Zobacz pełną wersję : Sigma 10-20 f/3.5 EX DC HSM czy Nikon AF-S 10-24 f/3.5-4.5G DX ED ?
Czytam sobie o nich posty, testy itp. ale może ktoś miał okazję robić zdjęcia jednym i drugim :)
Ja spotkalem sie z opinia ze Sigma lepsza i cenowo lepiej wychodzi. Przy czym to byla opinia do poprzedniego modelu, ktory mi jeszcze zostal po przesiadce na Canona.
Slawek2703
15-10-2009, 18:55
Przyłączam się do pytania.
Sigmę (poprzedni model) można wyrwać za 1400-1500 lekko używaną lub za 1700 nówkę.
Nowy model to ok 2300. Nikon to od 2700 za nowy (używanych nie widziałem jeszcze).
O ile N17-55 ma same super opinie i raczej nie ma alternatywy to tutaj już nie jest tak jednoznacznie.
A i różnica w cenie też delikatniejsza.
Pomożecie ? (jak ktoś kiedyś spytał)
Z góry dziękuję
Slawek2703
15-10-2009, 18:58
Teqila
widzę że masz S24-70 HSM, można prosić o opinię - szczerą i krytyczną :-D. Mam w planie coś z tego zakresu i tradycyjny dylemat
S czy N
Sigmę (poprzedni model) można wyrwać za 1400-1500 lekko używaną lub za 1700 nówkę.
Nie wiem skad masz takie ceny ale nowka poprzedniego modelu na Skapcu od 1950 chodzi.
Nie wiem skad masz takie ceny ale nowka poprzedniego modelu na Skapcu od 1950 chodzi.
Tutaj (http://www.allegro.pl/item764236464.html) masz nówkę za 1799 zł. Ale to chyba nie z polskiej dystrybucji, bo gwarancja tylko 12 m-cy.
Slawek2703
16-10-2009, 11:28
Ceny mam z A..ro.
Zazwyczaj dzwonię i pytam o cenę przy odbiorze osobistym. 9 na 10 przypadków mam lepsza cenę.
Faktycznie są to zazwyczaj importy z 1 roczną gwarancją ale jednak nówki z papierami.
no to o cenie sobie porozmawialiscie. A coś w temacie?
Ken R. jednoznacznie stawia na N nie S ale może ktoś ma inne doświadczenia?
Teqila
widzę że masz S24-70 HSM, można prosić o opinię - szczerą i krytyczną :-D. Mam w planie coś z tego zakresu i tradycyjny dylemat
S czy N
Przyznam szczerze mam mieszane uczucia, ale może spodziewalam sie za dużo
1.Jesli chodzi o AF (który tu jest krytykowany) nie widzę żadnej opieszałości, ff bf...robiłam jakies testy trafiał w punkt, ale juz przy normalnym robieniu zdjęć nie zawszze wychodzi ostro...ale doszukuję sie tu raczej swojej winy.
2.Podoba mi się z lampą, w pomieszczeniu, przy słabym oświetleniu...natomiast na dworze, przy ostrym świetle nie podoba mi ise kontrast. Osttanio robiłam na fotodeju w Pawelanie w Pabianicach, nie wzięłam statywu a było pochmurno w pomieszczeniach czyli światło straszne ustawiłam na stałe czas 1/60 przesłonę regulowałam 2,8-4 w zasadzie kazde zdjęcie było niedoświetlone o minimum 2 przesłony i dopiero wtedy kontrast (w/g mnie) był ok.
3.Na forum spotkasz sie z opiniami że jak jest kasa to lepiej nikona bo sie nie będzie żałowało że się jednak nie dołożyło, ale tez i taka że lepiej sigmę bo zostaje jeszcze kasa na dobra stałkę :)
4.Moim zdaniem są tacy co maja 3dx z super szkalem i nic ciekawego nie robią a ktoś inny ma zwykły kompakt i pstryka super fotki.
Tutaj (http://www.allegro.pl/item764236464.html) masz nówkę za 1799 zł. Ale to chyba nie z polskiej dystrybucji, bo gwarancja tylko 12 m-cy.
Fakt niska cena, to szklo jest warte wiecej, widac nowy model skusil ten sklep do wyprzedawania poprzedniego. Chyba bede musial skorygowac cene mojego ;(
Na miejscu Teqila zastanowil bym sie mocno nad poprzednim modelem. Stosunek cena/jakosc zmienia sie znacznie na jego korzysc, a i tak wiekszosc fotek robisz na 10mm wiec bym sie swiatlem na drugim koncu nie martwil.
PS. z poprzedniego modelu Sigmy robione D90, bez wiekszej obrobki glownie kontrast, jasnoc, ev:
http://img70.imageshack.us/img70/5750/dsc7633.jpg
http://img205.imageshack.us/img205/2142/dsc7922.jpg
http://img162.imageshack.us/img162/360/dsc9297.jpg
dodam ze amatorsko zajmuje sie foto ;)
[QUOTE=ejsi;1526993]...Na miejscu Teqila zastanowil bym sie mocno nad poprzednim modelem. Stosunek cena/jakosc zmienia sie znacznie na jego korzysc, a i tak wiekszosc fotek robisz na 10mm wiec bym sie swiatlem na drugim koncu nie martwil.../QUOTE]
Zastanawiam sie również nad stara wersją, bo różnica w cenie to ok 600zł. I tu tez mam pytanie do kogoś kto wymienił na nowszy model. Warto dopłacić?
Mariusz888
17-10-2009, 15:03
Ja mam starszy model i na nową na pewno nie zmienię :) jeśli na coś ją wymienię to tylko na N 14-24 a i to nie wiem bo na razie mam DX więc do S mogę zapiąć filtry, jest lżejsza, tańsza i daje radę nawet prosto pod ostre górskie słońce chyba jak żadne inne szkło szerokokątne ;) a że więcej robię w plenerze niż we wnętrzach to światło 2.8 też nie jest dla mnie konieczne tak więc niezwykle sobie chwalę to szkło :)
Zastanawiam sie również nad stara wersją, bo różnica w cenie to ok 600zł. I tu tez mam pytanie do kogoś kto wymienił na nowszy model. Warto dopłacić?
Czasami to i nawet 800zl roznicy masz w cenie.
ps. jak cos to ja swoja za 1600zl sprzedaje ;)
ejsi,
skoro nowe mozna za około 1800 zł zanabyć to Twoja pewnie jeszcze na długiej gwarancji :)
Może cos więcej opiszesz albo na pv-a
skoro nowe mozna za około 1800 zł zanabyć to Twoja pewnie jeszcze na długiej gwarancji :) Może cos więcej opiszesz albo na pv-a
chyba nie mam dzialajacej opcji PRV na forum wiec namiar do mnie
andrzej malpa fotka pl
ps. bede w wawie w srode
Osobiście optowałbym jednak za N10-24 (dodatkowe 4mm i jakość optyki), choć sam posiadam S10-20 ale w starszej wersji f 4-5,6, z której zresztą jestem bardzo zadowolony