Zobacz pełną wersję : D3, D3S, D3X etc....
Witam,
Już od jakiegoś czasu chciałem napisać o tym całym zamieszaniu, które powstaje wraz ze spodziewaną premierą nowego sprzętu. Jakoś nie bardzo potrafie zrozumieć to podniecenie, przecież w aktualnej ofercie Nikona jest wszystko co można sobie zamarzyć - mam na myśli puszki. Cała gama amatorskiego sprzętu, średnia półka, dwa naprawde świetne body profesjonalne a takie modyfikację jak dodanie s praktycznie nic nie wnoszą nowego np. D300s...:???:
Wg mnie nie będzie już jakiegoś radykalneo postępu w puszkach - no bo co można zmienić w d3x? dodać system czyszczenia matrycy? Być może powstanie jeszcze body z matrycą ok 16-18 mega, więcej można zmienić w szkiełkach.
Drugie moje spostrzeżenie jest takie, że to co dziś dobre posłuży Nam lata...choć ostatnio przeczytałem, że D3 i D700 coć pełna klatka to najprawdopodobniej nie wykorzystuje wszystkich możliwości szkieł pod pełną klakę, ma poprostu za małą matrycę...
A dosłownie 2 dni temu po prawie 2 letnim użytkowaniu odkryłem nową funkcję w d3 :-D
Taki temat na lekką dyskusję rozluźniającą
Pozdrawim wszystkich serdecznie
PS
Ale w Lublinie śniegu dopadało...
kleszcz5
14-10-2009, 07:22
Pamiętam jak kupowałem sobie pierwszego PC. Jak powiedziałem, że chcę dysk 250 MB to gość zrobił wielkie oczy i powiedział, że w życiu tej przestrzenii nie wykorzystam. Myślę, że tu jest tak samo. Na dziś wszystko wydaje się ok ale za parę lat wymyślą coś takiego, że nie będziemy mogli zrozumieć jak wcześniej dało się bez tego pracować. Takie wspólne nakręcanie... Pozdrawiam.
Paweł Kania
14-10-2009, 10:20
Będzie D666 ze 50mln px marycą, kauczukową obudową używalnym ISO 51200 z szumem jak teraz na 200, lampa SB 'tysiąć pińcset100 900' z ruchomą głowicą, która sama sbedzie się ustawiała w zadanej wczesniej pozycji niezależnie od położenia aparatu, będzie zużywała jeden akku AA na miesiąc, zrobią obiektyw 10-500/f0.5 VR + opcja rozszerzenia VRa o opcję dla osób często przekraczającyh 2 promile i sie okaże że przy nocnych zdjęciach tzreba przysłone przymykac do f11 bo prześwietla na ISO100, dla leniwych będzie możiwość kręcenia Hiper HaDeTeFał (154653x363767) i później możliwość wycinannia klatek jao fotek, zdjecia seryjne przejdą do lamusa. A na sam koniec wszyskie topowe lustzranki beda bez lustra, bo w myśl pzrepisów unijnych takie rytmiczne klapanie doprowadza do rozstrojów nerwowych, peszy osoby obok i przeszkadza księdzu w skupianiu się na udzielaniu posługi bożej...
A serio, narazie nie widze co by można dodać do puszek, pomijam zrobienie full wypasów - puszek wszystko majacych.
Chyba bedzie tylko udoskonalanie tego cojest, lustrzanki bez lustra, i nowe typ smatryc moze wprowadza ?
kauczukową obudową
Rucasz aparatem o ziemie, a on wraca do reki:mrgreen:
Będzie D666 ze 50mln px marycą, kauczukową obudową używalnym ISO 51200 z szumem jak teraz na 200, lampa SB 'tysiąć pińcset100 900' z ruchomą głowicą, która sama sbedzie się ustawiała w zadanej wczesniej pozycji niezależnie od położenia aparatu, będzie zużywała jeden akku AA na miesiąc, zrobią obiektyw 10-500/f0.5 VR + opcja rozszerzenia VRa o opcję dla osób często przekraczającyh 2 promile i sie okaże że przy nocnych zdjęciach tzreba przysłone przymykac do f11 bo prześwietla na ISO100, dla leniwych będzie możiwość kręcenia Hiper HaDeTeFał (154653x363767) i później możliwość wycinannia klatek jao fotek, zdjecia seryjne przejdą do lamusa. A na sam koniec wszyskie topowe lustzranki beda bez lustra, bo w myśl pzrepisów unijnych takie rytmiczne klapanie doprowadza do rozstrojów nerwowych, peszy osoby obok i przeszkadza księdzu w skupianiu się na udzielaniu posługi bożej...
A TurboDymoMen cię zawstydził i kupił Leice.
Do: Tomekk
------------------------
Po Twojej wypowiedzi Nikon powinien zwinąć interes - bo jego produkty mają już wszystko ;)
Nikon produkuje sprzęt na sprzedaż i na tym zarabia. Aby biznes się kręcił trzeba dokładać "nowe"
lub ulepszać "stare". I tak będzie, bo w tym rytmie kręci się dzisiaj świat.
A co można dołożyć... z pewnością inżynierowie Nikona coś wymyślą. Popatrz co się dzieje z kompaktami, telefonami komórkowymi i innym sprzętem AGD i video.
maciej007
15-10-2009, 16:01
Mam wrażenie że jestem (jesteśmy ?) najsłabszym ogniwem w robieniu fotek. Wspólczesny sprzęt daje ogromne
możliwości pstrykania , pomijam szkiełka , oprogramowanie. Czasami zastanawiałem się czego mi brakuje w D3
i poza drobiazgami to chyba czasu i zdolności. Technicznie zdjęcia są coraz lepsze ale gdy oglądam swoje zdjęcia czy
wybitne fotki z albumów znanych i cenionych z np. 10 lat temu mam wątpliwości czy techniczna perfekcja to cel sam w sobie. Jednak postęp jest potrzebny , czasami drobne zmiany na lepsze ratują zdjęcie lub dają wręcz nowe możliwości a chyba właśnie o to JEDNO zdjęcie nam chodzi :).
No to pozotaje nam jedynie zdrowy rozsądek.
[...]zrobią obiektyw 10-500/f0.5 VR + opcja rozszerzenia VRa o opcję dla osób często przekraczającyh 2 promile i sie okaże że przy nocnych zdjęciach tzreba przysłone przymykac do f11 bo prześwietla na ISO100[...]
Jak juz czulosc matryc wzrosnie do wartosci o jakiej piszesz, to nastepnym krokiem bedzie zwiekszenie jej na tyle by zrobic przeswietlone zdjecie "ciala doskonale czarnego" ;)
A tak na powaznie, to racje ma kolega kleszcz5, nie potrafimy sobie teraz wyobrazic czegos, bez czego nie bedziemy mogli w przyszlosci zyc. Technologia caly czas idzie do przodu goniac nasze potrzeby. Kiedy wydawac by sie moglo, ze nic wiecej nie potrzebujemy, nagle okaze sie, ze jednak potrzebujemy czegos wiecej, a jak nie, to na pewno znajdzie sie ktos, kto nas o tym uswiadomi - ci, co robia na tym kase.
jeszcze jest sporo do zrobienia, Nikon D4 lub D5 będzie już bez lustra i pryzmatu: http://www.dpreview.com/news/0910/09101501epsonhtpspanel.asp
Panowie, sferyczny sensor... to jest przyszłość ;)
A dosłownie 2 dni temu po prawie 2 letnim użytkowaniu odkryłem nową funkcję w d3 :grin:
Jaka?
grzybecki
16-10-2009, 11:44
AutoFocus:mrgreen:
he he he
Lustrzanka bez lustra, hmm. Jak dla mnie wymyślili to już 70 lat temu Niemieccy inżynierowie Leici, żadną nowością to nie będzie.
ranbir kapoor
16-10-2009, 17:27
A TurboDymoMen cię zawstydził i kupił Leice.
taka mam teraz ksywke? ;)
Jeszcze jest kupe do zrobienia w strefie zakresu tonalnego. W końcu kiedyś zrobią monitory wyświetlające tyle kolorów co w obrazie z ludzkiego oka i matryce mogące ten obraz rejestrować. A już później będziemy narzekać czemu widzimy tak mało kolorów, gdy matryca rejestruje więcej ;)
..... A już później będziemy narzekać czemu widzimy tak mało kolorów, gdy matryca rejestruje więcej ;)
Ale nie martw się za bardzo. Wymienisz sobie oko na nowszy model. :wink:
Ale nie martw się za bardzo. Wymienisz sobie oko na nowszy model. :wink:
I w stopce bedziemy mieli pozniej: EYE, EYEs i EYEx :P
taka mam teraz ksywke? ;)
hehe, partząc na twoją stopkę dałbym ci ksywkę 50cent :D
... opcja w aparacie "ślub" będzie miała wzięcie!! :mrgreen:
zastanawiam sie jak to w koncu jest z tymi d3. czy faktycznie sa miedzy nimi wielkie roznice?
woytec60
08-11-2009, 20:14
Panowie, sferyczny sensor... to jest przyszłość ;)
Raczej wklęsły i ze zmiennym meniskiem.
To by był hit, ostrość w całym kadrze ;)
ale gdy oglądam swoje zdjęcia czy
wybitne fotki z albumów znanych i cenionych z np. 10 lat temu mam wątpliwości czy techniczna perfekcja to cel sam w sobie
to prawda, ale mało popularna ;) ;)
Raczej wklęsły i ze zmiennym meniskiem.
To by był hit, ostrość w całym kadrze ;)
tylko prawie całą optykę by trzeba było robić na nowo.
woytec60
09-11-2009, 08:49
tylko prawie całą optykę by trzeba było robić na nowo.
Za to pewnie byłaby tańsza bo prostsza.
No, przynajmniej w teorii ;)