Zobacz pełną wersję : Chyba sie kończy moja SB-600
adam_wad
08-10-2009, 18:52
Witam ostatnio lampka zaskoczyła mnie strasznie. W pewnym momencie przestała błyskać. Po pewnym czasie znowu błyska.
Słychać jak ładuje się kondensator ale niestety czasem brak błysku (niestety nie jest to do przyjęcia)
podejrzewam palnik - ale nie jestem pewien
Czy ktoś wie ile kosztuje nowy, czy opłaca się naprawiać ?
Rozważałeś brak styku na stopce ?
mi na Postępu ostatnio wymieniali palnik- lampa po upadku. Zapłaciłem za wszystko z wysyłką do mnie 240 PLN- nie warto kupować więc nowej. Jedyne co potrzebujesz to uzbroić się w cierpliwość- naprawa potrwa pewnie ok 1,5 miesiąca :(
adam_wad
09-10-2009, 07:26
Myślałem nad tym, lecz nakierował mnie Pan w serwisie w Bielsku-Białej (twierdził że tak właśnie padają te lampy od zużycia, tzn. potrzebują coraz wyższych napięć na wyładowanie i się blokują) myśle że ma to związek z temperaturą bo zaraz po załadowaniu baterii na manualu 1/1 zrobi z 15 błysków potem przerwa i już tylko kilka błysków.
A jestem pewien bo że nie stopka bo ręczne wyzwalanie też nie działa w tym momencie. Pech to pech
Co oznacza na Postępu (przypuszczam że chodzi o serwis moge numer telefonu)
Adam tu masz numery: 022 460 87 33 do 36 - próbuj na zmianę z każdym. Powodzenia!
Ja miałem osobiście nieprzyjemność pracowania z "kończącą się" 600. Objawy były takie, że co około 10-15 zdjęcie lampa błyskała pełną mocą w przedbłyskach a właściwy błysk przeważnie nie miał miejsca i na lcd pojawił się znaczek niedoświetlenia o 3EV. Jak się okazało padł kondensator i z tego co wiem właściciel sprzedał ją na części. Stwierdzono, że błyskanie seriami ją załatwiło - lampa używana na weselach.
willy_fil_
11-10-2009, 19:01
adam_wad a powiedz jak dlugo z nia pracujesz?