Zobacz pełną wersję : Pionowa praca aparatu
witam, mam dość nietypowe pytanie i powiedzmy sobie szczerze śmieszne. Mianowicie - jeśli aparat dużo pracuje w pozycji pionowej - obiektywem ku dołowi (fotografowanie odzieży do sklepów internetowych) może to negatywnie wpłynąć na jego działanie - mam na myśli głownie obiektyw, który podczas automatycznego ostrzenia pracuje w pozycji (nie)typowej dla niego (zdjęcia wykonuję za pomocą Camera Control Pro 2 sterując aparatem z komputera). Chodzi tutaj głownie o silniki obiektywu.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Ps. mam nadzieję, ze temat w odpowiednim dziale.
aparat dużo pracuje w pozycji pionowej - obiektywem ku dołowi może to negatywnie wpłynąć na jego działanie - mam na myśli głownie obiektyw, który podczas automatycznego ostrzenia pracuje w pozycji (nie)typowej dla niego Chodzi tutaj głownie o silniki obiektywu.
Według mojej znikomej wiedzy, nie ma to żadnego wpływu...
marszull
08-10-2009, 23:53
Nie masz sie co przejmowac
Gdyby szkło było zwrócone w ziemię lub w niebo to silnik dodatkowo "walczyłby" z grawitacją co mogłoby wpłynąć na trwałość elementów (przy cięższych szkłach typu 80-200) . Zmieniając orientację aparatu z poziomu na portret silnik nadal pracuje pod tym samym kątem do siły grawitacji więc się nie martw moim skromnym zdaniem.
drhardware
09-10-2009, 11:36
Ale autor watku włąsnie napisał o takiej sytuacji: "obiektywem ku dołowi". IMHO, nie ma to wpływu na autofocus tylko na zoom.
Moim zdaniem niewielki wpływ ma. W jednym z moich szkieł z silnikiem zauważyłem, że jak robie zdjęcia z góry to obiektyw nieprzyjemnie potrafi zadrżeć przy ustawianiu ostrości.
Upss czytanie ze zrozumieniem idę poćwiczyć. Niemniej jak pisałem przy dużych szkłach w dłuższej perspektywie może to wiązać się z szybszym zużyciem ale w przypadku autora to chyba nie będzie miało miejsca choć zasadniczo nie wiem czym robi te foty?
Na zoom nie powinno mieć żadnego wpływu bo robi się to manualnie więc silnika AF to nie obciąża.
aktualnie robię to 18-105, bo niedawno przesiadłem się na nikona. A jak przystało na studenta nie stać mnie jeszcze na piękną szklarnię. Póki co zbieram na 35 mm f 1.8. Dzięki za odpowiedzi !
W jednym z moich szkieł z silnikiem zauważyłem, że jak robie zdjęcia z góry to obiektyw nieprzyjemnie potrafi zadrżeć przy ustawianiu ostrości.
Może ma lęk wysokości? :)
Jedyny problem może być z zoomowaniem, bo niektóre zoomy same sobie "nastawiają" ogniskową w pionowym położeniu.
Jedyny problem może być z zoomowaniem, bo niektóre zoomy same sobie "nastawiają" ogniskową w pionowym położeniu.
Pompki zasadniczo częściej niż te gdzie zoomuje się pierścieniem
jeśli chodzi o zoomowanie i ostrzenie to nie ma problemu - zoom ustawiam ręcznie i na cały czas pracy jest jeden. Natomiast jeśli chodzi o ostrość to jest ok przy AF oraz przy manualnie ustawionej.