PDA

Zobacz pełną wersję : znowu sRGB i AdobeRGB

GeparD
15-10-2009, 22:32
Ja juz totalnie zglupialem. Czytam to forum od prawie roku i wszedzie przewija sie stwierdzenie - nie znasz sie to zostaw Adobe RGB w spokoju, uzywaj sRGB, bedziesz happy.

No wlasnie. Jak to z tym jest?
Wlasnie dorwalem plyte DVD KelbyTraining "Beauty And Portrait Retouching" i na wstepie zaleca on zmiane przestrzeni wlasnie na AdobeRGB 1998 jesli chcemy miec wyzsza jakosc zdjecia, a zostanie przy sRGB jesli robimy to dla potrzeb WEB bardz lab, w ktorym wywolujemy zdjecia potrzebuje sRGB.

Mam zwykly monitor, zdjecia robie dla wlasnych potrzeb, jak na razie :). I co ja mam biedny poczac. Z jednej strony slysze - zostan przy sRGB nie potrzebujesz AdobeRGB, z drugiej jednak strony inni mowia (pisza) uzywaj Adobe RGB.

Czy jestem w stanie zobaczyc roznice w jakosci zdjec fotografujac i obrabiajac zdjecia w przestrzeni Adobe posiadajac zwykly monitor LCD? Chcialbym by ktos raz i konkretnie powiedzial mi co ja mam uzywac, albo czego wy uzywacie i dlaczego? Moze w ten sposob zrozumiem.

kichu
15-10-2009, 22:38
jesli nie masz monitora szerokogamutowego (czyli takiego ktory potrafi poprawnie wyswietlic cala lub wiekszosc przestrzeni AdobeRGB) to jej uzywanie w zasadzie nie ma sensu

najtanszy monitor szerokogamutowy to eizo 2231 lub teraz jego nastepca - jesli dobrze sie orientuje

Szuwar
15-10-2009, 23:13
Powiem tak - można zgłupieć, to prawda :-D.

Ja również próbowałem to z sRGB, to z Adobe RGB, osobno profil do labu i ..... właśnie zgłupiałem :-D.

Może się nie znam i nie potrafię tego wszystkiego poustawiać (zapewne) ale :

- ponieważ uzywam do wywoływania RAW-ów Nikon Capture - mam tu ustawione NC sRGB
- do obróbki używam Corel Photo Paint wersja X3 - mam ustawione NC sRGB
- do robienia winiety i prostowania beczki używam CS2 :) - mam ustawione NC sRGB

Do tego odbitka + plik wzorcowy z labu i ustawienia monitora pod tę odbitkę.

Pracuję tak już od około 2 lat i jestem bardzo zadowolony z rezultatów. Doświadczenie mnie uczy, że raczej widzę to co inni forumowicze, a i z odbitek jestem zadowolony, bo mam to co widzę.
I nie mam monitora droższego niż 1000 zł.
Daltonistą również nie jestem :)

dominikpl72
16-10-2009, 10:12
W pełni popieram kolegę Szuwar. We wszystkich programach do obróbki mam ustawione sRGB. I w sRGB przygotowuję też odbitki do labu. I mój monitor to LCD za 1000 zł (Dell na matrycy IPS). Fotki oglądane w necie są OK. Odbitki są OK. Na odstawie własnych doświadczeń nie czuję potrzeby używania innej przestrzeni niż sRGB. Dlatego za bardziej prawdziwe uważam twierdzenie o uniwersalności przestrzeni sRGB, niż wywody o Adobe RGB z książki Kelby'ego.
pozdrawiam

swider
16-10-2009, 12:51
Opowiedz jest prosta. Potrzebna Ci przestrzen AdobeRGB to z niej korzystaj. Nie widzisz takiej potrzeby ani roznicy pomiedzy tytulowymi sRGB i AdobeRGB? Nie pchaj sie w Adobe :)

GeparD
16-10-2009, 16:18
i to mi wystarczy :)

swider
16-10-2009, 20:22
I bardzo dobrze, nie ma co sie doktoryzowac nad tematem :)

Tomekk
22-10-2009, 20:54
z takiego mojego marnego doświadczenia: większość pstrykałem w RGB i było ok dopóki na ostatnim wyjeżdzie górskim przestawiłem na adobe i ... pierwsze wrażenie - lipa myślę sobie ale jak zabrałem się do zdjęć to efekt końcowy był lepszy niż w rgb, pozdrawiam.