PDA

Zobacz pełną wersję : ile może zarobić fotograf dyskotek

bazej
13-10-2009, 21:15
Dostałem propozycję robienia zdjęć na dyskotekach w klubach itd mają to być 2 imprezy w miesiącu dojazd sponsorowany przez zatrudniającego sprzęt mój. Jaką kwotę powinienem wymienić za taką usługę? Za imprezę

stachu321
13-10-2009, 21:36
podbijam. Również zainteresowany wszelkimi info w temacie.

wally
13-10-2009, 23:23
zależnie od portalu, np. taki booom.pl płaci 150zł od imprezy (płacił, może teraz jest inaczej, zmienił się szef od niedawna)
100-150 zdjęć

im większy portal(większa liczba użytkowników, więcej reklam na stronie) tym ceny lepsze

para_wodna
14-10-2009, 00:19
A ja słyszałam ostatnio od znajomego, który się takim zdjeciami chwilowo zajmował (chwilowo, bo zrezygnował), że od zdjecia płacono 0,5zł bodajże. Z tym, że płacone jest za zdjęcie zaakceptowane przez dany portal/firmę, a nie zdjecie po prostu zrobione.

marszull
14-10-2009, 00:34
w zaleznosci od czasu trwania zdjec 500zl-1000zl netto
ale pewnie zalezy to tez jaka to impreza i dla kogo zdjecia
ale bardzo duza ilosc portali ze zdjeciami z imprez nie placi wcale a zdjecia ma ;-)

ThomasVoland
14-10-2009, 01:16
zależnie od portalu, np. taki booom.pl płaci 150zł od imprezy (płacił, może teraz jest inaczej, zmienił się szef od niedawna)
100-150 zdjęć

im większy portal(większa liczba użytkowników, więcej reklam na stronie) tym ceny lepsze

I ktoś te zdjęcia sprzedaje za tyle? 1 zł za zdjęcie, trochę przykre.

bazej
14-10-2009, 01:29
bardzo przykre w tej firmie z której dostałem propozycje ma pracować jeszcze jeden fotograf i kwota jaka chce za imprezę to 50zł hmm... wyśmiałem to bo na dyskotekach są straszne warunki jeśli chodzi o wygodę i czynniki wpływające na zniszczenie sprzętu. Myślę, że za taką kwotę wolę to nawet ze sprzętem od firmy nie warto iść śmieszne pieniądze. I jak tu rynek fotograficzny ma byc na odpowiednim poziomie

ThomasVoland
14-10-2009, 02:12
To na pewno jest fotograf, czy jakiś koleś który stwierdził że ma aparat to może na nim zarobi? Powiedz minimum 1000 zł i najwyżej zlecenia nie dostaniesz, lepsze to niż z góry zakładanie, że to za dużo. Nie zgodzą się to trudno. Jakbym zlecał komuś zrobienie zdjęć i on by powiedział że zrobi 150 zdjęć za 50 zł, to poważnie bym się zastanowił czy o takie zdjęcia mi chodzi.

stachu321
14-10-2009, 08:55
A orientuje się ktoś ile FTB.pl daje?

marszull
14-10-2009, 12:59
Chyba najlatwiej do nich napisac? Pzry okazji jak Ci odpisza to pochwal sie na forum jakie sa tam stawki.

Paweł M
14-10-2009, 17:35
ja ostatnio 350 zł za 1h pracy + ok 100 zdjęć

mooha
14-10-2009, 19:09
Ja wczoraj 550 brutto za 2h- ok 80 zdjęć.

bazej
14-10-2009, 19:13
i mówicie o dyskotekach?

wywar
14-10-2009, 19:39
TutboDymoMen jest zawstydzony.

filipwrx
18-10-2009, 00:01
Ostatnio będąć na imprezie robili mi zdjęcia ludzie z booom i niestety nie ma chyba dla nich znaczenia jakie to będą zdjęcia. Pani ciągle waliła wbudowaną lampą po oczach raczej wyglądało to tak ,mam aparat ,tryb auro i lampe to idę.

ryszkut
18-10-2009, 01:11
przede wszstkim trzeba zaznaczyć że booom NIE MA POJĘCIA O FOTOGRAFII. wystarczy popatrzeć na poziom zdjęć żeby walnąć się w czoło i powiedzieć "z takimi ludźmi nie pracuję".
kiedyś sie tym zajmowałem, robiłem na free. tylko dlatego że byłem amatorem, ale szybko się nauczyłem co i jak pozostawiając innych w tyle.
osobiście nie zgodził bym się na współprace za mniej niż 300-400 za imprezę (100-150zdjęc). warunki są bardzo ciężkie, a praca nie sprawia za dużo przjemności. takie są realia

philig
19-10-2009, 00:56
Przede wszystkim trzeba posłuchać opinii osób się tym zajmujących.
A potem często podzielić to przez dwa :)

Opinie o kwotach za focenie na imprezach w stylu: mam znajomego, który ma ciocie, której syn to robi... można rozbić o kant d... :) Tak samo, że dostaje się 1000zł za kilkadziesiąt zdjęć ze zwykłej imprezki. To nie jest realne bez znajomości.

A teraz konkretnie, bo przez rok się tym zajmowałem. Aktualnie zdarza mi się zajrzeć do jakiegoś klubu ale stawka jest zależna od rodzaju imprezy. Ceny zaczynają się u mnie od 500zł brutto za 1.5h. Zaznaczam, że jest to kwota na Poznań za pstrykanie twarzy np. do galerii internetowej klubu. Wypracowanie sobie portfolio i dobrej renomy kosztowało mnie dużo czasu. Zdjęcia do wglądu na stronie zdjęcia imprezowe (http://www.agencja-fotograficzna.pl/SLR/clubbing.html)

Lepsze imprezy, bardziej rozreklamowane, jakieś otwarcia, imprezy po remoncie, imprezy ze sponsorem tytularnym - tutaj można zagrać ze stawką razy dwa.
Potrzebne jednak potężne portfolio, doświadczenie i dobry kontakt z menadżerami.

Portale żyjące z reklam, wysyłające studentów np. na Global Gathering, Sensation itp. płacą swoim najlepszym max 50zł za:

- dojazd, nocleg, wyżywienie, zrobienie zdjęć

I jest pełno chętnych. Ci którzy dostają więcej po prostu siedzą tam po znajomości i z dobrą fotografią i tak za dużo wspólnego nie mają. Poznałem setki "żołnierzy", którzy mieli mokro, że stanęli na scenie za dj'em ;) Wystarczy im na pamiątkę plakietka z napisem "PRESS", w najlepszym przypadku opłacony dojazd, darmowy bilet na imprezę, stagepass...
Fotka z aparatem przy oku, na scenie dużej imprezy - na naszej-klasie z podpisem "w pracy"....dużo tego już widziałem :D

Wszyscy którzy myślą, że istnieje coś takiego jak kariera w portalach fotek imprezowych, skończą po pół roku pstrykania za free (Ci wytrwalsi, optymiści). Ewentualnie można zostać menadżerem nowych pstrykaczy i dbać o rozwieszanie w klubach nalepek portalu. Tych stawek nie znam ale coś czuję, że szału nie ma, pewnie jakiś udział albo procent albo "darmowe wejścia i piwko dla znajomych".

Averne
24-10-2009, 17:50
@philig
Świetne prace :) A z tymi co pstrykają na "imprezkach" to fakt. Zwykle amatorscy żołnierze, którzy nie wiedzą że migawka ma ograniczoną liczbę pstryknięć i walenie po oczach to b. zły pomysł. Ale może dobrze, że wzięli się za focenie w knajpach a nie np. za śluby :)

Jak ktoś dla frajdy/plakietki/foty pragnie sponsorować firmę, która ma z tego niezły hajs to proszę bardzo :>

wacki4
24-10-2009, 23:13
większość redakcji [jak np. myślę przez wiele osób znany 'dlastudenta'] aktualnie się wycwaniło i bierze wszystkich jako 'praktykantów' - nie liczy się jakość, a ilość. sam poszedłem na praktyki, coby zobaczyć jak to wygląda, aktualnie robię rzadko i tylko te imprezy na które sam chciałbym pójść a szkoda mi na bilet. trudno o kasę, zwrot kosztów podróży praktycznie ciężki do zdobycia a do tego jak się uda [co też rzadko się zdarza - bo zawsze jakiś praktykant pójdzie za free] - to jest 50 zł od imprezy, tj 40 zdjęć 'prosto z karty'. ogólnie na tym rynku jest spory 'rozstrzał', bo ludzie którzy chodzą na imprezy najczęściej nie dostają nic-a osoby które są na etacie u organizatorów [co się jeszcze zdarza w wypadku kilku ogólnoświatowych imprez] dostają za to grubą kasę.