Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Szaro-buro
StachersDTR
14-10-2009, 10:06
Obróbka adekwatna do dzisiejszej pogody.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=8iii4r6a9a8geuc79rx.jpg)
kalwaria? Mnie się podoba to zdjęcie i ta obróbka. Może zbyt pomarańczowo w LG, ale to szczegół
StachersDTR
14-10-2009, 10:51
kalwaria?
niee:)
mała Kapliczka Św. Jadwigi na południowm brzegu mojego małego miasta.
Dzieki za komentarz:)
StachersDTR
14-10-2009, 13:34
nikt więcej sie nie wypowie?
Duże brawo za niebanalny, [niewidokówkowy] kadr, kolorystyka, choć dyskusyjna jest uzasadniona,..ten oranż w LG koresponduje z ciepłą tonacją ścian kapliczki i takąż, wpadającą w sepię resztą kadru. Jak dla mnie ''gra gitara''. Pozdrawiam.
StachersDTR
14-10-2009, 15:52
dzieki:)
alfapasje
14-10-2009, 20:27
ojacie... ale klimacik! Gratulacje!
StachersDTR
14-10-2009, 22:30
ojacie... ale klimacik! Gratulacje!
dzieki bardzo
btw, nawet nie wiece jak te pierwsze pozytywne komentarze działają na człowieka:) Wystawiłem już kilka fotek i to jest pierwsza (no może druga) przy której większośc komentarzy jest na + :)
W typ przypadku nie ma ich wiele, ale mimo wszystko...
To naprawde motywuje do dalszej zabawy:)
Ogólnie jest nieźle ale:)
Jak dla mnie jest zdecydowanie za dużo lewej strony która nic nie wnosi do zdjęcia a tylko rozprasza, szczególnie te krzaki :) W związku z tym proponuję zmienić kadr i dać trochę więcej prawej. Jeżeli nie ma z czego, to można uciąć tuż za gałęziami 1 drzewa.
Warto też usunąć skrzynki czy kartony wystające zza 1 drzewa.
Podsumowując: Ładne światło i klimat ale kadr mi trochę nie leży
StachersDTR
15-10-2009, 10:17
Coś kapie na podłogę.
Jeżeli wypowiedź, którą zamierzasz zamieścić nie wnosi nic konstruktywnego, to lepiej w ogóle się nie odzywaj.
Natomiast jesli masz jakieś zastrzeżenia do zdjęcia, wyraź się jasno.
Ogólnie jest nieźle ale, Ładne światło i klimat ale kadr mi trochę nie leży
Jak dla mnie jest zdecydowanie za dużo lewej strony która nic nie wnosi do zdjęcia a tylko rozprasza, szczególnie te krzaki W związku z tym proponuję zmienić kadr i dać trochę więcej prawej. Jeżeli nie ma z czego, to można uciąć tuż za gałęziami 1 drzewa.
Warto też usunąć skrzynki czy kartony wystające zza 1 drzewa.
Podsumowując: Ładne światło i klimat ale kadr mi trochę nie leży
Dzieki, wypowiedź w tym tonie miałem na myśli.
Te "kartony czy skrzynki" to altanka w oddali.
Odnośnie kadru- mam na dysku kilka ujęć z tego wypadu i ten przypadł mi do gustu najbardziej. Docelowo zalezało mi aby głównym elementem była oczywiście kapliczka i ściezka do niej prowadząca. Chciałem jednak dodatkowo uchwycić prowadzącą z boku ściezkę.
Zgodze się, że kompozycje psują krzaki po lewej i altanka.
wojtek6308
15-10-2009, 10:35
Kolory i klimat mnie odpowiada :) może rzeczywiście trzeba by ciachnąć lewej.
Szaro-buro i przyjemne w odbiorze :)
Dzieki, wypowiedź w tym tonie miałem na myśli.
Te "kartony czy skrzynki" to altanka w oddali.
Odnośnie kadru- mam na dysku kilka ujęć z tego wypadu i ten przypadł mi do gustu najbardziej. Docelowo zalezało mi aby głównym elementem była oczywiście kapliczka i ściezka do niej prowadząca. Chciałem jednak dodatkowo uchwycić prowadzącą z boku ściezkę.
Zgodze się, że kompozycje psują krzaki po lewej i altanka.
Przesuwając cały kadr w prawo może udałoby się schować altanki za drzewem (można też potraktować je stemplem)
Poza tym przesunąłbyś kapliczkę do mocnego punktu :)
To takie pomysły na kolejny wypad.
Mam jeszcze jeden pomysł na fajne wykorzystanie tego miejsca
Skoro masz tam blisko spróbuj zrobić 4 takie same kadry o różnych porach roku i później połącz to na jednym obrazku.
Coś podobnego pokazywał kiedyś kolega Janusz
http://plfoto.com/1602912/zdjecie.html
StachersDTR
15-10-2009, 11:53
Przesuwając cały kadr w prawo może udałoby się schować altanki za drzewem (można też potraktować je stemplem)
Poza tym przesunąłbyś kapliczkę do mocnego punktu :)
To takie pomysły na kolejny wypad.
Mam jeszcze jeden pomysł na fajne wykorzystanie tego miejsca
Skoro masz tam blisko spróbuj zrobić 4 takie same kadry o różnych porach roku i później połącz to na jednym obrazku.
Coś podobnego pokazywał kiedyś kolega Janusz
http://plfoto.com/1602912/zdjecie.html
Przesuwając kadr w prawo wleciało by bardzo ostre światło (widac to zreszta na przepale obok drzewa, z prawej strony kalpiczki). A, że mam jeszcze problemz zatuszowaniem takich przepałów i nie dokońca m to wychodzi, narazie unikam publikowania tego typu kadrów ( co nie oznacza, że z nimi nie 'walcze' w domowym zaciszu).
Odnośnie twojego pomysłu i zdjęcia Janusza. Widziałem to (bądź bardzo podobne) zdjęcie,
chyba nawet na tym forum i juz wpadłem na to aby stworzyć coś podobnego:)
Dzięki bardzo za sugestie.
Aha jeszcze jedno odnośnie mojego pierwswzego pisu "obróbka adekwatna do pogody" dzwonił do mnie wczoraj znajmy z krakowa, że śniegiem u niego sypnęło i że jest biało. Więc małe sprostowanko, u mnie od trzech dni leje deszcz i jest własnie szaro-buro:)