Zobacz pełną wersję : ostrość, a ilość pikseli na takiej samej matrycy (np.d80)
nie chciałem zadawać tego pytania (żaby nie popaść znowu w niepotrzebne dywagacje i wątpliwości), ale nurtuje mnie to: Powszechnie mówi się, że im więcej megapikseli, tym lepiej (no bo więcej punktów skałdających się na obraz - to logiczne), ale skoro d70 i d80 mają matryce o tych samych rozmiarach, a w tym drugim jest napakowane o 4 mln. pikseli więcej na tej samej przestrzeni, to chyba niedobrze i może to stąd te wrażenia(?), że zdjęcia z d80 są jakby mniej ostre (nie ważne z jakiego obiektywu - załózmy, że z tego samego).. (nurtuje mnie to znowu w kwestii kupna: d80, czy d70)
Pytanie: czy większa ilość pikseli na matrycy może być przyczyną mniejszej ostrości zdjęcia? (może zna ktoś linki do podobnych testów: zdjęcie zrobione d80 i d70 z tymi samymi obiektywami i w tym samym formacie ofcourse..)
Pozdro.. i przepraszam za kolejny temat do potencjalnego bicia piany... hehhe :)
Zbigniew
15-10-2006, 21:47
Jak dla mnie odpowiedź na pytanie czy lepiej jest 10M czy 6M jest identyczna jak odpowiedź na pytanie dlaczego 6M a nie np. 2M. Jeżeli zaś chodzi o ostrość zdjęć - nie sądzę, aby przy identyczej odbitce (np. tej, jaką do tej pory robiło się z fotek z D70) była różnica. Jeżeli jest różnica, to zależy ona od szkła - jak będziemy robili cropy, to chcąc zobaczyć ten jeden-wybrany piksel, bedzie naturalnie trudniej w D80.
Tym co ma natomiast duży (i niekorzystny) wpływ w przypadku zwiększenia liczby pikseli na danej powierzchnii matrycy, jest zwiększenie szumów przy dużych czułościach, co wynika z sumarycznie większego prądu płynącego przez odpowiednie linie w układzie. Jednak, ponieważ nie wierzę, aby producent ot tak upchał więcej pikseli na matrycy (tj. bez koniecznych zmian w technologii), jak też zmienia się zawsze elektronika/software w aparatach, bezpośrednie porównanie może być trudne.
Jak się mylę i gdzieś ściemniam, niech ktoś sprostuje. Pozdrowienia.
nie sądzę, aby przy identyczej odbitce (np. tej, jaką do tej pory robiło się z fotek z D70) była różnica.
oj i tu się mylisz. Zdjęcie z d80 + dobre stałoogniskowe szkło w stosunku do tego samego zdjęcia z tymi samymi parametrami obieltywami itp. na d70 w rozmiarze A3 będzie się różniło na kożyść D80. Jednak przy odbitkach do A4 typu 15X20 róznicy nie zauważysz.
A zdjęcia A3 robiło się d70 i to nawet dużo osób szalało z takim dużym formatem - i nie mówie że byli nie zadowoleni, wręcz przeciwnie ale jednak przy tych rozmiarach te 4Mp więcej ma znaczenie.
Archangel
15-10-2006, 21:54
z tego co mi wiadomo to jesli ta sama matryca a wiecej pikesli to szumy szumy jak napisal Zbigniew,
pozatym jesli chodzi o fotki z D80 to juz ktos ladnie napisal na forum ze to sprzet polprofesjonalny i trzeba sie nauczyc nim pstrykac zeby dobrze wychodzilo,,o :)
to dlaczego ludzie zajmujący się fotografią bardziej profesionalnie wybierają d200, m.in. właśnie ze względu na matrycę i jej wielkość. Łatwiej coś wykadrować, itp. i nie widać tak tego później na dużych formatach typu A3 i większych.
Zbigniew
15-10-2006, 22:15
A zdjęcia A3 robiło się d70 i to nawet dużo osób szalało z takim dużym formatem - i nie mówie że byli nie zadowoleni, wręcz przeciwnie ale jednak przy tych rozmiarach te 4Mp więcej ma znaczenie.
A nie no - jak duże odbitki, to jasne że w pewnym momencie staje się to ważne :) Pytanie tylko kto do czego maszynki używa. Co ciekawe, im lepsze są aparaty i mają większe rozdzielczości matryc, tym mniej osób wogóle robi odbitki :lol:
tym mniej osób wogóle robi odbitki :lol:
i z tym się zgodze :)
A jeśli ktoś (tak jak ja) nie robi w ogóle odbitek, a za swój cel uznaje wyłącznie to, co widzi na monitorze (+ odpowiednie zmniejszenie do rozdzielczości monitora), to ostrośc tego samego zdjęcia będzie lepsza z matrycy d70 (6 mln. pikseli), czy z d80 (ta sama wielkość matrycy, ale 10 mln. pikseli) - bo właściwie o to mi w tym temacie chodziło (odbitek dla siebie nie robie w ogóle - ewentualnie dla kogoś do sprzedaży - i tutaj rozdzielczość d80 by się sprzydała).
Chodzi mi wyłącznie o obraz na monitorze.. (ale nie zdjęcia w skali 1:1, ale pomniejszonego do odpowiedniej rozdzielczości monitora): czy to samo zdjęcie zrobione d70 będzie ostrzejsze, czy nie?? (konkretniej: zdjęcie zrobione w rawie, w najwyższej rozdzielczości i poniejszone do rozdzielczości 800x600)
nie będzie istotnej różnicy, lecz na monitorze to i zdjęcie z kompaktów w większości wyglądają tak jak z luster. Poza kilkoma aspektami typu szumy i bokeh czasami naprawde trudno połapać się na monitorze które to kompakt a które to lustro.
Aha i ja w cale nie zniechęcam do zakupu lustra, pisze tylko to co jest oczywistym wynikiem obserwacji wielu osób.
Z kilku prostych powodów (np. MTF, OLPF) wzrost rozdzielczości aparatu nie postępuje liniowo, tzn 10MP matryca nie daje nam 66% lepszej jakości, jak wynikałoby z prostego rachunku. Jednakowoż - trudno oczekiwać, by mogło być gorzej, a jeśli jest, to jest na to proste wytłumaczenie - po prostu coś sp....liliśmy.
Co do kompaktów, to jeśli nie widzisz różnicy, to masz kiepski monitor.
spiritchaser
15-10-2006, 23:31
Teoretycznie zdjęcia wykonane D80 z takim samym (najlepiej bardzo dobrym szkłem) będą nawet bardziej ostre niż zdjęcia z D70(s) czy D50, ponieważ należy rozpatrywać rozdzielczość układu obiektyw-matryca, a ta w D80 jest w stanie zarejestrować więcej punktów (linii), co daje więcej szczegółów na zdjęciu lub inaczej mówiąc dokładniejsze odwzorowanie detali.
Oczywiście pozostaje kwestia szumów, które mogą zniweczyć cały efekt, powodując "zamazanie" obrazu. Z testów nie wynika jednak, aby D80 miał drastycznie wyższe szumy niż D70.
Oczywiście w przypadku niezbyt wysokiej jakości obiektywu, który jest w stanie "rozróżnić" na przykład 25 linii na milimetr różnica między D70 a D80 nie będzie praktycznie w ogóle widoczna. To samo dotyczy małych odbitek (na przykład 10x15 czy 13x18 - tu na pewno nie zobaczysz różnicy.
Teoretycznie zdjęcia wykonane D80 z takim samym (najlepiej bardzo dobrym szkłem) będą nawet bardziej ostre niż zdjęcia z D70(s) czy D50, ponieważ należy rozpatrywać rozdzielczość układu obiektyw-matryca, a ta w D80 jest w stanie zarejestrować więcej punktów (linii), co daje więcej szczegółów na zdjęciu lub inaczej mówiąc dokładniejsze odwzorowanie detali.
Oczywiście pozostaje kwestia szumów, które mogą zniweczyć cały efekt, powodując "zamazanie" obrazu. Z testów nie wynika jednak, aby D80 miał drastycznie wyższe szumy niż D70.
Oczywiście w przypadku niezbyt wysokiej jakości obiektywu, który jest w stanie "rozróżnić" na przykład 25 linii na milimetr różnica między D70 a D80 nie będzie praktycznie w ogóle widoczna. To samo dotyczy małych odbitek (na przykład 10x15 czy 13x18 - tu na pewno nie zobaczysz różnicy.
Zależy jak podejdziesz do sprawy. Jeżeli powiedzmy będziesz porównywał zdjęcia z D70 i D80, obydwa powiększone na 100%, to najprawdopodobniej "mniej ostre" będzie to z D80, mimo, że fizycznie będzie na nim zarejestrowane więcej detali.
nie będzie istotnej różnicy, lecz na monitorze to i zdjęcie z kompaktów w większości wyglądają tak jak z luster. Poza kilkoma aspektami typu szumy i bokeh czasami naprawde trudno połapać się na monitorze które to kompakt a które to lustro.
Aha i ja w cale nie zniechęcam do zakupu lustra, pisze tylko to co jest oczywistym wynikiem obserwacji wielu osób.
Eeeeee - różnica jest znacząca: wiem, bo miałem okazjęporównywać wiele razy: zdjęcia z nikona d70 w porównaniu ze zdjeciami z olympusa 8080WZ (bo takim fociłem do tej pory) są cholernie ostre (i to w najwyższej rozdzielczości, bez dopasowywania wielkości zdjęcia do wielkości rozdzielczości monitora)
spiritchaser
16-10-2006, 13:56
Eeeeee - różnica jest znacząca: wiem, bo miałem okazjęporównywać wiele razy: zdjęcia z nikona d70 w porównaniu ze zdjeciami z olympusa 8080WZ (bo takim fociłem do tej pory) są cholernie ostre (i to w najwyższej rozdzielczości, bez dopasowywania wielkości zdjęcia do wielkości rozdzielczości monitora)
Jak napisałem, żeby porównywać trzeba użyć tego samego obiektywu, co jest trudne w opisanym przez Ciebie przypadku, poza tym matryce powinny mieć takie same rozmiary, co w Twoim przykładzie również nie jest spełnione. Porównujesz matrycę o rozmiarach 23,7 x 15,6 mm (D70) z matrycą 8,8 x 6,6 mm (8080WZ) i z racji tego nie jest możliwe odtworzenie tej samej ilości szczegółów.
Czornyj ma rację, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę "słabszy" filtr anti-aliasingowy w D70.
Witam All ,
Po pierwsze : D70 i D80 nie maja tych samych matryc tylko maja te same wymiary ( czyli standard w APS )
Po drugie : jak juz pisalem, zdjecia w jpg'u moga byc mniej ostre w D80 ( vs D70 ) poniewaz software tam jakos strasznie je rozmiekcza ( trzeba brac ostrzenie na 1 )
Po trzecie : w rawie nie powinno byc wiekszych roznic miedzy np 400D a nasza D80 , w D70 ten sam crop bedzie miejszy niz w D80 wiec porownanie ostrosci w rawie troche trudne ... napewno wiecej szczegolow ..
IMHO napewno nie ma sie co wachac .. D80 jest lepsze od D70 i koniec .. kropka .;)
Pozdrawiam :
AMI
Jak napisałem, żeby porównywać trzeba użyć tego samego obiektywu, co jest trudne w opisanym przez Ciebie przypadku, poza tym matryce powinny mieć takie same rozmiary, co w Twoim przykładzie również nie jest spełnione. Porównujesz matrycę o rozmiarach 23,7 x 15,6 mm (D70) z matrycą 8,8 x 6,6 mm (8080WZ) i z racji tego nie jest możliwe odtworzenie tej samej ilości szczegółów.
Czornyj ma rację, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę "słabszy" filtr anti-aliasingowy w D70.
Ja jestem oczywiście świadom tego jakiej wielkości są matryce w kompaktach z wyższej półki, a jakie w cyfrówkach... No - i z tego to wynika - mniejsza ostrość w kompaktach, a większa w lustrzankach... Porównywałem osrośc kompakt kontra lustrzanka ( a to wynika z wilkości matrycy i ilości pikseli)
PS. Jak dla mnie z dotychczasowej dyskusji wynika, że ostrzejsze zdjęcia są z d70 (co potwierdza i teorię: bo więcej pikseli i empirię zdjęć przeglądanych na necie: wrażenie, że z d80 są bardziej miękkie hmmm.. tyle że jest pytanie ile z nich yło robionych w rawie, a ile w zbyt miękkim jpg?)
aha i jeszcze jedno: myślę, że bardziej szczegółowy (więcej plamek) nie oznacza: bardziej ostry - jak dla mnie to zależność jest odwrotna - tak mi się wydaje..
Ja jestem oczywiście świadom tego jakiej wielkości są matryce w kompaktach z wyższej półki, a jakie w cyfrówkach... No - i z tego to wynika - mniejsza ostrość w kompaktach, a większa w lustrzankach... Porównywałem osrośc kompakt kontra lustrzanka ( a to wynika z wilkości matrycy i ilości pikseli)
PS. Jak dla mnie z dotychczasowej dyskusji wynika, że ostrzejsze zdjęcia są z d70 (co potwierdza i teorię: bo więcej pikseli i empirię zdjęć przeglądanych na necie: wrażenie, że z d80 są bardziej miękkie hmmm.. tyle że jest pytanie ile z nich yło robionych w rawie, a ile w zbyt miękkim jpg?)
aha i jeszcze jedno: myślę, że bardziej szczegółowy (więcej plamek) nie oznacza: bardziej ostry - jak dla mnie to zależność jest odwrotna - tak mi się wydaje..
No to jeszcze raz - pomniejszone zdjęcie z Nikona D80 powinno być ostrzejsze lub takie samo jak pomniejszone zdjęcie z Nikona D70. Jeśli tak nie jest - to znaczy że ktoś coś sp... Natomiast na 100% powiększeniu D70 powinien być ostrzejszy od D80 - ze względu na cieńszy OLPF, oraz ze względu na to, że wartości MTF spadają wraz ze wzrostem rozdzielczości.
W cyfrówkach ostrość zależy w dużym stopniu od oprogramowania aparatu, który przetwarza obraz zarejestrowany przez matrycę. To są akurat moje prywatne spostrzeżenia. Pewnie wiele osób nie będzie chcialo się tym zgodzić, ale trudno.
freefly, to akurat oczywiste, ale zakładając że wykonujemy fotografię w NEF i wywołujemy ją konwerterem Nikon Capture, mamy do czynienia z analogicznym algorytmem interpolującym i takim samym poziomem wyostrzenia USM, dlatego ten aspekt pomijam.
Może piksele w D-80 są okrągłe. :mrgreen:
Zgadzam sie z Czornyjem. Jednak jeżeli zdjęcia mają być oglądanie wyłącznie na monitorze (72 dpi) nie widze sensu kupowania aparatu z wieksza matryca. Powiem wiecej- sam zamierzam zamienic 6mpx (d70) na 4mpx (d2h) i wiem ze zdjecia beda zawieraly wiecej detali. Ale to juz zupelnie inna historia.
Zgadzam sie z Czornyjem. Jednak jeżeli zdjęcia mają być oglądanie wyłącznie na monitorze (72 dpi) nie widze sensu kupowania aparatu z wieksza matryca. Powiem wiecej- sam zamierzam zamienic 6mpx (d70) na 4mpx (d2h) i wiem ze zdjecia beda zawieraly wiecej detali. Ale to juz zupelnie inna historia.
Oczywiście, że matryce z jak największą ilością pikseli są dla osób robiących powiększenia fotograficzne lub fotki do druku. Przy 72dpi monitora i i obrazku dostosowanym do wielkości monitora, 6 czy cztery 10 mpx nie ma znaczenia, jesli fotki mają być np.tylko do oglądania na monitorze.
Powiem wiecej- sam zamierzam zamienic 6mpx (d70) na 4mpx (d2h)
Welcome do the club 8) Widzę, że ta moda powoli dociera do naszego kraju...
No to jeszcze raz - pomniejszone zdjęcie z Nikona D80 powinno być ostrzejsze lub takie samo jak pomniejszone zdjęcie z Nikona D70. Jeśli tak nie jest - to znaczy że ktoś coś sp... Natomiast na 100% powiększeniu D70 powinien być ostrzejszy od D80 - ze względu na cieńszy OLPF, oraz ze względu na to, że wartości MTF spadają wraz ze wzrostem rozdzielczości.
O dżi!!! Im więcej czytam tym niej z tego wszystkiego wiem: To w końcu jeśli będę robił d70 i pomniejsał dla monitora to będą ostrzejsze zdjęcia (od d80 z tą samą operacją), czy nie (w tym poście piszesz, że tak i byłoby wszystko ok, ale znowu kilka postów niżej mówicie, że im mniej pikseli ma matryca tym lepiej do oglądania na monitorze -- no to ja już zgłupiałem....................
mzumi - na formatch wielkości kilkuset pikseli - czyli wszystko pomniejszane, jedne (d50/70) mniej, drugie bardziej (d80) zmniejszane - będa wyglądały identycznie. Tak naprawdę wtedy najbardziej bedzie to zalezało od tego kto bedzie je zmniejszał i wyastrzał - na ile umiejętnie. Bo mozna skopać zdjęcie z d2X i zrobić swietnie z d50. W formacie 800 pikseli na boku nie zauwazysz róznicy jak zrobi to równie z dwóch róznych body starannie ta sama osoba.
Przecież nikt nie ogląda zdjęć na monitorze w powiększeniu 100%. Chyba , że lubi fragmenty oglądać, a nie całość.
mzumi - na formatch wielkości kilkuset pikseli - czyli wszystko pomniejszane, jedne (d50/70) mniej, drugie bardziej (d80) zmniejszane - będa wyglądały identycznie. Tak naprawdę wtedy najbardziej bedzie to zalezało od tego kto bedzie je zmniejszał i wyastrzał - na ile umiejętnie. Bo mozna skopać zdjęcie z d2X i zrobić swietnie z d50. W formacie 800 pikseli na boku nie zauwazysz róznicy jak zrobi to równie z dwóch róznych body starannie ta sama osoba.
Aha. Dzięki. Czyli nie ma znaczenia czy d80 czy d70 dla małych zdjęc na ekranie..
Ale zastanowiło mnie to odnośnie pomniejszania: wiem, że od tego jak się wyostrzy zależy wiele i można to popsuć, ale zmniejszanie? - czy można zepsuć zmniejszanie zdjęcia? : poprostu zapodaję odpowiedni wymiar i zmniejszam w photoshopie ( na bicubic resize)
zmniejszajac tez nalezy wyostrzyc :) a co do D80 i D70 to z D80 bedziesz mial wiecej pixeli do ew. kadrowania :)
Mzumi, wystarczy to policzyć. Jeśli na monitorze wyświetlisz zdjęcie w proporcjach 2/3 i dłuższy bok będzie miał 800 pikseli, to oznacza, że całe zdjęcie będzie miało 800x533=426400 pikseli. Matryca D70 daje 6 mpix, czyli musisz jakoś "wytracić" aż 92,9% tego co zarejestrowała matryca. W przypadku D80 i 10 mpix "wytracasz" aż 95,8% informacji. I w jednym i w drugim przypadku tracisz tak dużo informacji (szczegółów zdjęć), że o ostatecznej postaci i o ostatecznej ostrości takiego obrazka w formacie 800x533 pikseli, nie decyduje to co zostało zarejestrowane przez matrycę. Decyduje o tym algorytm zmniejszania, który został zastosowany i sposób wyostrzenia zdjęcia po zmniejszeniu. Tak naprawdę identyczną jakość takiej miniaturki, da się uzyskać już z 2 mpix. A jeśli ktoś powie że widzi różnice w ostrości takich obrazów, to oznacza tylko tyle, że zobaczył różnice w sposobie jego zmniejszenia i wyostrzenia.
że o ostatecznej postaci i o ostatecznej ostrości takiego obrazka w formacie 800x533 pikseli, nie decyduje to co zostało zarejestrowane przez matrycę. Decyduje o tym algorytm zmniejszania, który został zastosowany i sposób wyostrzenia zdjęcia po zmniejszeniu. Tak naprawdę identyczną jakość takiej miniaturki, da się uzyskać już z 2 mpix.
Dobrze mówi , dac mu wódki ;)
Dlatego dalej używam wspaniałego Olka 2100 UZ
http://community.webshots.com/album/95416714qAooHT
jak to więcej detali? gdzie - na monitorze?