Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie zarowki błyskowej
masterus
15-10-2009, 19:48
Witam, mam taki problem... otóż kiedy wyzwalam zdalnie lampę błyskową (sb900) za pomoca wbudowanej lampy, to zarówka blyskowa błyska ale na zdjeciu widac tylko blysk z sabinki, w ustawieniach aparatu mam sterownik błysku i tryb TTL próbowałam tez innych trybów ale nie ma zadnej różnicy, a kiedy wyłącze wyzwalanie sabinki w aparacie to wtedy tylko zarowka blyska. Co musze zrobic aby obie lampy prawidlowo dzialaly ?
Posiadam taką zarowke blyskowa " http://allegro.pl/item760658942_dosk...a_zakresy.html "
Pozdrawiam,
Ustaw lampę wbudowaną w tryb M, SB-900 w remote (SU-4) i będzie działać. Chodzi o to, że gdy błyskasz w Commander mode lampa generuje przedbłysk, na który reaguje żarówka. Przedbłysk ma miejsce przed otwarciem migawki, i w tym samym momencie błyska żarówa.
masterus
15-10-2009, 20:37
Ustaw lampę wbudowaną w tryb M, SB-900 w remote (SU-4) i będzie działać. Chodzi o to, że gdy błyskasz w Commander mode lampa generuje przedbłysk, na który reaguje żarówka. Przedbłysk ma miejsce przed otwarciem migawki, i w tym samym momencie błyska żarówa.
A mozesz mi to dokladniej napisac, poniewaz jestem nowicjuszem wiec jeszcze nie wszystko rozumiem.
Widzę, że masz D90...
Menu -> Kredka -> Bracketing / Lampa błyskowa -> Sterowanie lampą -> M.
W SB-900 ustawiasz sobie tryb SU-4. Poczytaj w instrukcji bo ja nie mam SB-900 i nie pamiętam dokładnie jak to się robi. O ile się nie mylę przekręcasz ten mały przełącznik On / Off itd na remote. Ale sprawdź, bo pewien nie jestem.
I ma działać
W lampie SB-900 przytrzymaj OK przez 3s. Znajdź w menu pozycję SU4 i ustaw na ON. Teraz po przełączeniu lampy na Remote będzie ona reagować na każdy błysk, podobnie jak żarówka. Ale moc musisz ustawiać ręcznie.