Zobacz pełną wersję : Fotografowanie pokazów mody
Jak wiadomo na pokazach mody jest zazwyczaj ciemno jak chorobcia. I moja proźba o jakiegoś tutka jak robić fotki na pokazach mody, chodzi mi o ustawienia aparatu.
Po moim ostatnim pokazie jak zajechałem do domu i zobaczyłem zdjęcia to się przeraziłem - horror.. Zdjęcia poruszone. Aparat ustawiony był na tryb A w D80, lampa na aparacie. czas na trybie A ustawiony na 1/60 (najkrutszy jaki możliwy z lampą na tym trybie), Przesłona 1,8-2.2, szkiełko N35, ISO600-800.
I na takich ustawieniach wyszło strasznie. Jak robicie pokazy to proszę o podpowiedz jakie ustawienia macie.
Fotek na razie nie wrzuce bo jestem w pracy, ewentualnie wieczorem.
Z góry dzieki za jakiekolwiek porady
no co nikt nie foci pokazów?
Mariusz888
17-10-2009, 15:22
Nie napiszę w sprawie fotografowania pokazów ale że przy 35mm i czasach 1/60s miałeś poruszone zdjęcia to jestem raczej zaskoczony ;) może zamiast focić w A foć w M i zawsze będziesz miał czas i przysłonę taką jaką będziesz chciał? ;) a miałeś AF-S czy AF-C ustawiony na puszce?
miałem AF-S,
TZN zdjęcia nie były poruszone takby sie ręka trzęsła, ale modelki dosyć szybko się ruszały a wręcz tańczyły i to widać te rozmazane ruchy.
Ale dzisiaj ide i ustawie na tryb M z krótszym czasem i zobaczymy jaki będzie rezultat :)
Mariusz888
17-10-2009, 16:10
No to pewnie "tu jest pies pogrzebany"... ;) AF-S ustawia ostrość raz i tyle - jeśli np modelka posuszy się (co w tej sytuacji jest zrozumiałe) to ostrość wyleci w kosmos i zawsze będzie nieostre ;) przy f1.8-2.2 GO nie jest jakaś ogromna (nawet w 35mm) i jeśli one "wręcz tańczyły" to jest to strzelanie GO w kosmos ;) jak dziś pójdziesz to może spróbuj ustawić AF-C (czyli autofocus ciągły (śledzący) a nie pojedynczy) i powinno być ok :) a A i M to już swoją drogą ale jeśli będziesz miał parametry jak ostatnio to i tak powinno być ok :)
OK jeszcze gorąca fotka
F 2.0
czas 1/160
ISO 400
Obiektyw 35mm
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img42.imagevenue.com/img.php?image=09678_DSC_1505gg_122_47lo.jpg)
daje miniaturkę bo nie mogłem wsadzić dużego (a wiem jak to się robi)ale sie poprostu nie dało
Rozmiar 536x800
i tak wygląda jeszcze w miare OK
ale daje linka do rozmiaru 1:1
i przy takich parametrach jak wyżej nie powinno być widać poruszenia - a jest, dlaczego?
Link do 1:1: http://img261.imagevenue.com/img.php?image=09457_DSC_1505_122_157lo.jpg
Może być, ale to cięcie w nogach, to jak chirurg na stażu....
i przy takich parametrach jak wyżej nie powinno być widać poruszenia - a jest, dlaczego?
A może Ci ręce latają na widok modelek??? :)
Kargulo, moglbys umieszczac foty na serwisach ktore nie wywalaja reklam dodatkowo o tresci erotycznej?
trzeba było czułość podjechać do max 1000. do tego przecież da się krócej niż 1/60:P czemu nie 1/250 ???
czy 1000 ISO nie było by już masakrą na zdjęciu pod względem ziarna , przy ISO 400 już mi się nie podoba, a 1/250 to chyba ztrasznie ciemno by wyszło, ustawiłem na 1/200 to było kurcze za ciemno
eeeee tam. nie ma co narzekać na te iso1000. może masz po prostu szumofobność włączoną :P
ja raczej nigdy nie schodzę poniżej iso500 bo i po co?
a z czasem chodziło mi o to że jak masz poruszone zdjecie to czas trzeba skrócić. lepiej mieć zdjęcie szumne niż żadne - to bardzo ważna zasada :)