PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ViewNX

tomaszekj3
17-10-2009, 13:27
Dzień dobry! Jako nowicjusz na tym Forum witam Wszystkich!
Nie będę jednak zanudzał lecz przejdę od razu do rzeczy, otóż do tej pory używałem ViexNX na laptopie z Windows XP, a od kilku dni cieszę się z nowego stacjonarnego sprzętu z Vistą Home Premium. I wszystko byłoby dobrze gdyby nie problem z ViewNX. Na "lapku" program działał idealnie, bez problemów, natomiast z Vistą pojawia się problem przy próbie zmiany parametrów NEF-ów. Np. zmieniając nasycenie kolorów, program robi to natychmiast ale po akceptacji (apple) zmian nie chce zapisać i wyświetla komunikat:

Error, Failed to save the effect of Quick Adjustments.
Cannot continue this operation because you do not have access privileges.
Please change your access privileges on the file using the file's Info/Properties dialog in your operating system.

Jestem zalogowany jako Administrator komputera i nie mam bladego pojęcia, gdzie szukać problemu i co zmienić.
Czytałem wiele wątków na temat ViewNX ale rozwiązania tego problemu nie znalazłem.
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
Pozdrawiam i życzę udanej soboty!

Gusioo
18-10-2009, 09:48
Nie masz uprawnień do zapisania pliku. Pewnie korzystasz z Visty i konta użytkownika, które nie wszędzie ma prawa zapisu.

Sprawdź lokalizację, jeśli to jakieś Program Files to musisz:

1. Nadać odpowiednie uprawnienia.
2. Zamienić lokalizację na jakąś bardziej neutralną. Na przykład Twój profil.

Podaj lokalizację, w której znajduje się edytowany plik, będzie łatwiej.

wasilewk
18-10-2009, 09:49
Nie masz uprawnień do zapisania pliku. Pewnie korzystasz z Visty i konta użytkownika, które nie wszędzie ma prawa zapisu.

Sprawdź lokalizację, jeśli to jakieś Program Files to musisz:

1. Nadać odpowiednie uprawnienia.
2. Zamienić lokalizację na jakąś bardziej neutralną. Na przykład Twój profil.

Podaj system na jakim pracujesz.

A czytałeś to ?

Jestem zalogowany jako Administrator komputera i nie mam bladego pojęcia, gdzie szukać problemu i co zmienić.

Gusioo
18-10-2009, 09:51
Czytałem, dlatego wyedytowałem post. Zrób F5 i wszystko będzie jasne.

wasilewk
18-10-2009, 10:19
Czytałem, dlatego wyedytowałem post. Zrób F5 i wszystko będzie jasne.

Czy na pewno ?

qooba
18-10-2009, 10:23
a pliki nie są czasem tylko do odczytu? symbol kluczyka pod miniaturką?

wasilewk
18-10-2009, 10:25
a pliki nie są czasem tylko do odczytu? symbol kluczyka pod miniaturką?

Wtedy będzie inny komunikat.

Gusioo
18-10-2009, 10:30
Czy na pewno ?
Ważniejszym od tego, czy potrafię czytać, czy nie, jest to, że czepiasz się byle słówka. Pokaż swoje umiejętności i pomóż Autorowi i wtedy mi zaimponujesz, a na razie Twoja "twórczość" sprowadza się do bezsensownych - i szczeniackich - docinek, które znam z innych for, i prób dowiedzenia, że ktoś nie potrafi czytać i rozumieć tego, co czyta.

Bądź łaskaw zaprzestać takich zabaw i skup się na problemie, o ile Cię nie przerasta, bo odnoszę wrażenie, że dla Ciebie post jest post, a to co w nim siedzi to już jakby mniej ważne jest. Jak chcesz podyskutować o moich umiejętnościach to zapraszam na PW, a tymczasem bądź łaskaw poczekać, aż Autor się wypowie.

wasilewk
18-10-2009, 10:38
Ważniejszym od tego, czy potrafię czytać, czy nie, jest to, że czepiasz się byle słówka. Pokaż swoje umiejętności i pomóż Autorowi i wtedy mi zaimponujesz, a na razie Twoja "twórczość" sprowadza się do bezsensownych - i szczeniackich - docinek, które znam z innych for, i prób dowiedzenia, że ktoś nie potrafi czytać i rozumieć tego, co czyta.

Bądź łaskaw zaprzestać takich zabaw i skup się na problemie, o ile Cię nie przerasta, bo odnoszę wrażenie, że dla Ciebie post jest post, a to co w nim siedzi to już jakby mniej ważne jest. Jak chcesz podyskutować o moich umiejętnościach to zapraszam na PW, a tymczasem bądź łaskaw poczekać, aż Autor się wypowie.

Nic mnie nie obchodzą Twoje humory i umiejętności !

Napisałeś, że edytowałeś post a ja tej edycji nie widzę, tylko nadal głupoty.

Gusioo
18-10-2009, 10:42
Napisałeś, że edytowałeś post a ja tej edycji nie widzę, tylko nadal głupoty.
Więc wykaż się, proszę, i pomóż autorowi nie zachowuj się jak byle gówniarz na jakimś forum komputerowym, który ledwo co liznął komputer, a już chce brylować. Potrafisz to, czy problem jest zbyt złożony i potrafisz tylko obrażać innych? W profilu masz dumnie ogłoszone "Informatyk" więc do dzieła "panie tonerze".

Zadaję proste pytanie - wznieś się na wyżyny i spróbuj merytorycznie odpowiedzieć, bez osobistych wycieczek.

wasilewk
18-10-2009, 10:53
Więc wykaż się, proszę, i pomóż autorowi nie zachowuj się jak byle gówniarz na jakimś forum komputerowym, który ledwo co liznął komputer, a już chce brylować. Potrafisz to, czy problem jest zbyt złożony i potrafisz tylko obrażać innych? W profilu masz dumnie ogłoszone "Informatyk" więc do dzieła "panie tonerze".

Zadaję proste pytanie - wznieś się na wyżyny i spróbuj merytorycznie odpowiedzieć, bez osobistych wycieczek.

Sprawa nie jest taka prosta (czytałem pierwszego posta zaraz po zgłoszeniu), bo jest tu jakaś niejasność. Poza tym Vista to nie jest system, który lubię: wiele może zależeć od tego kto i jak go instalował. Może konto Administrator jest dla zmyłki (ja tak często robię - a adminem jest zupełnie inne konto -> tak zaleca Microsoft). Podczas instalacji ustalane też jest: czy i który użytkownik ma mieć pytanie o prawa administratora i wyświetlaną opcję na ich przejęcie.

Ogólnie, to autor posta podał suche fakty i nie ma pewności czy wszystkie. Dlatego do tej pory nie otrzymał odpowiedzi - tym bardziej, że nie wiadomo czy wykorzystał pomoc podręczną (może ta po angielsku na stronie MS mu nie leży, bo na polskiej nie znalazł ?).

Co do nerwów, to jeszcze trochę chcę pożyć i dlatego jakieś 'wojenki' mnie nie interesują, to juz nie te czasy...

Gusioo
18-10-2009, 11:05
Podczas instalacji ustalane też jest: czy i który użytkownik ma mieć pytanie o prawa administratora i wyświetlaną opcję na ich przejęcie.
Podczas instalacji Visty jest zakładane konto, o nazwie dowolnej, której jest kontem o uprawnieniach administratora po to, żeby móc później założyć inne konta lub dokonać konfiguracji. Konto, o którym piszesz, a będące w XP kontem Administrator w Vista jest domyślnie wyłączone (a raczej ukryte). Można je włączyć (z poziomu wcześniej utworzonego konta) w następujący sposób:

net user Administrator /active:yes.
Enable the (Hidden) Administrator Account on Windows 7 or Vista (http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/enable-the-hidden-administrator-account-on-windows-vista/)

Co do problemu należy sprawdzić, czy dany katalog ma uprawnienia do zapisu dla danego użytkownika. Można to wyklikać (właściwości katalogu) lub użyć cacls nazwa_katalogu. Zostaną wylistowane wszystkie uprawnienia dla użytkownika.

Zamiast wytykać komuś, że czytać nie potrafi należałoby dopytać Autora o szczegóły, bo tak to można dywagować do końca Świata.

wasilewk
18-10-2009, 11:10
...
Zamiast wytykać komuś, że czytać nie potrafi należałoby dopytać Autora o szczegóły, bo tak to można dywagować do końca Świata.

Eee tam to nie prawda. Gdybym chciał (w ogóle nie wiem czy by mi się chciało) komuś coś wytykać, to na PW a nie publicznie.

Inna rzecz, że każdy kojarzy przeczytany tekst z tym o czym myśli - a na to już nie mam wpływu.

tomaszekj3
18-10-2009, 12:36
Gusioo, mam tylko jedno konto na kompie i jak napisałem jestem Administratorem, więc wydaje mi się, że powinienem mieć dostęp do wszystkich zasobów komputera...Od niedawna mam nowy komputer i Vistę... W XP wszystko było OK i tu też zainstalowałem ViewNX tak jak tam. Instalacja standardowa, bez żadnych zmian, powinno działać... Zgrywam zdjęcia z aparatu i próbuję modyfikować (NEF-y) i wszystko fajnie, ale jak chce zapisać zmiany to lipa... Jeśli jednak wykonam kopię fotki ( w tym samym folderze) problem przestaje istnieć i wszystko się zapisuje.
P.S.
Panowie, czy jest sens się kłócić w niedzielne popołudnie?-)

tomaszekj3
18-10-2009, 13:09
OK! Miałeś rację Gusioo, w XP konta użytkowników nie są tak pokręcone jak w Vista. Zrobiłem krok po kroku jak napisałeś i otworzyło się "prawdziwe" konto Administratora. Niestety, jak to nowe konto, czyste. I z tego poziomu mogę wykonywać w ViewNX wszelkie operacje. Ale chciałem to robić z konta, które wcześniej już było. Poszedłem dalej i w zakładce Konta Użytkowników jest opcja:" Włącz lub wyłącz funkcję Kontrola konta użytkownika". Wystarczy ją wyłączyć i wszystko działa jak należy. To podpowiedź dla innych borykających się w przyszłości z tym problemem.
W każym razie dziękuję Panowie za szybką i rzeczową pomoc i -(mam nadzieję)- "do następnego"!
P.S. Nie ma jak stary, poczciwy XP....

J51
18-10-2009, 14:20
Wczoraj z czystej ciekawości zassałem ViewNX na XP i wszystko działa jak należy.

Gusioo
18-10-2009, 15:54
Wystarczy ją wyłączyć i wszystko działa jak należy.
To jest obejście problemu - u mnie UAC, czyli to co wyłączyłeś, działa i ViewNX działa bez zarzutu. Prosiłem o podanie ścieżki do tego feralnego pliku. W dodatku daj zrzut ekranu właściwości katalogu, w którym znajduje się ten plik. Klikasz prawym na katalogu właściwości - zakładka zabezpieczenia.

Może się okazać, że wystarczy pobawić się ptaszkami i nadać stosowane uprawnienia, a nie od razu wyłączać UAC - wbrew pozorom to przydatne narzędzie.

PS.
Sprawdź, w właściwościach, czy pliki i katalog nie mają atrybutu tylko do odczytu.

tomaszekj3
19-10-2009, 16:24
Ufff... Po prostu wcześniej się z tym nie spotkałem. Jak powiedziałeś, pobawiłem się ptaszkami w zakładce zabezpieczenia tego katalogu i doszedłem do oczekiwanego rezultatu przy włączonej kontroli kont użytkowników. I o to chodziło. Wszelkie dane trzymam jeszcze na dysku zewnętrznym ( w lapku niestety pamięć bardzo ograniczona była) i tu był cały problem, że po podłączeniu go do komputera Vista niejako " z urzędu" ograniczyła do niego dostęp. Dziś zrobiłem kilka zdjęć testowych i zgrałem je na dysk kompa- nie muszę nic kombinować i wszystkie zmiany są zapisywane. Już tracę cierpliwość do Visty... I zastanawiam się czy lepiej wrzucić XP czy poczekać na Windows 7....
Jeszcze raz dziękuję za pomoc, bez której raczej nie doszedłbym do tego wszystkiego! Pozdrawiam, Tomek!

Gusioo
19-10-2009, 16:38
I zastanawiam się czy lepiej wrzucić XP czy poczekać na Windows 7....
Z dwojga złego poczekaj na W7, ale tam filozofia jest podobna do Visty. XP powoli jest wycofywany z rynku i niedługo skończy się wsparcie dla niego.

MS, to już tak na marginesie, strzelił sobie w stopę - do czasu Visty (2000, XP), MS propagował uprawnienia administratora, a raczej nie starał się przekonać użytkownika do samoograniczenia się. Będąc administratorem możesz wszystko i problem uprawnień i "ptaszków" nie jest tak uciążliwy. W Vista MS zmienił podejście i to użytkownikom się nie podoba.

tomaszekj3
19-10-2009, 19:35
Jako, że kupiłem sprzęt z Vistą, która bierze udział w promocji " zaktualizuj do Windows 7 za darmo (czy cóś) ", już złożyłem zamówienie i pod koniec miesiąca obiecali przysłać. Swoją drogą, ciekawe co to będzie-)!Ale dla mnie najważniejsze, że już zaskoczyłem o co w tym idzie!