Zobacz pełną wersję : Tumax 386 + D80
Witam szanownych forumowiczow. Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem D80 i chcialem zakupic sobie do niego lampe Tumax 386, wiem ze z D70 lampa ta działa dobrze i mam pytanko - czy bedzie ona wspolpracowac z D80? Za wszelka info serdeczne dzieki
mam uzywam dziala :) ale male "ale" :) Tumaxy maja skopana automatyke wiec ja robie tylko na manualu (tak samo bylo z D50)
shaddixx
16-10-2006, 23:50
Podczepiam sie do tematu. Sam chce kupić tą lampe. Moje pytanie brzmi: Czy ten kolor obudowy faktycznie jest jaśniejszy od innych lamp. Wszystkie zdjecia pokazują ze kolor podchodzi bardziej pod szary niz czarny. Druga sprawa, czy znajdzie sie osoba z warszawy zeby sie gdzieś umówićzeby pokazała mi takową lampe. Ten post to juz "post rozpaczy" poniewaz w wawie to chyba nie ma salonu który sprzedaje takie lampki. Pozdrawiam i licze na pomoc.
moja ma kolor czarny moze sa wersje szare niewiem :)
z wawy nie jestem ale jak bedziesz na polnocy to mozesz wpasc :)
shaddixx
17-10-2006, 09:52
Raczej nieprędko, ale dzięki.
Zaryzykowalem i kupilem tumaxa 386, to jest moja pierwsza lampa i odrazu wielkie rozczarowanie. Moze ktos mi pomoze bo nie wiem czy ja taki glupi czy ta lampa jest uszkodzona :) jak narazie nie udało mi sie zrobic prawidlowo naswietlonego zdjecia w trybie TTL wydaje mi sie ze caly czas blyska na maxa. Recznie ustawiajac jest ok, ale na poczatku chcialem byc wspomagany przez automatyke! Jezeli chodzi o lampy jestem zupelnym laikiem i takie tez mam pytania:
1) Czy rola auto focusa polega na tym i z zmieniajac ogniskowa na obiektywie lampa sama zmienia polozenie odbłysnika? bo u mnie caly czas lampa pokazuje 35 mm
2) Co zrobic zeby otrzymac prawidlowo naswietlone zdjecie bez ustawien manualnych (czy wogole jest taka mozliwosc)
w innym watku odnosnie Tumaxa pisalem ja i inni ze autoamtyka w tych lapmpach jest do d...p niedoswietla w kazdym przypadku no moze poza palnikiem na wprost ale i tak jest skopana! ja jej uzywam tylko w manualu co do dzialania zoomu to powinien zmieniac sie sam w zaleznosci od ogniskowaej ale nie jest to plynne zmianianie tylko progresywne jest kilka krokow po przekroczeniu pewnej ogniskowej silnik lampy przesuwa automatycznie palnik
Tumax, Soligor, Sigma to lampy dla naiwnych, ktorzy sadza, ze za psie pieniadze moga miec lampe blyskowa, dzialajaca w sposob zblizony do np. SB-600...
no to trzeba bedzie sie bawic narazie na manualu i zbierac na cos nikonowskiego
Ja już zacząłem zbierać :)
Może odrobię nie na temat, ale może kogoś to zainteresuje. Do niedawna miałem D50 i lampę Sigma ST DG iTTL. Przy ustawieniu na wprost było znośnie, ale z palnikiem podniesionym trzeba było dodać +1,5 EV. Przesiadłem się na D80 i lampa nie reaguje na TTL (nie wyzwala błysku) w manualu owszem ale na full. Z tego co udało mi się ustalić D80 pracuje dobrze wyłącznie z SABINAMI. Może najnowszy wynalazek Metza da radę ale na pewno nie będzie tańszy od SB_800. Obecnie mam już SB-800 i wszystko działa wzorowo.
Pytanie tylko -odnośnie tumaxa jaki sens kupować lampę
z automatyką która nie działa i trzeba używać jej w manualu.
Chyba lepiej juz kupić jakąś używkę z centralnym kontaktem na allegro za parę
groszy -one też działają w manualu :) a resztę odłożyć na sabinkę.
Po co przepłacać za coś co nie spałnia swojej funkcji?
Albo kupić jakś lampę nikona z "czasów przed sb600/800" w manualu gorsza od tumaxa nie będzie :)
-a przynajmniej porządnie wykonana.