Zobacz pełną wersję : Różnica między APO a bez APO (sigma70-300)
Witam serdecznie, zastanawia mnie kwestia jakości zdjęć uzyskiwanych w sigmie 70-300 z apo i bez. Czy faktycznie jest ona bardzo widoczna ? Pozdrawiam
ponoć mają mieć mniejszą aberrację chromatyczną. patrzyłeś, czy na optycznych nie mają testów tych obiektywów? sprawdzają tam aberracje.
Z APO jest test, ale bez właśnie nie ma. Po prostu chciałbym się dowiedzieć czy na prawde jest sens wymienić bo mam okazje to zrobić za mała dopłate.
Kundzior
12-10-2009, 01:33
Jest sens miałem z APO i bez. Różnica w ostrości obiektywów.
Sens pewnie jest, ale najpierw bym sobie porównał konkretne egzemplaże...
Przy rozrzucie jakości jaki prezentują szkła sigmy (i niestety nie tylko...) może się przypadkiem okazać że miałeś
ostrzejszy egzemplaż mimo że bez APO :)
Zhivago75
12-10-2009, 16:47
Ja posiadam takie cuś bez APO i jestem zadowolony,chociaz mojej opinii nie bralbym do siebie,bo jestem jak narazie totalnym amatorem.Zapewne za jakis czas mi czegos w tej Sigmie braknie i przylacze do grona osob,ktore by bez APO nie kupilo ;) Poki co....mam i foce ;)
Też mam bez APO i ostrość tego obiektywu jest średnio zadowalająca więc jeśli faktycznie jest różnica w ostrości to myśle że nic innego w tej cenie i lepszego optycznie kupić nie można