Zobacz pełną wersję : SB 900 - filtry barwne
robsonzbydzi
10-10-2009, 10:40
Czy gdzieś można dostać bardziej wytrzymałe filtry barwne niż te dołączone w standardzie do lampy, założyłem filterek żeby zrównoważyć temp barwową na imprezie i po kilkudziesięciu fotkach bynajmniej nie z pełną mocą filtr przypomina harmonijkę, powyginał się od ciepła. Nadmieniam że SB900 nie sygnalizowała przegrzania ani nawet słupek na termometrze nie drgnął, seriami tez nie robiłem. Macie jakieś doświadczenia z wytrzymałością tych filtrów?
Przemek Paśnik
10-10-2009, 10:44
Mam SB800. Mój filtr też jest powyginany, ale nic mu się nie dzieje. Ten typ tak chyba ma
Trochę się gną, ale póki nie ma wpływu na zdjęcia, po co się przejmować? Gorzej, jak zaczną blaknąć. Jeśli się nie mylę to w tym zestawie http://fotozakupy.pl/akcesoria-lamp-blyskowych/nikon-sj-3-filtry-barwne-do-sb-900,9877s są powielone folie kupowane razem z lampą.
Tym wyginaniem filtrów nie ma się przejmować. Sensowne wydają się być dostępne na allegro filtry Lee http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=73732 . Jedynie osobiście wolę mocowanie filtrów to wymyślone przez Nikona. Klejenie czegokolwiek na lampę jakoś do mnie nie przemawia. Ale póki co używam powyginanych oryginalnych filtrów i się tym nie przejmuję :).
cypherdid
11-10-2009, 21:29
Czy gdzieś można dostać bardziej wytrzymałe filtry (...)
W instrukcji SB-900 jest napisane że to nie ma wpływu na zdjęcia. Dopiero jak zaczną blaknąć - to może to mieć wpływ na zdjęcia.
Nie przejmuj się tym.
robsonzbydzi
12-10-2009, 00:10
Dzięki wszystkim za porady, na razie się nie przejmuję, po prostu zdziwiłem się że są tak delikatne
A ja z innej beczki, ktoś wie ile było w komplecie filtrów? Powinno być chyba 8, 4 w "okładce" i 4 w folijcie?
Chyba posiałam gdzieś 4 sztuki :/
A ja z innej beczki, ktoś wie ile było w komplecie filtrów? Powinno być chyba 8, 4 w "okładce" i 4 w folijcie?
Chyba posiałam gdzieś 4 sztuki :/
W standardowym wyposażeniu SB-900 są 4 filtry - przynajmniej tyle było w przypadku mojej lampy.
siwyyy77
16-05-2010, 01:24
4szt tyle było od dystrybutora Polskiego i Niemieckiego :)
Ja mam z Polskiego i mam 4 rodzaje po 2...co daje zawrotną sumę 8 filtrów ;)
BTW Kupowałem w Eurocamera
Dzięki :)
O ile się orientuję filtry "czerwone"/o ciepłych kolorach, powinny ocieplać światło lampy?
U mnie po wykryciu filtra, zdjęcia wychodzą zimniejsze :/
Ja mam z Polskiego i mam 4 rodzaje po 2...co daje zawrotną sumę 8 filtrów ;)
BTW Kupowałem w Eurocamera
4 po dwa? Ja dostałem cztery (A1, A2, G1, G2) czyli dwa pomarańczowe i dwa zielone. Jedna lampa wrzesień 2008 druga lipiec 2009, obie z polskiej dystrybucji. Czuję się oszukany :-P
siwyyy77
16-05-2010, 22:37
Ja z polskiej dystrybucji kupiłem niespełna miesiąc temu i 4szt.
W sejmie jak nic, już by składano wniosek o powołanie komisji śledczej do spraw filtrów
dobra a pytanie z innej beczki.
Dotyczy filtrów z kompletu SJ-3
Ja dostałem po dwa filtry z każdego rodzaju filtrów podstawowych oraz 2x zółty i 2xamber oraz w ilości "w cholerę" filtrów efektowych Niebieskich i Czerwonych.
Ja mam pytanie laika :P Wybaczcie.
Jeśli zakładam filtr i chcę, żeby było widać efekt, mogę to uzyskać tylko na manualnych ustawieniach lampy?