Zobacz pełną wersję : Obiektywy Zeiss
Ze starych czasów (Practica SIX TL) zostały mi trzy obiektywy:
Carl Zeiss MC Jena Flektogon 4/50
Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80
Carl Zeiss MC Sonnar 4/300
Szkiełka są całkiem przyjemne, można je jakoś podpiąć do D70s? Podejrzewam, że jest do tego jakaś przejściówka, niestety na forum nie znalazłem żadnych informacji o takim sprzęcie.
Czy ktoś z forumowiczów się orientuje, gdzie takie cudo mogę kupić?
kiepsko szukałeś...jest co najmniej kilka postów na ten temat :)
są przejściówki...zadzwoń do raysfoto.pl lub szukaj na allegro
Tak faktycznie są takie przejściówki, używam takiej z moim f90 i obiektywami od P-six. Efekty są świetne, więc polecam. Plus tego jest taki, że w przeciwieństwie do przejściówek z M42 nie wymagają soczewki aby ostrzyć na nieskończoność, więc nic nie "psuje" świetnej optyki obiektwów P-sixa, szczególnie posiadanych przez ciebie Zeissów.
PS.
Gdyby okazały się Ci zbędne to daj znać...
Okej, więc jeżeli nie M42 to jaka? Bo jeżeli z M42 nie będzie mi ostrzył w nieskończoności, to lipa :/
Btw, czy Twoja puszka dobrze sobie radzi z pomiarem światła po podpięciu zeissów?
chyba się pogubiłeś...przejściówka Psix - Nikon ostrzy na nieskończoność, więc nie ma problemu (koszt w sklepie ok 186zł - ile na allegro nie wiem), chyba, że szkła masz na gwint M42, to wtedy przejściówka M42 - Nikon bez soczewki (nie ostrzy na nieskończoność - koszt ok 30zł) lub z soczewką (ostrzy na nieskończoność - koszt ok 130zł)
adrian - te obiektywy sa od Pentacona, format 6x6, nie potrzebujesz przejściówki z M42, chyba, że chcesz skręcać ze sobą dwie - pentacon na m42 i z m42 na nikon F.
Kupujesz przejsciówkę Pentacon six - Nikon F. bez soczewki, bez problemu z nieskończonością.
A małe zamieszanie jest przez to, ze napisałeś na początku Practica six TL a nie Pentacon.
Faktycznie, pokićkało mi się, oczywiście chodzi o Pentacona, chyba późna godzina dała mi się poważnie we znaki. Dzięki za wszystkie wyjaśnienia, już wszystko rozumię.
Taką przejściówkę (P-six na Nikona) kupiłem w Allegro za 129 zł, ale widziałem już tańsze. Nikon F90 (z tego co wiem F100 i D100/D200 też) radzi sobie z pomiarem światła bardzo dobrze. Można korzystać ze wskazań światłomierza i ustawiać ręcznie wszystko, można też włączyć tryb preselekcji przesłony i aparat sam dobiera czas do zadanej przysłony. Można mu nawet zadać korektę ekspozycji. Oczywiście nie wyświetla nigdzie wartości ustawionej przysłony, ale odczytuje po prostu światło przez roboczo ustawioną przysłonę. Robi się to bardzo intuicyjnie. Nie działa tylko w pomiarze matrycowym (chyba), ale na pewno działa pomiar centralnie warzony i punktowy.
Powiem więcej ostrość można ustawiać nie tylko na podstawie obserwacji matówki (wiadomo, że to trudne bez klinów lub rastra), ale można korzystać z elektronicznego dalmierza w wizjerze, który pokazuje kiedy jest "ostro".
Nie potrafi tego F80.
Pozdrawiam i życzę udanej zabawy.
PS. ALF, może uda mi się w końcu wybrać na jakiś plenerek z Tobą, wezmę wtedy szkiełka od Psix i sprawdzimy wtedy, co są one tak naprawdę warte. Pozdrowienia!!!
Powiem więcej ostrość można ustawiać nie tylko na podstawie obserwacji matówki (wiadomo, że to trudne bez klinów lub rastra), ale można korzystać z elektronicznego dalmierza w wizjerze, który pokazuje kiedy jest "ostro".
Nie potrafi tego F80.
A nie wiesz może jak działa dalmierz D70s z tymi obiektywami?
potwierdzanie złapania ostrości (zapalenie zielonej kropki) działa w d70 i podobnych zawsze, niezależnie od użytego obiektywu.
Nie potrafi tego F80.
Właśnie założyłem do F80 sowietskij objektif (mocowanie kijewa - styków brak) pomiaru światła - brak, przekazania przysłony - brak a mimo tego potwierdza ustawienie ostrości (sławetna zielona kropka) :-D dla pewności zamontowałem odwrotnie obiektyw - też działa, to czemu z przejściówką miałby nie działać ? Nie strasz ludzi :mrgreen:
F70 nie miałem w rękach, ale z tego co słyszłem, to powinien się zachowywać podobnie do f90, więc będzie wskazywał kropką ustawienie ostrości.
Co do F80, Futrzak, to może jestem w błędzie, ale sprawdzę to dzisiaj. A powiedz jak działał ci pomiar światła z tym obiektywem w F80?
F70 nie miałem w rękach, ale z tego co słyszłem, to powinien się zachowywać podobnie do f90, więc będzie wskazywał kropką ustawienie ostrości.
No i pięknie, żal by było nie używać takich szkiełek :)
jacekmarysienka - czytamy, dokładnie czytamy posty kolego - napisałem że nie a potrafi zmierzyć tylko potrafi potwierdzić ustawienie ostrości, brak pomiaru jest raczej oczywisty ... ale w konsumenckim cyfrowym też nie będzie więc to raczej ma małe znaczenie :p poza tym jak kolega ma D70 to pisanie o D200 raczej mu nie pomoże - chyba że kupi D200 żeby móc mierzyć światło z sovietskimi obiektywami :mrgreen:
jacekmarysienka - (...)jak kolega ma D70 to pisanie o D200 raczej mu nie pomoże - chyba że kupi D200 żeby móc mierzyć światło z sovietskimi obiektywami :mrgreen:
Na to się nie zanosi :) Pozostaję, póki co, przy D70s :)