Zobacz pełną wersję : Nissin Di622 vs Metz 48
Witam.
Zastanawiam się nad zakupem jakiejś lampy do D80. To ma być moja pierwsza lampa, bo do tej pory (głównie w macro) doświetlałem sobie wbudowaną z dyfuzorem. Po za tym jak wiadomo D80 to dosyć szumiąca puszka i jasne szkła (1.8) budżetowe raczej mnie nie ratują. Na początku myślałem o jakiejś używane SB 600, potem Metz 48, a po przeczytaniu opinii idącej jakoś tak:
"jeśli masz tylko jedną lampę i nie potrzebujesz wyzwalać nią innych to bierz nissina za 500 zł".
o nissinie.
Na pewno w najbliższym czasie nie szarpnę się na drugą (jak już to obiektyw, chyba, że wymiana nissina na coś większego), a zaoszczędzony grosz dorzuciłbym na statyw czy coś innego.
Mam w związku z tym kilka pytań.
1. Czy jako jedna lampa nissin da radę (czytałem o lampie wspomagającej autofocus, że nie dobra i takie tam).
2. Czy będę mógł ją wyzwalać np. trzymając w ręku na takim kablu:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nissin-kabel-synchronizacyjny-sc-01.html
(doświetlanie macro z innej strony). Wychodzi, że niby tak, ale...
3. Jak z mocą, ustępuje Metz 48, czy na jej cenę składa się głównie brak wyświetlacza, i bajerów, które ma 48?
4. Osoby używające ją na Nikonie D80, jakieś opinie? Coś nie grało?
5. I na koniec, czy nissina można wyzwalać inną lampą? Np. wspomnianym Metz 48?
Na niektóre pytania częściowo odnalazłem odpowiedź, ale jestem ciekaw co napiszecie...
Wiem, że temat o tej lampie już jest...
adolfik9501
10-10-2009, 17:42
1. Da radę, jak będziesz pstrykał "u cioci na imieninach" ')
2. Teoretycznie tak...
3. Mocą są zbliżone. Metz jednak to lampa błyskowa z prawdziwego zdarzenia, a Di622 to taki rozbudowany zamiennik wbudowanej.
4. Z mojej strony brak danych.
5. Fotocela Nissina Di622 reaguje na błysk lampy działającej w iTTL, samemu pracując w manualu.
Reasumując: 400PLN różnicy piechotą nie chodzi, jednak dostajesz znaaaacznie lepszą lampę, współpracującą z Nikonowskim "CLS", posiadającą synchronizację z krótkimi czasami migawki (AutoFP, zwane w Metz HSS), dającą się wyzwolić zdalnie również ze stopki (np. radio).
Więc decyzja należy do Ciebie.
Tak przy okazji to wszystko to już zostało napisane...
Albert44
10-10-2009, 17:45
Bierz Metza i nie kombinuj . Możesz go trzymać w ręku bez kabelka... :) :) ten nissin i ten metz to dwa różne światy...
adolfik9501
10-10-2009, 17:49
No właśnie odnośnie p. 2 to Nissin + kabelek daje tylko 200 PLN różnicy, więc decyzja jest łatwiejsza ;)
EDIT: Nissina tego trza rozpatrywać jako alternatywę dla SB400 a nie Metz 48AF1 czy SB600.
Zdecydowanie Metz.
A jak już mowa o Nissinie to raczej pomyśl nad Di866, raczej od Metza 48 lepszym, a droższym stosunkowo nieznacznie.
adolfik9501
10-10-2009, 19:03
Lepszy to on jest na papierze. Jednak póki co wychodzą jeszcze bugi. Nie wiadomo co nowy firmware przyniesie i co poprawi.
EDIT: Jak poprawią błędy, to wtedy będzie to lampka naprawdę bardzo zacna, zwłaszcza za te pieniądze.
N Di622 ma się do M 48 AF-1 jak Golf do BMW 5...
Di622 to trochę taka "zapchajdziura" między SB-400 a prawdziwymi lampami. Na krótszą metę może być, ale prędzej czy później kupisz prawdziwego flesza.
Kabel prędko Cię ograniczy, bo najdalej rozciągniesz go na 60-80 cm. Zacznie Ci brakować Auto FP, błysku modelującego, wyzwalania bezprzewodowego, nawet LCD...
Ja na swoją lampę ciułałem kasę rok, ale warto było czekać.
Posiadam d40 i też na lampę zbierałam prawie rok, bo zawsze jakieś inne wydatki po drodze się przytrafiały. Kilka miesięcy temu też zastanawiałam się nad nissinem Di622 (już miałam go brać), ale popatrzyłam na testy,na przykładowe zdjęcia i efekty mnie zupełnie nie zadowalały. Bez dyfuzora zdjęcia wyglądały po prostu jakby z lampą wbudowaną . Jakieś dziwne cienie się pojawiały. Później miałam "szał" na nissin Di866 i metz'a 48-pojawił się dylemat. Wątpliwości rozwiały powtarzające się opinie o niedociągnięciach nowego nissina,a dużo opinii pozytywnych o metz'ie 48.
I takim oto sposobem wczoraj zamówiłam metz'a 48 za 839zł. Co prawda będę go mieć dopiero po 16 października i wtedy będę mogła podzielić sie ewentualnymi spostrzeżeniaami, ale myślę że po tak ostrożnym i długim wybieraniu lampy, nie będę zawiedziona. Przecież aż tyle osób na forum nie może się mylić co do metz'a:)
wolnyslimak
11-10-2009, 15:22
Też mam D80 i też stałem przed podobnym wyborem. Zdecydowałem się na Metz'a 48 i jestem bardzo zadowolony. Muszę co prawda jeszcze jej sie "nauczyć" gdyz nie zawsze w cls'e działa tak jakbym chciał ale po dzisiejszej analizie stwierdzam, że to być może mój błąd techniczny jest tego powodem. Wczoraj błyskałem równiez na deszczu i nic zupełnie nic sie nie stało. Dla mnie rewelacja.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/qa/cg/8ian/q1deeWblSBsYCz544B.jpg)
mam obie... roznic w blyskaniu prawie nie widac ale... nissin zdalnie reaguje tylko na blysk (i to fajnie), lamka wspomagania swieci ciut za wysoko - mi to nie przeszkadzalo no ale załóżmy, ze to niedociagniecie, troszke glosniejszy, ale bez przesady. Metz, oprocz blyskania oferuje wiecej bardziej zaawansowanych mozliwosci. Najpierw mialem nissina i dokupilem metza. Jesli ma dzialac pojednczo to moim zdaniem nie warto dawac 840zl vs <500. Badz co badz metz bedzie b.rozwojowym no i lepszym wyborem, ktory napewno zostanie z Toba na dluuugo, nissin bedzie ograniczac...
a, i nie mozna porownywac nissina do sb400 (ktora tez mialem) ani do wbudowanej (sic!) bo to nie ta liga i swoja moca i mozliwosciami obrotu glowicy bije te lampy na glowe....
O to teraz mi dałeś ponownie do myślenia.
Jeśli nissin reaguje na błysk, to metz jakoś radiowo z aparatem się dogrywa?
Ma problem, ponieważ do tej pory ani nie używałem zewnętrznej lampy, ani o niej nie myślałem. Interesowałem się wszystkim po trochu, ale na zaznajomienie się z działaniem i możliwościami lamp nie. Pomysł przyszedł niedawno, ponieważ jak pisałem D80 szumi i jasne szkiełka za bardzo mu nie pomogą, a lampa wbudowana to jak trafnie się często określa - 'tragedia" i używałem jej wyłącznie przy macro wraz z kartonowym dyfuzorem.
Czytałem trochę o nissinie i ludzie byli zadowoleni, ale po założeniu tematu prawie na 90% byłem zdecydowany na Metza, teraz znowu się zastanawiam. Nie znam się, ale porównywanie do nieruchomej sb400 (chyba na zasadzie ceny, która jest chora) także wydawało mi się trochę dziwne i bardzo mnie zniechęciło. Nie jest też tak, że jak kupię nissina to będę nim focił już zawsze. Prawdopodobnie jeśli nie sprostała by moim oczekiwaniom to kupiłbym lepszą, a jak już zakupię Metza (który jak na moje oko byłby trochę aż za na mnie) to już na pewno bym go nie sprzedał nawet jakbym użył go/ ją :p, tylko parę razy do roku.
Bo o lampie piszę właśnie w kontekście rodzinnych spotkań, pstryków na allegro czy w roli "przeszkadzacza" głównego fotografa na jakiś ślubach, komuniach czy chrztach :P...
Albert44
12-10-2009, 07:39
O to teraz mi dałeś ponownie do myślenia.
Jeśli nissin reaguje na błysk, to metz jakoś radiowo z aparatem się dogrywa?
Metz "dogra" się z D80 po CLS-ie, po radiu, po fotoceli... i po stopce na body, a nawet przez kabelek SC-28.
To Ci powiem jeszcze, ze Metz ma HSS (synchronizacje z krotkimi czasami) co wykorzystasz w plenerze. Jesli kasa nie gra roli to werdykt chyba jasny, ale Nissin nie jest zla lampa - szczegolnie za cene, za ktora jest oferowana.
Nissin nie jest zla lampa - szczegolnie za cene, za ktora jest oferowana. - dokładnie tak.
Posiadam Nissina od niedawna i póki co jestem zadowolony.
Antonioo
12-10-2009, 09:49
miałem ostatnio klienta, który używa tego Nissina z D90, zapytałem czy zadowolony
odp."drugi raz bym już nie kupił" narzekał, że często nie błyska mu (kapryśna widocznie:))
para_wodna
13-10-2009, 23:46
Kupując lampę warto wziąć pod uwagę do czego faktycznie będzie się jej używało i ile razy do roku. Oczywiście można kupić najlepszą wersję dostępną na rynku, ale jeśli ma ona służyć do uwieczniania tylko rodzinnych spotkań to po co się wykosztowywać?
Jakieś pół roku temu stałam przed podobnym dylematem Nissin czy Metz. Oczywiście wszędzie zachwalano metza, bo to dobry sprzęt, ale w końcu przemyślałam sprawę i stwierdziłam, że skoro mam używać tej lampy do doświetlania życia w moim studenckim mieszkanku to nissin mi w zupełności wystarczy. Kupiłam go za coś trochę ponad 500zł w foto-tipie i jestem zadowolona. A na pytanie czy kupiłabym go ponownie odpowiedziałabym, że tak :)