PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka płyta s1156 pod i7-860 ?

wigi
15-10-2009, 14:03
Za tydzień, dwa będę kompletował i składał nowy komputer. Zdecydowałem się na procesor Intel Core i7-860 (ew. i5-750).
Jak płyta w cenie ok. 500 zł (max 600 zł) będzie najlepsza?
Już byłem zdecydowany na Asus P7P55D P55, ale w specyfikacji wyczytałem, że nie obsługuje technologii Hyper-Threading - i ten fakt mnie martwi, bo nie do końca wykorzystane będą możliwości procesora i7-860 w niektórych aplikacjach (wielowątkowość). Czy dobrze myślę, a może nie należy się tym przejmować?

Pod uwagę brałem:
Asus P7P55D - cena ok. 515 zł
MSI P55-GD65 - ok. 539 zł
Gigabyte GA-P55-UD3R - ok. 469 zł
którą wybrać, a może coś innego? Proszę o rady.

BlackRoger
16-10-2009, 14:48
Co do Hyper-Threading to pieśń przyszłości dla większości aplikacji, nie przejmowałbym się tym na razie. Ważniejsze będzie wykorzystanie Turbo Boost przy aplikacjach obecnie wydanych, szczególnie jeśli chodzi o programy graficzne. i7-860 z tego co pamiętam podnosi wtedy taktowanie jednego rdzenia do ok. 3,4 GHz przy współudziale pozostałych bez podnoszenia TDP - więc przegrzanie prockowi nie grozi.

wigi
16-10-2009, 18:49
Ten brak obsługi Hyper-Threading-u w płycie Asusa nie dawał mi spokoju i parę godzin spędziłem na poszukiwaniach potwierdzenia tego faktu i... nie znalazłem, a na forach zagranicznych wręcz natrafiłem na dowody, że ta płyta jednak obsługuje HT. Na stronie Asusa zaś milczą na ten temat (pewnie dla nich obsługa HT to sprawa oczywista).
Tak więc okazuje się, że nie zawsze można polegać na informacjach podawanych przez sklepy internetowe (skąd początkowo czerpałem swoją wiedzę o cechach produktu).
Zatem zdecyduję się chyba na zakup płyty Asus P7P55D P55 s.1156, choć i płyta MSI wydaje się również bardzo fajna.

Calme
16-10-2009, 23:48
Ciekawy topic - Wigi podobnie jak ty przymierzam się w grudniu do wymiany sprzętu i chyba będzie to również i7-860, więc będę śledził odpowiedzi, trochę dziwne mi się wydaje, żeby Asus nie dałby obsługi HT, popytam w przyszłym tygodniu w pracy - może już ktoś testował w serwisie.

Jeżeli jesteś zainteresowany bliżej samym procesorem w szerszym ujęciu to tu masz ciekawy artykuł
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=5400&action=all

ku6i
18-10-2009, 22:16
Ten brak obsługi Hyper-Threading-u w płycie Asusa nie dawał mi spokoju i parę godzin spędziłem na poszukiwaniach potwierdzenia tego faktu i... nie znalazłem, a na forach zagranicznych wręcz natrafiłem na dowody, że ta płyta jednak obsługuje HT. Na stronie Asusa zaś milczą na ten temat (pewnie dla nich obsługa HT to sprawa oczywista).
Tak więc okazuje się, że nie zawsze można polegać na informacjach podawanych przez sklepy internetowe (skąd początkowo czerpałem swoją wiedzę o cechach produktu).
Zatem zdecyduję się chyba na zakup płyty Asus P7P55D P55 s.1156, choć i płyta MSI wydaje się również bardzo fajna.

Dobra rada na przyszłość: parametry sprzętu dla pewności weryfikuj na stronach producentów, bo w sklepach internetowych pełno jest błędów w opisach, co zapewne sam zauważyłeś.

Calme
19-10-2009, 08:40
Ja chyba jednak wezmę i5 - jak na razie z tego co znalazłem i czytałem HT w PS na niewiele się przyda...

sote
19-10-2009, 12:52
o widze ciekawy watek ;)
tez powoli zbieram sie do modernizacji kompa i tez mi chodzi po glowie i5 :)
Calme o jakiej plycie i RAMie myslisz?

Calme
19-10-2009, 13:23
o widze ciekawy watek ;)
tez powoli zbieram sie do modernizacji kompa i tez mi chodzi po :)glowie i5
Calme o jakiej plycie i RAMie myslisz?

Jeśli chodzi o płytę to raczej wezmę Asus P7P55D, jak na moje potrzeby nie ma sensu brać nic bardziej wypasionego.
Co do pamiątek to jest dobre pytanie. Mam chęć doładować mu 8gb w 4 modułach po 2, ale jak patrze na ceny szybszych Patriotów to mnie studzi lekko.

wigi
19-10-2009, 18:32
Co do pamiątek to jest dobre pytanie. Mam chęć doładować mu 8gb w 4 modułach po 2, ale jak patrze na ceny szybszych Patriotów to mnie studzi lekko.
Dlatego ja najpierw kupię 2x2GB, a za jakiś czas dokupię następną parę :)
Przymierzam się do Geil 2x2GB DDR3 1600 Dual Chanel Kit 7-7-7 Ultra (http://www.proline.pl/sklep.php?p=GEIL+4GB+DDR3+16+7U) lub Patriot DDR3 Dual Chanel 2x2GB 1600 7-7-7-20 Viper (http://www.proline.pl/sklep.php?p=PATRIOT+DDR3+4GB+D16) - koszt ok. 400 zł
Co do procesora, to jednak chyba będzie i7-860, bo coraz więcej aplikacji będzie wykorzystywać wielowątkowość, a to ma być komputer na ok. 5 lat ;)

Calme
19-10-2009, 19:03
W sumie może to i jest rozwiązanie - na 4GB szału nie będzie pewnie, ale zawsze można na spokojnie dokupić drugą parę, to fakt.

Ja osobiście będę to obsadzał już na 7 więc protestuję najpierw w pracy to i owo. Co do i7-860 to wciąż się zastanawiam. Ja raczej szybciej wymieniam sprzęt i kto wie czy za rok-dwa nie przesiądę się na zapowiadane 6 rdzeni w architekturze 32nm czyli Core i9 - co pociągnie zmianę płyty głównej.

wigi
19-10-2009, 20:40
Calme, ja z zakupem (składaniem) komputera czekam właśnie do pojawienia się W7, chcę jednocześnie komputer i system. Co do komputera, to obecny służy mi już 7 rok (procesor AMD Barton 2500+, 2GB RAM) i dopiero od niedawna narzekam na mułowatość. Tak więc liczę, że to, co teraz złożę, może mi posłuży 5 lat :)
Jeszcze mam rozterkę, czy brać W7 pro, czy home premium? Do tej pory pracowałem na XP home i niczego mi nie brakowało...

Calme
19-10-2009, 20:59
Jeśli chodzi o Pro ja bym sobie do domu darował no chyba, że potrzebujesz podłączenia systemu do domeny (w pracy wiadomo - ale w warunkach domowych niekoniecznie przydatne) , ochrony danych przez zaawansowane funkcje backupu danych przez sieć i EFS czy drukowanie za pośrednictwem Location Aware Printing.
Więcej jak 16GB pamięci też pewnie nie będziesz dokładał ;) W Home Premium jeśli chodzi o pulpit zdalny będziesz miał tylko klienta, no i nie będzie trybu XP, którego zresztą ja np i tak nie mam zamiaru używać.

sote
20-10-2009, 11:34
wigi widze ze sprzet zmieniasz tak czesto jak ja ;)
U mnie od kilku lat athlon 64bit 3000+ i cale 1GB RAMu...
Zwolnienie odczulem dopiero po przesiadce na D90 (z D50).

wigi
20-10-2009, 11:48
Ostatnio najbardziej mnie wkurza praca z panoramami sferycznymi (zapraszam na swoją stronę - w stopce) - generowanie panoramy w pełnej rozdzielczości zajmuje kilkadziesiąt minut! Liczę, że wydajny komputer z czterema rdzeniami (aplikacja wykorzystuje wielowątkowość) skróci ten proces do kilku minut :)

swider
22-10-2009, 23:47
wigi robiles juz jakis kosztorys? Ciekaw jestem ile wyjdzie takie pudlo z i7 na pokladzie i 4GB RAMu.

wigi
23-10-2009, 19:07
wigi robiles juz jakis kosztorys? Ciekaw jestem ile wyjdzie takie pudlo z i7 na pokladzie i 4GB RAMu.

W granicach 3000-3500 zł, ale planuję średniej klasy elementy (a więc dałoby się taniej). W najbliższy poniedziałek lub wtorek zamówię części i wtedy będę wiedział dokładnie ile wyszło. Nad kilkoma elementami (karta, pamięci, zasilacz, dysk) ciągle się jeszcze waham.

swider
23-10-2009, 19:54
Tak wlasnie myslalem, ze kolo 3tys. to wyjdzie - tragedii nie ma.

Dzieki za informacje.