Zobacz pełną wersję : Problem z komputerem
Witam, otóż mam problem z komputerem, a dokładniej problemem są pojawiające się od pewnego czasu na starcie pionowe nieregularne linie, przy dalszej procedurze startu wszystko jest należycie. Specjalnie mi to nie przeszkadzało, aż do czasu gdy postanowiłem sformatować jednostkę, po wejściu w Bios'a nie pojawiło się nic więcej oprócz poziomych biało-niebieskich linii. Jest tak po za tym za każdym razem. Zdaje się, że będę musiał skorzystać z pomocy serwisu, jednak bardzo prosze o porady. ;]
laptop czy PC?
może to matryca? próbowałeś podłączyć inny monitor?
Prędzej karta graficzna niż matryca. Jeżeli to komputer klasy PC, podmień grafikę i sprawdź, co to dało. Jeżeli to jest notebook - nic sam nie zdziałasz - tylko serwis.
A sterowniki do karty graficznej wgrałeś ?
Wyjmij i włóż ponownie pamięć RAM, częsta przyczyna.
A sterowniki do karty graficznej wgrałeś ?
a od kiedy to sterowniki do karty graficznej przydaja sie w biosie ?!?
Jest to PC. Spróbuje wyjąć na moment RAM jak nie pomoże, to grafike podmienię. Dzięki za pomoc. Jescze się odezwę;]
Jest to PC. Spróbuje wyjąć na moment RAM jak nie pomoże, to grafikę podmienię. Dzięki za pomoc. Jescze się odezwę;]
Jeżeli jest to PC z grafika w slocie, a nie ze zintegrowaną, to wyciąganie ramu nic nie da. Ja bym zaczął od grafy.
zdecydowanie grafika, bez dwóch zdań, na początku sprawdź czy slot jest czysty, czy wszystkie styki wchodzą jak powinny, czy płyta główna nie wypycha grafiki podczas pracy kompa, czy nie ma luzów, jak to nie pomoże to będzie trefna karta, wtedy popróbuj z inną jak masz możliwość, byłbym przygotowany na wymianę w razie co
ja bym dobrze obejrzął jeszcze kondensatory czy czasami nie są spuchnięte... nie tylko na płycie ale i w zasilaczu... problem może się pojawiać przez niewłaściwe napięcie...
albo poprostu nie dociśnięty kabelek sobie dynda. Najlepsze rozwiązanie to po wyciągać wszystko co związane z wyświetlaniem obrazu a potem ładnie włożyć i podociskać. Jak nie pomoże to znaczy ze czas coś wymienić :/
ja bym dobrze obejrzął jeszcze kondensatory czy czasami nie są spuchnięte... nie tylko na płycie ale i w zasilaczu... problem może się pojawiać przez niewłaściwe napięcie...
to nie będzie wina kondensatorów byłyby inne objawy, jeśli jest tak jak opisał ETZ
b202 prawda jest taka, że jak nie zobaczysz to nie stwierdzisz :) ale zacząć trza od styków, i grafiki :) spróbować wsadzić byle co działalo nawet na PCI :)gdyby było bliżej to mam kilka takich zabytków, żeby testować co i jak :)
b202 prawda jest taka, że jak nie zobaczysz to nie stwierdzisz :) ale zacząć trza od styków, i grafiki :) spróbować wsadzić byle co działalo nawet na PCI :)gdyby było bliżej to mam kilka takich zabytków, żeby testować co i jak :)
wiem dlatego to napisałem ;)