Zobacz pełną wersję : D90 - problem w studio
wojtekwu
09-10-2009, 19:56
Witam, dzisiaj na sesji w studio po kilku pstrykach zobaczyłem dziwną manierę mojego aparatu. Mianowicie kiedy robię zdjęcie wyzwalając kostką światło z softboxa pojawia mi się na zdjęciu zaciemniony obszar. Zawsze jest to ten sam bok. Czy spotkaliście się z czymś takim? Co robić? :(
Wygląda to tak.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img183.imageshack.us/img183/50/dsc0102z.jpg)
Problem z synchronizacją. Ten czarny pasek to migawka.
cheyenne
09-10-2009, 20:05
nie mam czegoś takiego
Albo np. niezamykające się do końca lustro.
Bo użyty tutaj czas to 1/60", w tym czasie chyba każda lampa się wyrobi?
A czy problem występuje też przy zdjęciach w świetle zastanym (np. na dworze) przy 1/60"?
wojtekwu
10-10-2009, 11:48
Nie, problem występuje tylko w studio, wszędzie indziej jest w porządku i dlatego się dziwię. Reklamacja?
A jeśli to problem z synchro to wymienić kostkę czy jak? Nie wiem co robić. Że też nie pomyślałem, żeby na dłuższych czasach spróbować np. 1/40, może by pomogło? Inni nie mają takiego problemu w studio, pytałem.
Miałem identyczną sytuację (też d90). Wystarczyło zmniejszyć czas. U mnie przy 1/125 było ok.
wojtekwu
10-10-2009, 15:38
Jak ustawiłem 1/80 to miałem czarne zdjęcie. OK spróbuję w następnym tygodniu z tym czasem :) Pozdrawiam, napiszę czy wyszło.
Jak ustawiłem 1/80 to miałem czarne zdjęcie. OK spróbuję w następnym tygodniu z tym czasem :) Pozdrawiam, napiszę czy wyszło.
Sprawdź jaki masz tryb błysku ustawiony. Możesz mieć synchro na drugą kurtynę, wtedy rzeczywiście będzie efekt taki jak piszesz. W normalnych warunkach przy czasie 1/200 nie będzie się zawijać.
Hmmm...problem z softboxem? Jak byk nie synchronizuje się i migawka zasłania...
wojtekwu
10-10-2009, 22:28
W poniedziałek spróbuję z tym czasem coś pokombinować, odpalałem też z 2 softboxami i jeszcze jedną punktową i dalej to samo. Może głupotę napiszę, ale jeśli w czasie 1/80 wychodziło czarne zdjęcie to w krótszych ma być lepiej? Jak spróbuję i będzie dobrze to będę się cieszyć, że nie zmarnowałem miesiąca na reklamację... ;)
Może głupotę napiszę, ale jeśli w czasie 1/80 wychodziło czarne zdjęcie to w krótszych ma być lepiej?
Odwrotnie...
dokładnie odwrotnie - musisz sprawdzać na wolniejszym czasie.
Upewnij się czy czasem nie masz lampy błyskowej ustawionej w trybie REAR - to też może być przyczyną tego niechcianego efektu.
wojtekwu
12-10-2009, 16:34
Spróbuję, na razie próbowałem wyzwolić z lampy wbudowanej i działała nawet na 1/200. Boję się tylko, że na 1/40 np. zdjęcie będzie poruszone itp...
Spróbuj inną kostką. To może być też opóźnienie na radiu. Co do czasu 1/40, problemem nie jest poruszenie. Obraz i tak jest zamrażany przez błysk lampy. 1/200, a 1/40 daje Ci jedną różnicę, przy 1/40 może być łapane światło z innych źródeł niż lampy studyjne. Zrób sobie w studio zdjęcia 1/200 i 1/40 bez odpalania lamp i porównaj. A co do tego zdjęcia to spróbuj wyzwolić lampy fotocelą. Jest też możliwość, że aparat jest uszkodzony i za późno wyzwala migawkę, a za wcześnie daje sygnał na lampę.
Ja jednak stawiam na włączoną drugą kurtynę w aparacie. W takim przypadku błysk jest wyzwalany tuż przed zamknięciem migawki. A zdalna lampa błyska minimalnie później i kawałek migawki już zdążył zasłonić matrycę. W takiej sytuacji wydłużanie czasu nic nie powinno zmienić. Za to skracanie czasu powinno dać podobny efekt również z drugiej strony.
jak wyzwalasz lampą z body, ustaw ją w tryb manualny i po problemie (nie będzie przedbłysku, którego nie widać a jest) i wtedy czasy 1/125....1/200
Ja mialam ten sam problem jak po raz pierwszy z d90 weszłam do studia robić zdjęcia... Ale na trybie manualnym jak się ustawi czas np. 1/200 albo 1/160 to wszystko ładnie wychodzi :)
Ja jednak stawiam na włączoną drugą kurtynę w aparacie. W takim przypadku błysk jest wyzwalany tuż przed zamknięciem migawki. A zdalna lampa błyska minimalnie później i kawałek migawki już zdążył zasłonić matrycę. W takiej sytuacji wydłużanie czasu nic nie powinno zmienić. Za to skracanie czasu powinno dać podobny efekt również z drugiej strony.
przy dłuższym czasie pasek zniknie, a przy krótszym powiększy się, albo będzie całe czarne zdjęcie, bo migawka zamyka się "od góry do dołu"
brunnerius
21-06-2010, 19:15
Ale czy to nie jest jakaś lipa, nosz moja stara babcia minolta synchronizowała 1/250 z palcem w nosie a super hiper wypas cool czad najkon de dziewięćdzisiąt nie wyrabia na 1/200 no ja pitole, wczoraj pierwszy raz wziąłem go do studia i był to raz ostatni. Niedługo puszka ląduje na naszej giełdzie. A, lampy w studio wyzwalane pocket wizard plus reszta fotocele wbudowane. To jakiś koszmar... No chyba, że to normalne, to sory.
de Fresz
21-06-2010, 19:26
Faktycznie lepiej sprzedaj tego Nikona i pomyśl o jakimś prostym kompakcie, dobrze Ci radzę. W małpkach instrukcje są znacznie krótsze, a i bez ich czytania da się robić w miarę poprawne zdjęcia :->
stecarlos
21-06-2010, 19:37
Zgadzam się , że czasy synchronizacji kończące się na 1/250 są niepoważne, mój D70 ma do 1/500.
de Fresz
21-06-2010, 19:57
No to doszliśmy do pięknej konkluzji że Nikon to wogóle niepoważna firma, wliczając w to te żałosne de-trójki. Czego to się człowiek w ęternecie nie dowie :->
stecarlos
21-06-2010, 21:15
Jeżeli nie podchodzi się do informacji w internecie z odpowiednim dystansem, to można się dowiedzieć, że krowy mają skrzydła. Poza tym moje wypowiedzi pisane są z punktu widzenia osoby którą np. nie bardzo stać na lampy z auto FP (mam nadzieję, że nie pomyliłem nazwy funkcji, chodzi mi o synchro z krótszymi czasami). Czas podany w sofcie, a rzeczywisty czas synchronizacji to 2 różna rzeczy (mój D70 ma w sofcie 1/500, a z Nissinem Di622 po zasłonięciu styków TTL działa na 1/1000, Vivitar taki prymitywny przerobiony z wysokonapięciówki na 1/1250 [1/640 i 1/800 na rf-602). Więc niesynchronizowanie D90 z takimi czasami uważam za żart ze strony Nikona, który nawet nie jest śmieszny. Do nowszego aparatu wsadzili gorszą migawkę.
de Fresz
21-06-2010, 21:25
Podobnie "badziewną" migawkę (nooo troszku lepsiejszą) wsadzili do D3(s/x). Canon taką wsadza w swoich jedynkach - tu od czasów analogów nie było specjalnej rewolucji (darujmy już sobie 1 Majnoltę z synchro 1/300). To d70 był pod tym względem ewenementem ze swoją migawką hybrydową i można się dziwić że nie poszli dalej tą drogą, ale twierdzić że to niepoważne, to już przesada. Zawsze jest jeszcze Leica S2 z centralną czy inne Hassle...
brunnerius
21-06-2010, 21:56
Faktycznie lepiej sprzedaj tego Nikona i pomyśl o jakimś prostym kompakcie, dobrze Ci radzę. W małpkach instrukcje są znacznie krótsze, a i bez ich czytania da się robić w miarę poprawne zdjęcia :->
no toś mi dopiekł... gratuluję rzeczowości... a chęć pomocy i wyjaśnienia oraz pęd do dzielenia się własną wiedzą to biją od Ciebie takim blaskiem, że aż mi łzy z oczu poszły... podziel że się o Wszechwiedzący a jak nie masz ochoty to zamilcz i daj się innym wypowiedzieć...
http://www.youtube.com/watch?v=Sqf3TM-WGTE o to Wam chodzi?
brunnerius
21-06-2010, 22:36
http://www.youtube.com/watch?v=Sqf3TM-WGTE o to Wam chodzi?
Nie, to się tyczy lamp na stopkę, już sobie wyguglowałem dlaczego się poniżej 1/200 nie chce ze studyjnymi zgrać, ograniczenie sprzętowe powiedział baca tłukąc drewnianą ciupaską gaździnę po zadku... echh
de Fresz
21-06-2010, 23:39
Ale czekaj, masz pretensję że sprzęt zachowuje się dokładnie tak, jak napisano w specyfikacji, nie wspominając już o instrukcji (których nikt nie czyta)?
brunnerius
22-06-2010, 00:14
Ale czekaj, masz pretensję że sprzęt zachowuje się dokładnie tak, jak napisano w specyfikacji, nie wspominając już o instrukcji (których nikt nie czyta)?
Ty jakiś niereformowalny jesteś... No dobra, jak masz tak instrukcję obcykaną to oświeć mnie profana leniwego i powiedz mi na której stronie jest mowa o czasie synchronizacji z lampami studyjnymi...
ale tak w gwoli ścisłości dla laika..
jak lampa ma synchronizację z krótkimi czasami to nie ma problemów z d90, czy też jest ograniczenie jakieś? Tą synchronizację mają tylko sabiny czy inne też?:>
W dziedzinie lamp jestem totalnie zielony.
ja póki co miałem okazję raz tylko błyskać lampą i pamiętam że powyżej jakiegoś czasu (coś koło 1/200) to im szybciej było tym większa część była zacieniona.
de Fresz
22-06-2010, 00:35
Ty jakiś niereformowalny jesteś...
Owszem.
No dobra, jak masz tak instrukcję obcykaną to oświeć mnie profana leniwego i powiedz mi na której stronie jest mowa o czasie synchronizacji z lampami studyjnymi...
Najpierw mi napisz skąd pomysł, że synchro z lampami studyjnymi działa inaczej niż z choćby lampą wbudowaną? Wiesz w ogóle co to oznacza czas synchro?
Sputnik_Wwa
22-06-2010, 00:49
ludzie zlitujcie się. Migawka mechaniczna w d90 da 1/200 i nic więcej. Lampami oczywiście steruję w manualu. Ale ja to obszedłem z moimi lampami studyjnymi przy użyciu sabinki SB600.
Do lamp studyjnych zrobiłem kable synchronizacyjne zakończone z jednej strony wtykiem do lampy, z drugiej fototranzystorem. Efekt? SB600 wyzwalam przez CLS gdzieś z boku tak że jej światło nie gra roli w ekspozycji, ona wyzwala lampy studyjne przez kabelki i mam pełne synchro, a zrobiłem to bo moje lampy studyjne mają moc tylko full i 1/2. Ale powiedzcie mi, mają zwykłe reporterskie lampy (większość z Was), które maja regulację siły błysku, na kiego Wam czas krótszy niż 1/200? Nie liczę tych co fotografują na dworze pod słońce bo mówimy tu o studio.
Czemu nie ma już migawek hybrydowych? Bo matryce w d70 potrafiły robić artefakty od jasnych punktów o czym też były wątki na forum. Migawka nie zamykała się fizycznie tylko elektronicznie i chyba po wyłączeniu wciąż zbierała światło i np na koncertach potrafiły się robić brzydkie rzeczy.
Jak chcecie mieć czas synchronizacji X to kupcie sobie coś z migawką centralną jak mamiya albo hasselblad ;P
PS: D3, D3s i D3x mają czas synchro 1/250 ;)
brunnerius
22-06-2010, 01:05
Owszem.
Najpierw mi napisz skąd pomysł, że synchro z lampami studyjnymi działa inaczej niż z choćby lampą wbudowaną? Wiesz w ogóle co to oznacza czas synchro?
Toś wniosek wyciągnął... W mojej D5D działa 1/250 w moim 30D działa 1/250 w moim super hiper wypaśnym D90 działa 1/200 a i moje malkontenckie oko widzi w niektórych kadrach ślad migawki więc bezpieczniej jest 1/160 Więc po prostu tak o w ludzkim odruchu "ręce mi opadły" co do reszty Twoich "mądrości i ciekawych nie wiadomo skąd wniosków" się nie odniosę.
edit:
jedni powiedzą stare ale wrzucę bo się raczej przyda :) nie tylko mi
Bazinga juchuuu
http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html
się da :)
Sputnik_Wwa
22-06-2010, 01:08
Ja na 1/200 NIGDY nie znalazłem śladów migawki ;)
Sputnik_Wwa
22-06-2010, 01:24
Toś wniosek wyciągnął... W mojej D5D działa 1/250 w moim 30D działa 1/250 w moim super hiper wypaśnym D90 działa 1/200 a i moje malkontenckie oko widzi w niektórych kadrach ślad migawki więc bezpieczniej jest 1/160 Więc po prostu tak o w ludzkim odruchu "ręce mi opadły" co do reszty Twoich "mądrości i ciekawych nie wiadomo skąd wniosków" się nie odniosę.
edit:
jedni powiedzą stare ale wrzucę bo się raczej przyda :) nie tylko mi
Bazinga juchuuu
http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html
się da :)
To samo w gruncie rzeczy co ja zrobiłem ;)
de Fresz
22-06-2010, 08:41
Toś wniosek wyciągnął... W mojej D5D działa 1/250
To ja poproszę zdjęcie z lampą przy 1/250 z EXIFem, bo najwyraźniej masz egzemplarz eksperymentalny.
w moim super hiper wypaśnym D90 działa 1/200
Czyli dalej marudzisz, że aparat zachowuje się dokładnie tak, jak napisano w specyfikacji?
a i moje malkontenckie oko widzi w niektórych kadrach ślad migawki więc bezpieczniej jest 1/160
Najprawdopodobniej masz albo problem z wyzwalaczem lamp, który wprowadza swoje opóźnienie, albo masz zepsutego Nikona.