PDA

Zobacz pełną wersję : Fuji S5 PRO nie widzi karty :(

Art Erie
11-10-2009, 21:58
Mój S5 po miesięcznej pauzie ( nie miałem czasu nawet go dotknąć ) po włączeniu każe mi formatować kartę. Niestety próba formatowania nic nie daje, aparat w dalszym ciągu nie widzi karty i każe ją formatować.
Testowałem 3 rózne karty, zawsze to samo ( w innym aparacie działają bez problemu ).
Nie pomogło odłączenie obiektywu, wyjęcie akumulatorów, odpięcie gripa, test bez gripa, reset aparatu.
Styki są całe, nie pokrzywione.
Co mogę jeszcze zrobić???

EDIT

Dziś zrobiłem kilka klatek z SB800, ale po włożeniu karty do czytnika, nie znalazłem na niej nic prócz "katalogu fuji" następnie wystąpiły objawy o jakich napisałem wcześniej.

Na górnym wyświetlaczu miga napis [For], na głównym na chwilę pojawia się komunikat ! Card not instalized

hondac
11-10-2009, 22:27
a czy w katalogu "Fuji" były jakieś zdjęcia czy był pusty

Art Erie
11-10-2009, 22:30
Katalog był pusty, nie było żadnych zdjęć. Teraz nawet nie zakłada katalogu.

Art Erie
12-10-2009, 01:12
Może zrobiłem coś głupiego, lub nagrzebałem w ustawieniach. jeszcze nie zdążyłem się dobrze zapoznać z fufu ;(

marszull
12-10-2009, 09:56
a probowales formatowac w komputerze zamiast w aparacie? ewentualnie odwrotnie ;-) (jesli formatowales karte w komputerze to sproboj w aparacie)

MirekM
12-10-2009, 11:27
Wgraj jakieś archiwalne RAFy na kartę na PC . I jeszcze , wsadź inną kartę .

wojtek_em
12-10-2009, 12:53
A jak robisz format karty? Z poziomu menu aparatu, czy skrótem klawiszowym z korpusu?

cranium84
13-10-2009, 03:03
Moze cos z oprogramowaniem w aparacie się stało ? moze warto spróbowac zrobić aktualizacje ... dziwna sytuacja ...

slekar
15-10-2009, 12:14
Na testowane karty z komputera wgraj JPEG-i a następnie sprawdz czy przeczyta je Twoje S5 PRO ,jeśli nie to może pomoże zmiana oprogramowania.

Art Erie
16-10-2009, 20:45
Właśnie wróciłem z delegacji, więc dopiero teraz mogę odpowiedzieć na posty...

a probowales formatowac w komputerze zamiast w aparacie? ewentualnie odwrotnie ;-) (jesli formatowales karte w komputerze to sproboj w aparacie)

Kartę formatowałem w kompie i w innych aparatach ( D70 i CP 8800 ), użyłem trzech różnych kart.

Wgraj jakieś archiwalne RAFy na kartę na PC . I jeszcze , wsadź inną kartę .

Próbowałem :(

Moze cos z oprogramowaniem w aparacie się stało ? moze warto spróbowac zrobić aktualizacje ... dziwna sytuacja ...

Nie mogę wgrać nowego softu, bo aparat nie widzi karty...

Na testowane karty z komputera wgraj JPEG-i a następnie sprawdz czy przeczyta je Twoje S5 PRO ,jeśli nie to może pomoże zmiana oprogramowania.

Jak wyżej :(

Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ????

Reset ustawień robiłem z menu i z poziomu korpusu. Reset działa (zmienia ustawienia do fabrycznych), jednak fufu w dalszym ciągu nie widzi karty.
W Setup ustawiłem możliwość wykonywania zdjęć przy braku karty w slocie (test shooting no card ) dałem na OFF i w dalszym ciągu spust migawki nie działa :(

marszull
16-10-2009, 22:21
W Setup ustawiłem możliwość wykonywania zdjęć przy braku karty w slocie (test shooting no card ) dałem na OFF i w dalszym ciągu spust migawki nie działa :(

Jak chcesz miec mozliwosc wyzwalania bez karty to chyba musi byc on a nie off ;-)

Art Erie
16-10-2009, 22:26
Jak chcesz miec mozliwosc wyzwalania bez karty to chyba musi byc on a nie off ;-)

przestawiałem z ON na OFF i odwrotnie, resetowałem i nic :(

marszull
16-10-2009, 23:43
No to jak ci nie dziala przestawiony na on
to nie jest to wina karty tylko aparatu
mysle ze niestety serwis ;-(

Art Erie
17-10-2009, 00:07
Przy wkładaniu karty powinna się zapalać dioda na około 1 sekundę, w moim przypadku dioda jedynie lekko błyśnie.
Jest pełny dostęp do funkcji menu, aparat z przypiętym obiektywem normalnie ostrzy itd.
Nie widzi tylko karty i wyświetla napis "card not initialized" na głównym wyświetlaczu, oraz "for" na górnym wyświetlaczu.
Formatowanie karty z poziomu setup trwa "podejrzanie" krótko (około sekundy, brak informacji - wyświetla się napis FORMAT, ekran robi się na chwilę niebieski i wyświetlacz gaśnie), format z guzików trwa kilkanaście sekund, komunikat na górnym wyświetlaczu - migający nafis "for", oraz [0] - wyświetlacz wraca do pierwotnego stanu, jednak w polu pokazującym ilość zdjęć możliwych do wykonania miga napis "for".

Art Erie
17-10-2009, 13:16
Przy ustawieniu test shooting no card w pozycji ON i wyjętej karcie ze slotu fufu normalnie kłapie lustrem.
Zbiesił się na wszystkie moje trzy karty??? Wcześniej współpracował ze wszystkimi kartami bez problemów!

marszull
17-10-2009, 15:08
Przy ustawieniu test shooting no card w pozycji ON i wyjętej karcie ze slotu fufu normalnie kłapie lustrem.
Zbiesił się na wszystkie moje trzy karty??? Wcześniej współpracował ze wszystkimi kartami bez problemów!

W takim razie sprawdz karte w innym aparacie
i koniecznie sprawdz styki w slocie, moze sie cos podgielo i daletego nie dzialaja karty

Art Erie
17-10-2009, 15:26
Wszystkie karty działają w Nikonie D70 i CP 8800 bez problemu. Piny w slocie S5PRO są czyste i proste. Bawiłem się kartami formatując je pod Linuksem i Windowsem, oraz w Nikonach. Po formacie karty w systemie NTFS nawet Nikon nie poradził sobie z formatowaniem karty w aparacie, oczywiście po powtórnym formacie do FAT32 Nikony formatują karty bez problemu.
S5PRO nie daje rady :(
Muszę zrobić format karty w innym Fuji, może to coś zmieni ????

hondac
18-10-2009, 12:07
może niewiele to ma wspólnego ale spróbuj wyzerować licznik zdjęć w Fujiku.
Set up-system-frame no

Art Erie
18-10-2009, 15:28
Już chyba tylko serwis :(

Art Erie
23-10-2009, 15:20
Mam pytanie do kolegów, którzy mieli już do czynienia z serwisem Fuji.
Aparat kupiłem z "drugiej ręki" w Niemczech. Sprzęt pierwotnie został zakupiony 31.12.2008r w Niemczech. Posiadam fakturę zakupu (rachunek), oraz gwarancję która nie jest podbita.
Teraz pytanie: co mam zrobić z gwarancją, wysłać ją do poprzedniego właściciela z prośbą o podbicie gwarancji w sklepie, czy też wysłać aparat do serwisu z nie wypełnoną gwarancją?

Dj_Direct
23-10-2009, 19:33
zadzwonic do serwisu i zapytac jakie dokumenty potrzebne im sa do naprawy gwarancyjnej. Czy wystarczy dowod zakupu i nie podbita gwarancja, czy musi byc podbita. Ja niestety ale w przypadku serwisu Sigmy, musialem odsylac gwarancje do Irlandii gdzie kupilem szklo, zeby mi sprzedawca podbil z data zakupu. moze Fuji ma bardziej ludzka twarz....

hondac
23-10-2009, 20:15
Ja kiedyś wysyłałem Fuji s3 na gwarancji do serwisu w Niemczech na ponowne zamocowanie gniazda USB.Miałem dowód zakupu i niepodbitą kartę gw.- naprawili bez zastrzeżeń :)

Art Erie
23-10-2009, 21:55
Współpraca z serwisem zapowiada się obiecująco ;) Dzwoniłem dziś do serwisu Fuji w Wawie:
Telefon odebrany po trzech sygnałach, powiedziałem w czym problem, miła Pani po konsultacji z kierownikiem powiedziała, że jeśli jest faktura zakupu i nie podbita gwarancja to nie ma problemu, uwzględnią :)
Dodatkowo otrzymałem info, że obecnie wszyscy technicy od PRO są w tej chwili na szkoleniu i będą dopiero w środa/czwartek.
Jak dla mnie to krótko, rzeczowo i po ludzku. Zobaczymy co będzie dalej...
Po tym co czytałem o serwisie Nikona, mam poważne obawy. Ale pierwszy kontakt jak najbardzie OK!

Art Erie
30-10-2009, 15:09
Jestem pod wrażeniem :)
Aparat wysłałem do serwisu Fuji w poniedziałek (26 pażdziernika) ze Szczecina, dziś (30 pażdziernika) aparat jest już na moim biurku, całkowicie sprawny :)

viper345
30-10-2009, 16:11
:) Czyli jednak można sprawnie sprawę załatwić. Cieszy to bardzo!!!

Art Erie
30-10-2009, 16:17
Po tym co przeczytałem na Forum o serwisie na Postępu, jestem w nie małym szoku :)
Sprawa załatwiona w przeciągu tygodnia włącznie z przesyłką w obie strony!