Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma 18-50 2.8 czy Tamron 17-50mm 2.8 ???

przemekklin
18-10-2009, 17:25
Witam!
Zastanawiam sie nad wymiana obiektywu kitowego na obiektyw ze swiatlem jasnym.
Nikkor ze wzgledu na swoja duza cene odpada. Pozostal w zasadzie do rozpatrzenia tylko :
Tamron AF 17-50mm F2.8 XR Di II LD Aspherical oraz Sigma 18-50mm f2.8 EX DC Macro.
Body to D90, w przyszloscie niedalekiej D300. Bardzo prosze o dorade, bo po przeczytaniu testow na optyczne.pl sam juz nie wiem... Lub moze znacie jeszcze jakies dobre inne obiektywy ktore pominalem w tym zakresie cenowym.
Z gory dziekuje za poswiecony czas

coroner
18-10-2009, 17:47
Było już pierdylion razy na forum. Szukajka Twoim przyjacielem jest...

wycior99
18-10-2009, 20:36
Swego czasu miałem podobny dylemat. Wziąłem Sigmę 18-50, którą użytkuję od 3 miesięcy i jestem bardzo zadowolony. Jak na moje - amatorskie - potrzeby w zupełności wystarczająca. Porównywałem z pierwszym Tamronem 17-50 i jakość wykonania na rzecz Sigmy. Optycznie różnic nie widziałem, lub nie chciałem widzieć, gdyż Sigma zrobiła lepsze pierwsze wrażenie. Teraz w drodze jest Sigma 50 - 150 i będzie czad...

mkoczkodaj
21-10-2009, 10:58
tylko tamron. w tej cenie nic tak dobrego nie znajdziesz. oczywiście są ludzie którzy lubią sigmy z ich ułomnościami /problemy z AF/ takie rzeczy w tramronach się nie zdarzają

wycior99
21-10-2009, 21:06
Czyli z tego wniosek, jak sam nie pójdziesz do sklepu i nie "pomacasz" to tylko będziesz miał wodę z mózgu. Powodzenia.

Mata_Hari
21-10-2009, 23:14
Dokładnie tak.
Ja też wybierałam między tymi dwoma szkłami i wybrałam Tamrona. Zaznaczam jednak, że Sigmy w rękach nie miałam. Po prostu Tamron uchodzi za ostrzejszy, a mnie na ostrości bardzo zależało.
Mechanicznie nie mogę mu póki co niczego zarzucić.

andrzej_suse10
21-10-2009, 23:18
tylko tamron. w tej cenie nic tak dobrego nie znajdziesz. oczywiście są ludzie którzy lubią sigmy z ich ułomnościami /problemy z AF/ takie rzeczy w tramronach się nie zdarzają

Smiem wątpic, w tamronach też się zdarzają. Oczywiście dla mnie lepiej mieć obiektyw słaby mechanicznie, niż słaby optycznie (bo obiektyw do tworzenia obrazu służy i w tym powinien być dobry). W tej cenie musisz wybierać pomiędzy lichą obudową a mydłem. Ja wybrałem kiepską obudowę :)

Andrzej1976
22-10-2009, 15:40
A ja mam sigmę i jestem bardzo zadowolony ... a i z tym mydłem to nie ma co przesadzać ...
pozdrawiam

stachmuszel
23-10-2009, 14:44
Ja mam Sigmę 18-50/2.8 Macro (bez HSM). O żadnym mydle nie ma mowy. Nie wiem kto to wymyślił. Chyba właściciele Tamronów. Mam kilku znajomych używających tych Sigm i podobnych np. S17-70/2.8-4.5. Oni również żadnego mydła nie widzą.
Swego czasu miałem taki dylemat i:

Za Sigmą:
-jakość wykonania,
-wg mnie ładniejszy bokeh (Tamron ma specyficzny IMO),
-celniejszy AF,
-kolorki,
przeciw:
-minimalmie mniej ostra na 2.8 od Tamrona.

Za Tamronem:
- minimalnie ostrzejszy od Sigmy na 2.8,
- minimalnie szybszy AF,
przeciw:
- jakość wykonania,
- bokeh,
- z Sabinką przepały, pół biedy jak można to oszacować i wprowadzić stałą korektę. Niestety na tyle nieprzewidywalne, że ciężko mi z tym było.

Pozdr.

Grygolas
16-12-2009, 10:30
Ja mam Sigmę 18-50/2.8 Macro (bez HSM). O żadnym mydle nie ma mowy. Nie wiem kto to wymyślił. Chyba właściciele Tamronów. Mam kilku znajomych używających tych Sigm i podobnych np. S17-70/2.8-4.5. Oni również żadnego mydła nie widzą.
Swego czasu miałem taki dylemat i:

Za Sigmą:
-jakość wykonania,
-wg mnie ładniejszy bokeh (Tamron ma specyficzny IMO),
-celniejszy AF,
-kolorki,
przeciw:
-minimalmie mniej ostra na 2.8 od Tamrona.

Za Tamronem:
- minimalnie ostrzejszy od Sigmy na 2.8,
- minimalnie szybszy AF,
przeciw:
- jakość wykonania,
- bokeh,
- z Sabinką przepały, pół biedy jak można to oszacować i wprowadzić stałą korektę. Niestety na tyle nieprzewidywalne, że ciężko mi z tym było.

Pozdr.

Dzięki tej opinii utwierdziłem się w dążeniach: zbieram na sigmę z HSM!
Chyba będę musiał niestety pozbyć się N35/1.8G aby Sigmę kupić:(
Życie to ciągłe wybory buuu...

d_an
16-12-2009, 13:35
oczywiście są ludzie którzy lubią sigmy z ich ułomnościami /problemy z AF/ takie rzeczy w tramronach się nie zdarzają

Śmiem twierdzić, że sigma w wersji z HSM ma znacznie szybszy AF - co do celności - w obu przypadkach nie zaszodzi sprawdzić kilka sztuk, ale podobnie uważam, że wersja z HSM ma z tym mniej problemów.
Ja osobiscie brałbym sigmę bo lubię kolorystykę z sigm no i przede wszystkim jest solidnie wykonana, a ja kupuję obiektywy na lata.
Tamron jest nieco ostrzejszy na pełnej dziurze, dla mnie jednak wymienione wyżej cechy przeważają tą zaletę, zwłaszcza, że różnice (ostrości) nie są duże.