PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Koniec lata cz.III

barbi
12-10-2009, 21:36
Żeby Was nie zamęczać, to już ostatnia część tej serii. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Zapraszam do komentarzy wszystkich: tych, którym się to spodoba, tych, którym się spodoba, ale mają uwagi i tych, którym w ogóle to nie odpowiada. :)

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img210.imageshack.us/i/dsc0159ia.png/)

2.

źródło (http://img210.imageshack.us/i/dsc0168i.png/)

3. Bonus - w całkiem innej tonacji niż w rzeczywistości, ale która mi odpowiada

źródło (http://img210.imageshack.us/i/dsc0222iab.png/)

ART69
12-10-2009, 21:40
Bardzo przyjemne widoczki, ale wydaje mi się, że dwójka i trójka nie trzymają pionu :-)

barbi
12-10-2009, 21:55
Bardzo przyjemne widoczki, ale wydaje mi się, że dwójka i trójka nie trzymają pionu :-)

Nie będę się z Tobą spierać (nie zarejestrowałam tego wzrokowo), ale na pewno w trójce(w plenerze) maszty nie były proste. :)

wasilewk
12-10-2009, 21:59
Woda się nie wylewa...

barbi
12-10-2009, 22:07
Woda się nie wylewa...

W zalewie trudno o destrukcyjne działanie wody, a może chodzi Ci o coś innego? :)

wasilewk
12-10-2009, 22:13
W zalewie trudno o destrukcyjne działanie wody, a może chodzi Ci o coś innego? :)

Tak, to drugie. Uważam, że jest prosto.

Pzdr.

P.S.

To było do ART69

maddnes
12-10-2009, 22:28
Kolorystycznie podoba się, kadrowo mniej...

1.Za dużo nieba-szkoda całego odbicia łódki w wodzie, uciąłbym te drzewko z prawej bo jakoś drażni troszeczkę i ten mostek jakiś taki krótki :)
2.Tutaj też szkoda odbicia :( i te kominy z prawej albo dać w całości, albo je zlikwidować na amen :)
3.Tutaj troszeczkę za ciasno jak dla mnie,dałbym więcej z lewej strony tego mostku....?

Dawno sie tak nie rozpisałem :)
Ale to tylko moja wizja....co złego to nie ja :)

P.S.
I chyba masz kropeczkę na matrycy lg na 1 i 2, albo ja już nie widzę po całym dniu patrzenia w monitor :)

zaza67
12-10-2009, 22:30
szkoda tylko ze bardziej nie wialo łódeczki byłyby okazalsze

ToM78
12-10-2009, 22:32
Eh..ten Rybnik. a może się mylę :)

barbi
12-10-2009, 22:39

Pzdr.

P.S.

To było do ART69

Tak podejrzewałam, ale nie byłam pewna - dziękuję. :)

P.S.
I chyba masz kropeczkę na matrycy lg na 1 i 2, albo ja już nie widzę po całym dniu patrzenia w monitor :)

Ja pierdziu, jestem bardziej niż krótkowzrokowcem, ale po Twojej uwadze przyuważyłam tylko jedną i to niezauważalną plamkę na dwójce po lewej u góry, a ani chu chu nie potrafię nic znaleźć na jedynce. :???:

Eh..ten Rybnik. a może się mylę :)

Nie mylisz się, o tym pisałam już w cz.II. :)

ART69
12-10-2009, 22:52
Przecież na dwójce widać gołym okiem, że kominy są krzywe i dlaczego zdjęcia wstawione w formacie png ?

Mich77
12-10-2009, 22:52
Numer 2 dobre, tylko troche powalczyc z malymi cieniami i bedzie fajniutko:-)

ART69
12-10-2009, 22:54

Pzdr.

P.S.

To było do ART69

Hihi i znów sie spieramy o to czy prosto :-)

zaza67
12-10-2009, 22:54
dlaczego zdjęcia wstawione w formacie png ?

Barbi wstawia w formacie png :mrgreen::mrgreen:

ART69
12-10-2009, 22:58
Barbi wstawia w formacie png :mrgreen::mrgreen:

Chciałem podejrzeć w NX ale się nie otwiera :-(

maddnes
12-10-2009, 23:02
Ja pierdziu, jestem bardziej niż krótkowzrokowcem, ale po Twojej uwadze przyuważyłam tylko jedną i to niezauważalną plamkę na dwójce po lewej u góry, a ani chu chu nie potrafię nic znaleźć na jedynce. :???:

Masz rację, że te plamki są niezauważalne, dlatego ci o nich napisałem, bo kiedyś miałem paranoję na punkcie plamek no i tak mi zostało :)
Ale już przestałem czyścić matryce bo to nie ma sensu...
A co do jedynki to znalazłem tą plamkę, ale jest tak niewidoczna, że nie będę robił zamieszania w wątku wrzucając linka gdzie ona jest :)

Pozdrawiam

barbi
12-10-2009, 23:12
Przecież na dwójce widać gołym okiem, że kominy są krzywe i dlaczego zdjęcia wstawione w formacie png ?

Kominy aż tak krzywe? chyba aż tak nie, i dlatego zostawiłam tak, bo po przeróbce obraz dla mnie był niezadawalający (odbiegał od rzeczywistości). Co do wstawianych przeze mnie zdjęć w formacie png (na marginesie nikt się chyba nie tłumaczy w jakim formacie wstawia zdjęcia) - dużo czytałam i później próbowałam zrobić zmniejszone zdjęcie jpg, ale w ogóle mnie nie zadawalało, dlatego stosuję pomniejszony bezstratny png. Pisałam niedawno do jednego z forumowiczów o pomoc w tej sprawie, ale niestety nie odezwał się. Może ktoś z Was byłby tak dobry i na PM krok po kroku mi to objaśnił jak to zrobić, byłabym ogromnie zobowiązana. :)

Greg77
12-10-2009, 23:45

Pionu nie ale poziom na 100% i to wszystkie trzy!

Zdjecia ladne i czyste w twoim stylu.....drazni troche ta chec pokazania wszystkiego bo gdzienigdzie za ciasno a znowu gdzies tam uciete.....

andrzejp
13-10-2009, 09:12
Faktycznie koniec lata, uciekają ładne kolorki,
bonusik zdaje się to potwierdzać.
Ładna tonacja kolorów.
Bonusik fajny kadr, choć troszkę za ciasno, ale brak wykończenia.

Bartekkw
13-10-2009, 11:04
bonus mi podchodzi kolorystycznie - ładna tonacja

barbi
13-10-2009, 19:45
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za tyle słów. Dobrze jest spojrzeć na swoje prace innymi oczami:-D

barbi
14-10-2009, 18:45
... dużo czytałam i później próbowałam zrobić zmniejszone zdjęcie jpg, ale w ogóle mnie nie zadawalało, dlatego stosuję pomniejszony bezstratny png. Pisałam niedawno do jednego z forumowiczów o pomoc w tej sprawie, ale niestety nie odezwał się. Może ktoś z Was byłby tak dobry i na PM krok po kroku mi to objaśnił jak to zrobić, byłabym ogromnie zobowiązana. :)

Jak do tej pory nikt nie był tak dobry, aby podzielić się ze mną wskazówkami na temat zmniejszenia zdjęcia w jpg dającym zadawalające rezultaty (zaznaczam, że czytałam wskazówki na naszym forum i nie tylko, i wypróbowałam je), a przecież pokazujecie tak ładne fotografie w jpg (nie mają żadnych otoczek, są przejrzyste i są bardzo wyraźne). :(

Marcin T
14-10-2009, 20:15
O jakie otoczki Ci chodzi? Pokaż przykład.
Ja po obróbce zmniejszam w NX do potrzebnego rozmiaru (forum dłuższy bok 800) a następnie wyostrzam. Nierzadko robię to selektywnie ale to zależy od tego, jaki efekt chce osiągnąć.

barbi
14-10-2009, 20:30
O jakie otoczki Ci chodzi? Pokaż przykład.
Ja po obróbce zmniejszam w NX do potrzebnego rozmiaru (forum dłuższy bok 800) a następnie wyostrzam. Nierzadko robię to selektywnie ale to zależy od tego, jaki efekt chce osiągnąć.

Muszę powiedzieć: O WIELKI dziękuję! :-D Chodź Ty zlitowałeś się nad biednym żuczkiem. Nie chcę, aby ktoś pomyślał, że specjalnie wyciągam mój wątek - naprawdę zależy mi na rozwiązaniu problemu umieszczania moich zdjęć w pomniejszonych jpg - dlatego, jeśli pozwolisz będziemy mogli kontynuować temat na PM?

Marcin T
14-10-2009, 20:37
OK

wasilewk
14-10-2009, 20:39
Hihi i znów sie spieramy o to czy prosto :-)

No, bo ja nie zrozumiałem...

Tobie chodziło o krzywości wynikające z podniesionego do góry obiektywu, a mnie o horyzontalne trzymanie aparatu.

Masz rację, kominy trochę się kładą - ale niewiele i myślę, że to podkreśla plastykę tego krajobrazu.

No, ale co ja tam wiem...

Pzdr.

barbi
14-10-2009, 20:47
No, bo ja nie zrozumiałem...

Tobie chodziło o krzywości wynikające z podniesionego do góry obiektywu, a mnie o horyzontalne trzymanie aparatu.

Masz rację, kominy trochę się kładą - ale niewiele i myślę, że to podkreśla plastykę tego krajobrazu.

No, ale co ja tam wiem...

Pzdr.

A Tobie jeszcze raz dziękuję, właśnie o to mi chodziło w przekazie tego zdjęcia. :) I jeszcze dziękuję za to, że dając komentarz do tych zdjęć jeszcze dalej śledziłeś ten wątek. Wielkie dzięki. :-D