PDA

Zobacz pełną wersję : D80 - problem z elektronika ?

leto
12-10-2009, 14:20
Witam,
Mam problem z moim Nikonem i mimo poszukiwan na forum nie znalazlem podobnego przypadku.
Czym to sie objawia. Otoz w dniu dzisiejszym jeszcze bylem w stanie zrobic pare zdjec, jednak cos zaczelo szwankowac. Zaczela migac bateria (mimo iz jest w pelni naladowana), pojawil sie komunikach CHA, jednak po chwili zniknal i bylo ok, a teraz juz kaplica.
W momencie gdy aparat jest wylaczony, na wyswietlaczu nie mam pokazanej ilosci "wolnych" zdjec na karcie, tylko pusty wskaznik "[ ]". W momencie wlaczenia aparatu, bateria (naladowana w 100%) miga i mimo ze aparat daje znaki zycia (robi zdjecia, chociaz nie zapisuje na karcie pamieci), pokretlami moge zmieniac ustawienia czasu nawietlania i przeslony, to poza tym wszystkie przyciski na tylnim panelu sa martwe - MENU, podglad zdjec itp.

Co do tej pory sprawdzalem, zrobilem:
Firmware - najprawdopodobniej mam najnowszy, ale na 100% nie moge byc pewny bo nie mam jak sprawdzic
Styki - na oko sprawne, przeczyscilem je dla pewnosci - nic
Bateria - sprawdzalem akumulator, jak i baterie paluszki (mam gripa) - nic, bez wzgledu czy aku lezy w gripie, czy bez gripa
Karty pamieci - formatowane, mam trzy, z czego jedna nigdy nie uzywana - nic

Jakies pomysly ? :(

wasilewk
12-10-2009, 14:26
Może wyjmij Gripa, zresetuj i sprawdź bez niego ?

Pzdr.

leto
12-10-2009, 14:35
Sprawdzalem z gripem i bez gripa - bez znaczenia. Reset tez nie daje zadnych efektow

wasilewk
12-10-2009, 14:41
Sprawdzalem z gripem i bez gripa - bez znaczenia. Reset tez nie daje zadnych efektow

Tak tylko mi się skojarzyło... Ja miałem podobny przypadek w D80, ale to z winy obiektywu. Po wymianie wszystko wróciło do normy.

Pzdr.

P.S.
Reset tym przyciskiem od spodu.

mpwt
12-10-2009, 14:50
Którą wersję softu masz? Zacznij od tego. Bo w przedostatniej wersji był bug.

leto
12-10-2009, 14:59
Którą wersję softu masz? Zacznij od tego. Bo w przedostatniej wersji był bug.
Napisalem - nie wiem na 100%, gdyz nie mam dostepu do ekranu - nie wlacza sie. Aparat byl kupiony na przelomie lipca i sierpnia 2008, pozniej nic nie wgrywalem wiec nie wiem czy byl tam najnowszy soft czy nie.
Nie mam jak sprawdzic, nie mam jak go wgrac bo do tego potrzebuje dzialajacego ekranu z tylu aparatu.

mpwt
12-10-2009, 15:03
Sorki, myślałem chyba o czymś innym jak czytałem... nie spotkałem się z takim problemem. Chyba zostaje serwis.

leto
12-10-2009, 15:05
EXIF pokazal mi, ze mam v1.10 - czyli to ta z bugiem ?

mpwt
12-10-2009, 15:08
Tak. Wersja 1.11 jest najnowsza - jeśli mnie pamięć nie myli.

Ale... ale ten bug objawia się w zupełnie inny sposób. Po prostu aparat twierdzi, że bateria się rozładowała. Wystarczy wyłączyć-włączyć i po problemie.

leto
12-10-2009, 18:28
no to chyba zostaje mi tylko serwis, bo absolutnie nigdzie nie moge znalezc podobnego przypadku a przeszukalem juz wszystkie fora - zarowno polskie jak i zagraniczne.

Blasius.G
12-10-2009, 22:26
Napisalem - nie wiem na 100%, gdyz nie mam dostepu do ekranu - nie wlacza sie. Aparat byl kupiony na przelomie lipca i sierpnia 2008, pozniej nic nie wgrywalem wiec nie wiem czy byl tam najnowszy soft czy nie.
Nie mam jak sprawdzic, nie mam jak go wgrac bo do tego potrzebuje dzialajacego ekranu z tylu aparatu.

Gdzie kupowales? W Polsce premiera byla we wrzesniu 2008 i z ta data zakupu sa najstarsze "krajowe" modele.
Znaczy, ze masz raczej pierwszy soft.

leto
17-10-2009, 19:30
Po diagnozie okazało się to co najgorsze chyba - płyta główna. Serwis w tym momencie ma kosztować w przedziale 400-800 zł.