PDA

Zobacz pełną wersję : ciemne zdjęcia

notic
12-10-2009, 22:20
witam,
dzis podczas sesji w plenerze, wiele zdjec ktore udalo mi sie napstrykac, jest bardzo ciemnych.
chodzi mi tu o zdjecia skierowane czesciowo na plener a czesciowo na niebo.
ustawienie z jakich korzystalem byly optymalne dla trybu M (optymalna ekspozycja, przeslona oscylowala w granicach f3-5 [proby przy malej przeslonie blizniaczo podobne])
jestem poczatkujacym fotografem(o ile moge sie tak nazwac) i chcialbym by w tej sprawie wypowiedzieli sie specjalisci
(sprzet):) z jakiego korzystalem to
d70s,nikkor 28-80 3;3-5;6G, bez zadnych filtrow.
a oto kilka zdjec przykladowych (jak widac, aparat nie byl skierowany centralnie na slonce)
http://img73.imageshack.us/img73/4350/dsc0002ssss.jpg
http://img230.imageshack.us/img230/9756/dscss0030.jpg
http://img63.imageshack.us/img63/6158/dsssc0007.jpg
chcialem dodac,ze zdjecia robione byly w rozszerzeniu .nef
pozdrawiam i czekam na dobre rady

swider
12-10-2009, 22:23
A jaki pomiar swiatla miales ustawiony? Bo patrzac na zdjecia widac, ze naswietlane bylo na niebo. Do tego dochodzi spora rozpietosc tonalna tych kadrow...

mpwt
12-10-2009, 22:36
Fotki są tak ciemnie dokładnie jak chciałeś. Bo rozumiem, że świadomie działałeś w trybie M korzystając z pomiaru średniego...
:D

Poza tym po co masz histogram w aparacie i podgląd. Czasem trzeba z tego skorzystać, szczególnie jeśli się jest początkującym. Najprawdopodobniej łapałeś niebo w obrębie pomiaru światła i jest jak być powinno...

I pamiętaj, że czas 1/8000 jest granicznym czasem dla twojej puszki. Powinno dać ci to myślenia.

notic
12-10-2009, 22:38
nie jestem w 100% pewny, ale wydaje mi sie, ze ustawiony byl pomiar matrycowy + pole ostrosci umiejscowione centralnie.
co do rozpiętości to masz race, roznica byla dosc spora,lecz myslalem ze oboje poradza sobie z tym : )

edit.
no wlasnie nie chcialem : ) a korzystalem z tego trybu, w celu jakiejkolwiek nauki, bo na tym ucze sie najlepiej : )
z podgladu korzystalem, probowalem bawic sie ekspozycja (przeswietlanie zdjecia powodowalo jedna barwe chmur jak i nieba : ) ) a histogramu nie sprawdzalem, bo szczerze mowiac za bardzo sie na tym nie znam : )

mpwt
12-10-2009, 22:39
nie jestem w 100% pewny, ale wydaje mi sie, ze ustawiony byl pomiar matrycowy

Exif mówi co innego... :p
Robiłeś pomiar na niebo i masz za swoje ;)

MARTINK
12-10-2009, 22:45
Moim zdaniem rowniez wszystko jest w jak najlepszym porzadku.
Nastepnym razem daj mocniej w dol to Ci wypali niebo - dasz w gore (jak tutaj) i niebo masz ladne ale dol czarny. Rozwiazanie - szara polowka albo "ukochany przez wszystkich" HDR.

notic
12-10-2009, 22:47
tatusia oszukam, mamusie oszukam ale exifa nie oszukam : )
widocznie zostalo to przeoczone.. trudne poczatki : )
dzieki za pomoc i wyjasnienie i przepraszam za zawracanie glowy
pozdrawiam : )

notic
12-10-2009, 22:50
I pamiętaj, że czas 1/8000 jest granicznym czasem dla twojej puszki. Powinno dać ci to myślenia.

masz racje, ale co w takim wypadku powinienem postapic ?

mpwt
12-10-2009, 22:54
Pracuj w trybie A na początek. Będzie łatwiej, nie będziesz z tego powodu gorszym fotografem i albo używaj matrycowego albo bardziej świadomie pozostałych. A w trybie A dlatego, że przy takich scenach i takich warunkach lepiej myśleć o przesłonie a nie o czasie. Mając 1/8000 sek. i pełną dziurę wolałbym mieć 1/800 i f5.6... szczególnie przy takich zdjęciach.

notic
12-10-2009, 22:58
dobrze, postaram sie : )
dzieki za dobre rady, na pewno je wykorzystam, juz w praktyce : )

Valdec
13-10-2009, 09:47
Jeśli można się wtrącić, to polecam koledze notic jakąś książkę na początek, np. "Ekspozycja bez tajemnic" albo "Czas naświetlania bez tajemnic", obie autorstwa Bryana Petersona, za ok. 30zł sztuka. Po tej lekturze temat przysłony, czasu otwarcia migawki i zależności między nimi powinien stać się dość oczywisty.

Pozdrawiam i życzę wielu udanych ekspozycji :)

Anion
13-10-2009, 21:56
i chyba końcowa rada - tutaj eksperymentowałeś więc nie ma problemu ale jeśli kiedyś będziesz robił tak kontrastowe sceny i spaprzesz fotę to, tak jak w tych przypadkach, robiąc nef-a możesz jeszcze uratować fotkę przy jego wywoływaniu. I oczywiście za poprzednikami - w takich scenach szara połówka dużo daje

kacperrykis
14-10-2009, 19:29
ja polecam tryb S :)

mpwt
14-10-2009, 22:39
ja polecam tryb S :)

Bo? Jak? Po co? Piszcie konkretnie. Taka rada nie jest raczej pomocna...

notic
15-10-2009, 07:58
domyslam sie,ze chodzi tu o nauke pracy z migawka? ; )