PDA

Zobacz pełną wersję : D90 nie dziala po odłączeniu od kompa. Pomocy!

3dan
11-10-2009, 20:04
Na poczatku chcialby sie przywitac, gdyz jest to moj pierwszy post na tym forum. Witam serdecznie wszyskich forumowiczów.
Mam mysle ze dosc powazny problem i prosze o rade czy mozna cos zrobic czy bez serwisu sie nie obejdzie. A mianowicie podlaczylem D90 do kompa wlaczylem aparat (d90 zostal wykryty)okazalo sie ze nie mam nikon transfer, wiec wylaczylem aparat nie odlaczajac go od kompa, ściagnąłem oprogramowanie ze strony nikona, zainstalowalem zresetowalem kompa i po uruchomieniu systemu wlaczylem aparat ale juz nie zostal on wykryty od tego momentu przez system, wylaczylem aparat odlaczylem go od kompa i niestety katastrofa nie dziala tzn na malym ekraniku pojawiaja sie wszystkie informacje natomiast nie mozna w ogóle przegladac zdjec wchodzic do menu wyswietlacz wogule nie reaguje jest caly czas czarny i nie da sie robic zdjec po wcisniecu spustu migawki nie ustawia ostrosci nic sie nie dzieje zero reakcji.Prosze pomozcie! Aparat mam zaledwie kilka miesiecy zalamka:( :(:( jezeli nie obejdzie sie bez serwisu to duzo moze kosztowac taka naprawa?

marko
11-10-2009, 20:14
Czy próbowałeś wyciągać akumulator? może go naładować? może "popukać"? Może po kabelku coś poszło w trakcie restartu albo podobna awaria jak w D5000. Pewnie odwiedzisz serwis. Gwarancja jest?

Erie
11-10-2009, 20:18
Na poczatku chcialby sie przywitac,gdyz jest to moj pierwszy post na tym forum.Witam serdecznie wszyskich forumowiczów.
Mam mysle ze dosc powazny problem i prosze o rade czy mozna cos zrobic czy bez serwisu sie nie obejdzie.A mianowicie podlaczylem D90 do kompa wlaczylem aparat (d90 zostal wykryty)okazalo sie ze nie mam nikon transfer,wiec wylaczylem aparat nie odlaczajac go od kompa,zciagnolem oprogramowanie ze strony nikona,zainstalowalem zresetowalem kompa i po uruchomieniu systemu wlaczylem aparat ale juz nie zostal on wykryty od tego momentu przez system,wylaczylem aparat odlaczylem go od kompa i niestety katastrofa nie dziala tzn na malym ekraniku pojawiaja sie wszystkie informacjie natomiast nie mozna wogule przegladac zdjec wchodzic do menu wyswietlacz wogule nie reaguje jest caly czas czarny i nie da sie robic zdjec po wcisniecu spustu migawki nie ustawia ostrosci nic sie nie dzieje zero reakcji.Prosze pomozcie !!!!aparat mam zaledwie kilka miesiecy zalamka:( :(:( jezeli nie obejdzie sie bez serwisu to duzo moze kosztowac taka naprawa?????

najpierw wyeliminuj potencjalną trywialną przyczynę - podłącz akumulator do ładowania w ładowarce - aparat podłączony do kompa rozładowuje w zastraszającym tempie akumulator, potem zresetuj aparat i sprawdź czy działa

Oskar85
11-10-2009, 20:24
Hmm jak aparat ma kilka miesięcy to napewno jest gwarancja.... spróbuj wyciągnąć akumulator...

3dan
11-10-2009, 23:20
Dzieki za sugestie okazaly sie trafne,po podladowaniu akumulatora wszystko jest ok,nie bralem tego pod uwage poniewaz stan bateri nie pokazywal rozladowanego do konca akumulatora.

Erie
11-10-2009, 23:48
Dzieki za sugestie okazaly sie trafne,po podladowaniu akumulatora wszystko jest ok,nie bralem tego pod uwage poniewaz stan bateri nie pokazywal rozladowanego do konca akumulatora.

no i dobrze :), lekkie poddenerwowanie pewnie było - porób zdjęcia, sprawdź czy podobny efekt nie dzieje się w innych sytuacjach