Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tumax 386 + D80

nocz
14-10-2006, 19:49
Witam szanownych forumowiczow. Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem D80 i chcialem zakupic sobie do niego lampe Tumax 386, wiem ze z D70 lampa ta działa dobrze i mam pytanko - czy bedzie ona wspolpracowac z D80? Za wszelka info serdeczne dzieki

life
15-10-2006, 03:48
mam uzywam dziala :) ale male "ale" :) Tumaxy maja skopana automatyke wiec ja robie tylko na manualu (tak samo bylo z D50)

shaddixx
16-10-2006, 23:50
Podczepiam sie do tematu. Sam chce kupić tą lampe. Moje pytanie brzmi: Czy ten kolor obudowy faktycznie jest jaśniejszy od innych lamp. Wszystkie zdjecia pokazują ze kolor podchodzi bardziej pod szary niz czarny. Druga sprawa, czy znajdzie sie osoba z warszawy zeby sie gdzieś umówićzeby pokazała mi takową lampe. Ten post to juz "post rozpaczy" poniewaz w wawie to chyba nie ma salonu który sprzedaje takie lampki. Pozdrawiam i licze na pomoc.

life
17-10-2006, 00:03
moja ma kolor czarny moze sa wersje szare niewiem :)

z wawy nie jestem ale jak bedziesz na polnocy to mozesz wpasc :)

shaddixx
17-10-2006, 09:52
Raczej nieprędko, ale dzięki.

nocz
18-10-2006, 00:37
Zaryzykowalem i kupilem tumaxa 386, to jest moja pierwsza lampa i odrazu wielkie rozczarowanie. Moze ktos mi pomoze bo nie wiem czy ja taki glupi czy ta lampa jest uszkodzona :) jak narazie nie udało mi sie zrobic prawidlowo naswietlonego zdjecia w trybie TTL wydaje mi sie ze caly czas blyska na maxa. Recznie ustawiajac jest ok, ale na poczatku chcialem byc wspomagany przez automatyke! Jezeli chodzi o lampy jestem zupelnym laikiem i takie tez mam pytania:
1) Czy rola auto focusa polega na tym i z zmieniajac ogniskowa na obiektywie lampa sama zmienia polozenie odbłysnika? bo u mnie caly czas lampa pokazuje 35 mm
2) Co zrobic zeby otrzymac prawidlowo naswietlone zdjecie bez ustawien manualnych (czy wogole jest taka mozliwosc)

life
18-10-2006, 09:48
w innym watku odnosnie Tumaxa pisalem ja i inni ze autoamtyka w tych lapmpach jest do d...p niedoswietla w kazdym przypadku no moze poza palnikiem na wprost ale i tak jest skopana! ja jej uzywam tylko w manualu co do dzialania zoomu to powinien zmieniac sie sam w zaleznosci od ogniskowaej ale nie jest to plynne zmianianie tylko progresywne jest kilka krokow po przekroczeniu pewnej ogniskowej silnik lampy przesuwa automatycznie palnik

pn
18-10-2006, 09:51
Tumax, Soligor, Sigma to lampy dla naiwnych, ktorzy sadza, ze za psie pieniadze moga miec lampe blyskowa, dzialajaca w sposob zblizony do np. SB-600...

nocz
18-10-2006, 12:07
no to trzeba bedzie sie bawic narazie na manualu i zbierac na cos nikonowskiego

mihow
18-10-2006, 14:22
Ja już zacząłem zbierać :)

format
19-10-2006, 16:24
Może odrobię nie na temat, ale może kogoś to zainteresuje. Do niedawna miałem D50 i lampę Sigma ST DG iTTL. Przy ustawieniu na wprost było znośnie, ale z palnikiem podniesionym trzeba było dodać +1,5 EV. Przesiadłem się na D80 i lampa nie reaguje na TTL (nie wyzwala błysku) w manualu owszem ale na full. Z tego co udało mi się ustalić D80 pracuje dobrze wyłącznie z SABINAMI. Może najnowszy wynalazek Metza da radę ale na pewno nie będzie tańszy od SB_800. Obecnie mam już SB-800 i wszystko działa wzorowo.

lesiuc
22-10-2006, 11:21
Pytanie tylko -odnośnie tumaxa jaki sens kupować lampę
z automatyką która nie działa i trzeba używać jej w manualu.
Chyba lepiej juz kupić jakąś używkę z centralnym kontaktem na allegro za parę
groszy -one też działają w manualu :) a resztę odłożyć na sabinkę.
Po co przepłacać za coś co nie spałnia swojej funkcji?
Albo kupić jakś lampę nikona z "czasów przed sb600/800" w manualu gorsza od tumaxa nie będzie :)
-a przynajmniej porządnie wykonana.