PDA

Zobacz pełną wersję : D90 - pytanie o śruby w regulacji FF/BF

hanniballecter2
18-10-2009, 17:26
Jak w temacie - jestem posiadaczem D90 - znalazłem na tym forum wiele opisów kalibracji d90 przy użyciu imbusa 2mm. Efekt mojej ingerencji jest zadowalający ale nie do końca. Tak jak pisali wcześniej koledzy uzyskałem idealnie punkt ostrzenia ale w samym centrum kadru i w całej linii POZIOMEJ pól autofokusa ( zmieniałem TYLKO ustawienie śruby bliższej matrycy). Niestety pola górne wykazują bardzo wyraźny BF a pola dolne lekki FF. Dlateko chcę zapytać czy aby druga śruba - ( ta dalej od matrycy) nie służy do korekty tej przypadłości. Być może ktoś z szanownych forumowiczów ma jakiś schemat układu tych śrub lub sam już próbował korygować ten problem.

tomek20stencel5
18-10-2009, 17:47
Ta druga śruba jest od tego abyś widział w wizjerze obraz ostry. Jeżeli obraz w wizjerze jest ostry to tej śruby nie dotykaj. Służy to głównie przy manualnym ustawianiu ostrości.

hanniballecter2
18-10-2009, 17:55
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Ale nadal mam pytanie czy istnieje jakiś sposób aby skorygować AF w obu osiach.

b707
18-10-2009, 18:59
No wlaśnie pytanie jak to jest naprawde z tą drugą śrubą..

Był gdzieś kiedyś schemacik który pokazywał że lustro dla AF jest zamocowane do dużego... dlatego też IMHO zmiana pozycji dużego wywołuje zmiane małego.
pzdr