Zobacz pełną wersję : Soligor 19-35/3.5-4.5 - warto kupić?
Pytanie jak w wątku - czy ktoś się spotkał z tym szkłem i tym producentem? Mogę je kupić za 30zł i nie wiem czy wydawać pieniądze na takie pierdoły. Opłaca się?
to szkiełko to klon bardzo popularnej swego czasu konstrukcji. Klepała je min. Cosina, Tokina, Sigma, Soligor właśnie... Mam wymienioną Cosinę - i w zasadzie jako bardzo budżetowy zoomik sie sprawdza, przyzwoita optycznie, za śmieszną kasę. Wadą jest gwint filtrów fi 77mm, co powoduje, że filtry mają kosmiczną cenę, tak ponadto jest strasznie plastikowa. Jednak za takie pieniążki opłaca się.
Obiektyw całkiem użyteczny, pod warunkiem, że w kadrze nie będzie żadnego źródła światła. Takiej masakry, niebieskiej mgły i blików nie zapewni Ci żadne szkło. Choć z innej strony patrząc można osiągnąć ciekawe rezultaty. Kiedyś sfotografowałem watahę szwagrów i kuzynów z ich małpkami z włączonymi redukcjami czerwonych oczu, robiących zdjęcia PM. Efekt powalający...No i kiedy rzeczony obiektyw był w sprzedaży, jego cena dochodziła do 1 tys. zł.
Poeksperymentować nie zaszkodzi.
Pozdrawiam
kup i wyslij mi ;) af/mf?