PDA

Zobacz pełną wersję : kto ma lepsze stery/soft -Ati czy Nvidia ?

locos
16-10-2009, 20:35
Witam serdecznie
Potrzebuje pomocy w wyborze karty graficznej NVIDIA vs ATI. Gdzie jest problem - otóż zastanawiam się, które stery/oprogramowanie będą/będzie lepsze w przypadku obsługi dwóch monitorów. W sensie która stajnia da mi większą kontrole nad ogarnięciem dwóch monitorów i np prawidłową obsługę funkcji Eizo ActiveRotation II (w praktyce, nie w teorii) Czy może jednak obie drużyny się postarały i nie ma żadnych różnic miedzy sterami i oprogramowaniem ? Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii to chętnie wysłucham.
Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi.

Tom01
16-10-2009, 20:55
1. Stery to nie wiem, to raczej dotyczy szkutnictwa, ale oprogramowanie zapewniające obsługę dwóch monitorów działa na każdej współczesnej karcie graficznej.
2. Rozwój mechanizmu Active Rotation został zarzucony jakiś czas temu.

locos
16-10-2009, 21:06
1. Obsługę dwóch monitorów zapewnia każda współczesna karta graficzna.

Zgadzam się w 100%, ale dalej nie wiem, czy obie firmy w równym stopniu zapewniają komfortową obsługę dwóch monitorów, czy może jednak są jakieś różnice przemawiające za jedną lud drugą firmą.

2. Rozwój mechanizmu Active Rotation został zarzucony jakiś czas temu.
Tego nie wiedziałem, dziękuje za oświecenie. Sęk w tym, że ja posiadam monitory, w których ta funkcja jest dostępna i chciałbym z niej bezproblemowo korzystać.

Stery to nie wiem, to raczej dotyczy szkutnictwa
Obaj wiemy o jakich sterach ;) tu mowa, nieprawdaż ?

Tom01
16-10-2009, 21:09
Zgadzam się w 100%, ale dalej nie wiem, czy obie firmy w równym stopniu zapewniają komfortową obsługę dwóch monitorów, czy może jednak są jakieś różnice przemawiające za jedną lud drugą firmą.

Ustawiam stanowiska dwumonitorowe na przypadkowych kartach i nie zauważyłem wielkiej różnicy.

posiadam monitory, w których ta funkcja jest dostępna i chciałbym z niej bezproblemowo korzystać.

Chyba będzie problem.

Obaj wiemy o jakich sterach ;) tu mowa, nieprawdaż ?

Nie mogłem się powstrzymać. :)
Jestem przeciwnikiem prymitywizmu językowego.

locos
16-10-2009, 21:22
Ustawiam stanowiska dwu monitorowe na przypadkowych kartach i nie zauważyłem wielkiej różnicy.

Czyli nie ma się nad czym zastanawiać.

Chyba będzie problem.
W sensie, że nie będzie działać tak jak bym chciał ? (jeden monitor w tryb portretowy, drugi w trybie normalnym - i to wszystko bez zbędnego gmerania w sterownikach ;) )

Nie mogłem się powstrzymać. :)
Jestem przeciwnikiem prymitywizmu językowego.
Ja również, ale za często przesiaduję z maniakami komputerowymi. ;)

Tom01
16-10-2009, 21:28
W sensie, że nie będzie działać tak jak bym chciał ?

Wcale nie będzie działać.

pioter m
17-10-2009, 23:52
Dziwne. Obecne LCD posiadaja funkcje pivot (obrot o 90 stopni), choc nie wszystkie, wiec dlaczego mialoby nie dzialac? Swietnie edytuje sie tekst na czyms takim.

Tom01
17-10-2009, 23:57
Dziwne. Obecne LCD posiadaja funkcje pivot (obrot o 90 stopni), choc nie wszystkie, wiec dlaczego mialoby nie dzialac? Swietnie edytuje sie tekst na czyms takim.

Ekran obraca się ręcznie, ale dodatkowo pic w tym że Active Rotation obraca obraz i zmienia rozdzielczość na odwrotne proporcje.

ku6i
18-10-2009, 22:13
Ekran obraca się ręcznie, ale dodatkowo pic w tym że Active Rotation obraca obraz i zmienia rozdzielczość na odwrotne proporcje.

Co ma Pan na myśli wspominając o problemach? Czym różni się Active Rotation od zwykłego pivota? Rozumiem, że to oprogramowanie samo obraca obraz na podstawie jakiegoś czujnika wbudowanego w monitor?

Tom01
18-10-2009, 22:16
Czym różni się Active Rotation od zwykłego pivota? Rozumiem, że to oprogramowanie samo obraca obraz na podstawie jakiegoś czujnika wbudowanego w monitor?

Nie tylko obraz, ale i proporcje boków.

ku6i
18-10-2009, 22:31
Nie tylko obraz, ale i proporcje boków.

Oczywiście to też miałem na myśli. Jak dla mnie dziwna jest polityka producenta wycofującego się z tego oprogramowania. Raczej nie wymaga to ani jakichś gigantycznych dodatkowych kosztów przy produkcji, a oprogramowanie raczej strasznie skomplikowane nie jest. Na co dzień korzystam z pivota w antycznym Necu 1880SX i przyznam, że unikanie klikania przy każdym obrocie byłoby przydatne.

Tom01
18-10-2009, 22:51
Raczej nie wymaga to ani jakichś gigantycznych dodatkowych kosztów przy produkcji, a oprogramowanie raczej strasznie skomplikowane nie jest.

Wymaga współpracy sterownika karty graficznej, a to jak widać nie jest proste.

ku6i
18-10-2009, 23:11

Ciekawym jest, że w Windows 7 (możliwe, że w Viście również) jest możliwość obrotu bezpośrednio z poziomu systemu, bez udziału sterowników karty graficznej (lub wykorzystaniu tych systemowych), bo nie instalowałem żadnych sterowników do Radeona X550, a mam taką możliwość z panelu sterowania (która oczywiście działa).

Tom01
18-10-2009, 23:41
Ciekawym jest, że w Windows 7 (możliwe, że w Viście również) jest możliwość obrotu bezpośrednio z poziomu systemu, bez udziału sterowników karty graficznej (lub wykorzystaniu tych systemowych),

Karta graficzna (jej sterownik) musi być zaangażowany w ten proces, ale do automatyzacji musiałby otrzymać informacje z monitora, a to póki co nie doczekało się trwałej implementacji w dotychczasowych rozwiązaniach.

ku6i
19-10-2009, 00:09
Karta graficzna (jej sterownik) musi być zaangażowany w ten proces, ale do automatyzacji musiałby otrzymać informacje z monitora, a to póki co nie doczekało się trwałej implementacji w dotychczasowych rozwiązaniach.

Czyli jak mam rozumieć jeśli ktoś tutaj zawinił, to tylko i wyłącznie Eizo? Jeśli sterowniki NVidii oraz ATI pozwalają na zdefiniowanie skrótu klawiaturowego do obsługi pivota, to zapewne powiązanie fizycznego obrotu monitora ze sterownikami karty graficznej byłoby możliwe bez jakichś gigantycznych akrobacji programistycznych (przepraszam za porównanie, ale jeśli chodzi o kwestię programowania itp. to jestem kompletnym laikiem). Można by to rozwiązać choćby za pomocą legendarnej kulki, takiej jak w lustrzankach Nikona ;) Po raz kolejny dobro użytkownika przegrywa z bilansem ekonomicznym.

Tom01
19-10-2009, 00:17
Czyli jak mam rozumieć jeśli ktoś tutaj zawinił, to tylko i wyłącznie Eizo? Jeśli sterowniki NVidii oraz ATI pozwalają na zdefiniowanie skrótu klawiaturowego do obsługi pivota,

Tylko jak przekazać ten "skrót klawiaturowy" z monitora? Sterownik karty rozpoznaje parę informacji dotyczących monitora (po DDC/CI, takich jak nazwa, akceptowalne tryby graficzne) ale takiego słowa jak "obróć obraz" po prostu nie ma w jego słowniku. Jeśli nawet rozpatrywać to w kategorii winy, to na pewno nie leży ona po stronie producentów monitorów.

ku6i
19-10-2009, 00:27
Tylko jak przekazać ten "skrót klawiaturowy" z monitora? Sterownik karty rozpoznaje parę informacji dotyczących monitora (po DDC/CI, takich jak nazwa, akceptowalne tryby graficzne) ale takiego słowa jak "obróć obraz" po prostu nie ma w jego słowniku. Jeśli nawet rozpatrywać to w kategorii winy, to na pewno nie leży ona po stronie producentów monitorów.

Gdzieś mi się kiedyś obiło o uszy, że niektóre Eizo mają możliwość regulacji parametrów z poziomu komputera za pomocą kabla USB i to właśnie rozwiązanie miałem cały czas na myśli. Do tego stopnia, że zapomniałem o tym wspomnieć, za co przepraszam. Przyzna pan, że wykorzystanie USB znacznie upraszcza sprawę.

Tom01
19-10-2009, 00:35
Gdzieś mi się kiedyś obiło o uszy, że niektóre Eizo mają możliwość regulacji parametrów z poziomu komputera za pomocą kabla USB i to właśnie rozwiązanie miałem cały czas na myśli. Do tego stopnia, że zapomniałem o tym wspomnieć, za co przepraszam. Przyzna pan, że wykorzystanie USB znacznie upraszcza sprawę.

Nawet wszystkie są tak sterowane. Faktycznie jest to sposób. Aż zapytam u źródła .

Zink
19-10-2009, 13:32
Rozwiązaniem byłby pewnie jakiś programik (np. dostarczany przez producenta monitora), którzy wykrywałby stan czujnika obrotu (w końcu informacja ta dociera do komputera, więc pewnie nie jest trudno ją odczytać) i na podstawie tej informacji symulował naciśnięcie skrótu klawiszowego obracającego ekran (to też nie jest jakaś wielka filozofia). Rozwiązanie byłoby bardzo uniwersalne i nieskomplikowane w implementacji (działałby z dowolną parą monitor-grafika o ile producent monitora dostarczy program, a producent karty graficznej - możliwość zdefiniowania skrótu do obrotu).

locos
19-10-2009, 22:55
Rozwiązaniem byłby pewnie jakiś programik
A więc tutaj (http://www.portrait.com/enu/pivot/overview.html) jest taki programik. Jak tylko złożę i zamówię komputer to sprawdzę jak to działa. Przeczytałem kilka opinii i były zachęcające.

ku6i
20-10-2009, 00:25
A więc tutaj (http://www.portrait.com/enu/pivot/overview.html) jest taki programik. Jak tylko złożę i zamówię komputer to sprawdzę jak to działa. Przeczytałem kilka opinii i były zachęcające.

Ale przeczytaj dokładnie, tam nigdzie nie jest napisane, że program obsługuje sprzętowo monitory z czujnikiem obrotu. Ten super programik pozwala na obracanie ekranu za pomocą odpowiedniej opcji wybranej z poziomu programu, czyli coś, na co pozwalają sterownik praktycznie każdej karty graficznej (na bank wszystkie Radeony i GeForce'y z ostatnich kilku lat), więc kompletnie nie rozumiem sensu instalowania tego cuda, a tym bardziej płacenia. Albo to ma jakieś dodatkowe super opcje, albo to jest najzwyczajniejsze żerowanie na mniej obeznanych z tematem ludziach.
W kartach NVidia obracało się obraz bodajże klikając na ikonkę Centrum Zarządzania NVidia (czy jakoś tak) w zasobniku prawym przyciskiem myszy i tam była możliwość obrotu o 0, 90, 180 i 270 stopni. W Radeonach na pewno też się jakoś da, w Windows 7 (możliwe, że w Viście też) nie trzeba nawet instalować specjalnie sterowników, klikamy prawym na pulpit, wybieramy "Rozdzielczość ekranu" i tam z menu "Orientacja" żądaną opcję, następnie "OK" i gotowe.

Zink
22-10-2009, 11:28
Jest napisane (zakładka "Use"):

Pivot® 9 now includes Auto Pivot to dynamically rotate the contents of the display without the need for keyboard or user input. Simply rotate the display to portrait (vertical, full-page) 90°, presentation 180°, portrait 270° or landscape, and Auto Pivot will rotate the contents of the screen in a flash. Auto Pivot requires DDC/CI-enabled displays equipped with rotation sensor hardware.

Tylko pytanie, czy czujniki w EIZO są zgodne z tym standardem.

costi
29-10-2009, 23:42
Ciekawym jest, że w Windows 7 (możliwe, że w Viście również) jest możliwość obrotu bezpośrednio z poziomu systemu, bez udziału sterowników karty graficznej (lub wykorzystaniu tych systemowych), bo nie instalowałem żadnych sterowników do Radeona X550, a mam taką możliwość z panelu sterowania (która oczywiście działa).
WIndows 7 zapewne zassal sobie sam sterowniki przez Windows Update ;) I jezeli uzywasz interfejsu Aero, to odbywa sie to jak najbardziej z udzialem sterownika, bo Aero to nic innego, jak przerzucenie renderowania "okienek" z CPU na karte graficzna (stad miedzy innymi pewne wymagania odnosnie karty).

zdyboo
01-11-2009, 11:32
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii to chętnie wysłucham.

Jeszcze pociągnę temat główny.
Na podstawie doświadczeń z laptopów. Miałem laptopa z kartą ATI, teraz mam z kartą Nvidii. W obu przypadkach korzystałem ze sterowników i programów producenta.
W obu przypadkach były obsługiwane dwa monitory, klapa od laptopa i Eizo z pivotem. W obu przypadkach tryb pracy Dual View. Czyli jeden szeroki pulpit.
Różnic w obsłudze dużych nie ma, aczkolwiek po przesiadce z ATI na Nvidię miałem problem, bo przyzwyczajenie druga naturą człowieka i niektóre rzeczy są inaczej rozwiązane.
W przypadku korzystania z ATI i CCC miałem problem z literą "ć", bo alt + c jest domyślnym skrótem CCC i nie pomaga jego zmiana lub wyłączenie na poziomie CCC, dopiero pomogło wyłączenie skrótów CCC w usługach Windows.
Poza tym wydaje mi się, że w przypadku sterowników ATI niektóre rzeczy dało się osiągnąć szybciej i łatwiej, bardziej intuicyjnie.
Sterowniki Nvidii są chyba bardziej inwazyjne w stosunku do systemu. Jako przykład podam sytuację z zamykaniem systemu.
W obu przypadkach jako główny ekran miałem ustawiony Eizo i przy zamykaniu systemu, jak zaraz po naciśnięciu zakończ, zamknąłem klapę laptopa, to w obu przypadkach coś tam zaczynało migotać, ale przy następnym uruchomieniu ATI startowało normalnie a Nvidia wymaga ustawienia wszystkiego (Dual View) od początku.
Poza tym w przypadku Nvidii opcja wyślij aplikację na... działa tak sobie, bo nie zawsze pamięta co ma się gdzie uruchomić albo dla części aplikacji jest w ogóle niedostępna.
Za to sterowniki Nvidii lepiej sobie radzą, w przypadku dynamicznych zmian rozdzielczości, szczególnie wykonywanych przez jakieś oprogramowanie. ATI zdarzało się zawiesić albo po wysypaniu się programu, który pracował przy innych parametrach niż system, obraz pozostawał w trybie tego programu i trzeba było ręcznie przestawić, albo restartować komputer.

locos
04-11-2009, 22:54

Potwierdzam - win 7 i eizo active rotation II współpracują bez najmniejszych problemów.

W win 7 jest banalne - wystarczy postawić system i zainstalować sterowniki (tyczy się Nvidii, bo tej firmy kartę posiadam)

b707
09-11-2009, 21:33
W przypadku korzystania z ATI i CCC miałem problem z literą "ć", bo alt + c jest domyślnym skrótem CCC i nie pomaga jego zmiana lub wyłączenie na poziomie CCC, dopiero pomogło wyłączenie skrótów CCC w usługach Windows.

jest to baaaaaaaardzo stary problem który wystepował chyba w CCC w wersji 6.x... Czyli wersji która była na płytkach z kartami seri X... Wystarczył przeskok o okienko wyżej i problem znikał.

Dlamnie karty oparta na nVidia mają jedną zawuażalna wade... mała ilość obsługiwanych rozdziałek w proporcjach 16:10 i 16:9... Mój ojciec nie jest zwolennikiem 1920x1200 i 1650x1050 i chiał coś niższego... Z nVido nie dało rady a ze starym X800 juz tak... Podobnie jak z nowym HD4850;)

osobiście polecam ATI ale to IMHO zalezy od zasobów finansowych;)
pzdr