PDA

Zobacz pełną wersję : ostrość, a ilość pikseli na takiej samej matrycy (np.d80)

Mzumi
15-10-2006, 21:37
nie chciałem zadawać tego pytania (żaby nie popaść znowu w niepotrzebne dywagacje i wątpliwości), ale nurtuje mnie to: Powszechnie mówi się, że im więcej megapikseli, tym lepiej (no bo więcej punktów skałdających się na obraz - to logiczne), ale skoro d70 i d80 mają matryce o tych samych rozmiarach, a w tym drugim jest napakowane o 4 mln. pikseli więcej na tej samej przestrzeni, to chyba niedobrze i może to stąd te wrażenia(?), że zdjęcia z d80 są jakby mniej ostre (nie ważne z jakiego obiektywu - załózmy, że z tego samego).. (nurtuje mnie to znowu w kwestii kupna: d80, czy d70)

Pytanie: czy większa ilość pikseli na matrycy może być przyczyną mniejszej ostrości zdjęcia? (może zna ktoś linki do podobnych testów: zdjęcie zrobione d80 i d70 z tymi samymi obiektywami i w tym samym formacie ofcourse..)

Pozdro.. i przepraszam za kolejny temat do potencjalnego bicia piany... hehhe :)

Zbigniew
15-10-2006, 21:47
Jak dla mnie odpowiedź na pytanie czy lepiej jest 10M czy 6M jest identyczna jak odpowiedź na pytanie dlaczego 6M a nie np. 2M. Jeżeli zaś chodzi o ostrość zdjęć - nie sądzę, aby przy identyczej odbitce (np. tej, jaką do tej pory robiło się z fotek z D70) była różnica. Jeżeli jest różnica, to zależy ona od szkła - jak będziemy robili cropy, to chcąc zobaczyć ten jeden-wybrany piksel, bedzie naturalnie trudniej w D80.
Tym co ma natomiast duży (i niekorzystny) wpływ w przypadku zwiększenia liczby pikseli na danej powierzchnii matrycy, jest zwiększenie szumów przy dużych czułościach, co wynika z sumarycznie większego prądu płynącego przez odpowiednie linie w układzie. Jednak, ponieważ nie wierzę, aby producent ot tak upchał więcej pikseli na matrycy (tj. bez koniecznych zmian w technologii), jak też zmienia się zawsze elektronika/software w aparatach, bezpośrednie porównanie może być trudne.

Jak się mylę i gdzieś ściemniam, niech ktoś sprostuje. Pozdrowienia.

King
15-10-2006, 21:51
nie sądzę, aby przy identyczej odbitce (np. tej, jaką do tej pory robiło się z fotek z D70) była różnica.

oj i tu się mylisz. Zdjęcie z d80 + dobre stałoogniskowe szkło w stosunku do tego samego zdjęcia z tymi samymi parametrami obieltywami itp. na d70 w rozmiarze A3 będzie się różniło na kożyść D80. Jednak przy odbitkach do A4 typu 15X20 róznicy nie zauważysz.

A zdjęcia A3 robiło się d70 i to nawet dużo osób szalało z takim dużym formatem - i nie mówie że byli nie zadowoleni, wręcz przeciwnie ale jednak przy tych rozmiarach te 4Mp więcej ma znaczenie.

Archangel
15-10-2006, 21:54
z tego co mi wiadomo to jesli ta sama matryca a wiecej pikesli to szumy szumy jak napisal Zbigniew,
pozatym jesli chodzi o fotki z D80 to juz ktos ladnie napisal na forum ze to sprzet polprofesjonalny i trzeba sie nauczyc nim pstrykac zeby dobrze wychodzilo,,o :)

King
15-10-2006, 21:57
to dlaczego ludzie zajmujący się fotografią bardziej profesionalnie wybierają d200, m.in. właśnie ze względu na matrycę i jej wielkość. Łatwiej coś wykadrować, itp. i nie widać tak tego później na dużych formatach typu A3 i większych.

Zbigniew
15-10-2006, 22:15
A zdjęcia A3 robiło się d70 i to nawet dużo osób szalało z takim dużym formatem - i nie mówie że byli nie zadowoleni, wręcz przeciwnie ale jednak przy tych rozmiarach te 4Mp więcej ma znaczenie.

A nie no - jak duże odbitki, to jasne że w pewnym momencie staje się to ważne :) Pytanie tylko kto do czego maszynki używa. Co ciekawe, im lepsze są aparaty i mają większe rozdzielczości matryc, tym mniej osób wogóle robi odbitki :lol:

King
15-10-2006, 22:21
tym mniej osób wogóle robi odbitki :lol:

i z tym się zgodze :)

Mzumi
15-10-2006, 22:23
A jeśli ktoś (tak jak ja) nie robi w ogóle odbitek, a za swój cel uznaje wyłącznie to, co widzi na monitorze (+ odpowiednie zmniejszenie do rozdzielczości monitora), to ostrośc tego samego zdjęcia będzie lepsza z matrycy d70 (6 mln. pikseli), czy z d80 (ta sama wielkość matrycy, ale 10 mln. pikseli) - bo właściwie o to mi w tym temacie chodziło (odbitek dla siebie nie robie w ogóle - ewentualnie dla kogoś do sprzedaży - i tutaj rozdzielczość d80 by się sprzydała).

Chodzi mi wyłącznie o obraz na monitorze.. (ale nie zdjęcia w skali 1:1, ale pomniejszonego do odpowiedniej rozdzielczości monitora): czy to samo zdjęcie zrobione d70 będzie ostrzejsze, czy nie?? (konkretniej: zdjęcie zrobione w rawie, w najwyższej rozdzielczości i poniejszone do rozdzielczości 800x600)

King
15-10-2006, 22:33
nie będzie istotnej różnicy, lecz na monitorze to i zdjęcie z kompaktów w większości wyglądają tak jak z luster. Poza kilkoma aspektami typu szumy i bokeh czasami naprawde trudno połapać się na monitorze które to kompakt a które to lustro.

Aha i ja w cale nie zniechęcam do zakupu lustra, pisze tylko to co jest oczywistym wynikiem obserwacji wielu osób.

Czornyj
15-10-2006, 22:44
Z kilku prostych powodów (np. MTF, OLPF) wzrost rozdzielczości aparatu nie postępuje liniowo, tzn 10MP matryca nie daje nam 66% lepszej jakości, jak wynikałoby z prostego rachunku. Jednakowoż - trudno oczekiwać, by mogło być gorzej, a jeśli jest, to jest na to proste wytłumaczenie - po prostu coś sp....liliśmy.

Co do kompaktów, to jeśli nie widzisz różnicy, to masz kiepski monitor.

spiritchaser
15-10-2006, 23:31
Teoretycznie zdjęcia wykonane D80 z takim samym (najlepiej bardzo dobrym szkłem) będą nawet bardziej ostre niż zdjęcia z D70(s) czy D50, ponieważ należy rozpatrywać rozdzielczość układu obiektyw-matryca, a ta w D80 jest w stanie zarejestrować więcej punktów (linii), co daje więcej szczegółów na zdjęciu lub inaczej mówiąc dokładniejsze odwzorowanie detali.
Oczywiście pozostaje kwestia szumów, które mogą zniweczyć cały efekt, powodując "zamazanie" obrazu. Z testów nie wynika jednak, aby D80 miał drastycznie wyższe szumy niż D70.
Oczywiście w przypadku niezbyt wysokiej jakości obiektywu, który jest w stanie "rozróżnić" na przykład 25 linii na milimetr różnica między D70 a D80 nie będzie praktycznie w ogóle widoczna. To samo dotyczy małych odbitek (na przykład 10x15 czy 13x18 - tu na pewno nie zobaczysz różnicy.

Czornyj
15-10-2006, 23:36
Teoretycznie zdjęcia wykonane D80 z takim samym (najlepiej bardzo dobrym szkłem) będą nawet bardziej ostre niż zdjęcia z D70(s) czy D50, ponieważ należy rozpatrywać rozdzielczość układu obiektyw-matryca, a ta w D80 jest w stanie zarejestrować więcej punktów (linii), co daje więcej szczegółów na zdjęciu lub inaczej mówiąc dokładniejsze odwzorowanie detali.
Oczywiście pozostaje kwestia szumów, które mogą zniweczyć cały efekt, powodując "zamazanie" obrazu. Z testów nie wynika jednak, aby D80 miał drastycznie wyższe szumy niż D70.
Oczywiście w przypadku niezbyt wysokiej jakości obiektywu, który jest w stanie "rozróżnić" na przykład 25 linii na milimetr różnica między D70 a D80 nie będzie praktycznie w ogóle widoczna. To samo dotyczy małych odbitek (na przykład 10x15 czy 13x18 - tu na pewno nie zobaczysz różnicy.

Zależy jak podejdziesz do sprawy. Jeżeli powiedzmy będziesz porównywał zdjęcia z D70 i D80, obydwa powiększone na 100%, to najprawdopodobniej "mniej ostre" będzie to z D80, mimo, że fizycznie będzie na nim zarejestrowane więcej detali.

Mzumi
16-10-2006, 01:32
nie będzie istotnej różnicy, lecz na monitorze to i zdjęcie z kompaktów w większości wyglądają tak jak z luster. Poza kilkoma aspektami typu szumy i bokeh czasami naprawde trudno połapać się na monitorze które to kompakt a które to lustro.

Aha i ja w cale nie zniechęcam do zakupu lustra, pisze tylko to co jest oczywistym wynikiem obserwacji wielu osób.

Eeeeee - różnica jest znacząca: wiem, bo miałem okazjęporównywać wiele razy: zdjęcia z nikona d70 w porównaniu ze zdjeciami z olympusa 8080WZ (bo takim fociłem do tej pory) są cholernie ostre (i to w najwyższej rozdzielczości, bez dopasowywania wielkości zdjęcia do wielkości rozdzielczości monitora)

spiritchaser
16-10-2006, 13:56
Eeeeee - różnica jest znacząca: wiem, bo miałem okazjęporównywać wiele razy: zdjęcia z nikona d70 w porównaniu ze zdjeciami z olympusa 8080WZ (bo takim fociłem do tej pory) są cholernie ostre (i to w najwyższej rozdzielczości, bez dopasowywania wielkości zdjęcia do wielkości rozdzielczości monitora)

Jak napisałem, żeby porównywać trzeba użyć tego samego obiektywu, co jest trudne w opisanym przez Ciebie przypadku, poza tym matryce powinny mieć takie same rozmiary, co w Twoim przykładzie również nie jest spełnione. Porównujesz matrycę o rozmiarach 23,7 x 15,6 mm (D70) z matrycą 8,8 x 6,6 mm (8080WZ) i z racji tego nie jest możliwe odtworzenie tej samej ilości szczegółów.

Czornyj ma rację, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę "słabszy" filtr anti-aliasingowy w D70.

AMI
16-10-2006, 14:22
Witam All ,

Po pierwsze : D70 i D80 nie maja tych samych matryc tylko maja te same wymiary ( czyli standard w APS )
Po drugie : jak juz pisalem, zdjecia w jpg'u moga byc mniej ostre w D80 ( vs D70 ) poniewaz software tam jakos strasznie je rozmiekcza ( trzeba brac ostrzenie na 1 )
Po trzecie : w rawie nie powinno byc wiekszych roznic miedzy np 400D a nasza D80 , w D70 ten sam crop bedzie miejszy niz w D80 wiec porownanie ostrosci w rawie troche trudne ... napewno wiecej szczegolow ..

IMHO napewno nie ma sie co wachac .. D80 jest lepsze od D70 i koniec .. kropka .;)

Pozdrawiam :
AMI

Mzumi
16-10-2006, 14:37
Jak napisałem, żeby porównywać trzeba użyć tego samego obiektywu, co jest trudne w opisanym przez Ciebie przypadku, poza tym matryce powinny mieć takie same rozmiary, co w Twoim przykładzie również nie jest spełnione. Porównujesz matrycę o rozmiarach 23,7 x 15,6 mm (D70) z matrycą 8,8 x 6,6 mm (8080WZ) i z racji tego nie jest możliwe odtworzenie tej samej ilości szczegółów.

Czornyj ma rację, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę "słabszy" filtr anti-aliasingowy w D70.

Ja jestem oczywiście świadom tego jakiej wielkości są matryce w kompaktach z wyższej półki, a jakie w cyfrówkach... No - i z tego to wynika - mniejsza ostrość w kompaktach, a większa w lustrzankach... Porównywałem osrośc kompakt kontra lustrzanka ( a to wynika z wilkości matrycy i ilości pikseli)

PS. Jak dla mnie z dotychczasowej dyskusji wynika, że ostrzejsze zdjęcia są z d70 (co potwierdza i teorię: bo więcej pikseli i empirię zdjęć przeglądanych na necie: wrażenie, że z d80 są bardziej miękkie hmmm.. tyle że jest pytanie ile z nich yło robionych w rawie, a ile w zbyt miękkim jpg?)

aha i jeszcze jedno: myślę, że bardziej szczegółowy (więcej plamek) nie oznacza: bardziej ostry - jak dla mnie to zależność jest odwrotna - tak mi się wydaje..

Czornyj
16-10-2006, 14:51
Ja jestem oczywiście świadom tego jakiej wielkości są matryce w kompaktach z wyższej półki, a jakie w cyfrówkach... No - i z tego to wynika - mniejsza ostrość w kompaktach, a większa w lustrzankach... Porównywałem osrośc kompakt kontra lustrzanka ( a to wynika z wilkości matrycy i ilości pikseli)

PS. Jak dla mnie z dotychczasowej dyskusji wynika, że ostrzejsze zdjęcia są z d70 (co potwierdza i teorię: bo więcej pikseli i empirię zdjęć przeglądanych na necie: wrażenie, że z d80 są bardziej miękkie hmmm.. tyle że jest pytanie ile z nich yło robionych w rawie, a ile w zbyt miękkim jpg?)

aha i jeszcze jedno: myślę, że bardziej szczegółowy (więcej plamek) nie oznacza: bardziej ostry - jak dla mnie to zależność jest odwrotna - tak mi się wydaje..

No to jeszcze raz - pomniejszone zdjęcie z Nikona D80 powinno być ostrzejsze lub takie samo jak pomniejszone zdjęcie z Nikona D70. Jeśli tak nie jest - to znaczy że ktoś coś sp... Natomiast na 100% powiększeniu D70 powinien być ostrzejszy od D80 - ze względu na cieńszy OLPF, oraz ze względu na to, że wartości MTF spadają wraz ze wzrostem rozdzielczości.

freefly
16-10-2006, 15:25
W cyfrówkach ostrość zależy w dużym stopniu od oprogramowania aparatu, który przetwarza obraz zarejestrowany przez matrycę. To są akurat moje prywatne spostrzeżenia. Pewnie wiele osób nie będzie chcialo się tym zgodzić, ale trudno.

Czornyj
16-10-2006, 15:36
freefly, to akurat oczywiste, ale zakładając że wykonujemy fotografię w NEF i wywołujemy ją konwerterem Nikon Capture, mamy do czynienia z analogicznym algorytmem interpolującym i takim samym poziomem wyostrzenia USM, dlatego ten aspekt pomijam.

freefly
16-10-2006, 16:03
Może piksele w D-80 są okrągłe. :mrgreen:

LuCaS
16-10-2006, 16:14
Zgadzam sie z Czornyjem. Jednak jeżeli zdjęcia mają być oglądanie wyłącznie na monitorze (72 dpi) nie widze sensu kupowania aparatu z wieksza matryca. Powiem wiecej- sam zamierzam zamienic 6mpx (d70) na 4mpx (d2h) i wiem ze zdjecia beda zawieraly wiecej detali. Ale to juz zupelnie inna historia.

freefly
16-10-2006, 16:27
Zgadzam sie z Czornyjem. Jednak jeżeli zdjęcia mają być oglądanie wyłącznie na monitorze (72 dpi) nie widze sensu kupowania aparatu z wieksza matryca. Powiem wiecej- sam zamierzam zamienic 6mpx (d70) na 4mpx (d2h) i wiem ze zdjecia beda zawieraly wiecej detali. Ale to juz zupelnie inna historia.

Oczywiście, że matryce z jak największą ilością pikseli są dla osób robiących powiększenia fotograficzne lub fotki do druku. Przy 72dpi monitora i i obrazku dostosowanym do wielkości monitora, 6 czy cztery 10 mpx nie ma znaczenia, jesli fotki mają być np.tylko do oglądania na monitorze.

Czornyj
16-10-2006, 16:35
Powiem wiecej- sam zamierzam zamienic 6mpx (d70) na 4mpx (d2h)
Welcome do the club 8) Widzę, że ta moda powoli dociera do naszego kraju...

Mzumi
16-10-2006, 18:46
No to jeszcze raz - pomniejszone zdjęcie z Nikona D80 powinno być ostrzejsze lub takie samo jak pomniejszone zdjęcie z Nikona D70. Jeśli tak nie jest - to znaczy że ktoś coś sp... Natomiast na 100% powiększeniu D70 powinien być ostrzejszy od D80 - ze względu na cieńszy OLPF, oraz ze względu na to, że wartości MTF spadają wraz ze wzrostem rozdzielczości.

O dżi!!! Im więcej czytam tym niej z tego wszystkiego wiem: To w końcu jeśli będę robił d70 i pomniejsał dla monitora to będą ostrzejsze zdjęcia (od d80 z tą samą operacją), czy nie (w tym poście piszesz, że tak i byłoby wszystko ok, ale znowu kilka postów niżej mówicie, że im mniej pikseli ma matryca tym lepiej do oglądania na monitorze -- no to ja już zgłupiałem....................

Jacek_Z
16-10-2006, 19:04
mzumi - na formatch wielkości kilkuset pikseli - czyli wszystko pomniejszane, jedne (d50/70) mniej, drugie bardziej (d80) zmniejszane - będa wyglądały identycznie. Tak naprawdę wtedy najbardziej bedzie to zalezało od tego kto bedzie je zmniejszał i wyastrzał - na ile umiejętnie. Bo mozna skopać zdjęcie z d2X i zrobić swietnie z d50. W formacie 800 pikseli na boku nie zauwazysz róznicy jak zrobi to równie z dwóch róznych body starannie ta sama osoba.

freefly
16-10-2006, 19:08
Przecież nikt nie ogląda zdjęć na monitorze w powiększeniu 100%. Chyba , że lubi fragmenty oglądać, a nie całość.

Mzumi
16-10-2006, 19:13
mzumi - na formatch wielkości kilkuset pikseli - czyli wszystko pomniejszane, jedne (d50/70) mniej, drugie bardziej (d80) zmniejszane - będa wyglądały identycznie. Tak naprawdę wtedy najbardziej bedzie to zalezało od tego kto bedzie je zmniejszał i wyastrzał - na ile umiejętnie. Bo mozna skopać zdjęcie z d2X i zrobić swietnie z d50. W formacie 800 pikseli na boku nie zauwazysz róznicy jak zrobi to równie z dwóch róznych body starannie ta sama osoba.

Aha. Dzięki. Czyli nie ma znaczenia czy d80 czy d70 dla małych zdjęc na ekranie..
Ale zastanowiło mnie to odnośnie pomniejszania: wiem, że od tego jak się wyostrzy zależy wiele i można to popsuć, ale zmniejszanie? - czy można zepsuć zmniejszanie zdjęcia? : poprostu zapodaję odpowiedni wymiar i zmniejszam w photoshopie ( na bicubic resize)

life
16-10-2006, 19:22
zmniejszajac tez nalezy wyostrzyc :) a co do D80 i D70 to z D80 bedziesz mial wiecej pixeli do ew. kadrowania :)

JK
16-10-2006, 19:25
Mzumi, wystarczy to policzyć. Jeśli na monitorze wyświetlisz zdjęcie w proporcjach 2/3 i dłuższy bok będzie miał 800 pikseli, to oznacza, że całe zdjęcie będzie miało 800x533=426400 pikseli. Matryca D70 daje 6 mpix, czyli musisz jakoś "wytracić" aż 92,9% tego co zarejestrowała matryca. W przypadku D80 i 10 mpix "wytracasz" aż 95,8% informacji. I w jednym i w drugim przypadku tracisz tak dużo informacji (szczegółów zdjęć), że o ostatecznej postaci i o ostatecznej ostrości takiego obrazka w formacie 800x533 pikseli, nie decyduje to co zostało zarejestrowane przez matrycę. Decyduje o tym algorytm zmniejszania, który został zastosowany i sposób wyostrzenia zdjęcia po zmniejszeniu. Tak naprawdę identyczną jakość takiej miniaturki, da się uzyskać już z 2 mpix. A jeśli ktoś powie że widzi różnice w ostrości takich obrazów, to oznacza tylko tyle, że zobaczył różnice w sposobie jego zmniejszenia i wyostrzenia.

Wini
16-10-2006, 19:51
że o ostatecznej postaci i o ostatecznej ostrości takiego obrazka w formacie 800x533 pikseli, nie decyduje to co zostało zarejestrowane przez matrycę. Decyduje o tym algorytm zmniejszania, który został zastosowany i sposób wyostrzenia zdjęcia po zmniejszeniu. Tak naprawdę identyczną jakość takiej miniaturki, da się uzyskać już z 2 mpix.

Dobrze mówi , dac mu wódki ;)
Dlatego dalej używam wspaniałego Olka 2100 UZ
http://community.webshots.com/album/95416714qAooHT

Mzumi
18-10-2006, 00:25

jak to więcej detali? gdzie - na monitorze?