Zobacz pełną wersję : Podrabiane aku Nikona
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/45132/c/241/r_id/127724
Po powrocie do domu trzeba będzie sprawdzić, bo jeden z trzech aku jakie mam kupiłem kiedyś na allegro...
Wojteksw
15-10-2009, 12:26
Dzięki za wiadomość, sprawdzam natychmiast.
Mariusz888
15-10-2009, 13:08
Ja już rano sprawdziłem i wszystkie 3 EN-EL3e są oryginalne... co za ulga ;)
Antonioo
15-10-2009, 13:29
a swoją drogą ciekaw jestem czemu robią 3 różne wersje en-el3e hmmm...
Mariusz888
15-10-2009, 14:11
Antonioo - ja jedną dostałem z D80, jedną kupiłem osobno w sklepie a jedna jest z D200 które poprzedni właściciel kupił w GB i wszystkie mam takie same :) (jedynie ta z D200 ma taki mały czerwony prostokącik wklejony i drugi biały z kreseczką w te otwory od spodu i była jeszcze czerwona strzałka na górze ale ją odkleiłem tam przed napisem Nikon Li-Jon Battery) - cała reszta we wszystkich 3 idento i wszystkie świetnie działają :)
krzysiekn
15-10-2009, 15:45
dla mnie czwarta para fotek najbardziej pozwala rozpoznać podróbę.część robaczków pochodzi z uproszczonego języka chińskiego,a nie japońskiego.to widać na pierwszy rzut oka.
przed chwilą zobaczyłem info o podrabianych akumulatorach na stronie nikona (:
na szczęście nie trafiłem na podróbe.
ciekawe ile trefnych baterii jest w obiegu ^^, użytkowników nikonów.
kielbach
17-10-2009, 12:33
Bardzo dużo podrobionych znajduje się na allegro. Kiedyś przeglądałem sobie oferty z EN-EL9 i 90% to produkty podrobione (hologram bez nacięć oraz nieprawidłowe numery seryjne).
Mariusz888
17-10-2009, 13:23
Dlatego ja właśnie ani kart ani aku na allegro nie kupuję ;)
Sapphiron
17-10-2009, 14:06
wszystkie 4 aku oryginalne :D uff :D
ehh.. dziwne mają ludzie uprzedzenia do allegro..
ja mam 2 aku z allegro i są oryginalne.
A kiedy zaczna podrabiac body?:mrgreen: Kupie jedna chinska kopie D3s:)
Sapphiron
17-10-2009, 19:41
kZC_ ja tam tez kupowałem na alledrogo i jakoś wszystkie baterie mam ori wiec ja tam jakoś nie mam uprzedzeń
często na forach etc pojawia się, że na allegro oszukują i ogólnie jest jak na rynku.
i to ludzkie doradzanie, nie kupuj na allegro tylko leć do sklepu i pomacaj (:
powoli mnie to drażni :P:P
wybaczcie jak kogoś to dotknęło ^^,
tyle mego.
Mariusz888
17-10-2009, 22:14
Widzę, że to do mnie "pijesz" w kontekście tego co napisałem ;) ja na Allegro oczywiście kupuję tyle że towary pewne i takie których oryginalność jest łatwo sprawdzić, a po za tym karta kosztująca te 100 czy 200zł to jak doliczę przesyłkę to za tyle samo kupię ją normalnie w sklepie i wyjdzie mi na jedno + mam spokój (na 99%) że kupię to czego oczekuję ;)
na szczęście EN-EL 4a nie ma na tej liście można spać spokojnie
w żaden sposób nie 'pije' do Ciebie :) ale czytanie, że allegro jest bee mija się z celem.
również kupuje tylko pewne produkty od w miarę rzetelnych sprzedawców.
ostatnio przeczytałem o kolejnych oszustach podszywających się pod maile sprzedawców i ich kont, trzeba być naprawdę jeleniem żeby się dać naciągnąć.
tyle mego.
Peace ^^,
ee dla mnie to i tak lipa jest,
to co chinole robia z aku to Wam sie w glowach nie miesci. moja zona kiedys pracowala u takiego dealera akcesoriow gsm. to koles zamawial aku np do nokia na czesci :) naklejki , hologramy przychodzily w kopercie poczta a rozlozone aku np na 3 czesci ze ogniwa oddzielnie normalnie paczka lotnicza. na miejscu skladal oklejal i szly jako org. to co maja w salonach orange era plus to w wiekszosci podrobki org.
dlatego zreszta zona juz u niego nie pracuje a z tego co wiem koles siedzial 2 lata za przekrety.... stad wnioskuje ze nawet majac org jak nam sie wydaje to wcale nie musi byc org. pisze tu o zakupach w naszym kochanym kraju.
pozdr
Jendrek.gd
03-11-2009, 14:00
To może się ktoś przyzna kto z pełnym wyrachowaniem używa zamienników EN-EL3e Jakich i jak ocenia ich jakość. Widac że na Allegro schodza wiec pytam
A kiedy zaczna podrabiac body?:mrgreen: Kupie jedna chinska kopie D3s:)
Kiedy w 2006r chciałem kupić swojego pierwszego Nikona - celowałem w D70S. Trochę zmroziła mnie informacja i zdjęcia w artykule przedstawiające chińska podróbkę Nikona D70 - więc ... nie wywołuj wilka z lasu:mrgreen:
Swoją drogą, mam dwie chińskie podróbki - i nie chcą działać z moim D300 - nie widzi ich. Gdyby znany był patent jak zmusić D300 do działania z nimi - to poproszę o info:mrgreen:
stecarlos
22-11-2009, 17:38
często na forach etc pojawia się, że na allegro oszukują i ogólnie jest jak na rynku.
i to ludzkie doradzanie, nie kupuj na allegro tylko leć do sklepu i pomacaj (:
powoli mnie to drażni :P:P
wybaczcie jak kogoś to dotknęło ^^,
tyle mego.
To kup oryginalnego Memory Sticka Pro Duo od Sonego na allegro...
Kolejna rzecz przy której zakupie trzeba będzie uważać.
martin204
22-11-2009, 17:42
Ja kupiłem na allegro zamiennik za bodajże 49zł i trzyma tak samo jak oryginał...
Wnioski można wyciągnąć samemu...
Ps kupiłem go jakieś 3 miesiące temu...
Za 3 sztuki po 49zł mam 1 oryginalną i jeszcze troszkę zostanie...
pozdrawiam
wasilewk
22-11-2009, 22:49
Ja kupiłem na allegro zamiennik za bodajże 49zł i trzyma tak samo jak oryginał...
Wnioski można wyciągnąć samemu...
Ps kupiłem go jakieś 3 miesiące temu...
Za 3 sztuki po 49zł mam 1 oryginalną i jeszcze troszkę zostanie...
pozdrawiam
Ale do D700 go nie zastosujesz, bo jest Li-Po (polimerowy) a nie Li-oh (litowo-wodorotlenowy) - aparat się nie uruchomi.
martin204
23-11-2009, 21:22
Ale do D700 go nie zastosujesz, bo jest Li-Po (polimerowy) a nie Li-oh (litowo-wodorotlenowy) - aparat się nie uruchomi.
Tego akurat nie wiedziałem.... Niestety D700 nawet w ręku nie trzymałem...
pozdrawiam
trzeba wiedziec co kupowac - "Podrobki" nie zawsze nimi sa.
Mozna wiec kupic :
1. original
2. szara produkcja - original ale nie autoryzowany
3. podrobka - jakosc i wyglad znacznie odbiega od original
Osobiscie kupilem pare #2 i jestem z nich tak samo zadowolony jak z czterokrotnie drozszych nikon batteries.
ROZNICA JEST JEDYNIE W CENIE ... ROBI JE TA SAMA FIRMA
A mnie wkurzają firmy (takie jak Nikon), które zamawiają ten sam wyrób u kilku różnych poddostawców, i w związku z tym produkty z różnych fabryk trochę się różnią od siebie. Na przykład jest 4 czy 5 "oficjalnych", ale trochę różniących się od siebie akumulatorów EL-3e - jak w takiej sytuacji biedny klient ma odróżnić podróbki, jeśli oryginały nie są takie same?!
Klient, który nie wie o tym, że oryginalne akumulatory mogą się trochę różnić od siebie, pójdzie do sklepu ze swoim akumulatorem na wzór, zobaczy, że ten w sklepie trochę się różni, i go nie kupi, i jeszcze oskarży sklep o sprzedawanie podróbek!
A klient, który o tym wie, z kolei, widząc akumulator trochę inny, mając własny na porównanie, pomyśli: "a może to jedno z tych "innych wykonań"?
Jak klient ma się w tym połapać?! A firmy tylko wystawiają ostrzeżenia takie jak Nikon (czy Sony w sprawie kart podrabianych MS), i leją łzy, że klienci kupują podróbki...
To może się ktoś przyzna kto z pełnym wyrachowaniem używa zamienników EN-EL3e Jakich i jak ocenia ich jakość. Widac że na Allegro schodza wiec pytam
Oprócz oryginału używam jeszcze aku Hahnela, żadnych zastrzeżeń. Dobrze trzyma, nie miałem nigdy problemów.