PDA

Zobacz pełną wersję : metz 48 AF-1 dla (pół)amatora do d80?

julievna
13-10-2009, 12:41
Sporo jest tutaj napisane na temat lamp, ja jestem jednak początkująca. Nic nie wiem o strobingu - ale chcę się uczyć go wykorzystywać. Dlatego niewiele mi na razie mówią techniczne opisy i dyskusje.

Docelowo chcę robić portrety i fashion w plenerze oraz we wnętrzach typu mieszkania, kawiarnia ale też w miejscach typu stara fabryka (czyli raczej ciemne) - natomiast na razie chyba nie w studio. Okazjonalnie street foto, podróżnicza. Nie interesuje mnie makro ani architektura.
Czy metz 48 AF-1 będzie dla mnie OK do Nikona D80? Czy dobrze się pracuje z obiektywem takim jak Tamron 28-75 mmm F/ 2,8?
Czy zdecydowanie lepiej dołożyć do sb-900, który wiem, że i tak mi wszyscy polecą.:D?

Czy ktoś może podsumować argumenty jak dla laika w dziedzinie świecenia?

Albert44
13-10-2009, 13:11
Metz48 i D80 - zespół zgrany. (masz wszystko co potrzeba, cls(slave), szybką synchronizację, etc.) Jak chcesz więcej mocy to Metz58.

Maciek R
13-10-2009, 13:35
Jak wyżej.
Sam posiadam D80 + M48-af1 - śmiga naprawdę bardzo dobrze. Mocy mi osobiście nie brakuje, więc ja jestem zadowolony.

coroner
13-10-2009, 13:56
Nic lepszego niż Metz 48 poniżej 1000 nie kupisz. Wszechstronna lampa, dość mocna, błyska w CLS, Ze wszystkimi moimi szkłami działa bez zarzutu. Używam jej właśnie do portretów + fashion i sprawdza się świetnie. Nie ma co się zastanawiać.

dominikpl72
13-10-2009, 14:34
Ja też używam D70 + Tamron 28-75 + Metz 48. Wg mojej opinii to naprawdę bardzo dobrze zgrany zestaw...
Ostatnio okazyjnie dokupiłem Metza 58 - i nie widzę wielkiej różnicy - co tym lepiej świadczy o Metzu 48
pozdrawiam

julievna
13-10-2009, 15:33
Bardzo dziękuję za pomoc Panowie. :)
Chyba się w takim razie zdecydowałam (po przejrzeniu też innych wątków).

kkk231
13-10-2009, 15:41
ja dziś zamówiłem tę lampę kurierem do domu :D

wolnyslimak
13-10-2009, 16:05
Nie ma się co zastanawiać. D80 + Metz 48 to świetny komplet. Mnie udało się tę lampkę zakupić za 800pln i działa świetnie. Też jestem amatorem i dopiero wszystkiego się uczę. Lubię wykorzystywać światło zastane + wspomniana lampka. To moje pierwsze koty za płoty...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/10/DQKf6OsPm6nbRf6UtB-1.jpg
źródło (http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/qa/cg/8ian/DQKf6OsPm6nbRf6UtB.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/10/YKaEGaSkMHVCjCiZlB-1.jpg
źródło (http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/qa/cg/8ian/YKaEGaSkMHVCjCiZlB.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/10/JqZThGiDQBjceQ7lFB-1.jpg
źródło (http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/qa/cg/8ian/JqZThGiDQBjceQ7lFB.jpg)

Gigi
13-10-2009, 16:13
Ja mam takie laickie pytanie.
Lampa ta jest zasilana 4 x AA (np. akumulatorki jak do kompaktów), działa ona także zasysając energię z puszki, czy paluszki konieczne? I jakie będą najlepsze polecane wszędzie eneloop?

coroner
13-10-2009, 16:19
Lampa ta jest zasilana 4 x AA (np. akumulatorki jak do kompaktów), działa ona także zasysając energię z puszki, czy paluszki konieczne? I jakie będą najlepsze polecane wszędzie eneloop?

Lampa musi mieć wsadzone paluchy. Eneloopki to fajne aku, ja mam osobiście Hahnel TC Novo, też OK.

wolnyslimak
13-10-2009, 16:19
Lampa bez własnego zasilania nie błyśnie, nawet jak zaczepisz ją do gorącej stopki aparatu. Z tego co wyczytałem w róznych postach na tym forum to najlepsze są enelopy...ja natomiast aż tyle nie błyskam to używam zwykłych baterii, w zupełności wystarczają na kilkaset błyśnieć.

Albert44
13-10-2009, 16:21

Nic nie zasysa z body :?. Baterie AA lub akumulatory AA. Jakie? Jakie masz lub kupisz.

ozi1024
13-10-2009, 16:49
Mam Eneloopy do SB-400 i spisują się świetnie. Nie zamierzam w przyszłości kupować innych.

Do dominikpl72:
Własnie się zastanawiam pomiędzy tymi dwiema lampkami, możesz wypisać najważniejsze zalety/wady? Rozumiem, że jak moc 48-ki mi wystarczy, to 58 się nie opłaca?

lookash
13-10-2009, 18:16
Nie do konca nie oplaca - 58ka ma dodatkowe fukcje. Pytanie czy potrzebne bedzie np Tobie funcja master w blyskaniu zdalnym (cls), bo taka opcje ma wlasnie 58. 48 pracuje tylko jako slave.

wolnyslimak
13-10-2009, 18:24
To teraz ja zadam pytanie dotyczące właśnie tego tematu. Proszę wytłumaczcie mi na czym dokładnie polega różnica w obu tych dwóch funkcjach (master/slave)? Mam 48 i wiem, że działa w slave ale nie jestem pewien swojej wiedzy czy dokładnie wiem co straciłem nie kupując 58. Z góry dziękuję.

ozi1024
13-10-2009, 18:40
Master to funkcja sterownika błysku.
Slave umożliwia odbieranie tego sygnału.

Ps. Mnie Master potrzebny nie jest - póki co jako "master" wystarczy mi lampa wbudowana w D90. Czy w takim razie warto dołożyć do 58-ki?

julievna
13-10-2009, 20:46
Jeśli nie zakupię akumulatora - na ile wystarczają baterie - czy ktoś jest w stanie oszacować na przykładzie wykonywania sesji plenerowej oraz sesji w pomieszczeniu typu mieszkanie?

coroner
13-10-2009, 23:25
Nie żałuj na akumulatury. Z ładowarką to koszt może 40 zł, a błyśniesz na tym ze 300 razy na jednym ładowaniu.

julievna
14-10-2009, 10:55
Jaki zestaw polecicie w takim razie akumulatorków z ładowarką? Oczywiście jak zwykle najlepiej nie za drogi...

qooba
14-10-2009, 11:14
już masz informację w tym wątku. Sanyo eneloop. W fotojokerach są chyba po 9,99zł/szt. Plus ładowarka

adam.dorozinski
14-10-2009, 11:43
Czuję pewien wewnętrzny opór kiedy czytam o kupowaniu lampy za 1kPLN z myślą o strobingu.
Przy odrobinie szczęścia można za tyle złapać dwie lampy (pracujące w manualu), chińskie radiowe wyzwalacze, dwa statywy, uchwyty do lampy i parasolki, i do kompletu jeszcze parasolki. Zestaw możliwościami dalece wykraczający poza to co oferuje jeden goły odpalany CLS'em Metz :-)

coroner
14-10-2009, 14:38
Czuję pewien wewnętrzny opór kiedy czytam o kupowaniu lampy za 1kPLN z myślą o strobingu.
Przy odrobinie szczęścia można za tyle złapać dwie lampy (pracujące w manualu), chińskie radiowe wyzwalacze, dwa statywy, uchwyty do lampy i parasolki, i do kompletu jeszcze parasolki. Zestaw możliwościami dalece wykraczający poza to co oferuje jeden goły odpalany CLS'em Metz :-)

Napisz to raczej o SB-600, bo to ona kosztuje ~1000. Nowego Metz'a kupujesz za 850 do tego parasol, uchwyt, ewentualny chinol i zamykasz się w 1000. Więc tragedii nie ma.

Jaki zestaw polecicie w takim razie akumulatorków z ładowarką? Oczywiście jak zwykle najlepiej nie za drogi...

Ja mam ten (http://www.accord-foto.pl/HAHNEL-adowarka-TC-NOVO--4x2500-mAH_p1798.html) zestaw. Spisuje się bardzo fajnie.

wolnyslimak
14-10-2009, 14:39
Po części na bank masz rację...ale jest jedno a zapewne nie jedno ale. Nie lubie bardzo nosić ze soba całego majdanu. Owszem jakbym jechał/szedł na jakąś sesję z góry ustaloną to pewnie jeszcze bym sie pokusił o zabranie całego ustrojstwa o którym piszesz, do tego jeszcze ze dwie puszki i kilka szkieł. Ale proszę Cię...na rower, na spacer, tak na wszelki wypadek to wystarczy mi mały plecaczek i już mam wszystko czego mi potrzeba do robienia zdjęć. To ma być przyjemność a nie siłownia (której nie lubię).

adam.dorozinski
14-10-2009, 15:05
Niewykluczone ... niemniej jednak w pierwszym poście jest informacja na temat docelowego stosowania sprzętu do focenia fashion w plenerze. Na taką sesję raczej nie jedzie się na rowerze ;)

julievna
14-10-2009, 15:15
Ale ja jestem drobną kobietką :) Zależy mi na tym, aby nie dźwigać. Chcę focić dla przyjemności, a nie w celu pogłębienia garba. Nie mam tez parobka do noszenia sprzętu ani wysoce artystycznych zapędów by robić to profesjonalnie. Zwłaszcza, ze się uczę. Ambitnie to może będzie jak opanuję podstawy...
Zależy mi na czymś lekkim i niezbyt dużym. I tak sam d80 z obiektywem już mi ciąży. Kobiety mają trudniej!

julievna
14-10-2009, 15:17
Napisz to raczej o SB-600, bo to ona kosztuje ~1000. Nowego Metz'a kupujesz za 850 do tego parasol, uchwyt, ewentualny chinol i zamykasz się w 1000. Więc tragedii nie ma.

Nie widziałam w tej cenie jeszcze, minimum 879 plus wysyłka.
Gdzie widziałeś?
I jaki zestaw typu parasolka, statyw kupić? Nie mam też statywu do aparatu. Co w miarę lekkiego polecicie dla kobiety?

wolnyslimak
14-10-2009, 15:51
I tu jest problem gdyż statyw aby był dobry, szczególnie do zestawu D80 + np. jasne szkło (czyli cięzkie) + lampa musi być ciężki i dość spory. Pewnie, że można się pokusić o coś małego i leciutkiego z założenia pod kompakt ale gwarantuję Ci, że wszystkie zdjęcia powyżej 1sec. będą niestety poruszone. Sam zestawik waży dobre 2kg. + statyw drugie 2, do tego parasolka, statyw pod lampę, drugi obiektyw i juz potrzebny Ci miły i wysportowany chłopak do noszenia całego majdanu. Ale w zasadzie wcale nie musi byc to takie głupie:). Pozdrawiam

A lampę poszukaj tez na alledrogo. Mnie udało sie nówke wychaczyć razem z przesyłką dokładnie za 792pln. Niestety bez polskiej gwarancji. Coś za coś...jaz zwykle zresztą.

coroner
14-10-2009, 19:35
Na Ceneo jest od 839..

Statyw nie musi być jakoś drastycznie masywny, a puszka nie gra tutaj roli, bo to statyw pod parasolkę i lampę. Polecany jest statyw W803, ciężar 1.3 kg. Tylko warto go dociążyć, by się nie przewrócił. Do tego dostępne są liczne modele uchwytów do lamp i parasolek w cenie ~50 zł

wolnyslimak
14-10-2009, 19:42
cytat: "Nie mam też statywu do aparatu. Co w miarę lekkiego polecicie dla kobiety?"

Chyba kolega nie dokładnie czyta posty...

julievna
14-10-2009, 20:16
Chyba sobie kupię wózeczek z brezentową kraciastą torbą na to wszystko a'la starsza pani :D

wolnyslimak
14-10-2009, 20:30
Julievna...nie sadzę aby z czymś takim było Ci do twarzy. Nawet jakbyś uzbierała taką kupę sprzętu to przecież nie zawsze będziesz to wszystko ze soba zabierać, a tylko "na specjalne okazje". Ja bardzo nie lubię nosić całej masy błyskotek, szkiełek i innych dupereli. Pewnie, że czasem mi brakuje np.: 180, czasem rybiego oka, czasem lampki (chciałbym mieć jeszcze jedną i 2parasolki) a czasem statywu...ale zestaw taki zabierałbym tylko np. na dirt'a aby robic zdjęcia fruwającym chłopakom. Lubie mieć luz a aparat przy sobie...a wtedy ja sie staram dostosować do sprzętu jaki mam włąśnie w ręku. Albo wychodzę z takim a nie innym zestawem bo chcę właśnie robić zdjęcia takie a nie inne. Noszenie wszystkiego przy sobie nie dość, że jest uciążliwe to jeszcze nieraz komiczne. Pozdrawiam

markow
14-10-2009, 22:58

Ja mam ten (http://www.accord-foto.pl/HAHNEL-adowarka-TC-NOVO--4x2500-mAH_p1798.html) zestaw. Spisuje się bardzo fajnie.

sabina to juz 863zl, a ladowarke lepiej kupic 4kanalowa, np taka...https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=5614

coroner
14-10-2009, 23:48
cytat: "Nie mam też statywu do aparatu. Co w miarę lekkiego polecicie dla kobiety?"

Chyba kolega nie dokładnie czyta posty...

Faktycznie umknęło to mojej uwadze.. Prawdopodobnie podświadomie, bo po 1 rozmawiamy o lampach i w jakiś tam pośredni sposób o strobingu (autorka w pierwszym poście wspomniała o chęci jego używania), po 2 nie widzę uzasadnionej potrzeby używania statywu do zdjęć fashion / glamour (sam wszystkie takie robię z ręki)

Chyba sobie kupię wózeczek z brezentową kraciastą torbą na to wszystko a'la starsza pani :D

Uważam, że obędzie się bez takich specjałów.. Raczej planowanych sesji nie robisz codziennie (no chyba, że robisz, w takim razie przepraszam), raz na czas zawsze można podjechać autobusem / tramwajem / czymkolwiek, na prawdę da się to zrobić. Ja gdy nie robię planowanej sesji a biorę aparat to pakuję tylko body + standard zoom + lampa...

sabina to juz 863zl, a ladowarke lepiej kupic 4kanalowa, np taka...https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=5614

Czy aby na pewno ?? Z Polskiej dystrybucji, gwarancją itd ?? Z resztą nawet gdybym stał przed wyborem Sb-600 za 700 PLN vs 48 AF-1 za 850 wybrałbym znow Metz'a

kkk231
14-10-2009, 23:53
dziś dotarła do mnie lampka :D 895pln z wysyłką za pobraniem kurierem.

przeczytałem instrukcję i po pierwszych zabawach powiem tak - jest faaajnie :)
zupełnie nowe możliwości po tym jak miałem tylko wbudowaną.

zrobiłem sobie dyfuzor z pudełka od serka danio i chyba na dłuższy czas nie będę kupował dedykowanego :)

w sumie to ten z serka robiłem z myślą o Metzu, więc również można go uznać za dedykowany :>

markow
15-10-2009, 07:31
Czy aby na pewno ?? Z Polskiej dystrybucji, gwarancją itd ?? Z resztą nawet gdybym stał przed wyborem Sb-600 za 700 PLN vs 48 AF-1 za 850 wybrałbym znow Metz'a

na pewno...w Polsce, z gwarancja itd..tez wole metza...

julievna
15-10-2009, 10:10
Będę męczyć dalej - czy ktoś mnie oświeci, czym kierować się kupując akumulatorki i ładowarkę? Duży przekrój cenowy, a ja jako zielona w temacie nie wiem co jest ważne.

markow
15-10-2009, 10:18
ladowarka dobrze, jak jest minimum procesorowa i laduje kazdy kanal oddzielnie. Do tego kup w ciemno eneloopy albo inne aku bez efektu samorozladowania

marszull
15-10-2009, 10:29
eneloopy plus bc 700 lub bc 900 Nietanio ale to najlepszy wybor i na lata.

coroner
15-10-2009, 11:37
na pewno...w Polsce, z gwarancja itd..tez wole metza...

Hmm, czyli wracają stare ceny ?? To dobrze, choć wolałbym, by taniały inne rzeczy niż SB :D

Co do akumulatorów.. Eneloop'y to raczej pierwsza liga. Na ładowarkach zaś szczerze powiedziawszy nie znam się..

julievna
15-10-2009, 13:07
Kupiłam Metza 48 i hahnel 2700 z aku.
Dzięki za porady, czekam na przesyłkę. Całość zamknęła się z wysyłką w 923 zł.
Do tego jeszcze parasolka ze statywem i jakoś dam radę.

coroner
15-10-2009, 15:02
No to miłego błyskania życzymy :)

downandout
15-10-2009, 15:07
to ja się podepnę pod pytanie i delikatnie je rozszerzę. Waham się pomiędzy w/w metz'em, a nissinem di866. Lampa ma służyć na codzień, w plenerku również poza aparatem, czasem jakiś mały koncercik. Któryś dzień siedzę i czytam, i wciąż nie wiem:/

adolfik9501
15-10-2009, 16:12
to ja się podepnę pod pytanie i delikatnie je rozszerzę. Waham się pomiędzy w/w metz'em, a nissinem di866. Lampa ma służyć na codzień, w plenerku również poza aparatem, czasem jakiś mały koncercik. Któryś dzień siedzę i czytam, i wciąż nie wiem:/

Di866 jest mocniejszy od 48AF1, posiada możliwość pracy zdalnej jako slave jak i master. Poza tym sporo problemów wyszło w pracy bezprzewodowej (CLS) - czasami pomaga odpowiednie ustawienie grup i kanałów, a czasami nie. Zależy od konfiguracji zestawu (body+lampa(y)).

Jeśli Ci się nie śpieszy możesz poczekać bo jakoś przed końcem roku ma się pojawić nowy firmware rozwiązujący te problemy i wówczas ponowić pytanie. Jeśli Ci się jednak śpieszy lepiej na tę chwilę wziąć Metza.

downandout
15-10-2009, 16:32
jestem laikiem jeśli chodzi o błyskanie, sunpak fajny jest i spokojnie na długo by mi starczył, ale chciałbym spróbować czegoś więcej, cls'a przede wszystkim. Na początku oczywiście sporo czasu zajęła by mi nauka, więc jeśli nowe oprogramowanie ma wyjść do końca roku to mi się nie spieszy, poczekać mogę. Pytanie zatem czy z nowym firmware nissin nie będzie problemowy.

adolfik9501
15-10-2009, 16:52
(...) Pytanie zatem czy z nowym firmware nissin nie będzie problemowy.

Dlatego napisałem: "(...) ma się pojawić nowy firmware rozwiązujący te problemy i wówczas ponowić pytanie". Jak się pojawi to będziemy mogli coś powiedzieć, póki co firma wie o błędach i pracuje nad firmwarem. Co on przyniesie i czy wyrobią się przed końcem roku? Tego nie wie nikt. Pozostaje poczekać lub kupić produkt konkurencji.

julievna
16-10-2009, 12:31
Niestety odradzam sklep Fotoceny.

Zamówiłam wczoraj sprzęt, zapłaciłam.

Dzisiaj się okazuje, że nie ma go na stanie i nie wiadomo kiedy będzie...Może miesiąc lub tydzień.
Po kiego .... (nie będę przeklinać, ale mi się ciśnie) piszą, że sprzęt jest i w rozmowie telefonicznej też potwierdzają?
Dzisiaj był telefon odwołujący to. Podobno już przelali mi pieniądze z powrotem.
Anyway, strata czasu, mimo, że ceny ok.
Jestem wściekła będę gryźć

julievna
16-10-2009, 13:39
Update. Gwoli sprawiedliwości.
Właśnie dostałam info, że będą jednak mieli we wtorek towar, ale too late. Zamówiłam gdzie indziej.

darma
17-10-2009, 18:12
Niestety odradzam sklep Fotoceny.

Zamówiłam wczoraj sprzęt, zapłaciłam.

Dzisiaj się okazuje, że nie ma go na stanie i nie wiadomo kiedy będzie...Może miesiąc lub tydzień.
Po kiego .... (nie będę przeklinać, ale mi się ciśnie) piszą, że sprzęt jest i w rozmowie telefonicznej też potwierdzają?

W tych sklepach, gdzie ceny są najniższe ta lampa im schodzi bardzo szybko :) Zależy na jaki moment się trafi (czy przed dostawą czy już po).
Ja też czekam na swoją, zamówiłam w sklepie jabbafoto. Przed złożeniem zamówienia zadzwoniłam, więc z góry wiedziałam jaki może być czas oczekiwania-nie ma co w ciemno kasy wysyłać,bo później właśnie są tylko nieporozumienia.

julievna
18-10-2009, 12:54
Nie wysyłałam kasy w ciemno!!! Przeczytaj proszę mój post jeszcze raz, napisałam w nim (w nerwach :) : "Po kiego .... (nie będę przeklinać, ale mi się ciśnie) piszą, że sprzęt jest i w rozmowie telefonicznej też potwierdzają?". Prawda jest taka, że mój mąż rozmawiał z nimi telefonicznie PRZED wysłaniem kasy i POTWIERDZILI, że mają lampę na stanie. Myślę, że mam prawo się pieklić.
Ja też zamówiłam teraz po tej porażce w Jabba Foto. Zobaczymy.

darma
18-10-2009, 22:18
ale spokojnie... nie krzycz ;) umiem czytać,ze zrozumieniem , m.in. dlatego podzieliłam swoją wypowiedź na dwie części. Ta druga miała mieć charakter ogólny...

no i w jabba foto na kiedy Ci powiedzieli,że dostawę będą mieć?