PDA

Zobacz pełną wersję : D200 i obiektywy

biedronka22
18-10-2009, 15:51
Witacie,

Nie mogę założyć tematu w kategorii najczęstszych pytań więc spytam tutaj.

Mam Nikona D200
Nikon 50/1.8
Tamron 28-75
Sigma 70-300

Problem występuje w pomieszczeniach z małą ilością światła (np kościół). Zdjęcia są nie ostre i zaszumione.
Stoję teraz przed dylematem, czy zmienić sprzęt np na jakiegoś Canona 40D a może wymienić obiektywy.

Co radzicie...

Jak dobrać szkła aby móc spokojnie focić śluby (szef upiera się aby robić fotki bez LAMPY,a więc jasnych szkieł potrzebuję, tylko jakie !!!)

Pozdrawiam
biedronka22

eldritch
18-10-2009, 18:23
:shock: doradzam zmienić zawód...
kilkanaście lat temu przed kantorkiem w sali od fizyki w mojej szkole wisiał taki napis: "zanim zapukasz, zastanów się po co przyszedłeś" - w Twoim przypadku chciałoby się powiedzieć "zanim zapytasz, zastanów się jakiego typu odpowiedzi oczekujesz"...

PS Zapytaj szefa...

Jacek_Z
18-10-2009, 21:39
zmień body na D700. Szkła masz FX. Tamron będzie w sam raz.
Sigma 70-300 chyba jest niepotrzebna, zamień na inne szkło. Jakąś jasną stałkę.

stachmuszel
18-10-2009, 22:18
To tylko 8 kzl:-)

ryszkut
19-10-2009, 00:11
a droga biedronko - jakie masz pojęcie o fotografii? z pytania wnioskuję że coś pomiędzy żadne, a robię w auto.
bardzo dziwne pytanie. ostre szkła ? 50/1.8 35/1.8 85/1.8 więcej chyba ci nie potrzeba...

mini21
19-10-2009, 00:56
Witacie,

Mam Nikona D200
Nikon 50/1.8
Tamron 28-75
Sigma 70-300

Problem występuje w pomieszczeniach z małą ilością światła (np kościół). Zdjęcia są nie ostre i zaszumione.
Stoję teraz przed dylematem, czy zmienić sprzęt np na jakiegoś Canona 40D a może wymienić obiektywy.

Co radzicie...

Jak dobrać szkła aby móc spokojnie focić śluby (szef upiera się aby robić fotki bez LAMPY,a więc jasnych szkieł potrzebuję, tylko jakie !!!)

Pozdrawiam
biedronka22

Dobra, teraz na spokojnie.
Widać, że brakuje ci podstawowych wiadomości na temat warunków naświetlania.

Z tego co piszesz, zdjęcia robisz najprawdopodobniej w Auto, lub P.

A więc do rzeczy:
1.Dlaczego masz poruszone zdjęcia w kościele?
-mając włączony tryba auto bądź P aparat sam dobiera ci czas. Jeśli warunki oświetleniowe są trudne, aparat będzie ustawiał dłuższy czas.
Moja rada: przejdź na tryb "A" (preselekcja przysłony)

2.Dlaczego zdjęcia są zaszumione?
-podobnie jak wyżej, jeśli używasz trybu Auto, bądź "P" i w opcjach aparatu masz ustawione "ISO Auto", aparat w ciężkich warunkach oświetleniowych sam będzie dobierał odpowiednią wartość ISO. Im wyższa wartość ISO, tym większe szumy.
Moja rada: wyłącz w ustawieniach aparatu opcję "ISO Auto" i pamiętaj, że D200 to stara konstrukcja, z dość szumną matrycą CCD, wiec staraj się nie wchodzić powyżej ISO 400

Nie wiem, dlaczego twój szef upiera się, żeby robić zdjęcia bez lampy.
Jeśli kościół jest ciemny, lampa na pewno pomoże.
Oczywiście, nie mówię tu o lampie wbudowanej, tylko zewnętrznej (SB-600, SB-800, SB-900) z palnikiem skierowanym do góry i założonym odbłyśnikiem, lub odbijając światło od ściany/sufitu.

Obiektywy masz całkiem dobra, jasne (może prócz 70-300), więc wymiana szkieł raczej nic nie wniesie.
Oczywiście, może zakupić komplet stałek ze światłem 1.8 czy 1.4.

Co do wymiany body, powiem tak...
Masz już trochę sprzętu, a z tego co piszesz, wynika, że brakuje ci umiejętności.
Sam pracuję na D200 i jest to naprawdę bardzo zacna puszka.
Brakuje trochę niskoszumnego ISO powyżej 400, ale wszystko da się załatwić.
Jeśli stać cię na wymianę body, proszę bardzo, nie przeczę, że trochę to pomoże, ale nie załatwi to sprawy.
Bez warsztatu to nawet i D3 czy 5D nie zrobisz dobrego zdjęcia.

To tyle z mojej strony.
Mam nadzieję, że coś pomogłem.

KS
19-10-2009, 08:58
mini21 - ISO800 czy 640 też ładnie wychodzi na wydrukach z D200. Jak komuś przeszkadza, to lekkie odszumianie w CNX i jest bardzo ładnie.

Robiłem ostatnio ślub szwagierki - niektóre sceny na sali weselnej szły w ISO1600 - na wydrukach świetnie to wyglądało.

Dałem sobie spokój z szumami. Niestety główna księgowa domowa nie pozwala na D700, więc męczę się z D200.

:)

pavel_9
19-10-2009, 09:04
będe okrutny... widzę że chyba nie masz zielonego pojęcia o fotografi...bo gdybyś miał/a to ten watek nie był by wogole zakładany...więc może zanim się rzucisz na wody fotografii slubnej poczytaj sobie intrukcje obsługi apratu, bo jakby nie patrzeć takim zsetawaem jak Twoj na pewno da się zrobic dobre zdjecia slubne...nie powiem ze bez uzycia lampy, ale nie jest to mission impossible...a co do szefa....achhhh..szkoda słów [:

jamirq
19-10-2009, 09:05
ale nie ma sie co oszukiwac ze uzywalne wysokie ISO niezywkle pomaga. Wiadomo da sie i bez ale lepiej skupic sie na kadrze a nie tylko na kadrze i swietle.

pavel_9
19-10-2009, 09:06
aaaa i zpoamniałem dodac.....KONIECZNIE zmien body na 40D...zapewniam...ze będzie jak ręką odjął....[-:{

mini21
19-10-2009, 09:42
mini21 - ISO800 czy 640 też ładnie wychodzi na wydrukach z D200. Jak komuś przeszkadza, to lekkie odszumianie w CNX i jest bardzo ładnie.

Robiłem ostatnio ślub szwagierki - niektóre sceny na sali weselnej szły w ISO1600 - na wydrukach świetnie to wyglądało.

Dałem sobie spokój z szumami. Niestety główna księgowa domowa nie pozwala na D700, więc męczę się z D200.

Oczywiście, jeśli mowa o wydrukach, to nie ma co sobie zawracać głowy. I tak szumu praktycznie nie będzie widać. Pisałem z myślą o wyświetlaniu na ekranie. Ja osobiście lubię, jak na zdjęciu widać lekkie ziarno, ale to inna kwestia.

stachmuszel
19-10-2009, 09:43

Uff...dobrze, że to napisałeś, bo już myślałem, że tylko moje D200 na ISO640/800 obrazuje jeszcze przyzwoicie i z akceptowalnym poziomem szumów. W lepszych warunkach to i ISO1250 da się przeżyć :-). No chyba, że mój "próg" jakościowy jest postawiony dosyć nisko:-)
A wracając do tematu...fotografia ślubna to wbrew pozorom ciężki kawałek chleba. Odpowiedni sprzęt oczywiście ułatwia pracę ale jej nie załatwia. Wiedza, umiejętności i chyba najważniejsze to praktyka. Także długa droga przed Tobą. A wiem co piszę, bo liznąłem trochę tematu i do dzisiejszego dnia jestem średnio zadowolony z tego co robię.
Pozdrawiam!

stachmuszel
19-10-2009, 09:47
ale nie ma sie co oszukiwac ze uzywalne wysokie ISO niezywkle pomaga. Wiadomo da sie i bez ale lepiej skupic sie na kadrze a nie tylko na kadrze i swietle.

Jak jest ciemny kościół/sala to nawet wysokie ISO nie pomoże. Też tak myślałem, dopóki nie pożyczyłem D300 na ślub. Jest lepiej ale i tak trzeba wspomagać się światłem sztucznym np. sabinką:-).

JK
19-10-2009, 09:54
......
1.Dlaczego masz poruszone zdjęcia w kościele?
-mając włączony tryba auto bądź P aparat sam dobiera ci czas. Jeśli warunki oświetleniowe są trudne, aparat będzie ustawiał dłuższy czas.
Moja rada: przejdź na tryb "A" (preselekcja przysłony)
......

Serio? Na tryb "A"? Nie pomyliło ci się coś?
Reszta twoich wyjaśnień, też jakaś taka pokrętna. :wink:

...... Mam nadzieję, że coś pomogłem.

A co ci pozostaje? :wink:

cypherdid
19-10-2009, 10:02
Witacie,

Mam Nikona D200
Nikon 50/1.8
Tamron 28-75
Sigma 70-300

Co radzicie...

Pozdrawiam
biedronka22

Zestaw jest nawet OK. Taki lepszy amatorski, no może prócz tej Sigmy. Nie używaj tej sigmy w kościele (!!). No jasne. Też bym nie chciał żeby była używana lampa wbudowana. To jest największy koszmar jaki może być. Najlepiej zainwestować w SB-600, bądź jeszcze lepiej SB-900 - z dodatkowym zestawem dyfuzyjnym np. Lumiquest. Taka praca lampą nikomu nie będzie przeszkadzać. A ten Tamronik i 50tka spoko stykną do pracy.

darko
19-10-2009, 10:06
Zdjęcia są nie ostre i zaszumione.

I znowu wróżenie z fusów, może pokażesz te nieostre i zaszumione foty.
Zdjęć do iso800 praktycznie nie odszumiam, przy wyższych iso to już zależnie od zdjęcia.
Odbitakmi przy takim iso bym się nie przejmował, będzie dobrze no chyba że zdjęcia są do bani
Co do zestawu to też mam taki a jeżeli wychodzą Ci z tego nieostre i zaszumione to zmień na canona
na pewno będzie lepiej :twisted:

KS
19-10-2009, 11:36
My się produkujemy, a cholera wie, czy bierdonka22 jeszcze się tu pojawi...

ryszkut
19-10-2009, 16:35
no to może ja o coś zapytam. czy matryca w d80 i d200 to to samo? czy jakoś obrazowania jest taka sama? ja robię dużo koncertów na iso 1000-1600 z d80 i nie ma aż takiej tragedii. tym bardziej że szum nikonowy jest dość ładny i nie przeszkadza za bardzo. wydruków raczej nie robię

Shah
19-10-2009, 17:36
A może to taka prowokacja ze strony biedronki.

Jacek_Z
19-10-2009, 23:19
no to może ja o coś zapytam. czy matryca w d80 i d200 to to samo? czy jakoś obrazowania jest taka sama? tak idealnie taka sama to nie jest. Ale różni ją niuans - inne czytanie danych i zapewne nieco inne oprogramowanie.
W uproszczeniu można powiedzieć, że to to samo.

darko
20-10-2009, 08:26
A może to taka prowokacja ze strony biedronki.
Ta i zaraz będą zestawy Super hiperd D200 z jeszcze bardziej super hiper 50mm f1,8 za 2999 złociszy w promocji
dołożą statyw "wyprodukowano dla biedronki" i karty pamięci "wyprodukowano dla biedronki" :mrgreen:

stachmuszel
20-10-2009, 10:55
no to może ja o coś zapytam. czy matryca w d80 i d200 to to samo? czy jakoś obrazowania jest taka sama? ja robię dużo koncertów na iso 1000-1600 z d80 i nie ma aż takiej tragedii. tym bardziej że szum nikonowy jest dość ładny i nie przeszkadza za bardzo. wydruków raczej nie robię

Wspólną cechą matryc w D200 i D80 jest: CCD, 10 MPx, wymiary fizyczne. Jednak ta z D200 jest bardziej zaawansowana technologiczne. Wg danych Sony moduł z D200 ma interface 4-kanałowy a z D80 2-kanałowy. Miałem gdzieś link do tych materiałów, które dokładnie to opisują. Ale niestety moja pamięć ...:-)
Pozdr.

Edit: coś znalazłem

http://www.bythom.com/olddslr.htm

D200 - Sony ICX483AQA (Nikon 4-channel)
D80 - Sony ICX493AQA (Nikon 2-channel)

Widać też, że inaczej niż w przypadku D80/200, w D90/300/s pracują dokładnie te same CMOS-y SONY.

biedronka22
20-10-2009, 20:40
Na początku to dziękuje za wasze opinie i porady, które na pewno mi pomogą i ułatwią pace z aparatem. Myślę ze żeby dojść do perfekcyjnej obsługi i rezultatów potrzeba czasu i praktyki w robieniu zdjęć. Dotąd moja przygoda z fotografia toczyła się bardziej w artystycznym jej kierunku, teraz niestety muszę wszystko przekierować na foto ślubne które odbiega od dotychczasowej pracy.Z reszta nie od razu Rzym zbudowali...A co do instrukcji obsługi to przeczytałam ja kilkakrotnie, ale widocznie jak kobieta uważam ze niektóre rzeczy powinny być napisane prościej i praktyczniej:)))). Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie 50 1.4 czy ktoś ja ma i czy warto ja kupować bo słyszałam rożne wersje na jej temat... Z góry dziękuje za jakiekolwiek porady

ps. Sorki ze tak malo pisze ale akurat na teraz duuuzo zajec... pozdrawiam BIEDRONECZKA:)

darko
22-10-2009, 10:07
Może pokażesz jakieś zdjęcie, będzie łatwiej coś więcej doradzić

fruzia
28-10-2009, 15:20
a może poczytasz jakieś książki/artykuły/gazety, w których znajdziesz informacje na temat oświetlenia? na pewno pomoże Ci to w robieniu fot w kościele. Spróbuj wyciągnąć jak najwięcej z tego aparatu zanim je zmienisz, a możliwości ma całkiem niezłe!

BorysR
28-10-2009, 16:55
Na dobre foty i to nieporuszone pomaga d3s. Dlatego taka zawrotna cena.

Skibek
29-10-2009, 12:03
Biedronko... a jak ty tymi małymi skrzydełkami tego tamrona podpinasz?
Jak spredajesz swoje zdjęcia to mówisz: Zdjęcia z Biedronki?

Przepraszam... Nie mogłem się powstrzymać. ;)

A tak serio: Są pewne warunki, gdzie nawet Nikkorem 50/1.4 będzie za ciemno. Czasem lampa jest niezbędna (powiedz to szefowi). Proponuję potrenować użycie lampy "na miękko" (czyli z jakimś dyfuzorem, których milion w Internecie).
Oczywiście można podnieść ISO do 800 (w D200 do chyba max na co można sobie pozwolić) i w skarajnych przypadkach ustawić kompensację ekspozycji na -0,3-0,5EV, a potem podciągnąć to przy wołaniu z NEFa (zaraz mnie za to pewnie zlinczują, ale to też jakiś sposób na skrócenie ekspozycji).
Szumy... hm... kościoły zazwyczaj szumią, ale na papierze przestają ;)
Do kościoła nie potrzebny ten 70-300, chyba, że z chóru chcesz portret ksiądze zrobić (albo wielko kościół jest), ale na chórze to statyw możesz sobie postawić ;)

Tomek Konopka
29-10-2009, 14:34
:-D kup sobie 35 1,8 i iso 800-1000 to pikuś a nawet i 1250 jak dobrze naświetlisz nie mowa o lampie od 2.2 ostry jak kosa a czasy w kosciele nawet ciemnym 1/30- 1/50 spoko się utrzyma. U mnie na zdjeciu 15,2 x 21,5 cm jest miód.