PDA

Zobacz pełną wersję : uszkodzenie obiektywu:(

słowografia
12-10-2009, 11:45
stalo sie...
na glebe upadl mi obiektyw AF-S Nikkor 18-105mm Vr 1:3,5-5,6 G ED
moge nim zrobic zdjęcia, chwyta ostrość, ale z problemami. Obiektyw stawia opór podczas zoomowania. i w srodku słuchać, że coś „lata”.
w fotoserwisie, w poznaniu pan powiedzial, ze to uszkodzenie przyslony i zalecil wyslanie do warszawy, poniewaz on nie posiadal odpwoiednich czesci, aby podjąc sie naprawy.
moje pytanie: czy warto w ogole podejmowac temat - tj. wysylac do nikona do warszawy? ile moze kosztowac ewentualna naprawa (chociaz widelki)?
bo jezeli wyslanie obiektywu wraz z wycena to koszt okolo 150 zl, a do nastepnie doliczyc koszt naprawy... to moze sie zrobic spora kwota...
a moze spisac, niestety, obiektyw na straty, zarobic na nim pare groszy na allegro i kupic obiektyw o podobnym zakresie ogniskowych ale nieco jasniejszy?

krolewicz
12-10-2009, 11:47
w serwisie najpierw dokonają wyceny naprawy, wtedy możesz podjąć decyzje, a pomysłu wciśnięcia komuś zepsutego obiektywu na allegro pozwolę sobie nie skomentować...

wasilewk
12-10-2009, 11:49
To zależy.
Ja np. przywiązuję się do sprzętu (tak mam od dziecka) i nawet za duże pieniądze bym naprawiał - chyba, że go nie lubiłem.

Pzdr.

słowografia
12-10-2009, 11:52
dziekuje za szybka odpowiedz.
co do wciskania czegokolwiek komukolwiek - nie zamierzalem sprzedawac obiektywu bez stosownej informacji o jego kiepskim stanie. czesto spotyka sie na allegro uszkodzone obiektywy, ktore czasem, za grosze, jak napisalem, ktos jednak kupuje

pppppp
12-10-2009, 21:39
wystaw na alledrogo opisz dokładnie co i jak ze szkłem podaj fotki przykładowe, ihmo pogoń szkło za parę setek niż te parę setek ładować w naprawę, mając gotówkę na ręce wtedy zadecydujesz co kupić - naprawa to czas i $ i nie wiesz ile to czasu i tak naprawdę ile $ (przesyłki) a to szkło nie jest tego chyba warte