lub D90, ponieważ wiecej pól ostrości (to najbardziej boli). Osobiście to zmieniłbym d70s na D700 :D (marzenia marzenia )
bierz D80 ;)
Ja też borykałem się z pytaniem czy upgradować się z d50 na d70s, d80, czy może d200. d70s skreśliłem po czytaniu forum (dzięki za ten wątek), d200 (jednak za duża kasa) i zostało d80 - już jedzie do mnie.
A zastanów się nad innym rozwiązaniem - gdyż tanio płacimy drogo, a kupując używkę nie masz gwarancji i nie wiesz jak poprzednik z aparatem się obchodził (ilość zdjęć + wygląd zewnętrzny to jeszcze nie wszystko!).
Masz trochę kasy, poszukaj D90 w promocji 0 % w MM, Saturnie czy w innym sklepie ( często takie okazje bywają), Zapłać to co możesz, resztę weź na np. 24 raty. Będzie Cię to kosztowało miesięcznie 60-90 złociszy, zależnie ile na początku wpłacisz. Ubytku takiej kwoty specjalnie w miesiącu nie odczujesz a zyskasz:
- aparat nowszej generacji
- aparat na gwarancji 12 m-cy
- + pozostałe zyski jakie z tego wynikną.
Też zastanawiałem się kiedyś nad zakupem używki bo tania, miałem podobne dylematy.
Kupiłem w ten sposób D80 i do dziś nie żałuje. A MASZ DODATKOWY BONUS - NOWY APARAT.
Udanych zakupów. Pozdrawiam WIST.
Zrobłem dokładnie tak samo!
był to wrzesień 2008
Najpierw myślałem używjka... potem jakieś Sony / EOS 1000D/400D
D60...
aż w końcu się szarpnąłem i za 1800PLN kupiłem nowego D80
i pokochałem go i nie zamienię na nic innego :)
D70 (nie pamiętam czy S) miałem raz w rękach, jedyne co zapamiętałem to wizjer mały i ciemny że głowa boli.
D80 to jest jest fantastyczny aparat.
Jak dla mnie ma dwie wady:
- nie ma pomiaru z M42
- nie robi kawy
Poza tym jest idealny.
Więc stojąc na Twoim miejscu zapłaciłbym tam np. 500zł wstępnie + 20 raz po 90-100zł
i wziął D90.
Z drugiej strony to jest kilkaset więcej niż D80, a D80 to znowu kilkset więcej niż D70s.
Więc takie porady jak moja możesz mięć w głębokim poważaniu i to w pełni zrouzmiem jeśli tak będzie ;)
Z drugiej strony mając D40... to jedynie na D90.