Zobacz pełną wersję : Ile zdjęć na EN-EL3e zanim padnie D700 ?
Muszę pilnie zakupić EN-EL3e do D700 i mam pytanie ile zrobicie zdjęć na tym ogniwie zanim padnie .Grip miałem zasilany z paluszków ale w gripie (zamiennik Alfa )padło mi te zasilanie i mogę tylko w koszyku mieć akumulator EN-EL3e .Zasilania z paluszków aparat nie widzi .Grip mam na gwarancji i mogę go oddać za tydzień a w aparacie chce mieć dwa zasilania .Co do EN-EL3e to podajcie mi ile można zrobić zdjęć na zamienniku i oryginale
Pozdrawiam
Swearengen
19-10-2009, 01:19
Dzisiaj zrobiłem ok 750 zdjęć na oryginale. Stan baterii 51%. Prosty rachunek wskazywałby że powinno być około 1.500 ale pewności nie mam. Zamienników nie mam więc się nie wypowiem.
Pozdrawiam
Chcesz pakować zamiennik do puchy za ponad 8k? Kupuj oryginalny! Ja robię 1500 klatek. Podobno aku o podwyższonej pojemności ale to straszna kicha i może zrobić krzywdę body. Radzę kupować oryginalny żeby uniknąć problemów. Różnica w cenie nie jest kosmiczna.
Muszę pilnie zakupić EN-EL3e do D700 i mam pytanie ile zrobicie zdjęć na tym ogniwie zanim padnie .Grip miałem zasilany z paluszków ale w gripie (zamiennik Alfa )padło mi te zasilanie i mogę tylko w koszyku mieć akumulator EN-EL3e .Zasilania z paluszków aparat nie widzi .Grip mam na gwarancji i mogę go oddać za tydzień a w aparacie chce mieć dwa zasilania .
Pozdrawiam
Miałem podobny problem z MB-D10 podpiętym pod D300 (korpus również nie widział zasilania z 8xAA, mimo iż spust i sterowanie w gripie działało bez zarzutów). Zamiast wydawać 170 zł na drugą EN-EL3e postanowiłem dołożyć 30 zł i kupić w foto-tipie taki zestaw (http://www.foto-tip.pl/sklep/delta_zestaw_en_el4___bl_3___ladowarka_sieciowa-p-1240.html). Muszę przyznać, iż działa toto lepiej niż oryginalny koszyczek na 8AA, jest wyraźnie lżejsze, łatwiejsze i szybsze w ładowaniu i pozwala osiągać 8 kl/sek. Polecam rozważyć taką opcję ;)
P.S. Zgłaszanie awarii MB-D10 olałem (mimo, iż grip miałem na gwarancji). Po prostu z zamiennikiem delty pracuje mi się lepiej niż z koszykiem na 8AA, ponadto wizja wysłania gripa na 2 miesiące do "speców" z Podstępu skutecznie mnie zniechęciła.
superkomornik
19-10-2009, 12:43
D700 + en-l3 = 1000-1500 zdjęć.
andrzejp
19-10-2009, 14:25
Niestety u mnie zawsze około 650-700 :(
nigdy więcej, oryginały posiadane od nowości.
Coś mi tu nie pasuje z tymi 1500, tak jak mam oba - w body i w MB-10 to wychodzi coś koło 1500.
Na oryginale robie do ~3000 (http://iv.pl/images/ccvu7e5q14kworcaoai.jpg) jak ktos mi da do reki D700. Zamiennikow uzywalem tylko w D70s ;)
P.S. Zgłaszanie awarii MB-D10 olałem (mimo, iż grip miałem na gwarancji). Po prostu z zamiennikiem delty pracuje mi się lepiej niż z koszykiem na 8AA, ponadto wizja wysłania gripa na 2 miesiące do "speców" z Podstępu skutecznie mnie zniechęciła.
Dzisiaj rozmawiałem z nimi i powiedzieli mi że pare dni
andrzejp
19-10-2009, 14:55
Wytłumaczcie mi tę ilość, ( 1000-1500 )
chyba, że walicie seriami, bo te ilości wydają mi się z kosmosu na jednej baterii.
superkomornik
19-10-2009, 15:53
Poszukaj. Było wiele razy.
nokinnikon
19-10-2009, 18:33
Wytłumaczcie mi tę ilość, ( 1000-1500 )
chyba, że walicie seriami, bo te ilości wydają mi się z kosmosu na jednej baterii. To zależy od tego czy obiektyw z VR czy duży wyświetlacz załączony (jaka jasność) czy po zrobieniu zdjęcia dokładnie je oglądasz np do czasu wyłączenia, czy z lampą wbudowaną robisz czy bez. Ja nigdy nie przekroczyłem 800 szt.
na oryginalnym w fotoreportażu zazwyczaj ok 1,500 i więcej
Miałem podobny problem z MB-D10 podpiętym pod D300 (korpus również nie widział zasilania z 8xAA, mimo iż spust i sterowanie w gripie działało bez zarzutów). Zamiast wydawać 170 zł na drugą EN-EL3e postanowiłem dołożyć 30 zł i kupić w foto-tipie taki zestaw (http://www.foto-tip.pl/sklep/delta_zestaw_en_el4___bl_3___ladowarka_sieciowa-p-1240.html). Muszę przyznać, iż działa toto lepiej niż oryginalny koszyczek na 8AA, jest wyraźnie lżejsze, łatwiejsze i szybsze w ładowaniu i pozwala osiągać 8 kl/sek. Polecam rozważyć taką opcję ;)
pedro - a ja zakupiłem oryginał i sprawdze ile można zrobić zdjęć ,a co do gripa to wysyłam do naprawy , nie lubię pracować na czymś co jest nie sprawne . Serwis ma 14 dni roboczych na naprawę .Wspomniany przez Ciebie zestaw zakupie w przyszłości
Mam trzy oryginały i na każdym max to ok 550 - 600 strzałów:-?
Mam trzy oryginały i na każdym max to ok 550 - 600 strzałów:-?
W D300?!
W D700 jeszcze bym zrozumiał, ale D300, to ja robię ślub przez cały dzień (ok 800-900 RAWów)- dużo oglądam na wyświetlaczu,
po czym zostają dwie kreski na wskaźniku...
kolega zrobił 2500 zdjęć na ślubie i zostało jeszcze cos między 20 a 30 % w akku.
ja robię 700-800 zdjęć. Ale ja bardzo dużo podglądam na LCD, do zdjęć się kilkukrotnie przymierzam itd.
Ważne czy zdjęcia sie robi jednego dnia, czy rozkłada sie to ładowanie akku na zdjęcia robione na przestrzeni miesiąca lub więcej.
Dopiero od miesiąca mam d700 i robiąc zdjęcia ślubne(sam kościół) zrobiłem ok 550 zdjęć i zostało 52% baterii. czyli powinno wyjść ok 1000?
Innym razem zrobiłem 300 i zostało mi 30% baterii = ok. 400zdjęć. Wtedy jednak byłem na wycieczce i co chwilę używałem wyswietlacza.
Więc szczerze mówiąc to nie wiem jak to dokładnie jest:) Muszę wyładować baterię jednego razu i zobaczymy:)
robin102
20-10-2009, 09:20
ja robię 700-800 zdjęć. Ale ja bardzo dużo podglądam na LCD, do zdjęć się kilkukrotnie przymierzam itd.
Dokładnie jak u mnie , max doszedłem do 1000 sztuk na nowym akumulatorku, ale teraz ma już rok i sprawność akumulatora minimalnie spadła.
U mnie równiez ok 700. Fakt, że lubię się przy tym bawić przeglądaniem zdjęć na LCD i takie tam... :)
Cieniasy :twisted: :mrgreen:
Cieniasy :twisted: :mrgreen:
Wyjdź ! :-P
;)
podzdechlymdorszem
20-10-2009, 20:00
Poszukaj. Było wiele razy.
po co takie posty? powinny byc automatycznie wywalane przez admina (za zaśmiecanie wątku) a autor upomniany. I co z tego - nawet jeśli było! Jak ktoś grzecznie poprosił o poradę to widocznie nie znalazł odpowiedzi. Nie chcesz pomagać - to nie!!! Wiele osób to czyta szukając odpowiedzi, po co to wymądrzanie!!! Przepraszam szanownych kolegów za "podniesiony ton" wypowiedzi, ale muszą być jakieć zasady!
E tam, musicie mieć EN-EL3e Turbo:-D Zatem mam skopane aku?
Dowiedziałem się co chciałem , i dzieki waszej wiedzy musiałem zakupić dodatkowy akumulator , ale po co zaśmiecać wątek
po co takie posty? powinny byc automatycznie wywalane przez admina (za zaśmiecanie wątku) a autor upomniany...
..ale muszą być jakieć zasady!
Sa fora, gdzie sa zasady ale zgoła inne. Jesli ktos stawia pytanie, które już było, to jest ten post właśnie usuwany. Ba, bywa, że za powtórzenie pytania dostaje sie bana. Może na takich forach nie ma za miłej atmosfery, ale za to jest super porządek i łatwiej wszystko znaleźć. Czasami do takiego czegoś tęsnię, bo u nas wiele tematów/pytań sie powtarza.
podzdechlymdorszem
21-10-2009, 08:46
Sa fora, gdzie sa zasady ale zgoła inne. Jesli ktos stawia pytanie, które już było, to jest ten post właśnie usuwany. Ba, bywa, że za powtórzenie pytania dostaje sie bana. Może na takich forach nie ma za miłej atmosfery, ale za to jest super porządek i łatwiej wszystko znaleźć. Czasami do takiego czegoś tęsnię, bo u nas wiele tematów/pytań sie powtarza.
To prawda, fora są takie jakimi MY jesteśmy. Tworzymy zasady, reguły... by służyły NAM (nie samym sobie).
Bywa że forum urośnie do takich rozmiarów - że ciężko coś znaleźć, mając do dyspozycji godzinę lub dwie!
Jeżeli zadaniem forum jest pomagać innym, to pisząc: "to już było" lub dawać bana pomagajmy wklejając właściwego linka, skorzystamy na tym wszyscy.
Mogę i ja się wypowiedzieć ile można zrobić zdjęć .Podczas dzisiejszego robienia zdjęć na jednej bateri EN-EL 3e zrobiłem 1200 zdjęć i do końca pozostało 40 % energii .Zdjęcia były cały czas robione z obiektywem z włączoną stabilizacją więc wynik jest dobry .
A mój EN-EL 3e ma w tej chwili 1933 fotki na liczniku. Co prawda jest już na wyczerpaniu ale po wyłaczeniu i włączeniu aparatu daje sie jeszcze pstryknąć 2-3 klatki... Od 3 tygodni pracuję (testuję przed zakupem) na zmianę z dwoma szkiełkami MF 35 f2.0 i Samyang 85 f 1.4. Zasadniczo studio i fotki produktów choć mam też w tym czasie na koncie kilka wyjść na miasto.
neomarcel
06-11-2009, 15:44
Mam gorące prośbę do osób które mają D300s. Czy ktoś może zrobić zdjęcie swojej oryginalnej baterii i wrzucić na forum.
Czytałem cały wątek i trochę się zaniepokoiłem gdyż po całkowitym rozładowaniu i ponownym naładowaniu baterii zrobiłem 160 fotek i i do końca pozostało mi 52% energii - coś tu chyba jest nie tak. Fakt że trochę używałem wyświetlacza LCD, bawiłem się kreatywnym oświetleniem i LV ale 160 to nie 600, bo z tego co tu czytam pstrykacie powyżej 1000 fotek...
Będę bardzo wdzięczny bo mam wrażenie, że mogło dojść do jakiejś podmianki a jak kupowałem aparat to nie zwróciłem uwagi jak była zapakowana bateria bo sprzedawca wkładał ją do korpusu........
fot mojej baterii
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://loniow.pl/neomarcin/bat.jpg) numer: 9727S
Szkoda, że po numerze seryjnym baterii nie można sprawdzić daty produkcji..........
Muszę pilnie zakupić EN-EL3e do D700 i mam pytanie ile zrobicie zdjęć na tym ogniwie zanim padnie
Ostatniej nocy przy użyciu 2xEN-EL3e + grip z paluszkami D700 pozwolił mi na jakieś 60 klatek :twisted:
Tak więc wiele na "wydajność" baterii mają warunki, w których fotografujemy :D
Zorro1212
06-11-2009, 16:25
Ostatniej nocy przy użyciu 2xEN-EL3e + grip z paluszkami D700 pozwolił mi na jakieś 60 klatek :twisted:
Tak więc wiele na "wydajność" baterii mają warunki, w których fotografujemy :D
Ja tez tak mam i 1000 zdjec na bateri to robilem ale na canonie,Wazny jest obiektyw,jak czesto zmieniamy odleglosc od przedmiotu,wyswietlacz Nikonowski tez do energooszczednych nie nalezy wiec 1500kl to mozna osiagnac ale chyba tylko w studio
1500kl to mozna osiagnac ale chyba tylko w studio
:lol: ...jaaasne ;)
Ja tez tak mam i 1000 zdjec na bateri to robilem ale na canonie
Eee... spoko, ja zrobię tyle na Nikonie. :twisted:
Ja tylko podałem ekstremalny przykład, robiłem galaktykę M81 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=120364) przez 6h w temperaturze -5 stopni, naświetlając po 200 sek, mając ustawione na wężyku serię 60 zdjęć, będąc podłączonym do aparatu przez USB. To po prostu ekstremalny przykład. Tak więc zapewne też cykasz tematykę astrofoto, albo... masz zwaloną baterię. :p
W normalnych warunkach spokojnie zbliżam się do wyniku Shaolina :mrgreen:
Marcin wez sie uspokoj, co watek to wciskasz ta swoja galaktyke... ile mozna?:razz:
Marcin wez sie uspokoj, co watek to wciskasz ta swoja galaktyke... ile mozna?:razz:
Przeprasza, ale z tymi bateriami to aż się prosiło :D
ufolek012
06-11-2009, 23:27
Nikon ma chyba jedne z najlepszych akumulatorów bo na En-EL3e średnio od 2 do 2,5 tys fotek bez używania lampki to moim zdaniem rewelacyjny wynik
ja w najlepszych warunkach i staraniach na d80 ok 1100 zdjec a na d700 jakies 800 ale jednak z d700 wiecej patrze w lcd.
Co do baterii to mam 3xen-el3e (2 z apatarami i jeden dokupiony) - każdy jest inny ksztaltem od tyłu
Wydaje mi się ze wyniki jakie osiągamy są w dużej mierze uwarunkowane od konkretnie danego egzemplarza aparatu>W moim przypadku przy tej samej intensywności użytkowania dwóch D700 na jednym wynik to ok 600(max) na drogim grubo ponad 700.
Redskull
07-11-2009, 10:07
Mam dczysta i 2 orginaly. 2 sezony slubne-70 tys klatek na liczniku i na kazdej wyciagam po 1300-1500 fotek (uzywane naprzemiennie i zawsze zuzywane do stanu ok 3%). Jedna bateria starcza mi na poltorej slubu a pucha obie widzi jako NEW :)
Zorro1212
08-11-2009, 20:04
Eee... spoko, ja zrobię tyle na Nikonie. :twisted:
Ja tylko podałem ekstremalny przykład, robiłem galaktykę M81 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=120364) przez 6h w temperaturze -5 stopni, naświetlając po 200 sek, mając ustawione na wężyku serię 60 zdjęć, będąc podłączonym do aparatu przez USB. To po prostu ekstremalny przykład. Tak więc zapewne też cykasz tematykę astrofoto, albo... masz zwaloną baterię. :p
W normalnych warunkach spokojnie zbliżam się do wyniku Shaolina :mrgreen:
Kurcze mam dwie baterie i obydwie Nikonowskie(z tego jedna nowa),nie wiem ale na na dwoch Canonach robilem powyzej 1tys zdjec na bateri a na D200 i D300 chyba jeszcze nie przekroczylem 500 a robie zazwyczaj w plenerze
(...)na bateri a na D200 i D300 (...)
Hmmm... tylko ja bym nie porównywał D300 i D200 jeśli chodzi o prądożerność.
d300 na ślubie od 11 do 23:30 ~1950 zdjęć, bateria miała jeszcze 19% naładowania. lampa na stopce, a używałem głownie 35/1.8 af-s i 105/2.8 VR. Niby dał radę i jeszcze by spokojnie tych zdjęć trochę zrobił, ale bez gripa miałem trochę duszę na ramieniu;p
Kurcze mam dwie baterie i obydwie Nikonowskie(z tego jedna nowa),nie wiem ale na na dwoch Canonach robilem powyzej 1tys zdjec na bateri a na D200 i D300 chyba jeszcze nie przekroczylem 500 a robie zazwyczaj w plenerze
Może to wynikać z ilości pixeli na lcd, jak dużo oglądasz zdjęcia to taka róznica może wyjść pomiędzy nikosiami a canonami. Chociaż ze znajomymi z canonami to ja zawsze wychodziłem lepiej jeśli chodzi o prąd.
witam, odgrzeję kotleta :D
mam zamiar kupić sobie nowy en-el3e do mojego D200, bo oryg. aku. mam tylko jeden a drugi to zamiennik delta który już się do końca nie ładuje.. i tu pojawia się kilka pytań na które postarałem sobie sam odpowiedzieć ale nie jestem pewien czy zrobiłem to dobrze, więc:
- aparaty D200 D300 D300s D700 pracują na akumlatorze En-EL3e, mieszczą jedną sztukę w body (sprawa oczywista)
- grip MB-D200 mieści 2x En-EL3e za to w body nie zostaje nic, En-EL4a do MB-D200 nie pasuje (sprawa oczywista)
- grip MB-D10 mieści 1x En-EL3e (lub 1x En-EL4a) + 1x En-EL3e zostaje jeszcze w body więc tu też się ma 2 baterie (sprawa oczywista)
- chcąc używać z D300/D300s/D700 aku. En-EL4a tak żebym miał 8kl/s zamiast 6kl/s to w body wkładam En-El3e natomiast w MB-D10 wkładam En-EL4a (i tu mam dylemat czy dobrze mówię :D)
Można tak dwóch różnych baterii używać? Czy wtedy z body D300 się wyciąga En-EL3e i tylko w gripie zostaje En-EL4a? A może jakimś cudem jest jakiś specjalny koszyczek na 2x En-EL4a do MB-D10?
I jeszcze jedno pytanie - jakie koszyczki dołączone powinny być do MB-D10? Oczywiście jeden na paluszki, a drugi koszyczek będzie na 1x En-EL3e czy na 1x En-EL4a?
Jak chcesz do MB-D10 EN-EL4a to musisz kupić zaślepkę Nikon BL-3 (ja płaciłem 75 zł), w zestawie dostajesz koszyczek na 8 aku i EN-EL3e, w gripie możesz mieć EN-EL4a lub EN-EL3e lub 8 aku, w body możesz RÓWNOCZEŚNIE do baterii w gripie mieć (chociaż nie musisz) EN-EL3e, w zależności od ustawień aparat pierw czerpie zasilanie z gripa lub z wewnętrznej baterii a po wyczerpaniu prądu przełącza.
8 fps masz z EN-EL4a lub 8 aku w gripie, niezależnie od tego czy jest bateria w body.
amen :D
już wiem wszystko co chciałem. thx!
PS. jednak nie wiem wszystkiego, ciekawi mnie jeszcze ile zdjęć zrobi D300 na 8 aku o poj. np. 2100 lub 2500mAh - wydaje mi się że dużo więcej niż na 1 En-EL3e a wychodzi taniej (tylko z ładowaniem jest większy problem :D) ale że mam dużo paluszków to czemu by z tego nie skorzystać :)
2x EN-EL4a się chyba fizycznie nie zmieszczą. Do body wkładasz 3e, do koszyka 4a i aparat się sam przełącza jak się jeden aku skończy.
zaślepkę Nikon BL-3 (ja płaciłem 75 zł)
Wołanie tyle kasy za zwykły kawałek plastiku jest przegięciem...
2x EN-EL4a się chyba fizycznie nie zmieszczą. Do body wkładasz 3e, do koszyka 4a i aparat się sam przełącza jak się jeden aku skończy.
Wołanie tyle kasy za zwykły kawałek plastiku jest przegięciem...
Nie chyba, a na pewno.
Mała korekta - 4a nie ma koszyka, dopina się do niego tę zaślepkę.
Nie jest to taki zwykły kawałek plastiku, trochę metalu też tam jest. A że mogłoby to być tańsze - no pewnie. ;)
master-photo
25-02-2011, 08:51
a ja tak na full jeszcze nie robilem zdjec :D znaczy sie nie udalo mi sie jeszcze tak rozladowac w czasie robienia zdjec, mam dwa w gripie i np z jednego mi zostaje 2 kreski a drugi nie ruszony akku, a zdjec kolo 800-1000
ciekawi mnie jeszcze ile zdjęć zrobi D300 na 8 aku o poj. np. 2100 lub 2500mAh - wydaje mi się że dużo więcej niż na 1 En-EL3e a wychodzi taniej (tylko z ładowaniem jest większy problem :D) ale że mam dużo paluszków to czemu by z tego nie skorzystać :)
?
a mi ostatnio: wyszedłem w plenerek -15 stopni a tu bateryjka myk i 2 godzinki się rozładowała, przyznam sie ze był moduł GPS, ale nigdy aż tak szybko mi nie padła,,, a przy letnich temperaturach to i cały dzień wytrzyma
paparazzi89
06-03-2011, 16:01
na zamienniku prawie 1200 zdjęć, były jeszcze kreski, ale podczas nieuzywania aparatu wyladował się :)
oryginał pewnie więcej wyciągnie...
Mi w sumie jeszcze nigdy nie wyładowała się do końca ale przy tym ile robię zdjęć to nie dziwne. Jednak z moich obserwacji wynika, że do 1000 powinna dociągnąć.
ciekaw jestem kiedy ktoś odpowie na moje pytanie - ile wyciągnie na 8 akumlarkach 2100mAh?
ile wyciągnie na 8 akumlarkach
Będzie ciężko...
DonAlberto
09-03-2011, 16:17
ciekaw jestem kiedy ktoś odpowie na moje pytanie - ile wyciągnie na 8 akumlarkach 2100mAh?
Nie pamiętam dokłądnie ale 8xEnelop 2000mAh padło mi po zrobieniu jakiś 2000-2400 zdjęć. Pierwsze podejście to jakieś 1400 zdjęć a potem tak sobie pstrykałem.
D700, Sigma 70-200, akumulatorki Sanyo Eneloop XX R6/AA 2500mAh, ładowarka TechnoLine BC-700 (wg ładowarki, akumulatorki mają 2800mAh).
Na jednym ładowaniu zrobiłem ok. 1800 fotek (siatkówka na hali).
no to całkiem całkiem :) wiem że u zjadłem :P mistakes happens :D
Przy normalnym użytkowaniu - jedna klatka co jakiś czas - ponad 1100 (http://img84.imageshack.us/img84/1086/17644215859223356351463.jpg).
rafalko-o
10-03-2011, 18:36
Osobiście nie widzę potrzeby i sensu w dźwiganiu gripa, kiedy można oryginalną baterię kupić za niecałe 150zł.
Dla mnie to przerost formy nad treścią.
http://www.amazon.co.uk/Nikon-B000BYCKU8-EN-EL3e-Rechargeable-Battery/dp/B000BYCKU8/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1299774716&sr=1-1
partyman
14-03-2011, 12:04
A jak ktoś nosi grip nie dla dodatkowej baterii?
Ja na aku EN-EL3e w gripie jestem w stanie zrobić 800-1200 klatek. Na EN-EL4 robię od 1700-4000 klatek i do tego mam 8k/s, a nie 5 ;)