PDA

Zobacz pełną wersję : Adobe Reader + XP - Problem

step.tom
18-10-2009, 18:24
Witam

Kolejny raz mam problem z drukiem plików PDF na XP. To znaczy, obraz pliku PDF na PC jest ok. Jak go drukuję to mam na wydruku chińskie ptaszki.... Myślałem , że to wina drukarki i przeinstalowałem nowe sterowniki. Dalej to samo. Odinstalowałem Adobe ( próbowałem z PL i EN ) i zainstalowałem Foxita. Dalej to samo , co prawda nie ma ptaszków ale są inne znaki geometrycznopodobne. Dokumenty tworzone ma moim PC drukują się ok. Lecz prawie wszystkie przychodzące są błędnie drukowane. Proszę o pomoc w czym tkwi problem? Dodam, iż niedawno ( ok 2 m-cy temu ) robiłem reinstal XP i wszystko było ok. A teraz jest jak jest.
Proszę o pomoc w tej materii....

Tr0n
19-10-2009, 10:08
Jaka drukarka?

Gusioo
19-10-2009, 11:03
Czy te "przychodzące" PDF są z jednego źródła? Inne pliki, pobrane z Sieci drukują się dobrze? Jak możesz to załącz taki plik - się zobaczy.

step.tom
19-10-2009, 17:43
Jaka drukarka?

Drukarka Epson SP R300

Czy te "przychodzące" PDF są z jednego źródła? Inne pliki, pobrane z Sieci drukują się dobrze? Jak możesz to załącz taki plik - się zobaczy.

A dokumenty przychodzą z kilku źródeł. Jest jeszcze coś co wczoraj spostrzegłem. Gdy te same PDF drukuję przez sieć ( print server Linksys ) z notebook'a są ok, tzn nie ma znaczków chińskich tylko czytelny dokument. Znaczy mam coś nie tak z moim PC i XP?
Nie mogę teraz wysłać załącznika bo jestem po za domem, dopiero mogę coś załączyć w środę.

Tr0n
20-10-2009, 22:21
Drukarka Epson SP R300.

Masz tam kilka sterowników typu PCL5, PCL6?

step.tom
21-10-2009, 00:44
Masz tam kilka sterowników typu PCL5, PCL6?

Ale pisałem wcześniej, że z innego PC po sieci drukuje tego samego PDF bez zarzutu. A z mojego z problemami , więc to chyba nie wina drukarki? Sam już nie wiem.

Pozdrawiam

Ostrry
21-10-2009, 13:21
ja już dawno zostawiłem Adobe Readera. Przesiadłem się na Foxit Readera i jestem z niego o wiele bardziej zadowolony, przede wszystkim jest szybszy.

step.tom
21-10-2009, 15:28
Witam
...Dalej to samo. Odinstalowałem Adobe ( próbowałem z PL i EN ) i zainstalowałem Foxita. Dalej to samo , co prawda nie ma ptaszków ale są inne znaki geometrycznopodobne....

ja już dawno zostawiłem Adobe Readera. Przesiadłem się na Foxit Readera i jestem z niego o wiele bardziej zadowolony, przede wszystkim jest szybszy.

Pisałem o problemach z Foxitem wcześniej, nie widziałeś?

fIlek
21-10-2009, 15:35
Tak sobie pomyślałem teraz - czy na obydwóch komputerach masz DG? Może hindusi coś nawywijali z fontami?

Ostrry
21-10-2009, 15:45

oj wtopa :) wybacz :D

step.tom
21-10-2009, 19:28
Tak sobie pomyślałem teraz - czy na obydwóch komputerach masz DG? Może hindusi coś nawywijali z fontami?

Piotrze tylko na stacjonarnym na 'laptoku' by pewnie DG nie ruszył.:(

Tr0n
21-10-2009, 20:17
Ale pisałem wcześniej, że z innego PC po sieci drukuje tego samego PDF bez zarzutu. A z mojego z problemami , więc to chyba nie wina drukarki? Sam już nie wiem.

Pozdrawiam
Właśnie nie drukarki ale sterowników, pytanie czy zainstalowało Ci się kilka sterowników do drukarki czy nie

J51
22-10-2009, 09:46

Możesz podpowiedzieć jaki jest problem z tym Foxitem,ja go mam i działa dobrze.

fIlek
22-10-2009, 09:53
Możesz podpowiedzieć jaki jest problem z tym Foxitem,ja go mam i działa dobrze.

[...]zainstalowałem Foxita. Dalej to samo , co prawda nie ma ptaszków ale są inne znaki geometrycznopodobne[...]

Jak widać odpowiedział. Kłania się czytanie ze zrozumieniem :)

J51
22-10-2009, 13:13
Jak widać odpowiedział. Kłania się czytanie ze zrozumieniem :)
Ta odpowiedz niczego nie wyjaśnia,skoro u mnie jest dobrze :)

fIlek
22-10-2009, 13:20
Ta odpowiedz niczego nie wyjaśnia,skoro u mnie jest dobrze :)

Może dlatego właśnie kolega Tomasz pyta co jest nie tak. Powtarzając jego pytanie raczej odkrycia nie robisz :D

step.tom
23-10-2009, 00:44
Może dlatego właśnie kolega Tomasz pyta co jest nie tak. Powtarzając jego pytanie raczej odkrycia nie robisz :D
Dzięki Piotrze.

No i dalej jestem w lesie. Może to jednak kwestia XP. Może przeinstalowanie pomoże ale qrde znowu 3 dni z głowy. :???:
Może znacie jakieś fora maniaków komputerowych, może tam się spotkali z takimi objawami?

Gusioo
23-10-2009, 09:14
Możesz, o co proszę drugi raz, wkleić taki dokument? Wtedy będzie możliwość, wykluczenia winy dokumentu.

Ten XP, z którego korzystasz, to nie jest jakiś "kastrat" w stylu Windows MX?
Czcionki masz wszystkie?
Sterowniki z drukarki, jak i samą drukarkę, usuwałeś z menedżera urządzeń?
Czy próbowałeś uruchomić drukarkę na domyślnych, proponowanych przez Windows, sterownikach?

Pobrałeś najnowsze sterowniki do drukarki? http://esupport.epson-europe.com/ProductHome.aspx?lng=pl-PL&data=ua0advrLVvWfk5KHyg3ksdJuD33BhuClQN0Ay8IIO3gU0 03D&tc=6

x-mario-x
23-10-2009, 22:23
Jak go drukuję to mam na wydruku chińskie ptaszki.
Witam,
Kilka miesięcy temu miałem identyczną sytuację, dostałem fakturę w pdf (jak co miesiąc, za internet), na ekranie wszystko normalnie, na wydruku chińszczyzna. O ile pamiętam to otworzyłem go w Photoshopie i tak wydrukowałem. Nigdy więcej się już to nie powtórzyło.

step.tom
24-10-2009, 10:44
Witam,
Kilka miesięcy temu miałem identyczną sytuację, dostałem fakturę w pdf (jak co miesiąc, za internet), na ekranie wszystko normalnie, na wydruku chińszczyzna. O ile pamiętam to otworzyłem go w Photoshopie i tak wydrukowałem. Nigdy więcej się już to nie powtórzyło.

Zaiste, wydrukowałem z poziomu PS i było ok, Lecz problem nie zniknął. Druk z poziomu XP dalej z 'chińszczyzną':(

Gusioo
24-10-2009, 10:45
A czcionkę, użytą w dokumencie, masz w systemie?

step.tom
24-10-2009, 10:50
Możesz, o co proszę drugi raz, wkleić taki dokument? Wtedy będzie możliwość, wykluczenia winy dokumentu.

Ten XP, z którego korzystasz, to nie jest jakiś "kastrat" w stylu Windows MX?
Czcionki masz wszystkie?
Sterowniki z drukarki, jak i samą drukarkę, usuwałeś z menedżera urządzeń?
Czy próbowałeś uruchomić drukarkę na domyślnych, proponowanych przez Windows, sterownikach?

Pobrałeś najnowsze sterowniki do drukarki? http://esupport.epson-europe.com/ProductHome.aspx?lng=pl-PL&data=ua0advrLVvWfk5KHyg3ksdJuD33BhuClQN0Ay8IIO3gU0 03D&tc=6

XP Jest oryginał, co do czcionek to nie dodawałem i nie usuwałem ich ręcznie ( może system je sam usunął ) jak mam to sprawdzić?
Drukarkę przeinstalowywałem z poziomu menedżera urządzeń i uruchamiałem na sterownikach domyślnych, oraz pobrałem nowe sterowniki. Dalej to samo.

Co do dokumentu to wolałbym go szerokiemu gronu nie udostępniać... mam nadzieję że mnie rozumiesz?

step.tom
24-10-2009, 10:51
A czcionkę, użytą w dokumencie, masz w systemie?

Jak mam sprawdzić jaka czcionka jest w dokumencie?

Gusioo
24-10-2009, 10:58
Co do dokumentu to wolałbym go szerokiemu gronu nie udostępniać... mam nadzieję że mnie rozumiesz?
No pewnie, myślałem, że coś ogólnie dostępnego. Przecież nie zmuszam Cię do publikowania prywatnych dokumentów.

Jak mam sprawdzić jaka czcionka jest w dokumencie?
Prawdopodobnie we właściwościach dokumentu. W Foxit Reader to jest w File - Properties (CTRL+D) - zakładka: Fonts.

step.tom
24-10-2009, 11:07
No pewnie, myślałem, że coś ogólnie dostępnego. Przecież nie zmuszam Cię do publikowania prywatnych dokumentów.

Prawdopodobnie we właściwościach dokumentu. W Foxit Reader to jest w File - Properties (CTRL+D) - zakładka: Fonts.

No i chyba tu jest pies pogrzebany. W dokumencie jest Helvetica w różnych odmianach a u mnie w systemie nie hallo. Czyli dogramy i powinno być ok? Skąd mogę pobrać te czcionki?

Gusioo
24-10-2009, 11:13
No i chyba tu jest pies pogrzebany. W dokumencie jest Helvetica w różnych odmianach a u mnie w systemie nie hallo. Czyli dogramy i powinno być ok? Skąd mogę pobrać te czcionki?
Z katalogu PS, wszak on drukuje poprawnie.

step.tom
24-10-2009, 11:17
Z katalogu PS, wszak on drukuje poprawnie.

Genialne... tylko w którym katalogu one się mieszczą ( fonty oczywiście )

Gusioo
24-10-2009, 11:21
Nie mam PS, ale Google podpowiada, że: C:\Program Files\Common Files\Adobe\Fonts

step.tom
24-10-2009, 11:28
Nie mam PS, ale Google podpowiada, że: C:\Program Files\Common Files\Adobe\Fonts
Qrde nie ma tam takiej czcionki...

Gusioo
24-10-2009, 11:58
Co więcej, Helvetica jest płatna. Sprawdź, w właściwościach tego dokumentu, czy ta czcionka ma dopisek Embedded. Jeśli nie to znaczy, że nie jest ona osadzona w dokumencie.

Sprawdź także to: http://www.athleticaid.com/yaquinapress/redistill/index.html

step.tom
24-10-2009, 12:00
Wymiękam. Dograłem wszystkie czcionki z laptopa na którym PDF sie dobrze drukował i nic czyli dalej to samo. Nie mam pojęcia gdzie znaleźć tę brakującą czcionkę skoro nigdzie w systemie jej nie ma ( opcja szukaj też jej nie znalazła) Nie wiem jak PS drukuję Helvetica a XP nie.

step.tom
24-10-2009, 12:06
No i mam coś takiego

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img41.imageshack.us/i/50152215.jpg/)

Gusioo
24-10-2009, 12:22
Z tego co pogrzebałem w Google to Helveticę znajdziesz w pakiecie Ghostscript, ale palca nie dam siebie obciąć za to, czy Windows ją rozpozna, czy nie.