PDA

Zobacz pełną wersję : N17-55 2.8 i spadajaca guma

strangelove
15-10-2009, 22:27
Z mojego N17-55 odkleila sie guma z pierscienia zmiany ogniskowej.
No i teraz podczas krecenia obiektywem notorycznie spada wnerwiajac potwornie.

Ma ktos jakis pomysl czym ja bezproblemowo przykleic?
superglue:
- chyba odpada, bo chcialbym ja przykleic w wiecej niz jednym miejscu (czas)
- kiedys jak kleilem gume superglue, to w miejscu klejenia zrobila sie sztywna, chcialbym tego uniknac z guma na obiektywie.
Epoxy:
- tez raczej sie nadaje do klejenia nieelastycznych rzeczy.

Rozumiem, ze nie jest to trywialna sprawa, skoro sobie z tym nawet Nikon nie poradzil :-D

dzieki za sugestie i doswiadczenia

strzala

lesheck
15-10-2009, 22:36
...spadajaca guma...
ujj, niedobrze...
a tak serio to ja bym jakim elastycznym klejem kleil. Np UHU - w razie czego da sie to odkleic. W kazdym razie nie bralbym nic na bazie cyjanopanu (krpelka, etc) - od tego guma (w miejscu klejenia) twardnieje.

Przemek Paśnik
15-10-2009, 22:48
Ostatnio naprawiałem podobną niespodziankę mojemu znajomemu. Obiektyw i gumę odtłuściłem tym co miałem pod ręką (płyn do czyszczenia szyby skanera) całość skleiłem dwustronną taśmą klejącą, można kupić taką o szerokości 5mm. Jest bardzo cienka - nie widać nic po sklejeniu. Dwa pierścienie taśmy wystarczyły.

Tomek Konopka
16-10-2009, 08:47
te typy tak mają że odkleja się guma na ogniskowej, taśma dwustronna jest najlepsza

strangelove
16-10-2009, 18:41
wiec zainwestuje w tasme dwustronna.

dzieki za info!

ThomasVoland
17-10-2009, 01:45
Jakbym miał kleić takie coś to tylko elastycznym klejem. Do butów się takich używa (w dodatku są przeznaczone właśnie do gumy). Ew. klej do szyb powinien też być OK.

ADAS
17-10-2009, 07:24
Ja już sam niec nie przykleję. Oddaj do serwisu.

strangelove
19-10-2009, 22:01
Ja już sam niec nie przykleję. Oddaj do serwisu.

Miales jakies kiepskie doswiadczenia?

wigi
19-10-2009, 22:06
oddaję głos na taśmę dwustronną :)

Ruppel
19-10-2009, 22:10
oddaję głos na jakis cybancik:)

MARTINK
19-10-2009, 23:16
tasma dwustronna - najprostsze rozwiazania zawsze sa najlepsze :)

Obym nie musial skorzystac.

Swoja droga - takie obiektywy, a guma sie odkleja... fuszera.

wigi
19-10-2009, 23:25
Swoja droga - takie obiektywy, a guma sie odkleja... fuszera.
...nie dziw się, przecież w body profi też guma się odkleja - to już taka nikonowska norma ;)

mario_Scott
21-10-2009, 09:05
Dokładnie tak.
Już jakiś czas temu pisałem o odklejającym się gumowym pierścieniu w moim Nikonie 18-200 VR. Byłem zaskoczony co się dzieje, bo to dopiero półtora roczny obiektyw, a przez wiele lat w Canonie nic takiego mnie nie spotkało. Teraz już odłazi mi guma z D300. To przykre, że Nikon nie potrafi sobie poradzić z odklejającymi gumkami nawet w sprzęcie z górnej jego półki. Słusznie skomentował to mój kolega: "Dobrze, że Nikon nie produkuje prezerwatyw".

robi1021
22-10-2009, 17:10
mialem kiedys podobna sytuacje z tamronem i serwis z gdanska przeslal mi za 50pln netto wraz z przesylka taka gume,
moze mozna zamowic w serwisie nikona, ale tasma dwustronna jest ok. pzdr
ps. w D300 po 14 miesiacach tez odkleily mi sie gumy

david
24-10-2009, 09:58
Guma spada ponieważ się rozciągnęła, taśma nic nie pomoże, trzeba zdjąć gumę, przeciąć w grubszym miejscu tj. na wypustce, odciąć 3-4 takie wypustki i skleić dobrym klejem. Przecinać koniecznie na wypustce dla większej powierzchni klejenia.

strangelove
24-10-2009, 22:57
podlozylem troche tasmy dwustronnej i na razie sie trzyma. Ciekawe na ile to pomoze, bo jak czytam, ze:

Guma spada ponieważ się rozciągnęła, taśma nic nie pomoże, trzeba zdjąć gumę, przeciąć w grubszym miejscu
to sie zalamuje, ze przy obiektywie za tyle kasy trzeba sie w Adama Slodowego bawic.

kompletna zalamka.

ADAS
30-10-2009, 22:40
A ja jeszcze raz powiem. NIC SAMI NIE KLEJCIE

Błażej
31-10-2009, 13:54
kiedyś słyszałem że jak guma spada to trzeba na jaja naciągnąć...:twisted: ale ja młody jestem i się nie znam:D

myślę, że jeżeli już to taśmą dwustronną, a jeżeli guma się naciągneła to może taką trochę grubszą zamiast przecinać i bawić się w sklejanie?

pmpmwd
02-11-2009, 16:59
Taśma dwustronna tylko nie taka na celuloidzie tylko na bardzo cienkim płótnie, rewelacja, mój znajomy przywiózł z Holandii, ale pewnie u nas też można dostać.

david
02-11-2009, 17:02
A ja jeszcze raz powiem. NIC SAMI NIE KLEJCIE
a to już zależy jak bardzo czujemy się na siłach, mi kleił bydgoski magik od sprzętu foto p. Tadziu :)

ekonet
02-11-2009, 22:25
Parę tygodni temu pan Andrzej Wysocki (serwis na Psich Budach we Wrocławiu) naprawił mi tę gumę w prosty sposób - przeciął pierścień gumowy, odciął jedną czy dwie sekcje (takie karbowane) i skleił czołowo, nie klejąc gumy do obiektywu. Trzyma się jak przyspawana. :)

strangelove
04-11-2009, 21:54
Ekonet,
O to fajnie, bo jestem czesto we Wroclawiu.
Jak mi sie tasma odklei to sie z checia przejde do Pana Andrzeja, zeby rozwiazac ten problem raz na zawsze.
Ile koszuje takie profesjonalne klejenie?

ekonet
05-11-2009, 17:39
Ekonet,
O to fajnie, bo jestem czesto we Wroclawiu.
Jak mi sie tasma odklei to sie z checia przejde do Pana Andrzeja, zeby rozwiazac ten problem raz na zawsze.
Ile koszuje takie profesjonalne klejenie?
A chyba coś z 15 zł, nie pamiętam, bo jednocześnie dawałem dwa aparaty do czyszczenia.
Jak coś, to służę numerem telefonu do pana Andrzeja.

KIT
06-12-2009, 16:04
Parę tygodni temu pan Andrzej Wysocki (serwis na Psich Budach we Wrocławiu) naprawił mi tę gumę w prosty sposób - przeciął pierścień gumowy, odciął jedną czy dwie sekcje (takie karbowane) i skleił czołowo, nie klejąc gumy do obiektywu. Trzyma się jak przyspawana. :)

jak to rozumiec skleil czolowo ?
rozcial wycial sekcje i skleil w miejscu rozciecia i to sie trzyma ?
jezeli nie przykleil do pierscienia to przeciez moze sie to w kazdej chwili rozerwac, przeciez tam troche naprezen wystepuje
pytam bo mam ten sam problem juz z kilkoma obiektywami za gruba kase i chcialbym zebt to zostalo zrobione trwale

ekonet
06-12-2009, 16:11
jak to rozumiec skleil czolowo ?
rozcial wycial sekcje i skleil w miejscu rozciecia i to sie trzyma ?
jezeli nie przykleil do pierscienia to przeciez moze sie to w kazdej chwili rozerwac, przeciez tam troche naprezen wystepuje
Pracuję z tym już parę miesięcy i jest dobrze.
Inna możliwość - na kanadyjskim (chyba) eBay można kupić części do Nikonów, w tym nowe pierścienie gumowe do obiektywów (http://stores.shop.ebay.ca/Nikon-Canon-Genuine-Parts__W0QQ_armrsZ1QQ_fsubZ766932010).

KIT
06-12-2009, 16:57
to jest nieglupie rozwiazanie kupic nowa guma, tylko czy to jest oryginal ?
ciekawe czy u nas wserwisie mozna kupic taka gume i za ile, zadzwonie do nich jutro
obiektyw mam na gwarancji europejskiej 2 lata ale u nas Nikon uznaje tylko rok, a wlasnie zaczal mi sie drugi rok uzytkowania

deep
06-12-2009, 21:00
Może jak nie oryginalne gumy to lepiej :)

ROBOTEK
04-01-2010, 01:09
to jest nieglupie rozwiazanie kupic nowa guma, tylko czy to jest oryginal ?
ciekawe czy u nas wserwisie mozna kupic taka gume i za ile, zadzwonie do nich jutro
obiektyw mam na gwarancji europejskiej 2 lata ale u nas Nikon uznaje tylko rok, a wlasnie zaczal mi sie drugi rok uzytkowania

I CO SIĘ dowiedziałeś bo mi stało się to w 24-70 2.8 jestem w szoku taki obiektyw...

Mercury
07-10-2010, 20:13

Nie wiem czy ten temat jeszcze ktoś pamięta, ale jeśli wiecie jaki klei złapał tak małą powierzchnię ("czołową") to bardzo bym prosił o pomoc. Mam ten sam problem, guma na szkle z czasem się rozciągnęła i teraz buksuje po plastiku :/.
Motyw z taśmą dwustronną to jakieś wyjście, ale trzeba pamiętać, że to rozciągnięcie gumy powoduje ślizganie się a nie przyklejenie jej do plastiku.

bartlomiejnowak
21-10-2010, 11:17
Również się podłączę pod temat. W mojej S70-200 oprócz tego, że guma na zoomie się odkleiła, co szczególnie nie przeszkadza bo i tak dość mocno siedzi i nie ślizga się podczas kręcenia, to dosłownie 'wyszła' ze swojego miejsca, rozszerzyła się na boki. O ile szerokość miejsca na pierścień wynosi 2,4cm to guma wystaje jakieś 2-3mm. Ma ktoś jakiś pomysł jak ją zwęzić żeby spowrotem mieściła się w swojej ramce? Pozdrawiam

kemyr
03-11-2010, 12:03
Podłącze się do tematu, jako że od wczoraj jestem posiadaczem używanego 17-55. Guma ogniskowej była troszkę luźna. Jako że forum przez noc nie działało szukałem na zagranicznych serwisach rozwiązania i znalazłem.
Bierzemy stara, ale niezużytą dętkę rowerową, najlepiej z cienkiej gumy, przycinamy pasek grubości troszkę większej niż oryginalna guma z obiektywu, czyścimy. Po ściągnięciu ze słoika oryginalnej gumy, zakładamy w jej miejsce kawałek dętki ( powinien wyglądać jak taka szersza gumka recepturka :-) ) . Następnie zakładamy oryginalną gumę i cieszymy się :-D

Bardzo ważne aby dętka była z cienkiej gumy, ja użyłem dętki superlight przeznaczonej do opony 2,25. Druga sprawa to idealnie równe jej przycięcie, tak aby równomiernie wypełniła wgłębienie w obiektywie.

Jak na razie sprawdza się świetnie. Bez klejenia czegokolwiek itp.

aonline
16-04-2011, 09:59
Kupujemy taśmę izolacyjną - do izolacji przewodów. Najzwyklejszą. Są takie o szerokości 18 mm - najlepiej czarną. Zsuwamy gumę trochę poniżej z miejsca gdzie ma być i naklejamy kilka...kilkanaście zwojów tej taśmy - w zależności od tego jak bardzo guma była rozciągnięta. Potem naciągamy gumę i ... do roboty :) Guma się nie zsuwa - dodatkowo - jest trochę wyżej więc kręcenie nią jest przyjemniejsze bo paluchy nie szorują po reszcie obiektywu.

durom
16-04-2011, 21:22
Już to kiedyś opisywałem. Rozcinamy gumę i wycinamy 3,4 segmenty, zależy od stopnia naciągnięcia. Następnie sklejamy czołowo gumkę. Ja użyłem Loctite 406. Po sklejeniu naciągamy na obiektyw. To wszystko. Żadnej taśmy dwustronnej nie trzeba.

RAQ
18-04-2011, 18:26
też tak zrobiłem, moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie