PDA

Zobacz pełną wersję : NEC i problem

iroyork
16-10-2009, 23:47
Wlasnie zakupuilem monitor NEC 2490WUXi2- BK-SV i mam problem z zainstalowaniem softu SpectraView. Podczas instalacji wyskakuje informacja, ze monitor jest nie wykryty, restartuje komputer sprawdzam wszystkie polaczenia i dalej to samo.
I jeszcze jedna sprawa na malych literkach sa spore przebarwienia, chyba tak nie powinno byc. Moze to wina polaczenia, narazie jest polaczony analogowo.

Tom01
17-10-2009, 00:20
Nie działa protokół komunikacyjny DDC/CI. Nie włączone w monitorze, lub karta graficzna go nie udostępnia.

Błędy wyświetlania, typu duchy, nieostrość, falowanie to wina kiepskiej jakości karty graficznej.

iroyork
17-10-2009, 01:15
Karta graficzna to geforce gts 250, a gdzie moge znajezc ten protokol? Nic takiego nie widze w menu monitora.

Tom01
17-10-2009, 01:21
Karta graficzna to geforce gts 250

To nie jest karta, a tylko jeden z jej elementów, konkretnie GPU.

a gdzie moge znajezc ten protokol? Nic takiego nie widze w menu monitora.

W menu ukrytym monitora. Wątpię jednak, aby w monitorze był wyłączony. Fabrycznie we wszystkich Necach działa, chyba że się ktoś w nim grzebał i nie bardzo wiedział co robi. Stawiam na kartę/jej sterownik.

arturs
17-10-2009, 01:25
Panie Tomku - to będzie chyba to samo co i u mnie było w 2190UXi - bujaliśmy się godzinę na GG i nic a tu:

Moze to wina polaczenia, narazie jest polaczony analogowo.

jak podłączyłem po wejściu DVI to od razu zaskoczyło (wystarczyło przez ten kable VGA>DVI który jest w zestawie - tzn. z laptopa przez analog wychodzi a do monitora przez DVI leci, jak było kablem VGA-VGA to było to samo)

przebarwienia itp. to albo rozdzielczość niedopasowana albo kabel słaby albo po kalibracji znikną ;)

Tom01
17-10-2009, 01:30
jak podłączyłem po wejściu DVI to od razu zaskoczyło (wystarczyło przez ten kable VGA>DVI który jest w zestawie - tzn. z laptopa przez analog wychodzi a do monitora przez DVI leci, jak było kablem VGA-VGA to było to samo)

Czyżby wnioskował Pan, że NEC na wejściu DSUB nie obsługuje DDC/CI? Aż z ciekawości jutro sprawdzę.

arturs
17-10-2009, 01:40
Czyżby wnioskował Pan, że NEC na wejściu DSUB nie obsługuje DDC/CI? Aż z ciekawości jutro sprawdzę.

nie wiem czy bym wnioskował - mówię co było - zresztą Pan siedział z drugiej strony GG - jakieś 1.5 miesiąca temu (ten 2190UXi którego "na dotację" brałem) do którego za nic nie dało się wgrać profilu bo go spectraview nie widział - instalowałem nawet poprzednie wersje itp. i nic.. tyle że był podłączony kablem VGA-VGA.. zmieniłem kabel na ten który był z monitorem (VGA-DVI) i poszło od razu.. nie wiem czemu i co ten sprzęt na złączu DSUB obsługuje ale proszę zerknąć w archiwum GG to powinien pan mieć ślady naszych bojów ( z 3 września 2009 dokładnie ;) ) po zmianie kabla i złącza program zaczął widzieć monitor i wszystko się super wgrało

iroyork
17-10-2009, 01:52
U mnie jest polaczeny DVI-VGA, to znaczy z komputera DVI do VGA monitora i pokazuje ze jest to polaczenie analogowe

iroyork
17-10-2009, 02:55
Dzieki panowie za zainteresowanie sie problemem, arturus miales racje.
Zamienilem kabel na DVI-DVI i wszystkie nieostrosci i przebarwienia tekstu znikly, a spectraview zainstalowal sie bez problemow.
Pozdrawiam.

gALL
17-10-2009, 09:33
Przy korzystaniu z wyjsc analogowych nalezy miec dobra karte graficzna w komputerze (nie chodzi tu o uklad graficzny GPU a o tego kto to karte skladal). Niestety do dzis przy zastosowaniach z wyjsciami analogowymi liderem jest Matrox, nie jest to tania opcja.

Tom01
17-10-2009, 11:24
jakieś 1.5 miesiąca temu (ten 2190UXi którego "na dotację" brałem) do którego za nic nie dało się wgrać profilu bo go spectraview nie widział - instalowałem nawet poprzednie wersje itp. i nic.. tyle że był podłączony kablem VGA-VGA.. zmieniłem kabel na ten który był z monitorem (VGA-DVI) i poszło od razu..

Tak pamiętam, złożyłem to raczej na kartę, ale koncepcja wejścia w monitorze jest warta sprawdzenia.

arturs
17-10-2009, 11:30
Tak pamiętam, złożyłem to raczej na kartę, ale koncepcja wejścia w monitorze jest warta sprawdzenia.

tylko że karty nie zmieniałem bo cały czas to był laptop z wyjściem D - SUB, wyjście to samo, zmieniło się tylko to że w monitorze zamiast w dsub wpiąłem w DVI tym przewodem który był w komplecie i zaczęło działać.. skoro koledze ruszyło to chyba coś na rzeczy jest..

Tom01
18-10-2009, 15:39
tylko że karty nie zmieniałem bo cały czas to był laptop z wyjściem D - SUB, wyjście to samo, zmieniło się tylko to że w monitorze zamiast w dsub wpiąłem w DVI tym przewodem który był w komplecie i zaczęło działać.. skoro koledze ruszyło to chyba coś na rzeczy jest..

Sprawdzone. Komunikacja DDC/CI między kartą a monitorem NEC serii 90 zachodzi tak samo sprawnie na DSUB i DVI. Winę zatem za nie wykrywanie monitora na jednym ze złącz ponosi ewidentnie karta graficzna.

szymony
08-11-2009, 01:10
No i trafiło na mnie. Do dnia dzisiejszego,od zmiany monitora działało. Dziś przywróciłem system z backupu i blade cztery litery. Nie mogę postawić SV, bo nie rozpoznaje monitora :( Od początku kom-monitor połączony kablem DVI, nic sprzętowo się nie zmieniło, a nie biega. Ma ktoś jakiegoś pomysła?

Tom01
08-11-2009, 01:38
Proponuję zmienić sterownik karty graficznej.