PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Klaudia by - remiksson. Czy powieje świeżością? :)

remiksson
15-10-2009, 15:27
Z ostatniej sesji z Klaudią ze Słupcy. Mimo fatalnej pogody mieliśmy tyle szczęścia, że udało nam się wstrzelić w nieliczne słoneczne chwile :) Efekty poniżej, na razie takie 4 dyptyki, może potem dorzucę kilka pojedyńczych kadrów :)

1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img405.imageshack.us/img405/6245/dyptyk1.jpg)
2.
źródło (http://img67.imageshack.us/img67/6006/dyptyk2.jpg)
3.
źródło (http://img444.imageshack.us/img444/536/dyptyk3.jpg)
4.
źródło (http://img386.imageshack.us/img386/8909/dyptyk4.jpg)

pozdrawiam i liczę na rzeczową krytykę a może i uzasadnione pochwały jeśli zdjęcia się spodobają :)

morzon
15-10-2009, 15:34
Takie pytanko, raczej techniczne - czym wyzwalasz lampe przy tak mocno otwartym szkle i słoneczny dzień? CLS i krótkie synchro (pow 1/320)? Czy jakieś inne magiczne sztuczki ? ;)

Aaa - foty się zdecydowanie podobają ;]

remiksson
15-10-2009, 15:40
Takie pytanko, raczej techniczne - czym wyzwalasz lampe przy tak mocno otwartym szkle i słoneczny dzień? CLS i krótkie synchro (pow 1/320)? Czy jakieś inne magiczne sztuczki ? ;)

Aaa - foty się zdecydowanie podobają ;]

Aaa zapomnialem ze usunąłem EXIF ze zdjęć przy zapisywaniu :) Lampa wyzwalana przez CLS na bardzo krótkim czasie synchronizacji. Przesłona była przymknięta do f2.8 a czas migawki to 1/8000s. Lampa na pełnej mocy, bo inaczej nieodświetlała :)

morzon
15-10-2009, 15:46
Podziękował :D

Locter
15-10-2009, 15:50
2 najbardziej mi sie podoba. ;)

missbizarre
15-10-2009, 17:42
lewa dwójka, cała trójka i prawa czwórka, bo z lewą czwórką to obróbkowe przegięcie, twarz jak cerata i oczy z mangi ;) niezła seryjka tak ogólnie :)

pinokio
15-10-2009, 18:05
Dla mnie cala seria świetna.

julievna
15-10-2009, 19:25
Zdecydowanie 2, ma klimat. Reszta - Twój stały dobry poziom, ale bez zachwytów, ale to kwestia modelki. Praktycznie wszędzie ma tę samą minę. :D

egoiste
15-10-2009, 19:34
technicznie nie mozna Ci nic zarzucic oczywiscie
natomiast ze zdjec kupuje tylko jedno 2a

Gundrum
15-10-2009, 21:54
Powiało.
Modelka nie w moim typie, więc trudno obiektywnie coś powiedzieć, ale eksperyment udany.
Zakładasz żele na lampę w takim słońcu?

Witek "Wisz"
15-10-2009, 22:24
Jak zwykle, fajne kolorki i obróbka.
Ciamciang czy nikkor? Chyba ciamciang...
Pozdrawiam
Witek

Bonzo
15-10-2009, 22:42
hmmm wg mnie samo kadrowanie i pomysł na modelke jest ok ale światło to tragedia :) jest taka ilośc niekontrolowanych rozświetleń, cieni i ostrych cieni że nie moge napisać wow sesja udana :)

tak po krótce ;)
1 okulary, twarz, uda
2 uda na lewej najmocniej widać
3 prawa uda , lewa szyja
4 uda,pasek

także według mnie jedziesz lampą bez pomysłu i opanowania :) w tym wypadku lampa ma doświetlić a nie być światłem głównym na tych zdjęciach niestety światło sztuczne jest zbyt nachalne i nieproporcjonalne do światła dziennego, dodatkowo wypadało by ocieplić błysk i go zmiękczyć. Jednym słowem słabo proszę Pana.

maateoo
15-10-2009, 23:26
Jak zwykle zdjęcia piękne

remiksson
16-10-2009, 01:09
Powiało.
Modelka nie w moim typie, więc trudno obiektywnie coś powiedzieć, ale eksperyment udany.
Zakładasz żele na lampę w takim słońcu?

Nie, nie żelowałem lampy. Czyste białe błyśnięcie :)

Jak zwykle, fajne kolorki i obróbka.
Ciamciang czy nikkor? Chyba ciamciang...
Pozdrawiam
Witek

Ciamciang :)

według mnie jedziesz lampą bez pomysłu i opanowania :) w tym wypadku lampa ma doświetlić a nie być światłem głównym na tych zdjęciach niestety światło sztuczne jest zbyt nachalne i nieproporcjonalne do światła dziennego, dodatkowo wypadało by ocieplić błysk i go zmiękczyć. Jednym słowem słabo proszę Pana.

Lampa doświetlała. Ale chcąc zachować głebie ostrości nie mogłem przymknąc przysłony, a krócej niż 1/8000s aparat nie wyciągnie. Nawet gdyby wyciągnął to lampa musialaby błyskać mocniej, a Ty jeszcze bardziej byś to skrytykował. Mając 2 lampy mógłbym skumulowac ich moc rredukując ją na każdej z nich np. do połowy, uniknąc cieni i użyć ich swiatła jako doświetlenia, w tym wypadku nie było to mozliwe. Chyba, że zamiast tła chciałbym mieć przejarane białe plamy, ale wtedy byś krzyczał że tło przepaliłem :) Tak źle i tak niedobrze :)
A bardziej zmiękczyć światła nie mogłem bo traciło na mocy przez co udział w zdjęciu był tak znikomy, że równie dobrze mogłem fotografowac bez lampy aby uzyskać taki sam efekt niedoświetlonego pierwszego planu. Weź pan pod uwagę że to zwykła SB-900 a nie 500 watowy halogen :)

robi1021
16-10-2009, 09:29
Ogolnie podoba widze ze nie tylko mnie pzdr

erbe
16-10-2009, 13:57
zdjęcia eleganckie.
a z ciekawości lampa stała goła czy przez jaką parasolkę było dobłyśnięte?

Giani
16-10-2009, 14:04
przyczepiłbym się do kilku zdjęć gdzie dziewczyna strzeliła karpika. lepiej jak ma buźkę domkniętą

evadanhofer
16-10-2009, 16:28
zdecydowanie 2 zdjęcie.Reszta niekoniecznie mi sie podoba.

Bonzo
16-10-2009, 17:32
Lampa doświetlała. Ale chcąc zachować głebie ostrości nie mogłem przymknąc przysłony, a krócej niż 1/8000s aparat nie wyciągnie. Nawet gdyby wyciągnął to lampa musialaby błyskać mocniej, a Ty jeszcze bardziej byś to skrytykował. Mając 2 lampy mógłbym skumulowac ich moc rredukując ją na każdej z nich np. do połowy, uniknąc cieni i użyć ich swiatła jako doświetlenia, w tym wypadku nie było to mozliwe. Chyba, że zamiast tła chciałbym mieć przejarane białe plamy, ale wtedy byś krzyczał że tło przepaliłem Tak źle i tak niedobrze
A bardziej zmiękczyć światła nie mogłem bo traciło na mocy przez co udział w zdjęciu był tak znikomy, że równie dobrze mogłem fotografowac bez lampy aby uzyskać taki sam efekt niedoświetlonego pierwszego planu. Weź pan pod uwagę że to zwykła SB-900 a nie 500 watowy halogen

ok przyjąłem do wiadomości że się nie da :)

egoiste
17-10-2009, 07:46
fotoelite - " jezeli czegos nie da sie zrobic , powiedz to komus kto o tym nie wie ... on przyjdzie i to zrobi "

dany172
17-10-2009, 13:58
Nic złego w naświetlaniu lampą nie widzę (jako amator)nawet bardzo mi się podoba efekt.Co do zdjęć to super,poza nr.2. i 3. gdzie to zadzieranie kiecki wyszło modelce trochę nienaturalnie.Zostawił bym jedno z tych czterech,powiedzmy 2 lewe.Najlepsze to 4 lewe,Klaudia jest pięknie wkomponowana w tło.

Bonzo
17-10-2009, 14:44
egoiste ale ja wiem że da się to zrobić lepiej z tym że nie będe na siłe nikogo przekonywał :) skoro się nie da to się nie da ;)

Dex
22-10-2009, 14:12
Najlepsze jak dla mnie - 3 :)

remiksson
22-10-2009, 14:35
egoiste ale ja wiem że da się to zrobić lepiej z tym że nie będe na siłe nikogo przekonywał :) skoro się nie da to się nie da ;)

tak tak, juz to przerabiałem :) Każdy "wie, że da się lepiej". Tylko jak przychodzi co do czego to nikt tego nie potrafi zrobić. Najprościej więc powiedzieć "wiem, ale nie bede udowadniał". Jak sie nie potrafi to najlepsze wytłumaczenie :)

Bonzo
22-10-2009, 16:22
potwierdzam , nie potrafie i sorki za zamieszanie :) kolejny raz się to nie powtórzy obiecuje :)

cypherdid
22-10-2009, 16:28
No fajne fajne...cholipka. Trzeba się wziąć samemu do roboty :P

remiksson
22-10-2009, 17:17
potwierdzam , nie potrafie i sorki za zamieszanie :) kolejny raz się to nie powtórzy obiecuje :)

hahaha :) mnie nie musisz nic udowadniać, ale jak już sypiesz teoriami i chcesz aby były respektowane to pokaż, że wiesz o czym mówisz :) Bo teorii to ja sie w książkach naczytałem, tylko co z tego, skoro na praktykę one nijak się nie chcą przełożyć? :)

Bonzo
22-10-2009, 17:29
widzisz ja książek nie czytałem i nie czytam o fotografii , sam się wszystkiego uczyłem a w szczególności światła więc jestem tylko praktykiem ;) a moje zdjęcia nie raz nie dwa pojawiały się na tym forum i nie tylko także można śmiało się wyżyć. Strony niestety nie moge podać bo sa tam reklamy i z tego co pamiętam nie można tego tu robić bo mogę bana dostać czy coś :) ;) Kolejną sprawa jest to że ja nie pisze na prawo i lewo postów, a tylko tam gdzie uważam że jest coś źle w moim mniemaniu z którym ty oczywiście i paru innych z tego forum się nie zgadza dlatego staram się do minimum udzielać rad :) Staram się też nie dyskutować na tematy o których nie mam pojęcia a w tej dziedzinie(*czyt.światło) jakieś mam może w twoich oczach mierne ale mam ;) Napisałes że sie nie da i ok ale ja w to nie wierze , bo nie da się tylko hełmu na lewą strone wywinąć i znając życie znajdzie się kilku takich co to zrobią. Tak więc temat uważam za zamknięty i pozostańmy przy swoich racjach bez uraz itd itp bo już nie mamy po pińć i kręconych :)