PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Częstochowskie piękności - cz 1. - Magda

remiksson
12-10-2009, 20:21
Sesja z dwoma uroczymi modelkami, które specjalnie dla zdjęc przemierzyły bez mała 400 km :) W części pierwszej zdjęcia Magdy. Miejscówka z konieczności ta sama co na pierwszych zdjęciach z Patrycją Kostelik. Pogoda dopisała średnio, trochę padało, ale światło było za to wyśmienite :)

1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img169.imageshack.us/img169/5494/fmk8451.jpg)
2.
źródło (http://img394.imageshack.us/img394/4852/fmk8381.jpg)
3.
źródło (http://img394.imageshack.us/img394/9572/fmk8471.jpg)
4.
źródło (http://img48.imageshack.us/img48/6443/fmk8482.jpg)
5.
źródło (http://img48.imageshack.us/img48/3177/fmk8479.jpg)
6.
źródło (http://img246.imageshack.us/img246/7531/fmk8494.jpg)
7.
źródło (http://img48.imageshack.us/img48/3903/fmk8526.jpg)
8.
źródło (http://img525.imageshack.us/img525/4584/fmk8538.jpg)
9.
źródło (http://img91.imageshack.us/img91/5161/fmk8454.jpg)
10.
źródło (http://img98.imageshack.us/img98/919/fmk8386a.jpg)

Wiem, że na jednym portrecie trochę przedobrzyłem z obróbką skóry, no, ale może będziecie wyrozumiali :) Wszelkie uwagi mile widziane :)

fryzio
12-10-2009, 20:51
fajna seria, chyba 4 naj.

ZgReDoL
12-10-2009, 20:56
Jak zawsze Twoje zdjecia super, ale czemu mam wrazenie ze na 7-ce modelka wyglada na placzącą . Troszke psuje mi to odbiór. Pzdr.

hanibal
12-10-2009, 20:56
a ja na nie...
jedynka plastikowa...

remiksson
12-10-2009, 21:06
a ja na nie...
jedynka plastikowa...

Na jedynce cały set sie nie konczy, napisalem ze wiem o tym przegięciu ze skórą :) A co z resza fot?

remiksson
12-10-2009, 21:07
Jak zawsze Twoje zdjecia super, ale czemu mam wrazenie ze na 7-ce modelka wyglada na placzącą . Troszke psuje mi to odbiór. Pzdr.

Zapewne wrażenie to wywołują rysy twarzy modelki, na żywo też miałem wrażenie, że dopiero co płakała, albo ma zamiar zacząć. Ale jak się rozkręciła to jakoś wyłagodniały te rysy :)

Roman K.
12-10-2009, 23:37
Na 6 rażą te drobinki materii na czarnym kostiumie - to chyba od błysku. Kilka stempli załatwiłoby sprawę.
Stosujesz jakiś filtr na obiektyw, czy wszystko w PS ?

remiksson
12-10-2009, 23:42
Na 6 rażą te drobinki materii na czarnym kostiumie - to chyba od błysku. Kilka stempli załatwiłoby sprawę.
Stosujesz jakiś filtr na obiektyw, czy wszystko w PS ?

Gdzie tam widzisz drobinki na nr 6 ??? Ja nie widze żadnych. Chyba, że chodzi o nr 7 :) fakt, przegapiłem.
Filtr na obiektyw? A co miałby robić ten filtr, bo nie wiem o co chodzi? :)

Roman K.
12-10-2009, 23:48
Jasne, pomyliłem numerologię ;) Spójrz uważnie na zdjęcie nr 7. Ja widzę tam świetliki.

remiksson
12-10-2009, 23:50
Jasne, pomyliłem numerologię ;) Spójrz uważnie na zdjęcie nr 7. Ja widzę tam świetliki.

Widzisz bo tam są :) przegapiłem je, fakt :)

Roman K.
12-10-2009, 23:55
Wyszczotkować dziewuchę, albo mniej błyskać :-D
Ogólnie, przyjemnie się to ogląda - gratuluję :)

remiksson
13-10-2009, 00:01
to niestety nie byl efekt błyskania. Modelka wcześniej przytulała się do różnych nawierzchni dla zdjęć przez co mogła obejść nieco ich wierzchnią strukturą :D

Roman K.
13-10-2009, 00:10
Tej, nie zwalaj zaraz wszystkiego na modelkę... Normalnie nie byłoby tego widać, ale przy błysku wyłazi każdy świetlik, chyba, że przebrałbyś tą sympatyczną panienkę na biało.

remiksson
13-10-2009, 00:22
Tej, nie zwalaj zaraz wszystkiego na modelkę... Normalnie nie byłoby tego widać, ale przy błysku wyłazi każdy świetlik, chyba, że przebrałbyś tą sympatyczną panienkę na biało.

Nie zwalam na modelke tylko na pył który był wszędzie :) Błysk swoją drogą, zreszta nawet nie pamietam czy przy tym konkretnym ujęciu blyskałem czy nie.

prz3mo
13-10-2009, 00:24
Nie wiem dlaczego, ale generalnie jakoś średnio mi się ten set podoba.
Najlepsze 6 i 8 ... reszta jakoś tak "bez szału" :)

remiksson
13-10-2009, 00:25
Nie wiem dlaczego, ale generalnie jakoś średnio mi się ten set podoba.
Najlepsze 6 i 8 ... reszta jakoś tak "bez szału" :)

Ostatnio stałeś się wymagającym marudą Przemku :D

prz3mo
13-10-2009, 00:31
Ostatnio stałeś się wymagającym marudą Przemku :D

Przyzwyczaiłeś mnie do bardzo dobrych swoich zdjęć, więc tą miarą je mierzę. Te powyższe są moim zdaniem jak na Ciebie - "takie sobie" :)
Dużo ostatnio pokazujesz zdjęć i może to dlatego.. :)

remiksson
13-10-2009, 00:36
Przyzwyczaiłeś mnie do bardzo dobrych swoich zdjęć, więc tą miarą je mierzę. Te powyższe są moim zdaniem jak na Ciebie - "takie sobie" :)
Dużo ostatnio pokazujesz zdjęć i może to dlatego.. :)

Duzo ich ostatnio robie, trzeba z czegoś zyc :D no i staram sie wykorzystywać fakt, ze niebawem bedzie zima a na zimnie juz mi niewiele osób popozuje :)

prz3mo
13-10-2009, 00:39
Duzo ich ostatnio robie, trzeba z czegoś zyc :D no i staram sie wykorzystywać fakt, ze niebawem bedzie zima a na zimnie juz mi niewiele osób popozuje :)

Rozumiem. Bardzo dobrze, że dużo pokazujesz... tylko wiesz jak to jest... Jak się odbiorcy przyzwyczają.. to potem mogą wybrzydzać.. jak ja ;)

remiksson
13-10-2009, 00:41
Rozumiem. Bardzo dobrze, że dużo pokazujesz... tylko wiesz jak to jest... Jak się odbiorcy przyzwyczają.. to potem mogą wybrzydzać.. jak ja ;)

Mysle ze sie juz mną znudziłeś :D

skoras
13-10-2009, 10:39
zieeeeeeeeeeeewwwwwwwwwwwww ... znowu do samo

novika
13-10-2009, 11:51
zieeeeeeeeeeeewwwwwwwwwwwww ... znowu do samo

Zgadzam się - Modelka Piękna i to nie ulega wątpliwości ale to jak ją pokazałeś- nic nowego moim zdaniem. Jedno z Twoich miejsc i podobne ustawienia za kazdym razem. Czekam aż mnie zaskoczysz ...

remiksson
13-10-2009, 12:29
Zgadzam się - Modelka Piękna i to nie ulega wątpliwości ale to jak ją pokazałeś- nic nowego moim zdaniem. Jedno z Twoich miejsc i podobne ustawienia za kazdym razem. Czekam aż mnie zaskoczysz ...

No cóż, szkoda, że ja sie nie doczekałem Noviko aż Ty mnie zaskoczysz :) Ciągle narcystyczne skłonności :) Zieeeew :)
Napisałem, że miejscówka ta sama z konieczności, a że modelce to miejsce odpowiadało, mimo iż wiedziała, że kilka sesji już tam zrobiłem to najważniejsze :) Innym nie musi się odpowiadać :) Poza tym kto powiedział, że każda sesja musi pokazywać coś nowego? Spróbuj pokazać coś nowego za każdym razem robiąc miesięcznie kilkanaście sesji po kilkaset zdjęć. A robić muszę, bo za to mi płacą.

Bonzo
13-10-2009, 13:43
remiksson wszystkich zapewne cieszy że masz tak dużo pracy itd itp ;) ale nie podkreślaj za każdym razem tego na forum bo po co :) a podkreślając to za każdym razem nie oczekuj że przy kolejnej serii nastu fotek z jednej sesji widzowie będą pisać ciągle samą wzelinke poprostu się znudzą. Ja tez sobie coś tam pstrykam za pieniążki , ale robie to dla klienta a nie dla publiki , a to co robie prywatnie pokazuje na forum i to też nie w tonach a pojedyńczo i wiem że już sie moje prace znudziły gdzie pokazałem ich dużo mniej od ciebie :D Więc po co zaraz uskuteczniasz wycieczki osobiste do innych użytkowników że jakieś narcyzmy itd jak opisują wrażenia jakie odnoszą oglądając kolejną podobną sesje w twoim wykonaniu :) przyznam że sam po twoich pierwszych setach byłem zauroczony , a teraz już tak chętnie nie wchodze do twojego wątka nie dlatego że cie nie lubie czy zazdroszcze czy jeszcze coś innego ot poprostu co sesja to gorsza :) wg mnie baaardzo szybciutko popadłeś w rutyne :) gdzieś też pokazałeś sesje nie wiem ze studia czy czegoś tam i tamto to wogóle porażka patrząc na twoje wcześniejsze dokonania , a tłumaczenie że na szybko że trudno że rąbek u spódnicy, nie bardzo do świadomych fotografów którzy tutaj sa przemawiają bo jak nie masz czasu lub sesje robisz na szybko to poprostu nie wstawiaj takich zdjęć bo odzew będzie taki a nie inny :) a najlepsze jest to że ty sam potwierdzasz że to gnioty więc nie idź na ilość a na jakość :)

Pozdrawiam i bez urazy :)

novika
13-10-2009, 13:46
No cóż, szkoda, że ja sie nie doczekałem Noviko aż Ty mnie zaskoczysz :) Ciągle narcystyczne skłonności :) Zieeeew :)
Napisałem, że miejscówka ta sama z konieczności, a że modelce to miejsce odpowiadało, mimo iż wiedziała, że kilka sesji już tam zrobiłem to najważniejsze :) Innym nie musi się odpowiadać :) Poza tym kto powiedział, że każda sesja musi pokazywać coś nowego? Spróbuj pokazać coś nowego za każdym razem robiąc miesięcznie kilkanaście sesji po kilkaset zdjęć. A robić muszę, bo za to mi płacą.

Dziękuje za odpowiedz :) Miło że doceniasz krytykę. A co do Narcyzmu- nie cierpie na niego :) sprawdziwłam jako Pani Psycholog :) Teraz i ja się rozkręcam więc będzie sporo sesji- może cię zaskocze, choć szczerze - nie zależy mi na Twoim zachwycie i zaskoczeniu :) Miłego dnia i udanych sesji.

Ciekawa jestem co modelka myśli na temat tych prac? ha ha

egoiste
13-10-2009, 14:00
podobaja sie 1,4,7 i 9
reszta na osc slabym poziomie
wybacz te bezposredniosc
ale ostatnio Twoje zdjecia wiona sztampa i brakiem pomyslow
nie robisz nic nowego a rozmyte tlo i specyficzna obrobka to nie wszystko

Nikorett
13-10-2009, 15:03
Remikssona trzeba chwalic a nie krytykowac!!!:) Jak się nie podobają jego fotki to znaczy żeś narcyz i nudne fotki robisz i że w 'zaistniałej sytuacji" to bys gorsze zrobił itp:) Wiecej luzu i dobrych fotek zyczę.Napisałem w innym wątku ze nie ma magii w twoich fotkach i niestety dalej tak twierdzę:(

Marcin_126
13-10-2009, 17:20
Albo jest cos nie tak z makijazem albo modelka ma nierowne oczy (przymkniete/otwarte).
Praktycznie na kazdym zdjeciu.

remiksson
13-10-2009, 17:53
remiksson wszystkich zapewne cieszy że masz tak dużo pracy itd itp ;) ale nie podkreślaj za każdym razem tego na forum bo po co :) a podkreślając to za każdym razem nie oczekuj że przy kolejnej serii nastu fotek z jednej sesji widzowie będą pisać ciągle samą wzelinke poprostu się znudzą. Ja tez sobie coś tam pstrykam za pieniążki , ale robie to dla klienta a nie dla publiki , a to co robie prywatnie pokazuje na forum i to też nie w tonach a pojedyńczo i wiem że już sie moje prace znudziły gdzie pokazałem ich dużo mniej od ciebie :D Więc po co zaraz uskuteczniasz wycieczki osobiste do innych użytkowników że jakieś narcyzmy itd jak opisują wrażenia jakie odnoszą oglądając kolejną podobną sesje w twoim wykonaniu :) przyznam że sam po twoich pierwszych setach byłem zauroczony , a teraz już tak chętnie nie wchodze do twojego wątka nie dlatego że cie nie lubie czy zazdroszcze czy jeszcze coś innego ot poprostu co sesja to gorsza :) wg mnie baaardzo szybciutko popadłeś w rutyne :) gdzieś też pokazałeś sesje nie wiem ze studia czy czegoś tam i tamto to wogóle porażka patrząc na twoje wcześniejsze dokonania , a tłumaczenie że na szybko że trudno że rąbek u spódnicy, nie bardzo do świadomych fotografów którzy tutaj sa przemawiają bo jak nie masz czasu lub sesje robisz na szybko to poprostu nie wstawiaj takich zdjęć bo odzew będzie taki a nie inny :) a najlepsze jest to że ty sam potwierdzasz że to gnioty więc nie idź na ilość a na jakość :)

Pozdrawiam i bez urazy :)

Wierz mi, wazelinki mi nie potrzeba :) Potrzeba mi rzeczowej krytyki i dobrych technicznych rad. Ale rad od lepszych od siebie, fotografów bez narcystycznych skłonności (wybacz, ale osoba, której portfolio w 90% składa się z jej własnej twarzy to dla mnie ktoś przejawiający właśnie takie skłonności, nic na to nie poradze, zresztą to nie tylko moje odczucie).
I tu sie zgodzę, nie iść w ilość, ale w jakość. Tyle że modelkom ta ilość/jakość podchodzi, a to właśnie one są głównymi odbiorcami moich zdjęć, z nimi muszę się liczyć najbardziej. Tak właśnie robię. Wrzucając zdjęcia tutaj oczekuję, że ktoś podpowie mi jakie niedociągnięcia mógłbym/powinienem poprawić. A nie tekstów w stylu "zieeew, znów to samo" czy "czekam, aż mnie zaskoczysz". Nie robię sesji po to aby kogoś zaskakiwać. Modelki zgłaszając się do mnie oczekują efektów, które znają z innych moich prac. A nie eksperymentów, które mogą je niemile zaskoczyć. To jasne, ze chcę się rozwijać i próbować nowych rzeczy, nowych kadrów, innej obróbki. Ale nie będę ryzykował eksperymentami na klientach, oni są moją pensją. Mam spełniać ich oczekiwania, nie oczekiwania Noviki czy innych forumowiczów. Zresztą o ile dobrze pojmuję ideę, forum jest po to by dzielić się doświadczeniami, radami wskazywać niedociągnięcia, pomagać je eliminować. Teksty "zieeew" itp. są zabawne, ale niczemu nie służą.

remiksson
13-10-2009, 17:54
podobaja sie 1,4,7 i 9
reszta na osc slabym poziomie
wybacz te bezposredniosc
ale ostatnio Twoje zdjecia wiona sztampa i brakiem pomyslow
nie robisz nic nowego a rozmyte tlo i specyficzna obrobka to nie wszystko

Zgadzam się nie robię nic nowego :) Ale wskaż mi fotografa , który każdą sesją robi coś nowego. Naprawdę nowego. Cokolwiek nie pokażesz już ktoś kiedyś zrobił, więc... gdzie tu nowości? :) pozdrawiam

remiksson
13-10-2009, 18:02
Remikssona trzeba chwalic a nie krytykowac!!!:) Jak się nie podobają jego fotki to znaczy żeś narcyz i nudne fotki robisz i że w 'zaistniałej sytuacji" to bys gorsze zrobił itp:) Wiecej luzu i dobrych fotek zyczę.Napisałem w innym wątku ze nie ma magii w twoich fotkach i niestety dalej tak twierdzę:(

I tu się mylisz ;) Nie oczekuję pochwał i peanów pod niebiosa. Ale krytyki rzetelnej, konsekwentnej i rzeczowej. Taką krytyką raczą mnie mosad, światło i może jeszcze parę osób. Reszta z Was ogranicza się do stwierdzenia które zdjęcia się podobają, a które nie. I to ma być krytyka? W którym miejscu? Czego mają mnie nauczyć takie komentarze? Druga rzecz, że twoje złośliwości są nie na miejscu. Nie byłeś na sesji, nie wiesz jakie były warunki, nie wiesz czym dysponowałem, jakie miałem światło, nawet jaka była pora dnia. Więc swoje mądrości dotyczące "zaistniałej sytuacji" zostaw dla siebie. Nie próbowałem tym usprawiedliwiać spieprzonych zdjęc, tylko zwróciłem uwagę, że nie było łatwo. Ale jak lubisz sobie nadintepretować pewne zwroty to już nie moje zmartwienie. Chciałbym zobaczyć Twoje zdjęcia w podobnych warunkach, zrobione z wykorzystaniem zbliżonych do moich zasobów. Jeśli byłyby lepsze, ja byłbym pierwszym który je pochwali i przyzna Ci rację.

Nigdy nie twierdziłem, że w moich zdjęciach jest magia. Uważam, że nigdy żadnej nie było. A jak już kiedyś pisałem, wyznacznikiem jakości dla mnie jest stopień zainteresowania moimi zdjęciami klientów/odbiorców. Myślę, że gdyby moja fotografia schodziła na psy, dawno musiałbym odwiesić aparat na kołek. Póki co jeszcze jakoś przędę, więc chyba mogę uznać, że nie jest tak źle, prawda?

remiksson
13-10-2009, 18:07
Dziękuje za odpowiedz :) Miło że doceniasz krytykę. A co do Narcyzmu- nie cierpie na niego :) sprawdziwłam jako Pani Psycholog :) Teraz i ja się rozkręcam więc będzie sporo sesji- może cię zaskocze, choć szczerze - nie zależy mi na Twoim zachwycie i zaskoczeniu :) Miłego dnia i udanych sesji.

Ciekawa jestem co modelka myśli na temat tych prac? ha ha

Widzisz , może Cię rozczaruję, ale modelce się podobają i już prosi o następna sesję :) Zdzwiiona?
Rozkręcasz się? Boże uchowaj.... będzie jeszcze więcej różnych częsci ciała Noviki wypiętych do obiektywu i nazwanych "projektem". To jeden wielki projekt, projekt Narcyz. Miłego dnia i udanych realizacji tych "projektów".

novika
13-10-2009, 18:48
Widzisz , może Cię rozczaruję, ale modelce się podobają i już prosi o następna sesję :) Zdzwiiona?
Rozkręcasz się? Boże uchowaj.... będzie jeszcze więcej różnych częsci ciała Noviki wypiętych do obiektywu i nazwanych "projektem". To jeden wielki projekt, projekt Narcyz. Miłego dnia i udanych realizacji tych "projektów".

Dla mnie koniec tematu- a co do moich autoportertów to WARA od nich.A co do NARCYZMU to wierz mi jakbyś mnie znał wiedział byś że nie jestem narcystyczna. Nie zamierzam niczego Tobie udowadniać a kolejne sesje mam z modelkami, też z tą Twoją modelką...... i chyba mamy różne wiadomości na temat tej sesji ale nie mnie to roztrząsać. Działaj i twórz swoją małą manufaktóre klonów....
A co do warunków atmosferycznych o których piszesz wcześnie to sam dobrze wiesz że odbiorce obchodzi obraz a nie to jak powstał.... więc tlumaczenie sie światałem, miejscem, obiektywem czy czymś innym nic ci nie da....

remiksson
13-10-2009, 19:09
Dla mnie koniec tematu- a co do moich autoportertów to WARA od nich.A co do NARCYZMU to wierz mi jakbyś mnie znał wiedział byś że nie jestem narcystyczna. Nie zamierzam niczego Tobie udowadniać a kolejne sesje mam z modelkami, też z tą Twoją modelką...... i chyba mamy różne wiadomości na temat tej sesji ale nie mnie to roztrząsać. Działaj i twórz swoją małą manufaktóre klonów....
A co do warunków atmosferycznych o których piszesz wcześnie to sam dobrze wiesz że odbiorce obchodzi obraz a nie to jak powstał.... więc tlumaczenie sie światałem, miejscem, obiektywem czy czymś innym nic ci nie da....

Manufaktura , pisze się przez U otwarte tak by the way :)
Ale Cię nie znam. Znam Cię tylko z Twoich NARCYSTYCZNYCH autoportretów, które kształtują Twój wizerunek w oczach tych, którzy się nie znają. Więc nie dziw się, że większość znanych mi ludzi uważa Cię za zapatrzoną w siebie narcystyczną dziewczynę. Jak Cię widzą tak Cię piszą, słyszałaś o tym? :)

Zdecydowanie mamy różne informacje. Ja mam je prosto od odbiorcy, ciekawe skąd ty je czerpiesz :) Poprosiłaś o opinię twoje wierne kółko wzajemnej adoracji? :)

Tak, wiem że odbiorcę obchodzi obraz. I główny odbiorca jest zadowolony. A Ty nie musisz :) Idź przetrzyj lustro, weź aparat i uskuteczniaj dalej swój (nieuzasadniony moim zdaniem) zachwyt nad własną osobą. Powodzenia!

Nikorett
13-10-2009, 19:37
Ale Cię nie znam. Znam Cię tylko z Twoich NARCYSTYCZNYCH autoportretów, które kształtują Twój wizerunek w oczach tych, którzy się nie znają. Więc nie dziw się, że większość znanych mi ludzi uważa Cię za zapatrzoną w siebie narcystyczną dziewczynę. Jak Cię widzą tak Cię piszą, słyszałaś o tym? :)

Zdecydowanie mamy różne informacje. Ja mam je prosto od odbiorcy, ciekawe skąd ty je czerpiesz :) Poprosiłaś o opinię twoje wierne kółko wzajemnej adoracji? :)

Tak, wiem że odbiorcę obchodzi obraz. I główny odbiorca jest zadowolony. A Ty nie musisz :) Idź przetrzyj lustro, weź aparat i uskuteczniaj dalej swój (nieuzasadniony moim zdaniem) zachwyt nad własną osobą. Powodzenia!

Ale my nie jestesmy odbiorcami twoich fotek,wystawiasz je tutaj bo czegos pragniesz (niestety zakladam ze chcesz karmic swoje ego,bo jezeli komus się nie podobaja to reagujesz nerwowo)Ja nie muszę robic fotek w takich samych warunkach jak Ty,nie musze nic udawadniac,i tez nie musze wystawiac zeby móc ocenic innych prace:) ogladam zdjęcia i pisze że dla mnie fajne lub nie fajne są.Jak dla mnie to kolego wiecej pokory i usmiechu zyczę i cieszę się że modelkom sie podobaja fotki,ostatecznie to dla nich robisz:))

novika
13-10-2009, 19:39

Przepraszam za swój błąd ale jako osoba ze zdiagnozowaną dysleksją mam prawo do popełnia błędów- by the way :)
Jak juz chcesz wiedzieć :) Nie będe Ci na siłe wpierać jaka jestem bo mam gdzieś jak mnie widzisz. A opinie na temat braku moich skłonności narcystycznych wydał doktor z zakresu psychologii osobowości po testach jakie musiałam przejść by moc wykonywać swój zawód.
A co do przysłowia to znam je- ale ty mnie nie widzisz :) Ty widzisz obraz jaki tworze- a to nie musze być prawdziwa ja :) Więc generalnie nie wiele można po zdjeciu wywnioskować. A co do kółka wzajemnej adoracji to ja go nie prowadze i nie potrzebuje przyklasku innych ludzi.
Wiesz zdziwie Cię ale nawet nie mam w domu dużego lustra więc daruje sobie przecieranie lustra w łazience :) Ha ha a co do zachwytu to daleka jestem od niego, jakoś mam większy dystans do siebie niż TY. I raczej samoocene na właściwym poziomie.
Nie mam nic do Ciebie, powiedziałam tylko ze twoje prace są ostatnimi czasy za bardzo podobne do siebie, tyle. Mam do ego prawo jako odbiorca Twojej sztuki. Jak podobają się Twoim modelkom to się tylko cieszyć, a jak jeszcze za to płacą to już w ogóle genialnie.

egoiste
13-10-2009, 20:04
Remik
masz duzo racji mowiac , ze w roznorodnych formach przedstawiania czlowieka ( fotografia , malarstwo , rzezba ) juz prawie wszystko zostalo pokazane , JA nie oczekuje od Ciebie fajerwerkow , nie oczekuje , ze zmienisz technike , ... wiesz czego mi brakuje w Twoich ostatnich pracach , ludzi ktorych prezentujesz , nie ich zewnetrza , brakuje mi w nich charakteru , ognia , a zarazem naturalnej niewymuszonej naturalnosci ... ( czyli czlowieka w czlowieku )
dla lepszego zobrazowania tego co chce wyrazic , powiem , ze Vincent van Gogh chcac sportretowac znajomego listonosza , zaprosil go na sesje .... natomiast gdy listonosz przyszedl ogolony , w swiatecznym ubraniu i uczesany .... Vincent , zlozyl farby i wyszedl ,.... to juz nie byl ten listonosz ktorego chcial namalowac
Pozdrawiam
Art

remiksson
13-10-2009, 20:09
Przepraszam za swój błąd ale jako osoba ze zdiagnozowaną dysleksją mam prawo do popełnia błędów- by the way :)
Jak juz chcesz wiedzieć :) Nie będe Ci na siłe wpierać jaka jestem bo mam gdzieś jak mnie widzisz. A opinie na temat braku moich skłonności narcystycznych wydał doktor z zakresu psychologii osobowości po testach jakie musiałam przejść by moc wykonywać swój zawód.
A co do przysłowia to znam je- ale ty mnie nie widzisz :) Ty widzisz obraz jaki tworze- a to nie musze być prawdziwa ja :) Więc generalnie nie wiele można po zdjeciu wywnioskować. A co do kółka wzajemnej adoracji to ja go nie prowadze i nie potrzebuje przyklasku innych ludzi.
Wiesz zdziwie Cię ale nawet nie mam w domu dużego lustra więc daruje sobie przecieranie lustra w łazience :) Ha ha a co do zachwytu to daleka jestem od niego, jakoś mam większy dystans do siebie niż TY. I raczej samoocene na właściwym poziomie.
Nie mam nic do Ciebie, powiedziałam tylko ze twoje prace są ostatnimi czasy za bardzo podobne do siebie, tyle. Mam do ego prawo jako odbiorca Twojej sztuki. Jak podobają się Twoim modelkom to się tylko cieszyć, a jak jeszcze za to płacą to już w ogóle genialnie.

Ja też nic do Ciebie jako osoby nie mam. Nie znam Cię, więc nie mam najmniejszego prawa aby Cię oceniać. Ocenę tymczasową opieram na tym co widzę, a to co widzę znam już z digarta z długiego czasu wstecz. Tam też publikowałaś swoje autoportrety. Tam każdy Twój digart to była Twoja buzia, tutaj jest podobnie tylko dorzucasz też resztę ciała. Trudno nie odebrać tego jako narcyzm, wybacz, ale tak jest :)
Nie wiesz jaki dystans mam do siebie, a wierz mi, jest spory :) Samoocenę też mam na właściwym poziomie, mimo to nie czuję potrzeby zarzucania każdego możliwego portalu czy forum setką zdjęć z własną podobizną, uważam że to chore, choć niektórzy z szacownego grona wzajemnej adoracji zaraz mnie zjadą, nazywając to "sztuka". Cóz, moje pojęcie sztuki jest zgoła inne, i mam do tego równie wielkie prawo jak i Ty do odbioru moich prac jako sztampy :) Normalna kolej rzeczy. Więc pozwólmy, niech każdy robi swoje.

I wierz mi, że moje zdjęcia nie są sztuką. Mam świadomośc tego, że większośc z nich to sztampy, bo są do siebie pod pewnymi względami podobne itp. Ale ja nie oczekuję tu zachwytów nad moimi pracami, tym bardziej nieszczerych. Oczekuję rzeczowej krytyki, gdy ktoś mi wskaże palcem "tak, to spieprzyłeś" i poda powód, a może i radę jak tego unikać w przyszłości. Komentarze typu "znów to samo" nie są rzeczową krytyką, a jedynie wyrazem znudzenia, a o nie nie prosiłem. Stąd taka moja reakcja. Wybacz.

remiksson
13-10-2009, 20:14
Remik
masz duzo racji mowiac , ze w roznorodnych formach przedstawiania czlowieka ( fotografia , malarstwo , rzezba ) juz prawie wszystko zostalo pokazane , JA nie oczekuje od Ciebie fajerwerkow , nie oczekuje , ze zmienisz technike , ... wiesz czego mi brakuje w Twoich ostatnich pracach , ludzi ktorych prezentujesz , nie ich zewnetrza , brakuje mi w nich charakteru , ognia , a zarazem naturalnej niewymuszonej naturalnosci ... ( czyli czlowieka w czlowieku )
dla lepszego zobrazowania tego co chce wyrazic , powiem , ze Vincent van Gogh chcac sportretowac znajomego listonosza , zaprosil go na sesje .... natomiast gdy listonosz przyszedl ogolony , w swiatecznym ubraniu i uczesany .... Vincent , zlozyl farby i wyszedl ,.... to juz nie byl ten listonosz ktorego chcial namalowac
Pozdrawiam
Art

O i tego właśnie oczekiwałem wrzucając tutaj zdjęcia. Rzeczowo przedstawionego błedu jaki popełniam i dobrej rady co zrobić aby moje zdjęcia były lepsze. Za to dziękuję. Wezmę do serca i wkrótce postaram się przenieść to do zdjęć. Z pewnością jednak nie ustrzegę się przed sztampą jeszcze długo, więc cóz... wybacz :)

Vincent Van Gogh był artystą. Ja jestem rzemieślnikiem, nie mogę traktować tego co robię jako sztukę. Nie organizuję wystaw, nie oczekuję uznania w świecie artystów. Robię to co robię, bo podoba się moim odbiorcom. A moi odbiorcy to mój chleb co podkreślam po raz kolejny. I nie szukam tu usprawiedliwienia dla sztampy jaką tworzę. Wyjaśniam jedynie dlaczego nawet nie staram się być artystą.

Pozdrawiam serdecznie.

egoiste
13-10-2009, 20:19
Remik , nie szufladkuj sie wsrod rzemieslnikow , lepiej napisz , zes amator " co po francusku znaczy milosnik - amateur "
zreszta mam nadzieje , ze te i inne foto rozmowy uda nam sie przeprowadzic osobiscie podczas jakiegos foto spotkania , mam nadzieje ze Sebastian cos wymysli na Jesien ,
Pozdr

novika
13-10-2009, 20:21
"I wierz mi, że moje zdjęcia nie są sztuką. Mam świadomośc tego, że większośc z nich to sztampy, bo są do siebie pod pewnymi względami podobne itp."

AMEN :) zgadzam się są masakrycznie podobne i to jest właśnie w nich nużące.

"Komentarze typu "znów to samo" nie są rzeczową krytyką, a jedynie wyrazem znudzenia, a o nie nie prosiłem. Stąd taka moja reakcja."

Ty komentując moje prace i pisząc że to kolejny autoportret również mowisz mi słowa "znów to samo". Nie patrzysz na walory zdjecia, sposób wykonania- tylko patrzysz na zdjęcie i widzisz moją twarz i to oceniasz. Sam sobie bata kręcisz na głowe... Ja również nie prosze w watku o ocene mojej urody a o komentarze i krytykę.

remiksson
13-10-2009, 20:23
"I wierz mi, że moje zdjęcia nie są sztuką. Mam świadomośc tego, że większośc z nich to sztampy, bo są do siebie pod pewnymi względami podobne itp."

AMEN :) zgadzam się są masakrycznie podobne i to jest właśnie w nich nużące.

"Komentarze typu "znów to samo" nie są rzeczową krytyką, a jedynie wyrazem znudzenia, a o nie nie prosiłem. Stąd taka moja reakcja."

Ty komentując moje prace i pisząc że to kolejny autoportret również mowisz mi słowa "znów to samo". Nie patrzysz na walory zdjecia, sposób wykonania- tylko patrzysz na zdjęcie i widzisz moją twarz i to oceniasz. Sam sobie bata kręcisz na głowe... Ja również nie prosze w watku o ocene mojej urody a o komentarze i krytykę.

Ależ ja nie komentuję Twoich prac. Nudzą mnie więc ich nie oglądam. A Ty oglądasz moje, choć nie musisz i wypisujesz że Cię nudzą. To nas różni :)

novika
13-10-2009, 20:33
:) ciesze się że się różnimy.... uff..

Roman K.
13-10-2009, 21:50
Co by nie powiedzieć, kolega dopracował się własnego stylu - szczególnie w obróbce. Ale wychodzi na to, że ten atrybut podatny jest na znudzenie. Mnie tam się podoba ( może jeszcze za mało obejrzałem ), ale troszkę świeżości w kadrach by się przydało.
Jestem pewien, że sobie poradzisz ;)

remiksson
13-10-2009, 21:54
Co by nie powiedzieć, kolega dopracował się własnego stylu - szczególnie w obróbce. Ale wychodzi na to, że ten atrybut podatny jest na znudzenie. Mnie tam się podoba ( może jeszcze za mało obejrzałem ), ale troszkę świeżości w kadrach by się przydało.
Jestem pewien, że sobie poradzisz ;)

Masz całkowitą rację :) I mnie nuży już brak świeżości w kadrach dlatego też na dniach postaram się wprowadzić coś nowego. Mam kilka pomysłów :)

skoras
13-10-2009, 22:14
Tak sobie poczytałem z ciekawości wcześniejsze Twoje tematy, Remik, jakiś Ty wrażliwy na krytykę... Po za tym jeżeli się komuś podobają Twoje prace wystarczy że napisze dwa wyrazy i jest OK, ego połechtane i po sprawie, natomiast w momencie gdy komuś nie przypadną do gustu ... to z wielkim oburzeniem domagasz się dogłębnej analizy artystycznej, uzasadnień, potwierdzeń zawartych tez i nie wiadomo czego jeszcze, wszystko zawoalowane emotkami ale sens wypowiedzi pozostaje jednoznaczny. Człowieku, więcej dystansu do siebie i tego co robisz. Nie uprawiasz jakiejś wielkiej sztuki żeby pisać o tym elaboraty. Tak już bywa że czasami widzimy jakieś zdjęcie i nam "nie pasi", nie zastanawiamy się przeważnie dlaczego, pojawia się i znika (taka rola magika :p ) z naszej pamięci. W przypadku Twoich zdjęć jest jakiś poziom zachowany, charakterystyczna obróbka itp. ale oglądając po raz N-ty praktycznie te same zdjęcia, to wybacz ale to się nudzi strasznie i mam prawo napisać "zieeewww", ew. będę wstawiał jaką gotową formułkę uzasadniającą moje znużenie tego typu pracami, oczywiście jeżeli kolejne sesje będą wyglądać identycznie.

remiksson
13-10-2009, 22:22
Tak sobie poczytałem z ciekawości wcześniejsze Twoje tematy, Remik, jakiś Ty wrażliwy na krytykę... Po za tym jeżeli się komuś podobają Twoje prace wystarczy że napisze dwa wyrazy i jest OK, ego połechtane i po sprawie, natomiast w momencie gdy komuś nie przypadną do gustu ... to z wielkim oburzeniem domagasz się dogłębnej analizy artystycznej, uzasadnień, potwierdzeń zawartych tez i nie wiadomo czego jeszcze, wszystko zawoalowane emotkami ale sens wypowiedzi pozostaje jednoznaczny. Człowieku, więcej dystansu do siebie i tego co robisz. Nie uprawiasz jakiejś wielkiej sztuki żeby pisać o tym elaboraty. Tak już bywa że czasami widzimy jakieś zdjęcie i nam "nie pasi", nie zastanawiamy się przeważnie dlaczego, pojawia się i znika (taka rola magika :p ) z naszej pamięci. W przypadku Twoich zdjęć jest jakiś poziom zachowany, charakterystyczna obróbka itp. ale oglądając po raz N-ty praktycznie te same zdjęcia, to wybacz ale to się nudzi strasznie i mam prawo napisać "zieeewww", ew. będę wstawiał jaką gotową formułkę uzasadniającą moje znużenie tego typu pracami, oczywiście jeżeli kolejne sesje będą wyglądać identycznie.

wstawianie gotowych formułek lub pisanie zieeewów świadczy nie o Twoim znudzeniu ale raczej o problemie z uzasadnianiem swoich odczuć wzgledem danych prac. Prawo do napisania "zieeew" masz, każdy ma. A ja nie próbuję nikomu tego prawa odebrać. Próbuję tylko zdobyć wiedzę na temat tego co robię źle, po to wrzucam tu zdjęcia. Czytanie głupawych "zieeew" raczej niczego mnie nie nauczy. Wiec zamiast dywagować na temat prawa do napisania tego, na drugi raz zastanów się czy warto z tego prawa korzystać, skoro komentarz sformułowany w ten sposób nie jest nic wart.

skoras
13-10-2009, 23:12
A właśnie że jest! Nie uważasz że starałem się coś tym komentarzem przekazać? Zwrócić uwagę na pewien problem odnośnie Twoich ostatnich prac? Czy trzeba mówić włącznie otwartym tekstem żeby zostać zrozumianym bądź coś przekazać?

Remik, masz już wyrobioną renomę, masz swój styl, jednym takie prace mogą się podobać innym nie, nic na to nie poradzisz ... ale zrób to dla samego siebie i nie nuż stałego widza Twoich prac dziesiątkami praktycznie identycznych zdjęć bo możesz łatwo stracić audytorium które bądź co bądź czasami coś sensownego napisze ... no może nawet mi się uda ;)

Bonzo
13-10-2009, 23:19
Ale krytyki rzetelnej, konsekwentnej i rzeczowej. Taką krytyką raczą mnie mosad, światło i może jeszcze parę osób
wiesz ? od pewnego czasu wole nie pisać , a tym bardziej wytykać błędów na tym forum ;) bo tzw gwiazdki forumowe (w jakiś sposób już się do nich zaliczasz przez swoje pierwsze wsady) bardzo ojjj bardzo ciężko ja przełykają i wychodzą później takie dyskusje jak tu :) wytknąłbym z miłą chęcia troche błędów na twoich zdjęciach bo popełnia je każdy JA,TY,WUJEK BRONEK i CIOCIA STASIA ;) są poprostu nieraz takie szczegóły których nie zauważamy robiąc dane zdjęcie , ale później jak kilkadziesiąt par oczu się dorwie do obrazka i rozkłada go na części pierwsze znajdą coś czego moglibyśmy się ustrzec przy nastepnej sesji. Tylko jest jedno ALE mało kto chce się przyznać do błędu jakby to była jakaś ujma na jego warsztacie i wtedy się zaczyna jazda , albo wymówki , albo wpieranie że tak miało być itd , idąc dalej wytykanie oglądającemu że się nie zna :D ;)

Gdzies tam pisaliście o jakiś kropeczkach na ciuchach, na jakiejś fotce mogłeś zwrócić uwage na spodnie i ich układ na bucie, światło z błyskotek na niektórych fotkach wg mnie źle ustawione ;) także troche by tego się znalazło i nie po to żeby ci dosrać a po to żebyś na drugi raz zadbał o to podczas przygotowania modelki i sprzętu do zdjęcia.Tylko jak wspominałem wcześniej po kilku przejściach na tym forum po prostu nie chce mi się już pomagać w zamian za pyskówke i ubliżanie ( to narazie nie dotyczy ciebie) :)

P.S
Uważam że naprawdę masz oko do fotografii i większości jest warta bardzo dużej uwagi :) także mam nadzieje że nasza dyskusja nie wyjdzie nam wszystkim na złe i być może zaczniemy rozmawiać i pomagać a nie pyskować :)

Gundrum
14-10-2009, 11:45
Ja chciałbym o czymś innym...

1. twarz moim zdaniem wyszła szeroka (dużo szersza niż na innych w tej serii)
3. szyja sprawia dziwne wrażenie. Nie ma jej tam, gdzie powinna być.
8. modelka wyszła tężej niż na innych.

Pozostałe OK, chociaż żadne nie zatrzymało mnie na dłużej.
Rozumiem, że celem było jak najkorzystniejsze pokazanie modelki, dlatego zdjęcia oceniam głównie pod tym kontem. Modelka chciała takiego chłodu? Dodałbym chociaż jedno cieplejsze, bardziej pełne życia (może jako bonus).

W poprzednich sesjach wrzucałeś 1 czy 2 zdjęcia bardzo przyciągające uwagę. Pozostałe były do nich dobrą oprawą. Tutaj trochę brakuje mocniejszego akcentu.

PS. Czy każdy ostatnio wątek musi być zepsuty dyskusją pod tytułem "czym jest sztuka" albo osobistymi docinkami na 3 strony? Na forum zaglądam coraz rzadziej, czuję do tego coraz większe obrzydzenie. Myślę, że kilka osób może uważać podobnie. Nie kieruję tej uwagi konkretnie do remikssona, noviki czy kogokolwiek. Po prostu dużo tu tego ostatnio...

missbizarre
14-10-2009, 16:10
przyjemne modowe szoty, bez ochów, z drobnymi uwagami, ale ogólnie na plus, ostatnie - BW niefajna konwersja - wszystkie szczegóły utonęły w czerniach