Zobacz pełną wersję : Jaki koreks polecicię?
filipwrx
18-10-2009, 11:18
Jaki koreks byłby najlepszy na początek. Coś dosyć taniego i dobrego zarazem. I koniecznie możliwość wywoływania i mało obrazkowych i średnioformatowych negatywów. Pozdrawiam i dzięki za rady.
krzysiekn
18-10-2009, 13:14
mam koreks krokus 800.stary ale jary.wchodzą dwa filmy małoobrazkowe 35 mm lub jeden szeroki.widziałem taki na allegro.dobry nie tylko na początek. ja mam taki na wieki wieków i wiem,że jest ok.
filipwrx
18-10-2009, 13:37
Podobno krokusy mają nawyk przeciekania. Jakto jest u ciebie?
cypherdid
18-10-2009, 13:50
Kaiser są dobre. Albo hiszpańskie AB.
Byle nowy moim zdaniem. Chodzi o wywoływanie najważniejszej rzeczy - negatywu. Lepiej kilka dyszek dołożyć do dobrego i nowego.
krzysiekn
18-10-2009, 13:57
raczej bzdury.mój krokus nie cieknie.wlewasz płyn.wstrząsasz,co minutę chwilę poruszasz okręcając.na koniec wylewasz jeden płyn i wlewasz następny.używam go dalej mimo szału cyfry od ponad 20 lat.tak -20.negatywy i slajdy(też wywołuję na własne potrzeby)to jest coś.cyfra to tylko ps
filipwrx
18-10-2009, 14:08
Właśnie myślę o czymś nowy. Bo szkoda jeżeli coś będzie nie tak i zepsuję sobie negatyw lub kilka negatywów.
krzysiekn
18-10-2009, 14:15
jeżeli obudowa nie jest dziurawa,to nie może przeciekać.byle tylko te prowadnice w tarczach nie były połamane i normalnie wciągały film(przy naszej pomocy).zresztą nigdy nie spotkałem koreksów z takim defektem.chyba,że ktoś się wk.... i połamał dziada.
afterall
18-10-2009, 15:00
Ja z powodzeniem i zadowoleniem używam Kaisera.
Polecam jako stosunkowo tani i pewny.
Mam Jobo 1510. Jest na jeden film i potrzebuje tylko 250ml chemii.
filipwrx
18-10-2009, 15:59
A wchodzi do niego film 120?
A wchodzi do niego film 120?
Niestety nie.
ps. nie doczytałem, że potrzebujesz koreksu na coś szerszego.
Krokus 800.
Niestety lekko przecieka kiedy używa się metody wywracania (lepsza niż kręcenie szpulą). Ale to nie ma najmniejszego wpływu na wołanie.
A ręce zmoczysz tak czy tak ;)
Za to jest tani i dość powszechnie dostępny (ostatnio, szukając koreksu dla kolegi ze zdziwieniem stwierdziłem że zapanowała jakas katastroficzna koreksowa posucha, w porównaniu do sytuacji sprzed 2-3 lat, kiedy ludzie wyprzedawali całe ciemnie za 100zł).
Oczywiście lepszy byłby Kaiser, ale popatrz, porównaj ceny - wszystko zależy od Twojego portfela.
filipwrx
18-10-2009, 18:33
Portfel ucznia wieć szukam czegoś dość taniego.
No to popatrz na ceny...
Kaiser vs Krokus - myślę że się szybko zdecydujesz... Choć uczeń uczniowi i portfel portfelowi nierówny...
PS. Jak już będziesz kupował np. na Allegro, uważaj - jest masa koreksów uszkodzonych, niekompletnych, obitych... Najlepiej wybierać pewne oferty, z dużą ilością zdjęć, a nie "okazje"...
filipwrx
18-10-2009, 19:39
Myślę że jeżeli kupię coś używanego to w komisie w łodzi. Taniej i będę mogł sprawdzić.
polecam JOBO są w różnych wielkościach i można wołać rotacyjnie, mój 1520 przy wołaniu rotacyjnym do jednego filmu 120 bierze 100 ml sosu.
filipwrx
25-10-2009, 11:48
Kupiłem Kaisera. Jestem zadowolony. Nawija się banalnie. Wszyscy mnie tak straszyli a ten koreks prawie sam nawija film. Nie przecieka i pierwsze próby wyszły pomyślnie. Żałuje że wcześniej sam nie wywoływałem. Pozdrawiam
afterall
25-10-2009, 12:45
Kupiłem Kaisera. Jestem zadowolony. Nawija się banalnie. Wszyscy mnie tak straszyli a ten koreks prawie sam nawija film. Nie przecieka i pierwsze próby wyszły pomyślnie. Żałuje że wcześniej sam nie wywoływałem. Pozdrawiam
Jestem pewny , że będzie się Wam dobrze współpracowało :mrgreen: