Zobacz pełną wersję : Profile i kolory raz jeszcze :-)
Jeszce raz, po raz kolejny w temacie. Bo ten temat rzeka, mało przez kogo ogarnięty. Odebrałem odbitki i zdziwko- jak to zwykle bywa, bo coś z kolorami nie tak.
Pierwszy problem, to ten, że pracuję na laptopie. Dobry laptop, wyświetlacz przyzwoity. Dokonałem "pseudo- kalibracji" za pomocą narzędzia Windowsa 7. Pewnie jest problem w monitorze, ale czy tylko.
Z labu dostałem informację, przestrzeń barwna do wydruku to Adobe RGB. NEF wywołuję w NX. I mam ustawioną przestrzeń Adobe RGB, ale.. i tu chyba mój błąd, w Soft proof ustawione na... OFF.
Czy może być to główna przyczyna mojego zdziwienia. I jeszcze jedno: czy ustawiony profil Windowsa dla monitora ma znaczenie przy obróbce ?? Czy musi on być taki sam jak profil w programie graficznym, czy nie ma to żadnego znaczenia ??
Czym więcej o tym czytam, tym gorzej dla mnie.. chyba czas F80 wyciągnąć.
PS: pytanie do ludzi z dobrym skalibrowanym monitorem. Jak widzicie kolory na tym zdjęciu i jak ono wygląda u Was ??
http://www.digart.pl/praca/4440981/ILES_LAVEZZI_.html
U mnie w miarę OK, niebo niebieskie, morze seledynowo-niebieskie, reszta brązowawa. Może te brązy trochę zafałszowane.
Laptopy (poza naprawdę przeznaczonymi do fotografii, niektóre Maki i Sony; masz takiego?) nie mają przyzwoitych ekranów, obejmują góra ok. 70% Adobe RGB.
Zdziwiłem się także, że lab odbitkowy pracuje w przestrzeni AdobeRGB, jeszcze takiego nie spotkałem, zwykle mają przestrzeń sRGB. Upewnij się w tej kwestii.
upewniałem się, tak mi podano i to 2 razy. korzystam z usług DiPrint. czy może macie złe doświadczenia z nimi i polecacie inny lab ?
Tak mniej więcej przedstawia się różnica pomiędzy skalibrowanym i oprofilowanym monitorem graficznym, wyświetlającym zdjęcie z zapiętym softproofingiem przestrzeni barwnej minilabu, a zdjęciem wyświetlonym na ekranie przeciętnego laptoka (ten jest i tak nawet nienajgorszy). Do tego dochodzi jeszcze kwestia oświetlenia odbitki, oraz tego co ew. spieprzyli w minilabie. Rzuć okiem i obiektywnie oceń swoje szanse:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/monitor_vs_lapek.jpg)
no, u mnie na laptopie bardziej przypomina to z monitora niż z laptopa (obecnie oglądam w pracy, na zwykłym monitorze)... czy wyłączenie w NX-ie soft proof ma znaczenia ?? może jendak zmienić lab-a ??
PS: wielkie dzięki za pokaz !!
Chodziło o pokazanie skali różnicy - laptop jest statystycznie b. przejaskrawiony, przekontrastowany i wyświetla mniej nasycone i przekłamane barwy.
Zapięcie softproofingu w NX ma sens jeśli posiadasz profil maszyny, tylko żeby barwy były naprawdę poprawnie wyświetlone, potrzebny jest dokładny profil urządzenia wyjściowego i dokładny profil monitora.
czy system windows powinien mieć "zapięty" jakiś profil jako domyślny do wyświetlania ??
Profil zapięty w systemie Windows powinien zawierać charakterystykę kolorymetryczną naszego wyświetlacza. Kłopot polega na tym, że w przypadku laptopów producenci takowych "domyślnych" profili wogóle nie udostępniają, a nawet gdyby udostępnili, to one kiepsko odpowiadają stanowi faktycznemu. Lapka trzeba oprofilować i lekko podkalibrować za pomocą kolorymetru, a jeśli ma on podświetlenie LED, to spektrofotometru.
tylko czy hp 9870ew ma podświetlenie LED :-?
coś takiego http://www.wzorniki.eu/opis/534072/spyder3express.html
do domowego użytku wystarczy ??
Raczej normalne.
Ze Spyderem3 miałem doczynienia raz i to przelotnie, przy czym nie testowałem go na lapku. Mam jednak większe zaufanie do produktów X-Rite.
to może Eye-One Display 2 ??
tylko czy do prostego- tzn dobrej klasy ale nie dedykowanego do grafiki, monitora i wyświetlacza laptopa ma to sens ??
tylko czy do prostego- tzn dobrej klasy ale nie dedykowanego do grafiki, monitora i wyświetlacza laptopa ma to sens ??
Kalibracja i profilowanie monitora ZAWSZE ma sens.
Zbigniew
19-10-2009, 22:33
Polecam mój wątek sprzed kilku tygodni. Okazało się, że "przelecenie" normalnego monitora i laptopa kalibratorem w celu zrobienia odpowiednich profili bardzo poprawiło zbieżność tego, co widać na obydwu ekranach.