PDA

Zobacz pełną wersję : D70s - zdjęcia b/w

crogool
12-10-2009, 21:52
Pochwalony.

Przeglądałem dziś zdjęcia zgłoszone do konkursu (mniejsza o temat/miejsce i inne szczegóły), gdzie jednym z warunków uczestnictwa było przekazanie fotek tak jak je autor wykonał, bez retuszu, podbijania barw etc.
Dwa z nich były biało-czarne a gdy zajrzałem do właściwości plików czarno na białym ;) jako model aparatu z jakiego je wykonano widniało D70s.

Sprawdziłem menu swojej 70, przewertowałem instrukcje - nie widzę opcji BW.
Pytanie:
- czy jest jakiś ukryty sposób by zrobienia czarno białych fotek z pomocą D70?

Pozdrawiam

mpwt
12-10-2009, 21:58
Nie ma ukrytej opcji. Co innego retusz a co innego zmiana kolorystyki, balansu bieli czy konwersji do BW. Więc albo źle zrozumiałeś regulamin, albo regulamin głupi, albo ktoś złamał regulamin. Możesz podać wycinek tego regulaminu?

P.S. no chyba, że ktoś usunął filtr Bayera ;)

swider
12-10-2009, 22:20
A w exif'ie nie ma zadnej informacji, ze fotki byly edytowane w jakims programie graficznym?

crogool
16-10-2009, 21:50
Sprawa się wyjaśniła - popytałem i dotarłem do źródła... fotograf stając w pąsach przyznał że strącił kolor w programie graficznym "ale nie w Photoshopie, więc chyba jest ok"
:)
Postanowiłem nie kompromitować ani sprawcy ani fachowego jury :)
Zaś regulamin jest głupi co zgłosiłem organizatorowi - w/g mnie fotografia cyfrowa z natury swej rzeczy łączy się z programami do obróbki szeroko pojętej kolorystyki :)

@exif - właśnie, to inna zagadka - nie było tam niczego niezwykłego.

Dzięki za pomoc.