Zobacz pełną wersję : Tryb LV w Nikonie D3
GRZECH_22
11-10-2009, 12:37
Witam wszystkich mam taki problem albo pytanie kto jak woli ,gdy wł tryb lv w d3 przeslona powinna sie sama domykac i chowac jak jest do swiatla ? czy to moze jest wina aparatu albo obiektywu ;/
kamilkamien
11-10-2009, 13:04
Wiec tak, zabiorę głos na swoim przykładzie, choć wcale nie używałem wiele razy trybu LV. Złapałem aparat i mowie jak mam, gdy aparat jest w programie A czyli manualnie sobie wartości dziury dobieram to wraz ze zmiana przesłony zmienia mi się czas, gdy przejdę w tryb S analogicznie wraz ze zmianami czasów wartości dziury się zmieniają. Tryb M to wiadomo, nastaw dokonujesz samemu a tryb P mierzy mi każdorazowo podczas próby wychwycenia ostrości spustem (nie wiem jak to nazwać fachowo ;p) wartości czasu i przesłony które są dalej blokowane i nie ulegają zmianie podczas zmiany otoczenia. Dopiero po ponownym wyostrzeniu aparat na nowo dobiera wartości właściwe dla kadrowanego zdjęcia.
Na puszce założony był 24-70 f2.8 w roli uzupełnienia
GRZECH_22
11-10-2009, 13:22
Mam takie cos ze jak mam wł LV u siebie i ustawione na M to sie sama przeslona ustawia do swiatla czy to jest normalne czy nie poprostu listki sie same ustawiaja i nie wiem czy to jest normalne w d3 czy ja mam cos zle ?
kamilkamien
11-10-2009, 15:23
w moim przypadku nie ma mowy aby mi coś się na M'ce samo przestawiało. Samemu kręcę czas i przesłonę no i o to chyba w tym chodzi aby samemu sobie to ustawiać niżeli miała by to automatyka ustawiać... Tak ja myślę ale oczywiście mogę być w błędzie.
Witam wszystkich mam taki problem albo pytanie kto jak woli ,gdy wł tryb lv w d3 przeslona powinna sie sama domykac i chowac jak jest do swiatla ? czy to moze jest wina aparatu albo obiektywu ;/
To nie jest blad, to jest normalne. Przeslona domknie sie do ustawionej wartosci w momencie, gdy bedziesz wykonywal zdjecie.
GRZECH_22
11-10-2009, 15:45
ale w tym czasie nie robie zdjecia jest wł lv pokazuje na wyswietlaczu i jak np wziolem do swiatla przeslona sama sie przymyka albo otwiera w zaleznosci ile jest swiatla ale na malym wyswietlaczu jest ustawiona przeslona 1.8 i nic sie nie zmienia i nie wiem czy to wina aparatu czy tak poprostu w d3 jest na lv ?
pewnie tak jest, bo inaczej widziałbyś albo za jasny, albo za ciemny obraz przy podglądzie na lv. ale ja w d90 tego nie zaobserwowałem.