Zobacz pełną wersję : Tokina 16-50 BF/FF help
Witam
Znajomy kupił jakiś czas temu z drugiej ręki Tokinę 16-50/2,8 i używa jej z D80. Niestety nie sprawdził jej na BF i FF na swojej puszce, a niestety obiektyw ma tę przypadłość. Co ciekawe z moim D300 wszystko gra i buczy i nie ma żadnych anomalii. Tokina przez poprzedniego właściciela zaraz po kupnie była reklamowana na BF/FF i sprzedawca (sklep internetowy) odesłał ją do serwisu w Niemczech. Po tej regulacji wszystko grało, BF/FF zniknął. Dodam, że poprzedni właściciel używał jej z D200 i D300 i na pewno trafiała w punkt. Poprzedni i obecny właściciel Tokiny to moi znajomi i to ja ich skojarzyłem w kwestii sprzedaży. Jeszcze jedna ważna kwestia chyba-obecny właściciel Tokiny miał wcześniej Tamrona 28-75 i ostrzył mu idealnie, a swojego D80 kupował nowego, fotografuje amatorsko więc tez nie ma mowy o uszkodzeniu body. Panowie i Panie pomóżcie-co z tym fantem zrobić-regulować obiektyw jeszcze raz, czy body? Czy może wysłać do serwisu obiektyw z body. No i jeszcze jedna kwestia-czy w Polsce nadal nie ma serwisu Tokiny?
Naprawdę nikt nie doświadczył podobnego przypadku, że obiektyw ostrzy dobrze na jednej puszce a na innej nie?
Mata_Hari
19-10-2009, 17:15
Ależ oczywiście, że doświadcza się tego, że ten sam obiektyw na jednej puszce dobrze ostrzy, a na innej nie, ale tak jest w przypadkach szkieł różnych firm i wcale nie zawsze wiąże się to z koniecznością oddawania do serwisu.
Podam dwa przykłady:
1. kupowałam Tamrona 17-50. Z moim body 4 egzemplarze nie ostrzyły prawidłowo, a z innymi niektóre ostrzyły w punkt, a inne nie. Dopiero 5 był idealny.
2. Podpięłam kiedyś szkiełko znajomego, które u niego trafia idealnie. U mnie puszka ze szkłem wcale nie mogła się zgrać. Był albo bf, albo ff, teraz już nie pamiętam.
Kupując trzeba po prostu sprawdzać szkło z body.
Jak korzysta tylko z tego obiektywu to najprościej-najtaniej imbusik w rękę i regulacja body.
Każda inna opcja to koszty -może się okazać że nie warte zachodu. Ja bym sprzedał i kupił inne szkło.
Kupując trzeba po prostu sprawdzać szkło z body.
...a po zmianie body w przyszłości, znowu wielka niewiadoma ;)
Archibald
20-10-2009, 12:12
Miałem to szkło, teraz ma je kumpel, w moim i jego D300 zero problemów z AF, ale z D80 jego małżonki niestety ma FF czy BF (już nie pamiętam). I choć moje doświadczenie wskazuje, że to D300 jest bardziej kapryśne względem doboru szkła w tym przypadku się mocno zdziwiłem - jeżeli serwis Tokiny umożliwia kalibrację to wysłać szkło z body i niech ustawią, grzebanie w puszce jest bez sensu, chyba, że tylko i wyłącznie zostanie z tym słoikiem do końca swojego żywota - ale jak wigi zaznaczył nie wiadomo co będzie po zmianie body. No chyba, że kolejne to będzie pełna klatka, i wówczas temat jest rozwiązany - ta Tokina jest DX.
Mata_Hari
20-10-2009, 20:20
...a po zmianie body w przyszłości, znowu wielka niewiadoma ;)
Tak to już. Nie przeskoczy się tego. Też chciałabym zawsze pewnie kupować szkłą.
Miałem to szkło, teraz ma je kumpel, w moim i jego D300 zero problemów z AF, ale z D80 jego małżonki niestety ma FF czy BF (już nie pamiętam). I choć moje doświadczenie wskazuje, że to D300 jest bardziej kapryśne względem doboru szkła w tym przypadku się mocno zdziwiłem - jeżeli serwis Tokiny umożliwia kalibrację to wysłać szkło z body i niech ustawią, grzebanie w puszce jest bez sensu, chyba, że tylko i wyłącznie zostanie z tym słoikiem do końca swojego żywota - ale jak wigi zaznaczył nie wiadomo co będzie po zmianie body. No chyba, że kolejne to będzie pełna klatka, i wówczas temat jest rozwiązany - ta Tokina jest DX.
No właśnie, ten sam przypadek. Z D300 moim i poprzedniego właściciela Tokiny a także z jego D200 szkło ostrzy w punkt. Z D80 nowego własciciela kiszka. Niestety ten obiektyw z tego co wiem był na kalibrację BF/FF zaraz po kupnie, bo właśnie nie ostrzył z D200 (kolega jak kupował to nie miał D300 jeszcze). Ale pojechał na kalibrację na gwarancji bez puszki. Kolega dokupił potem D300 i też ostrzył w punkt bez najmniejszych problemów. No zdaje się, że obecny właściciel będzie musiał poważne decyzje podjąć-wymiana puszki albo obiektywu. Dziękuję wszystkim, którzy się wypowiedzieli w temacie. Każda opinia zawsze rozjaśnia sprawę.