Zobacz pełną wersję : Łączyć polara z UV?
Ptaszyna
17-10-2009, 12:17
Jakie są plusy i minusy takiego połączenia? Zakładamy, że oba filtry są z dużą ilością powłok czyli odblasków nie przybędzie. Może pojawić się winieta i...
Na razie jeszcze teoretyzuję, mój pierwszy polar pojawi się dopiero za kilka dni.
jeśli już to łączę polara z szarą połówką. UV-kę miałem do analoga i stwierdziłem, że szkoda nią sobie gitary zawracać więc do cyfry nawet go nie nabywałem. Takie moje zdanie.
Art Erie
17-10-2009, 14:44
Łączenie polara z UV według mnie mija się z celem, gdyż polar spełnia zadanie filtra UV plus wypełnia swoje główne zadanie ( likwiduje odbicia itp.).
Co do zasadności stosowania UV na forum zdania są podzielone. Osobiście widzę, że UV prócz mechanicznej ochrony obiektywu likwiduje pewne zamglenia. Ale to jest tylko moje zdanie i dotyczy filtrów Heliopan i B+W, tych ze szkła "okiennego" nie używałem.
FlashGordon
18-10-2009, 09:19
Używanie UV jest zasadne dla ochrony obiektywu, a optycznie tylko chyba w górach. Masz uv, możesz zapomnieć o dekielku i się nie stresowac. Na polar uv już i tak nie nakrecisz wiec bez sensu. No i winieta przy niższych ogniskowych. Jak masz obiektyw zaczynajacy się wyżej niż 20 to winieta może nie wystąpić, i wówczas chyba jest jedyny przypadek, gdy to ma sens - nie musisz odkrecac uv przed przykreceniem polara, co oznacza jedną wolną rękę, a to czasem ważne.
szymonvader
23-10-2009, 17:28
ja mam uv-ki na wszystkich obiektywach właśnie w celu ochrony, jak używam polara to nakręcam samego, chyba że nie mam czasu to na uvke tyle ze mam wersje slim i winiety nie mam. A szary i polara łączę bardzo często.