Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Tatry II :)
pozytywna krowa sie wkomponowała :)
niestety niebo znów nie chciało współpracować... co powinnam zrobić?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img70.imageshack.us/img70/1305/zakopaneiith012.jpg)
pozdrawiam.
Kinga:)
Witek "Wisz"
09-10-2009, 22:00
Ja chcę w góry... ehh... :)
niestety niebo znów nie chciało współpracować... co powinnam zrobić?
Jeśli nie chcesz za bardzo bawić się programem graficznym, to najprostrzym rozwiązaniem będzie zakup filtra połówkowego szarego, który zakłada się na obiektyw aparatu. Popularne sa filtry Cokin, bo łatwo się je zmienia, i nie są zbyt drogie. Polecam poszukać na google.
Drugi sposób to zrobienie dwóch takich samych kadrów, ale jeden naświetlasz na niebo, a drugi na pierwszy plan i potem te dwa zdjęcia łączysz w programie graficznym.
Trzeci sposób - możesz sprobować funkcji bracketingu (jeśli masz taki tryb w aparacie), aparat robi wtedy 3 zdjęcia o różnej jasności, do tego potrzebny jest raczej statw żeby nie poruszyć kadru. Potem z tych 3 zdjęć robisz HDR (program graficzny np. photoshop łączy je w jedną całość i powstaje jedno zdjęcie).
Mam nadzieje, że troche rozjaśniłem, polecam dużo czytać oobróbce, bo jest ona bardzo ważna i trudno bez tego zrobic dobre zdjęcie. Także uruchom google i poczytaj trochę ;)
ostrytux
15-12-2009, 00:01
Normalnie jak w katalogu z lat 80-tych :)
Kadr zbyt ciasny, zdecydowanie przydałaby się góra na rzecz dołu, natomiast sam pomysł na fotografię podoba mi się, zwłaszcza z tą krową w roli sztafażu :D
Jeśli nie chcesz za bardzo bawić się programem graficznym, to najprostrzym rozwiązaniem będzie zakup filtra połówkowego szarego, który zakłada się na obiektyw aparatu. Popularne sa filtry Cokin, bo łatwo się je zmienia, i nie są zbyt drogie. Polecam poszukać na google.
Drugi sposób to zrobienie dwóch takich samych kadrów, ale jeden naświetlasz na niebo, a drugi na pierwszy plan i potem te dwa zdjęcia łączysz w programie graficznym.
Trzeci sposób - możesz sprobować funkcji bracketingu (jeśli masz taki tryb w aparacie), aparat robi wtedy 3 zdjęcia o różnej jasności, do tego potrzebny jest raczej statw żeby nie poruszyć kadru. Potem z tych 3 zdjęć robisz HDR (program graficzny np. photoshop łączy je w jedną całość i powstaje jedno zdjęcie).
Mam nadzieje, że troche rozjaśniłem, polecam dużo czytać oobróbce, bo jest ona bardzo ważna i trudno bez tego zrobic dobre zdjęcie. Także uruchom google i poczytaj trochę ;)
4 ty sposob - zrobic poprawnie naswietlonego rawa i pobawic sie programem do wolania rawow np Capture NX jezeli to nikon), darmowa jest wersja demo na 30 dni......prosty i intuicyjny program.....polecam!
GUINNESSts
15-12-2009, 01:52
4 ty sposob - zrobic poprawnie naswietlonego rawa i pobawic sie programem do wolania rawow np Capture NX jezeli to nikon), darmowa jest wersja demo na 30 dni......prosty i intuicyjny program.....polecam!
Jeszcze mozna krowe poprosic aby sie polozyla;)
Nie bedzie problemu z niebem. Ono chcialo wspolpracowac.
Jak koledzy pisali.
Dodam zacznij na spokojnie od poczatku. Poznaj najpierw aparat pozniej obrobka.
Dodam zacznij na spokojnie od poczatku. Poznaj najpierw aparat pozniej obrobka.
Dobrze gada.........zna to jak kazdy z nas......z autopsji;)
Witam.
W poniższy linku moja szybkie propo-w miare możliwości na plik tej wielkości(jeśli można),plus niebo raczej do wymiany.Ale najlepiej mieć nauke z tego doświadczenia i wyciągnąc z niej wnioski.A zdjęcie zatrzymać jako dowód.Kadr zielski nawet.
http://images48.fotosik.pl/238/a7604e9ef47213f5med.jpg