PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw + głowica do d200??

JacekSz
14-10-2006, 23:57
Witam!!

Po pierwsze chciałbym wszyskich pozdrowić, gdyż jestem nowy na forum ale przyglądam mu się już od jakiegoś czasu.
Zajmuję się fotografią czyto hobbystycznie. Chciałbym kupić statyw i stąd moje pytanie. Dodam, że statyw potrzebny jest mi do d200 + 18-200VR + 70-200VR. Co do rodzaju fotek to cos bardziej uniwersalnego to różnego typu zdjęć, chciałbym mieć jeden ale porządny i żeby starczył na długo. Co do ceny nie mam limitu bo wiem ile za to trzeba zapłacic, ale też bez przesady chciałbym się zmiścic w jakiejs rozsądnej kwocie ( 1500pln nie jestem pewien). Głownie chodzi mi o rade co wybrać żebt było dobrze:)

Pozdrawiam wszyskich serdecznie

Jacek_Z
15-10-2006, 00:25
oba obiektywy to jak widzę VR, więc jeśli nie potrzeba ci jakiś strasznie długich czasów (np zdjęcia nocne) to mozesz robić z monopodem nawet. Jakieś 1/15 s przy 200 mm wycisniesz.
jak chcesz dobry statyw to weż katalog manfrotto i wybieraj. generalnie czym cięższy tym lepszy, ale nikt nie lubi dźwigać ciężarów. To kompromis. Sam wiesz lepiej czy potrzebujesz do łażenia w terenie, czy w miescie podjeżdżasz samochodem i wyciągasz na miejscu z bagażnika.
są jeszcze lekkie karbonowe - gitzo. drogie, potrzeba do nich też lekkiej głowicy, bo sam trójnóg lekki jest bez sensu.

ALF
15-10-2006, 00:47
najtańszym rozsądnym rozwiązaniem jest manfrotto 055PROB z dowolną głowicę o udźwigu ponad 6 kg...później już możesz popatrzeć na karbonowe, ale tu już cena ok 1500 i wyżej...

JacekSz
15-10-2006, 01:17
Rozumiem, czyli manfrotto będzie najlepszym rozwiązaniem w rozsądej cenie a co do głowicy to z tego co się rozglądalem na allegro o udźwigu większym niż 6kg mają 229 lub 488RC2 z czego ta druga jest o prawie połowę tańsza, czy są jakieś szczególne wskazania??

ALF
15-10-2006, 02:21
488RC2 jest bdb, ekonomicznie rozwiązaniem...tej drugiej nie znam z praktyki, więc nie będę się wypowiadał na jej temat...

hesja
15-10-2006, 12:08
Alf dobrze prawi....
055prob 488
488 to kulowa glowiczka z mozliwoscia blokade jednej osi (panoramowanie)
do Twojego zestawu super
pomysl tylko jaka plytka
RC2 kwadratowa sie wpisuje w obrys D200 wiec tez mysle ze najlepsza
nie ma sensu sie pchac w RC0

do tego torba jakas :) MBAG80 albo MBAG80P (z pianka)

jak bedziesz chcial szczegolow albo...dobrej ceny to... napisz PW :)
cos wymyslimy