PDA

Zobacz pełną wersję : SU-800 a SB-900 - Jak one mają się do siebie?

Sapphiron
12-10-2009, 22:42
No właśnie... czy SU-800 będzie współpracowało z SB-900?
wszędzie gdzie patrze po sklepach internetowych pisze że SU działa tylko z 600 i 800

Wie ktoś coś na ten temat?

mateo912
12-10-2009, 22:48
a czemu miałoby nie działać?
Skoro jest składnikiem systemu CLS to będzie działać.
A po sklepach pewnie mają niezaktualizowany opis ( nie było jeszcze 900)

Łukasz F.
12-10-2009, 22:51
dziala, dziala, tylko musza sie "widziec"

Sapphiron
13-10-2009, 10:13
no to teraz pytanie... czy lepiej SU-800 czy radiówkę Powerluxa?

TomaszR
13-10-2009, 10:52
A to już zależy wyłącznie od Twoich potrzeb i preferencji.

W CLSie masz pełne sterowanie Sabinami (600, 800, 900) z poziomu "puszki" - wybór trybu pracy zdalnej lampy, kompensacja błysku lub regulacja jego mocy w trybie M.
Wyzwalacz radiowy (przynajmniej te tańsze) to tylko i wyłącznie wyzwalacz. Sabiny w trybie M a regulujesz je biegając do nich.

Sapphiron
13-10-2009, 13:03
ale radiówka zadziała nawet w bardzo słoneczny dzien a podobno CLS sie gubi...

NaRvA
13-10-2009, 15:04
niestety nie tylko w bardzo sloneczny

max_xm
13-10-2009, 15:53
niestety nie tylko w bardzo sloneczny

Jak dla mnie bzdura fociłem w bardzo słoneczny dzień modelka zamykał oczy mimo ze słonce miała za sobą, sabiny wyzwalały się bez problemu kwestia dobrze to ustawić i masz a zasięg 10m jest do uzyskania

TomaszR
13-10-2009, 21:55
Wierzę, że CLS może się "gubić", mi też się zdarzało... (głównie zasłonić czujnik przypadkiem).

Ale mam jednocześnie niejasne podejrzenie, że 90% wypowiedzi na ten temat na forum to powtarzanie utartej opinii. Czyli urban legend.

Radzę po prostu wypróbować to co daje nam firma z inwentarzem, zanim zacznie się brnąć w dalsze koszty.
Mi do amatorskiego pstrykania CLS w zupełności wystarcza. Powiem więcej - jest baaaardzo wygodny, choćby z tej prostej przyczyny, że steruję ustawieniami lamp z poziomu puszki (przy wyzwalaniu wbudowaną) lub lampy 'master' doczepionej do aparatu.

McNally w "Hot shoe diares" opisuje przypadki gdy wyzwalał CLSem lampy odległe o 30 metrów od 'commandera' (używał zamiennie w tej roli SB-800, 900 albo SU-800). W jednym przypadku dokładnie sytuacja była taka, że lampa zdalna była na zewnątrz budynku, w deszczu (osłonięta folią), ok. 30 metrów od fotografowanego obiektu, wyzwalana przez okno SB-900tką umieszczoną na aparacie (który wraz z fotografem znajdował się w tym pomieszczeniu, co modelka). Robi wrażenie? Na mnie robi, bo jakoś mam podejrzenia, że niejeden chiński trigger radiowy w tych warunkach by się już wyłożył...

Sapphiron
14-10-2009, 02:10
Próbowałem dzisiaj z lamp wbudowanej wyzwalać SB-900 i... działa znakomicie... pyka spokojnie i doświetla prawidłowo nawet przy 1/500
Próbowałem też odpalać z Phottixa Sabinkę i latanie co chwile żeby ustawiać parametry to jest masakra...

Chyba jednak zainwestuje w tego SU-800

TomaszR
14-10-2009, 06:57
pyka spokojnie i doświetla prawidłowo nawet przy 1/500

A to akurat zaleta trybu FP, nie CLSa :)

TomaszR
14-10-2009, 09:26
P.S.

Pamiętaj, że SU-800 ma jedną denerwującą właściwość - siedzi w "sankach" sztywno, na wprost. Żeby wyzwalać nim lampę umieszczoną za Tobą musisz go podpiąć przez jakiś kabel i skierować w stronę lampy (pomijam problem z trzymaniem itd.). Czasem lepiej jako 'commander' sprawdza się po prostu druga lampa, której głowicę możesz obrócić w odpowiednią stronę.

Używane SB-800 mają ceny na poziomie nowego SU-800...

Sapphiron
14-10-2009, 16:49
może i masz rację... dzięki wielkie za podpowiedź :D
w zasadzie chyba lepiej będzie kupić używkę SB-800 :)

luxius
28-10-2009, 23:18
I tak i nie
Flesz bedzie jednak blyskal i zostawial ewentualne odbicia jesi bedzie na czym,czyli gładko, alboblisko, poza sytuacja gdy bedzie odwrocony do tyłu. Lampa wbudowana pozwala wyzwalac tak samo nawet na odleglosci ok 20 metrów ( tez w słoneczny dzien) i mozna ja zasłonic panelem IR, który spowoduje , ze sam blysk lampy sie nie utrwali na zdjeciu. Do duzej lampy nie wiedziec czemu nie ma takiego patentu. Sterowanie lampa umieszczona na body ma swoje wady i zalety, tak samo jak sterowanie su-800. Generalnie najlepiej miec do dyspozycji to i (lub) to.

Jak dla mnie bzdura fociłem w bardzo słoneczny dzień modelka zamykał oczy mimo ze słonce miała za sobą, sabiny wyzwalały się bez problemu kwestia dobrze to ustawić i masz a zasięg 10m jest do uzyskania

mysle, ze wiekszy tez

Czasem spotyka się głosy ze cls jest niewydolny przy wiekszych odległościach, w słoneczny dzień itp. Czasem wiec z ta mysla jade na zdjęcia z moim clsem w walizce ( przy okazji polecam http://allegro.pl/item758140967.html), a ciagle czekam na ten moment kiedy sobie nie poradze i ciagle on nie nastepuje. Czasem owszem trzeba gdzies sprytnie postawic blende, albo przesunac sie o kila kroków, ale jeszcze nie mialem, ze sie nie da, tzn ze z cls sie nie da. Moze taka specyfika, a moze czuje ten system, a moze mam szczeście. W kazdym razie nie wyobrazam sobie innego sterowania niz z aparatu czy su800.

Słoneczny dzień, srebrny autobus i 20 metrow miedzy aparatem a dwiema sb-800. Pełny CLS automat, jadna lampa na +1/2. Lampy mimo odległości wyzwoliłem.. popupem. Lampy na statywach oczywiście w oryginale były widoczne:) , świeciły na przednia częśc autobusu.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fotoo.pl/)

TomaszR
29-10-2009, 11:36
Lampa wbudowana pozwala wyzwalac tak samo nawet na odleglosci ok 20 metrów ( tez w słoneczny dzien) i mozna ja zasłonic panelem IR, który spowoduje , ze sam blysk lampy sie nie utrwali na zdjeciu. Do duzej lampy nie wiedziec czemu nie ma takiego patentu.

To aż taki problem zrobić samemu filtr IR na lampę sterującą? Chyba nie... O kwestiach finansowych nie wspominam. :)

luxius
30-10-2009, 10:06
Jak taka bułka z masłem to pokaz jak sie to robi. Czekam.

TomaszR
30-10-2009, 10:19
A po co od razu tak napastliwie? Niemiły byłem?

Trochę kartonu, żeby zbudować namiastkę mydelniczki (albo przystosować jakąś, której się nie używa, tylko trzeba by zakleić/zamalować boki, żeby białe światło tamtędy nie zwiewało) i trochę starego filmu na jej przód (2 warstwy powinny wystarczyć). Zobacz jak ludzie kombinowali, żeby na szybko zrobić namiastkę SG-3IR, np. tu: http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1096369&postcount=26

Inna wersja, bez "stoffena z kartonu" - jeśli używasz modyfikatorów przyczepianych do lampy na rzepy (velcro), to po prostu dokleić do "filtra filmowego" rzep na końcach - o tak: http://www.michaldulemba.pl/blog/wp-content/uploads/2009/03/587504798-300x199.jpg

Trudne? Drogie? Wątpię... :)

I też nie sądzę, żeby często sytuacja zmuszała do zastosowania takiego rozwiązania. "Resztki" błysku sterującego widać jak dla mnie w naprawdę specyficznych i marginalnych przypadkach. Ale nie wykluczam, że komuś to jednak utrudnia pracę. Wtedy patrz wyżej...

P.S. Można wykorzystać filtry IR z systemu Cokin, będzie bardziej pro... możemy zrobić zrzutę, z jednego wyjdą ze 3 "zaślepki IR" na sabinę, po ok. 27zł sztuka :)

adolfik9501
30-10-2009, 16:55
Do SB50DX dodawany był filtr IR. Ciekawe czemu obecnie Nikon tak nie robi. Przeca to grosze warte było.

luxius
31-10-2009, 15:26
a jak taki filtr wyglądał?

adolfik9501
31-10-2009, 15:32
a jak taki filtr wyglądał?

Tu (http://www.allegro.pl/item800565460_nikon_sb_50dx_sb_50dx_sb_50_dx_nowa. html) jest aukcja (nie moja) i na lampie masz taki czarną zaślepkę na górze - zakładało się to na szybkę palnika i już ;)

EDIT: Filterek na Amozonie (http://www.amazon.com/Nikon-SW-9IR-Filter-for-SB-50DX/dp/B000NNT8TI).

luxius
01-11-2009, 00:43
ciekawe czemu teraz tego nie robia?

a moze daloby rade zrobic z tego...
http://allegro.pl/item790845746_filtr_ir_do_podczerwieni_infrared_za m_cokin_p007.html

A po co od razu tak napastliwie? Niemiły byłem?

Trochę kartonu, żeby zbudować namiastkę mydelniczki (albo przystosować jakąś, której się nie używa, tylko trzeba by zakleić/zamalować boki, żeby białe światło tamtędy nie zwiewało) i trochę starego filmu na jej przód (2 warstwy powinny wystarczyć). Zobacz jak ludzie kombinowali, żeby na szybko zrobić namiastkę SG-3IR, np. tu: http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1096369&postcount=26

Inna wersja, bez "stoffena z kartonu" - jeśli używasz modyfikatorów przyczepianych do lampy na rzepy (velcro), to po prostu dokleić do "filtra filmowego" rzep na końcach - o tak: http://www.michaldulemba.pl/blog/wp-content/uploads/2009/03/587504798-300x199.jpg

Trudne? Drogie? Wątpię... :)

I też nie sądzę, żeby często sytuacja zmuszała do zastosowania takiego rozwiązania. "Resztki" błysku sterującego widać jak dla mnie w naprawdę specyficznych i marginalnych przypadkach. Ale nie wykluczam, że komuś to jednak utrudnia pracę. Wtedy patrz wyżej...

P.S. Można wykorzystać filtry IR z systemu Cokin, będzie bardziej pro... możemy zrobić zrzutę, z jednego wyjdą ze 3 "zaślepki IR" na sabinę, po ok. 27zł sztuka :)

pomysl teoretycznie dobry, ale ja nie lubie wynalzków, strasznie szybko sie zuzywają i czasem wygladaja niepowaznie, a klient patrzy

jakby sie chetnie dwoch znalazlo do cookina ir to bym kupil,
wiec na raziee ja jestem chetny , czekam na zgloszenia:)

TomaszR
01-11-2009, 12:39
Do SB50DX dodawany był filtr IR. Ciekawe czemu obecnie Nikon tak nie robi. Przeca to grosze warte było.

Dlaczego nie robią? To proste... Kto by wtedy kupował SU-800? :D

pomysl teoretycznie dobry, ale ja nie lubie wynalzków, strasznie szybko sie zuzywają i czasem wygladaja niepowaznie, a klient patrzy

Czy wersja ze starą kliszą z rzepami wyglądałaby "nieprofesjonalnie"? W takim razie wszelkie filtry kolorowe nakładane na lampy tak wyglądają... Jakoś to większości "pro" niespecjalnie przeszkadza.

Karton + klisza - estetycznie wykonane (niegdysiejszy modelarz się we mnie odezwał) byłoby jak dla mnie w porządku. Popatrz jak wygląda "przyczłapka" z gridem od Honla (http://imagemelbourne.com.au/store//catalog/images/Honl%20speed%20grid%20for%20speedlight%20flash.jpg ), albo Speedlight Pro Kit (http://www.speedlightprokit.com/?p=103)...

Jak ma być "mega pro" to proponuję pochlastać (znowu trochę umiejętności modelarskich...) mydelniczkę/stoffena (może jakiś zamiennik, kupiony gdzieś po taniości) i na przód dać właśnie kawałek "odcokinowskiego" filtra IR (też niekoniecznie najdroższego, oryginalnego czy innego HiTecha, chińczyki też są).
Do tego jeszcze spiłować "występy" w mydelniczce, które powodują zablokowanie zooma lampy na 14mm.

jakby sie chetnie dwoch znalazlo do cookina ir to bym kupil,
wiec na raziee ja jestem chetny , czekam na zgloszenia

No to potrzebujemy tylko jednego jeszcze :)

luxius
02-11-2009, 19:34
Powiem krótko, nie mam zdolności manualnych, nie mam na to czasu.

markB
02-11-2009, 20:25
A po co wam filtr na lampę master. Przecież błysk można wyłączyć wybierając tryb "---", lampa nadal steruje innymi, ale nie błyska. I to jest powód dlaczego nie ma zasłonek przepuszczających tylko IR. Zainwestuj w radiowy wyzwalacz tylko wtedy, jeśli zamierzasz wyzwalać SB przez ścianę lub z dużych odległości, w innym przypadku nie ma wielkiego sensu.

Rafał_Sz
02-11-2009, 21:30
A po co wam filtr na lampę master. Przecież błysk można wyłączyć wybierając tryb "---", lampa nadal steruje innymi, ale nie błyska. I to jest powód dlaczego nie ma zasłonek przepuszczających tylko IR. Zainwestuj w radiowy wyzwalacz tylko wtedy, jeśli zamierzasz wyzwalać SB przez ścianę lub z dużych odległości, w innym przypadku nie ma wielkiego sensu.
No właśnie miałem to napisać. W trybie MASTER nie ma żadnego problemu. Wyjątkowo wygodnie steruje się CLS za pomocą SB 900. Żadnego włażenia do menu, sru pokrętłem i już ustawiasz każdą grupę lub kanał. Warto zakładać w takim przypadku dyfuzor na lampę, rozsyła błyski sterujące dużo lepiej.

TomaszR
02-11-2009, 22:49
Nie doczytaliście (choć może nie było tego wprost w tym wątku). Nawet z ustawieniem '--' dla lampy sterującej "pozostałości" po błysku sterującym w pewnych specyficznych sytuacjach są widoczne na zdjęciu. Obejrzyjcie test Zbigniewa tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1096369&postcount=26).

Powiem krótko, nie mam zdolności manualnych, nie mam na to czasu.

To zastosuj po prostu kliszę z rzepem. Tak jak to pokazywałem na przykładzie filtrów kolorowych kilka postów wcześniej. Umiejętności nie wymaga niemal żadnych, a mnóstwo całkiem profesjonalnych modyfikatorów światła jest w ten sposób montowana do speedlightów... Jeśli to jest dla Ciebie za mało pro i wygląda źle, to nie mam już lepszej rady... Może tylko taką, że jak dla mnie, to najbardziej liczy się jednak wygląd zdjęcia ;)

P.S. Albo po prostu wydaj ponad 1000zł na SU-800 ;)

markB
02-11-2009, 23:17
Faktycznie nawet w trybie flash cancelled dla master SB-900 jakieś tam pozostałości błysku są. Można je zminimalizować obracając główkę lampy. A zakup SU-800 zdecydowanie popieram, to jest niezwykle użyteczny gadżet w CLS, oszczędza kłopotów i znacznie przyspiesza sterowanie lampami zdalnymi.

luxius
03-11-2009, 16:30
ma tez swoje ograniczenia
ciezko tym wyzwolic lampe kiedy jest 8 metrow za toba :)

markB
03-11-2009, 17:07
Bo wtedy trzeba go wsadzić na sznurek (np. SC-28) i inaczej ustawić.

luxius
03-11-2009, 21:13
tak, albo załozyc lampe i obrócici palnik do tyłu:)
dla tego trzeba miec i su i flesze

sokolpa
04-05-2011, 12:54
Warto posiadać SU-800 zwłaszcza do zabaw grupy strobist. Ale najlepiej w co najmniej dwie lampki się zaopatrzyć, jeśli nie 3 bo wtedy efekty KOSMICZNE ;-)))

adolfik9501
04-05-2011, 13:01
Warto posiadać SU-800 zwłaszcza do zabaw grupy strobist. Ale najlepiej w co najmniej dwie lampki się zaopatrzyć, jeśli nie 3 bo wtedy efekty KOSMICZNE ;-)))

Ty Archeolog! Warto mieć skarby bo się ma wówczas skarby, a najlepiej mieć więcej skarbów...

:mrgreen:

Nie odkopuje się tematów jeśli nie ma się nic nowego do dodania.

Sapphiron
04-05-2011, 13:25
efekty KOSMICZNE ;-)))

Wykopaliska też kosmiczne... Dinozaury dopiero wychodziły z wody...

Marcin_gda
05-05-2011, 12:51
Jak już ktos wykopał, to dodam od siebie, skąd można wziąć filtr IR.
Onegdaj w kilku krajach były w użyciu karty telefoniczne, które były wydrukowane na czarnym plastiku.
Ten plastik jest filtrem IR... Wystarczy zmyć nadruk.
Karty takie jakieś 15 lat temu były w UK i w Belgii.