Zobacz pełną wersję : Znikające nefy w d300s
Helou.
Otóż. Zdjęcia były robione raz w nefach, raz w jpgach na 4 kartach. Po kopiowaniu [niestety kabel plus aparat i eksplorer] okazało się, że brakuje części zdjęć. Bardzo duża ilość została wykonana, także zorientowałam się o braku dopiero kilka dni później, kiedy już dane na kartach zostały nadpisane. Dzięki programom do odzyskiwania kart udało mi się odyzskać dane i teraz okazuje się, że nefy których brakuje są 'puste'. Zajmują tyle ile powinny, ale sie nie wyswietlają. Na pewno są to braki po kilkadziesiąt zdjęć, na kilku różnych kartach tego samego rodzaju. Gdzie może być prblem? Czy ktoś się z czymś takim spotkał?
karta: SanDisk CompactFlash Extreme III
body: d300s
michal534
15-10-2009, 01:56
Może karta gryzie się z czytnikiem... Aparat raczej powinien być ok.
Dopiero doczytałem, że kopiowanie przez aparat... Dziwne...
Prawdopodobnie uszkodziły się pliki przy kopiowaniu, może kopiowanie się zawiesiło. Spróbuj włożyć kartę do czytnika i puścić checkdisk'a (sprawdzanie błędów). Tylko nie wiem jak to się zachowa po formatowaniu karty, bo teoretycznie to tych plików na karcie już nie ma.
A może to kolejny bubel nikona:(
poprawka- nefy sie wyswietlaja, ale są calkiem szare
Po odzysku może tak być, weź aparat popstrykaj i zobacz czy Ci coś znika, lub czy masz takie objawy o jakich piszesz na nie odzyskiwanych plikach, bo dane skasowane po części nadpisane i odzyskiwane.... ciężko po tym cokolwiek określić.
tak zrobię na pewno, pytanie tylko dlaczego nie skopiowała się część plików. Nie wystąpił żaden błąd przy kopiowaniu.
robi1021
15-10-2009, 16:37
Witam mialem kiedys podobny przypadek gdy przez nieuwage probowalem obrocic zdjecie na karcie, przycinka i karta nie przenosi zdjec. Nie pamietam jakim programem( darmowym z netu ) udalo mi sie odzyskac 99% zdjec
tylko kilka bylo szarych ale rezste odzyskalem pzdr.
nokinnikon
15-10-2009, 18:08
A może to kolejny bubel nikona:( Kolejny po którym ?
stachmuszel
16-10-2009, 15:29
d5000
błędy w d70
itd...
A błajan czym foci? Pewno Canonem:-)
Marcin_gda
24-10-2009, 12:51
Mam podobny problem z czytnikiem kart podpiętym do laptopa.
Wyglada na zbyt małą wydajność prądową portu.
Jeden czytnik wogóle "nie bangla" (LEXAR Multi-card reader), drugi - niebeiska Hama z UDMA - się "muli" przy dłuższj serii zrzucanych fotek, zaś Sandisk ImageMate 12in1 biega ok (chyba, bo jeszcze nie stestowałem sprawy do końca).
Po podpięciu aktywnego huba lexar zaczyna działać bez problemu. To, czy zrzuty plików się udają - okaże się niebawem...
Być może w twoim przypadku problemem jest kabelek USB? Może też masz problemy z portem?
Swoją drogą, muszę sprawdzić ile prądu bierze aparat z USB. Nie powinien brać nic, w końcu zasilany jest z baterii...