PDA

Zobacz pełną wersję : Duże problemy z zamiennikiem SC-28

Tommy
10-10-2009, 14:55
Hej,
jakiś czas temu kupiłem SU 800 , niestety brak praktycznej w użyciu obrotowej głowicy którą mogliby zastosować projektując ten gadżet, zmusił mnie do zakupu SC 28.

Pomyślałem co można schrzanić robiąc kabel (swoją drogą jak na kabel to 150zł też nie mało). Wziąłem sobie 5m żeby mieć jakieś tam zawsze pole manewru. Wykonanie na pierwszy rzut oka OK.
Zapiąłem w domu jakąś lampę i zaczęły się jaja- sama błyskała i mrugał LCD - przeraziłem się że jeszcze coś mi zjara i 3dni później wymieniłem na nowy kabel. Potem ze dwa miesiące nie miałem potrzeby go używać.
Wczoraj na sesji podpiąłem do niego SU800 - nie wiem czy to zbieg okoliczności ale po zapięciu po około 3-5 błysków padła bateria w sterowniku!-po prostu nagle wyłączył się lcd i koniec. Podpiąłem zamiast sterownika SB800 nie pamiętam czy poszedł jeden błysk czy nie ale coś nie działało, nie miałem czasu na rozmyślenia i użyłem wbudowanej jako sterownika.

Dziś w domu wziąłem i podpiąłem sb800 poprzez ten cudowny zamiennik sc28 - niby wszystko błyskało OK, ale gdy chciałem zmienić ustawienia na lampie to okazało się że jest zawieszona i ŻADEN guzik nie działa!-nawet wyzwolenie błysku i nawet po odłączeniu SC28 od lampy!! poprostu zero reakcji na nic i dopiero brutalne wyłączenie przez wyjęcie baterii ją wyłączyło! Na test sb900 na tym kablu nie miałem odwagi.

W tym tygodniu jadę po zwrot kasy i wydam je na oryginalny kabel który wychodzi na to że wart jest każdej złotówki w porównaniu do zamiennika !

Czy ktoś miał takie jaja z jakimś kablem czy to ja mam takiego makabrycznego pecha?

darsedz
10-10-2009, 16:03
looknij... http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1512193...

Tommy
10-10-2009, 19:36
dzięki, wychodzi że nie tylko ja mam bubla ;)

igsux3
11-10-2009, 12:37
A jak już kupisz oryginał to zdaj relację, jak SU-800 się spisuje na tym kabelku. Sam o tym myślę, bo póki co często muszę przysłaniać emiter podczerwieni ręką, żeby wiązka odbiła się tam, gdzie trzeba :D

Tommy
11-10-2009, 14:05
ooo i jak to się sprawdza bo jakoś o najprostszym rozwiązaniu nie pomyślałem? w sumie nie znam się na fizyce podczerwieni ale może można zamontować coś lustrzanego wygiętego w łuk :)